הקיבוצים צפויים לחלק 11 מיליארד שקל לחבריהם

כ-180 קיבוצים יחלקו רווחים של מיליארדים; כ-50 מיליון שקל למייסדים או לילדיהם בכל קיבוץ ■ דורון שטיין מ-BDO: "זה מהלך דרמטי; ההון האישי של המייסדים עשוי לגדול בקצב של 50 עד 100 אלף שקל בשנה"

כבר לא כולם למען כולם: סקר של פירמת רואי החשבון BDO שנעשה באחרונה במגזר הקיבוצי מזהה מגמה שצפויה להתרחב בשנים הקרובות לחלוקת רווחים שמשיאים הקיבוצים בפעילויותיהם השוטפות - לחבריהם. מדובר ברווחים שמקורם בפעילות התעשייתית, תיירות, חקלאות, אירוח ומלונאות והחזקת נכסים.

את הסקר המקיף הוביל מנהל מגזר ההתיישבות בפירמת רואי החשבון, דורון שטיין, וממנו עולה כי ב-15-20 השנים הבאות הקיבוצים צפויים לחלק לחבריהם רווחים בהיקף מצטבר של כ-11 מיליארד שקל. לדברי שטיין, הסכום האדיר עתיד להיות מחולק בקרב כ-180 אלף חברי קיבוצים, וכל קיבוץ יחלק לחבריו בממוצע כ-50 מיליון שקל.

לדברי שטיין, סכום זה מוכרז כפונקציה של הערכת שווי נכסי הקיבוץ, בניכוי של התחייבויות: "זה מהלך דרמטי: החברים באים אל הקיבוצים שלהם, אומרים שלאחר שנצברו נכסים מחקלאות, מלונאות ותעשייה שהוקמו בזכות תרומתם - הם דורשים לפרוע אחוז סביר מהם. מדובר בפירעון של 30%-50% מההון הצבור באותם נכסים, שיועבר בשנים הבאות לחברי הקיבוצים. יתרת הרווח תישמר למען המשך הפיתוח של הנכסים האמורים בתוך הקיבוצים", אומר שטיין.

דיור ולימודים

פירמת BDO מלווה כ-100 קיבוצים מתוך כ-280, ולדברי שטיין, המגמות שעולות מהסקר שהושלם באחרונה מתייחסות ללא פחות מ-180 קיבוצים. הוא נעשה בצורה של ראיונות ושאלונים סדורים שהועברו למנהלי קהילות, מנהלי נכסים ומזכירי קיבוצים. מהסקר ניכר כי בשנים הקרובות יועברו סכומי כסף משמעותיים לידי חברי הקיבוצים - מצב שיאפשר קיום חסכונות אישיים ברמה גבוהה שיופנו בין השאר לשכבות פנסיה נוספות וסיוע לילדי דור המייסדים - בעיקר למטרות של דיור ולימודים, בדומה לתהליכים שמתקיימים בשאר המגזרים בחברה.

"ההון האישי של המייסדים עשוי לגדול בקצב של 50 עד 100 אלף שקל בשנה, ומצב זה עשוי להצריך בעתיד ניהול מקצועי של כספים אלה", מזהה שטיין.

"ירושה בקיבוץ"

ב-BDO אומרים כי המגמה המתהווה במגזר הקיבוצי משקפת ראייה של צרכים עכשוויים ועתידיים ברוח המחאה החברתית: "חברים, בעיקר מקיבוצים חזקים, מבקשים לדאוג לעצמם ולעשות לבתיהם. הם רוצים להרגיש שבכוחם לסייע כעת לילדיהם בדיור או בלימודים. הדבר נכון גם למצב שבו חברי קיבוצים מבוגרים יוכלו להוריש בשני העשורים הבאים את חלוקת הרווחים האמורים לילדיהם - גם אם הם לא גרים בקיבוץ. מתקיים כאן דבר תקדימי, שכן עד כה לא היה מצב של ירושה בקיבוץ", אומר שטיין.

במענה לשאלה אם חלוקת הרווחים תיעשה תוך הפליית החברים החדשים שהצטרפו אליהם משנות ה-80', במסגרת הניסיונות להצעיר את הקיבוצים, אמר שטיין כי "הקיבוצים הבינו בשנים האחרונות שלא תהיה אפשרות ליצור גישה מפלה בין חברים ותיקים לבין חברים חדשים. גם החדשים ייהנו מחלוקת הרווחים אבל המייסדים ייהנו מיותר, וזאת באמצעות חלוקה שתיקבע לפי שנות הוותק בקיבוץ".