היועמ"ש: כספי "פרזות" יטיבו עם דיירי הדיור הציבורי בירושלים

היועץ המשפטי לממשלה הבהיר את עמדתו בנוגע לפירוק החברה לאחר טענות מצד ארגונים חברתיים וח"כ גילאון על כך שהיועץ המשפטי כתב למבקר המדינה כי הכסף שהצטבר בקופתה לא צריך לשמש לרכישת דירות חדשות לדיור הציבורי כפי שקובע חוק הדיור הציבורי

אילן גילאון / צילום: שלומי יוסף
אילן גילאון / צילום: שלומי יוסף

היועץ המשפטי לממשלה הבהיר היום (ב') את עמדתו לגבי פירוק חברת פרזות (חברה משכנת שפעלה בירושלים בתחום הדיור הציבורי), וזאת בעקבות טענות שעלו כנגדו מצד ארגונים חברתיים וחבר הכנסת אילן גילאון (מרצ).

הביקורת האמורה התמקדה בהתייחסות שהעביר היועץ המשפטי לממשלה למבקר המדינה בנוגע לפירוק חברת פרזות במסגרתה, כך טענו המבקרים, נכתב כי הכסף שהצטבר בקופתה לא צריך לשמש לרכישת דירות חדשות לדיור הציבורי כפי שקובע חוק הדיור הציבורי. ממשרדו של היועץ המשפטי לממשלה הסבירו היום כי ההתייחסות שנשלחה למבקר המדינה עסקה רק בפירוק חברת פרזות, אין להשליך ממנה על כלל הדיור הציבורי בישראל ובנוסף, היא גובשה לאחר בדיקה שהעלתה כי הכסף שנותר בקופת החברה המשכנת אכן ישמש לתועלת הציבור ודיירי הדיור הציבורי.

"בחינה מעמיקה של ההסכם המתגבש העלתה כי בכל מקרה כספי הפירוק של החברה, אם וככל שיצטברו בקופת הפירוק, מיועדים, ברובם הגדול, לטובת דיירי הדיור הציבורי בירושלים", כך כתב היום המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (אזרחי) ארז קמיניץ במכתב ששלח לחבר הכנסת אילן גילאון בעקבות הביקורת שמתח על התייחסותו לסוגיית הדיור הציבורי.

"מפירוט ההסכמות עולה בבירור כי בכספים שהצטברו בקופת פרזות עתיד להיעשות שימוש שייטיב עד מאוד עם דיירי הדיור הציבורי בירושלים", המשיך וכתב קמיניץ, "הן מבחינת הסכום הנכבד שישמש לרכישת דירות חדשות לטובת דיור ציבורי והן ביחס ליתר השימושים שדיירי הדיור הציבורי הקיימים, ואלו שנמנים עם אוכלוסיית הזכאים להתגורר בדיור ציבורי, עתידים ליהנות מהם. לשון אחר, בסופו של יום, הכספים שהצטברו בחברה ישמשו למטרות חברתיות ראויות וחשובות, ובפרט לפתרונות דיור לאוכלוסיות מוחלשות, ודיירי הדיור הציבורי בעיקרן. בנושא התקיימו מספר ישיבות במשרד המשפטים, אליהן זומנו כלל הגורמים הרלוונטיים לבחינת סוגיה זו. בישיבות אלה הובהר, כי ככל שההסכמה המתוארת לעיל בין המדינה ובין עיריית ירושלים תיפרץ, יגרור הדבר עיכוב בהליכי הפירוק ומשכך עיכוב משמעותי בניתוב הכספים למטרות המצוינות לעיל. לאור העובדה שהיועץ המשפטי לממשלה שוכנע כאמור, כי השימוש בכספי הפירוק עתיד, ממילא, להביא לבשורה של ממש עבור דיירי הדיור הציבורי בירושלים, הוא סבר כי אין מקום להתערב בהסכם המתגבש ולפעול לשינויו תוך שהדבר יוביל לעיכוב משמעותי בלוחות הזמנים למימושו".

