משפחתי וחיות אחרות: כמה עולה לגדל חיית מחמד בבית?

אם אין לכם כלב, חתול או דג - אתם במיעוט: רק 40% מהישראלים אינם מגדלים חיית מחמד כלשהי, כך לפי סקר מכון "מידע שיווקי" עבור "גלובס" ■ הכלבים נובחים בראש השיירה, וחלקם אף זוכים לפינוקים לא פחות יוקרתיים מבני אדם

כ-60% מהישראלים הבוגרים בישראל מחזיקים בביתם חיית מחמד, ורק כ-20% לא גידלו מעולם בעל חיים בבית - כך מגלה סקר שערך עבור "גלובס" מכון המחקר "מידע שיווקי סי.איי", בהנהלת נעם רז ומירב שפירא. ידידו הטוב ביותר של האדם הוא כצפוי הכלב: שליש מהאוכלוסייה מטפחת פרטנר כזה, הרבה יותר מהקולגות המתחרים על כתר החיה האהודה. 19% מעדיפים את הגרסה השקטה יותר והמתניידת פחות - דגים, שמשמשים פעמים רבות על תקן פריט עיצובי בבית (בני 30-50 מעדיפים אותם במיוחד), ועם מפלגת החתולים נמנים 15% ממשתתפי המחקר. מה עוד מכניסים הישראלים הביתה? תוכים וציפורים אחרות (10%), מכרסמים שונים כמו אוגרים וארנבים (3%), ואמיצי הלב - קרוב לאחוז - בוחרים בנחשים, לטאות, זחלים, מעופפים ושאר חרקים וזוחלים.

שכיחות גידול חיות המחמד, מסבירים במידע שיווקי, מאפיינת אורח חיים מערבי ועולה ככל שעולה רמת החיים - בקרב בעלי הכנסה גבוהה. תושבי השרון והשומרון מגדלים יותר כלבים בהשוואה לשאר האזורים ולרמות ההכנסה השונות, ודתיים ככלל מגדלים פחות בעלי חיים (46% לעומת 60%).

גידול חיית מחמד בבית הוא מחויבות ארוכת טווח של המשפחה, וחלק מהותי מחייהם של רבים. 26% מחזיקים כיום בבעל חיים תקופה קצרה יחסית, של פחות מחמש שנים (שעשויה להתמשך עוד הרבה), אבל 20% מתמידים כבר 6-15 שנה ו-13% - עד 30 שנה. 7% מחזיקים בוותק מכובד אפילו מזה.

לדברי עופר שי, מבעלי פ.ב שי המשווקת את מוצרי קאנין קאוויאר, היחס עומד על 35% למחזיקי חתולים והיתר מחזיקי כלבים, כאשר קיימת שונות בהתאם למיקום הגיאוגרפי: "במרכז יש נוכחות מוגברת של חתולים ביתיים לעומת אזורי הצפון או הדרום".

- האם יש העדפה למעורבים או לגזעיים?

שי:"כלבים מעורבים תופסים נתח משמעותי בהרבה. הגזעיים מסתפקים בשיעור נמוך".

- האם יש גידול גם באימוץ של בעלי חיים אחרים כגון נחשים או תוכים?

שי: "התחום של בעלי חיים מיוחדים עומד במקום ונשאר בשוליים. גם בתחום הדגים, לא נרשם גידול בצרכני האקווריומים, ולהערכתי השוק הזה התכווץ. לראיה, חנויות בעלי חיים שהתמקדו בדגים זונחות את הקטגוריה הזו".

תזונה הוליסטית לכלבלב

החלטתם להצטרף למשפחות המאמצים כלב או חתול? בשעה טובה ומוצלחת. אם לא בחרתם בכלב או בחתול גזעי, שעלותם מגיעה לאלפי שקלים, ההוצאה הכלכלית כוללת לרוב השקעה הראשונה בציוד לבית ולכלב, ובהוצאה חודשית שוטפת שכוללת בעיקר את עלויות המזון. טווחי המחירים של מזון לחתולים ולכלבים נעים על סקאלה רחבה למדי ומושפעים גם מאיכויות המזון (ראו עמ' 12), לדוגמה: 170 שקל לשק בונזו המכיל 20 קילו, או כ-400 שקל לשק קאנין קוויאר המכיל 12 קילו של אוכל יוקרתי, המוגדר כ"תזונה הוליסטית אמיתית" לבעל החיים המיוצר מבשר חופש ללא אנטיביוטיקה והורמונים, נטול הנדסה גנטית. המוטו הוא שכלב שאוכל מזון בריא יזדקק לפחות טיפולים רפואיים. "בעולם שבו יש מודעות גבוהה למזון לבני האדם, אך מתבקש שתהיה מודעות גבוהה גם למזון שאנחנו מאכילים בו את בעל החיים שלנו. נכון, האוכל עולה יותר אבל העלות היומית יורדת", אומר שי.

