משרד הכלכלה פסל הסכמים של ההסתדרות הלאומית

המשרד פסל הסכמים שחתמה ההסתדרות הלאומית עם חברות כ"א בענף הבניין: "חשש לעסקה על גב העובדים הזרים" ■ זו פעם שנייה שהמשרד פוסל הסכמים שנחשפו בתחקיר G על התנהלות הארגון ■ הע"ל: "החלטה ללא סמכות"

הממונה הראשי על יחסי העבודה במשרד הכלכלה, עו"ד שלמה יצחקי, החליט אתמול (א') לבטל שורה ארוכה של הסכמים קיבוציים עליהם חתמה לפני כשנתיים ההסתדרות הלאומית מול חברות כוח-אדם המעסיקות עובדים זרים בענף הבניין.

מדובר בהסכמים שנחשפו בתחקיר המגזין G של "גלובס" באוגוסט האחרון, והם מצטרפים להסכם נוסף שהופיע במסגרת התחקיר ונפסל לאחר פרסום התחקיר, עליו חתמה הלאומית מול חברת ניקיון גדולה. יצחקי קבע כי ההסתדרות הלאומית פעלה כ"ארגון מטעם המעסיקים", כמי שחתמה על הסכמים שלא מיטיבים עם העובדים ואף עלולים להפלות אותם לרעה, תוך גביית דמי חבר מהפועלים עוד לפני שנחתמו רשמית ההסכמים ונרשמו כדין - זאת בניגוד לכאורה לחוק (בלאומית טענו בתגובה כי הגבייה נעשתה כתוצאה מטעות תמימה).

בדומה לעדות שהשמיע בתחקיר G אלדד ניצן, מנכ"ל ארגון חברות כוח האדם הזר בענף הבניין שהודה כי בחלק מהמקרים המעסיקים הם שהחתימו בעצמם את העובדים על טופסי הצטרפות להסתדרות הלאומית, יצחקי פרסם בהחלטתו קטעים ממסמכים המעידים כי מדובר בשיטה של ממש לכאורה. כך למשל, בהחלטה מופיע קטע מתוך דואר אלקטרוני יוצא דופן ששלח נציג ההסתדרות הלאומית אל תאגידי כוח האדם, בזו הלשון: "תאגידים יקרים, בהמשך לישיבה שנערכה בשבוע שעבר, מצ"ב כל הטפסים הנדרשים לטובת החתמת העובדים להסתדרות העובדים הלאומית...".

משרד הכלכלה קיבל למעשה את העמדה של ההסתדרות הכללית, שטענה כי מדובר בהתארגנות פיקטיבית, שיש בה רק כדי לפגוע ביציגות של הכללית בענף הבנייה ולהעביר את דמי החבר של העובדים מארגון אחד לשני. "לצערי נתגלתה לפני תמונה עגומה של עולם יחסי עבודה הפוך", כתב יצחקי בהחלטתו. "ההתארגנות מתחילה בקשר של ארגון העובדים עם המעסיקים ולא עם העובדים; מי שמחתים עובדים זה המעסיקים; מי שאוסף טפסי הצטרפות או חברות זה המעסיקים; ומי שמודיע על היציגות זה גם המעסיקים".

יצחקי טוען כי "עולה חשש כבד של עסקה על גבם של העובדים הזרים", כאשר הוא מתאר כיצד המעסיקים החליטו באופן יזום לעזוב התקשרות עם ארגון עובדים אחד ולעבור לארגון אחר "כדי להשיג תועלת הדדית". יצחקי ציין כי הוא העביר את ההחלטה לכל גורמי האכיפה הרלוונטיים, זאת "על מנת לבחון שמא לכאורה הייתה הפרה של זכויות העובדים על ידי גביית כספים מהם בניגוד לחוק הגנת השכר".

בדיונים מול משרד הכלכלה טענה ההסתדרות הלאומית כי היו מקרים שבהם המעסיקים החתימו את עובדיהם, אולם הדבר נבע משיתוף פעולה ומרצון טוב ולא ממניעים פסולים. עוד טענו בארגון, כאמור, כי הגבייה שנעשתה לפני רישום ההסכם הקיבוצי באופן רשמי מקורה בטעות.

יצוין כי "גלובס" חשף בעבר כי גם ההסתדרות הכללית נהגה בפרקטיקה שנויה במחלוקת בלשון המעטה בכל הנוגע לעובדי בניין, כשמאות עובדים סינים הגיעו אל בניין ההסתדרות באוטובוסים בחסות מעסיקיהם, שם הוחתמו על טפסי הצטרפות באופן סיטונאי.

בעקבות ההחלטה, בהסתדרות הלאומית פתחו במתקפה חזיתית ואישית נגד הממונה על יחסי העבודה במשרד הכלכלה: "שלמה יצחקי פועל לשימור ההגמוניה של ההסתדרות הכללית ומייצר 'מסלול עוקף לבית הדין לעבודה באופן בלתי חוקי ופסול. מדובר בהחלטה ללא סמכות, קיצונית, לא סבירה בעליל, חסרת תום-לב, לא הוגנת ושרירותית, אשר באה לשרת אינטרסים פסולים של ההסתדרות הכללית".

בארגון טוענים למעשה כי הכללית היא ש"גייסה" את יצחקי, ומבהירים כי יפנו בעניין הן לבית הדין הארצי לעבודה והן לבג"ץ.

"האמירות על ניצול עובדים זרים וקנונייה עם מעסיקים על חשבון העובדים הזרים אינם ענייניים ופוגעים בכל ארגון אשר ינסה לאגד בתוכו עובדים זרים", מוסיפים בארגון.