במקביל, ח"כ גילאון והן הארגונים החברתיים טענו כי מתשובת היועץ המשפטי לממשלה למבקר המדינה ניתן להסיק גם על יחסו לכלל הדיור הציבורי בישראל ועל כך כתב היום קמיניץ: "תשובתו של היועץ המשפטי לממשלה לפניית מבקר המדינה עסקה אך ורק בכספי הפירוק של חברת פרזות, נושא שהובא לפתחו של היועץ לאור מחלוקת שנגעה להיבטים משפטיים של פרשנות הדין הקיים. בבוחנו פרשנות זו לא שוכנע היועץ המשפטי לממשלה בעמדה המשפטית שהועלתה ע"י אנשי המבקר, ומשכך לא מצא כי ראוי להתערב בהסכם שגובש בין המדינה ועיריית ירושלים כבעלי המניות בחברה. כאמור, ועל אף העובדה כי יש בפרשנות הדין גם היבטים כלליים, חוות דעתו של היועץ נוגעת אך ורק לכספי הפירוק של חברת פרזות. ככל שיתעוררו בעתיד סוגיות מהסוג האמור, ייבחן כל מקרה לגופו ואין בחוות דעת זו כדי להעיד בהכרח על עמדת היועץ במקרים הבאים, ככל שיובאו בפניו".

במכתבו פירט קמיניץ גם את פרטי ההסכם האמור לפירוק חברת פרזות ואת חלוקת הכספים שנותרו בקופת החברה המשכנת (כ-130 מיליון שקל) לשימושים השונים. מהמכתב עולה כי על פי ההסכם, 55 מיליון שקל מיועדים לרכישת דירות בדיור הציבורי בירושלים ; 15 מיליון שקל מיועדים לשיפוץ כ-1,500 דירות של הדיור הציבורי בירושלים ; 20 מיליון שקל מיועדים לשיפוץ מבנים, בהם דירות של הדיור הציבורי ; 2.5 מיליון שקל יוקצו לרכישת דירות לדרי רחוב ; 17 מיליון שקל יועברו לתשלום שכירות ארוכת טווח לנכים שרתוקים לכיסאות גלגלים ; מיליון שקל ישמשו לסיוע בשכר דירה למשפחות ובודדים במצבי חירום ו-22 מיליון שקל מיועדים לסיוע בבניית בית אבות "בית אליסיה" שמיועד גם לזכאי הדיור הציבורי.

בתגובה לדברי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה מסר חבר הכנסת גילאון, יו"ר משותף בשדולת הדיור בכנסת, כי: "תגובת המשנה ליועמ"ש איננה מעלה ואיננה מורידה מחומרת הדברים. מדובר בהוספת חטא על פשע. לא די בכך שחוק הדיור הציבורי הוקפא, אלא שגם בשעה שהוא בתוקף מבקשים לבזוז את 130 מיליוני השקלים שבקופת פרזות ולייעדם למטרות שונות לגמרי. החוק מגדיר במדויק כי ההכנסות יופנו אך ורק לצורך הגדלת מאגר הדיור הציבורי, אשר הלך והצטמק עם השנים עד שעשרות אלפי זכאים ממתינים במשך שנים ארוכות לדיור ציבורי. הגיע הזמן לשים סוף לגזל הכספים המתמשך מכבשת הרש, הדיור הציבורי".

עוד לדברי גילאון: "מה נוגעת הקמת בית אבות כזה או אחר לחברת הדיור פרזות ולמשרד השיכון? יש לממש את המטרות הללו, ראויות ככל שיהיו, באמצעות תקציבים אחרים ולא לחמוד פעם נוספת את כספי הדיור הציבורי".

גילאון התייחס גם לדברי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה על כך שעמדתו שהועברה למבקר המדינה נוגעת רק לחברת פרזות ולא לכלל הדיור הציבורי ואמר: "נעמוד על המשמר לבל יוכשר שימוש זר כלשהו בכספים המיועדים לרכישת דירות לזכאי הדיור הציבורי בירושלים ובכל הארץ".