מירב אמיד, סמנכ"ל שיווק בביופט, מעריכה כי ההוצאה החד-פעמית עם הצטרפות בעל החיים למשפחה - הכוללת מיטה, צלחת אוכל, קולר ורצועה - מסתכמת בכ-250 שקל, מלונה במידת הצורך תעלה עוד כ-300 שקל.

ערן שילון, מבעלי רשת פט פוינט, מסביר ש"ההוצאה על הכלב משתנה בהתאם לגודל הכלב. ככל שהכלב גדול יותר, ההוצאה גדולה יותר. ההוצאה תלויה גם במידת ההשקעה של הבעלים בסוג המזון, בצעצועים, בחטיפים ועוד. לדבריו, אחזקת כלב יכולה לנוע מ-50 שקל ולהגיע ל-1,000 שקל ויותר לחודש.

שי מעריך כי ענף הציוד לחיות המחמד מגלגל כ-360 מיליון שקל בשנה, 90% מהם עבור מזון לבעלי החיים, והיתר עבור צעצועים וחטיפים. להערכתו, בעלי חיות מחמד מוציאים בכל חודש בממוצע כ-250 שקל עבור מזון ועבור טיפולים רפואיים שוטפים, כאשר יש לקחת בחשבון כי בשנתיים האחרונות ההשקעה בטיפולים רפואיים עולה.

לא מסתפקים במזון

מעבר למזון ולטיפול שוטף בכלב שלכם, עולם שלם של גאדג'טים מציע אינסוף רעיונות לפנק את הכלב או החתול. מי שלא יכול להרשות לעצמו תליון משובץ יהלומים בצורת עצם ב-50 אלף שקל, יוכל להסתפק בפוף לכלב, במשחק חשיבה מאתגר, בטיולון (בדרך לגינות המשחקים המיועדות לכלבים, כמובן) או באמבטיה לאחר הטיול בחוץ. הכלבים של היום לנים בפנסיון מיוחד והולכים לספא. המגונדרים מקפידים לפקוד את מכוני היופי, והנשיים שבחבורה לא יחסכו מעצמם פדיקור (בגוון שיתאים לבגד כמובן). תעשיית הציוד לכלבים לא מפסיקה להמציא את עצמה מחדש עם אינספור גאדג'טים שמוכיחים כי כל עוד יש מי שיקנה - השמים הם הגבול מבחינת ההמצאות עבור הולכים על ארבע, או יותר נכון עבור בעליהם.

התחרות היום בתחום הציוד לבעלי החיים כוללת זירה מקוונת ערה ואינספור חנויות. "יש יותר חנויות כפועל יוצא מהדרישה של השוק. לא רק שיש יותר מאמצי בעלי חיים אלא שגם היקף ההשקעה בכל בעל חיים עלה. היבט אחר הוא תוחלת החיים של חיות המחמד שעלתה משמעותית. התחרות משפיעה כצפוי על המחירים".

לקחת את החתול לפסיכולוג

- ישראל מפותחת בנושא היצע הציוד לבעלי חיים?

שי: "בהחלט, ביחס לארה"ב או לאירופה. יש בשוק כמות מוצרים וצעצועים שלא ראינו פה לפני 15 שנה. מה שחדש יחסית בישראל הוא תחום הצעצועים והחטיפים. ענף הציוד לבעלי חיים מתפתח הודות להגברת המודעות של מגדלי החיות לטיפוח ולצורכי בעל החיים. וכן - גם בתחום הזה אנחנו משלמים יותר. בארה"ב מחירי הציוד לחיות המחמד זול יותר. ההתייחסות היום לבעל חיים היא כמו לבן משפחה. פעם זה היה אחרת, ובזה הדבקנו את הפער מאירופה. צרכנים שהובילו את השינוי הם העולים מרוסיה, שהגבירו את המודעות לנושא המקצועי ובאו עם דרישה למזונות איכותיים שלא היו נפוצים עד אז בישראל. היום רואים את זה אצל כולם. מה שעוד התפתח הוא תחום הרפואה של בעלי חיים. אני נמצא בענף הזה 20 שנה, ואם פעם וטרינרים היו של חיות משק ושל כלבים וחתולים, היום יש וטרינרים המתמחים בחיות קטנות, פסיכולוגים ומטפלים התנהגותיים ועוד".

סקר חיות מחמד
 סקר חיות מחמד

כמה עולה
 כמה עולה

כל מה שצריך
 כל מה שצריך