החלה פעילות הקידוח בבלוק 9 בקפריסין

אסדת הקידוח למים אולטרה עמוקים "Saipem 10,000" החלה לקדוח בבלוק ששייך לשותפות ENI האיטלקית ו-KOGAS הדרום קוריאנית

קפריסין / מאייר: עמית שני
קפריסין / מאייר: עמית שני

אסדת הקידוח למים אולטרה עמוקים "Saipem 10,000" התחילה את פעילות הקידוח בבלוק 9 בקפריסין, כך דיווחו הרשויות הקפריסאיות כמו גם העיתון הקפריסאי "Cyprus Mail" אתמול (ו').

בלוק זה שייך לשותפות ENI האיטלקית ו-KOGAS הדרום קוריאנית, ופעילות הקידוח צפויה להימשך כ-80 יום. במהלך ה-12-18 חודשים הקרובים, צפויה השותפות לקדוח לפחות עוד 3 בארות אקספלורציה נוספות באמצעות האסדה. מעבר לבלוק 9, לשותפות רישיונות גם בבלוקים 2 ו-3 בקפריסין.

קפריסין נמצאת במצב מעט בעייתי, שכן הגז שהתגלה אצלה בבלוק 12 לא מצדיק את הפיתוח שלו. בדצמבר 2011 העניקה קפריסין את בלוק 12 לנובל (אליה הצטרפה בפברואר 2013 קבוצת דלק), והיא גילתה את מאגר אפרודיטה. המאגר מכיל כ-100 BCM של גז.

לקפריסין מחירי החשמל הגבוהים ביותר באירופה, שכן כל החשמל שלה מופק ממזוט. מכאן, היא הייתה שמחה מאד לפתח את המאגר, ולהשתמש בגז לייצור חשמל. עם זאת, אם ייצור החשמל יוסת לגז טבעי, יצרוך המשק הקפריסאי רק כ-1 BCM בשנה של גז. על כן, על מנת להצדיק את פיתוח המאגר יש צורך לייצא את חלקו.

הקמת מתקן הנזלה לייצוא גז טבעי נוזלי (LNG) הינו יקר מאד, ויכול להגיע לכ-10 מיליארד דולר. מכאן, הכמות אותה הייתה רוצה קפריסין לייצא, לא מצדיקה את ההשקעה בהקמת מתקן כזה. על מנת להצדיק הקמת מתקן הנזלה כזה, יש צורך בעתודות גז של לפחות 220-280 BCM.

מכאן, האופציה העיקרית אשר קיימת על הפרק בשביל קפריסין, היא ייצוא גז באמצעות צינור. כשבוע לאחר שדווח ע"י יזמיות הגז הישראליות כי חתמו על מזכר הבנות עם ירדן בהיקף של כ-15 מיליארד דולר, נפגש שר האנרגיה הקפריסאי יורגוס לקוטריפיס עם בכירים בירדן ומצרים על מנת לדון באופציה לייצא גז מקפריסין למדינות אלו באמצעות צינור.