"מחירי הכרטיסים לכדורגל יקרים? אז שהאוהדים לא יבואו"

בדיון בוועדה לפניות הציבור בכנסת, אמר בעלי בית"ר ירושלים אלי טביב: "אני קובע את המחיר. אם יש לי בעיה כלכלית, האוהדים יבואו לעזור לי?"

אלי טביב / צילום: אלון רון
אלי טביב / צילום: אלון רון

סאגת מחירי הכרטיסים למשחקי ליגת העל בכדורגל הגיעה היום (ג') גם לכנסת. הוועדה לפניות הציבור בראשות ח"כ עדי קול (יש עתיד), התכנסה לדיון חירום בעקבות מחאת האוהדים.

קול אמרה בפתיחת הדיון: "הישיבה הזו היא הזדמנות לקיים דיאלוג פתוח בין בעלי הקבוצות, מינהלת הליגה, והאוהדים עצמם. חשוב לנו שהכדורגל ימשיך להצליח אבל במחיר שפוי. יש פה קהל שבוי שהולך אחרי הקבוצה שלו, ויהיה קשה מאוד לעשות פה מרד צרכנים. מחירים של 90 שקל עוד לפני העמלות, מובילים לכך שכאשר משפחה רוצה להגיע למשחק, המחיר מגיע ל-300-400 שקל לשבת. אנחנו צריכים למצוא את האיזון הנכון".

לדיון הגיעו נציגים רבים של ארגוני אוהדים ממגוון קבוצות בליגת העל, שהלינו על מחירי הכרטיסים המופקעים לטענתם. בנוסף, טענו האוהדים שהקבוצות לא מקצות מספיק כרטיסים במחירים מוזלים לנוער/חיילים/סטודנטים כפי שדורש התקנון. אלון בלס, אוהד מכבי חיפה בן 15, אמר: "המחירים נורא גבוהים, במיוחד ביחס למקומות בילוי אחרים. אני גם לא יכול להכניס אוכל ושתייה לאצטדיון, מה שגורם להוצאה נוספת. אני גם משלם על הנסיעה לא מעט מכיוון שאני מגיע מעיר אחרת. אני לא יכול להרשות לעצמי להוציא כל כך הרבה כסף כל שבוע".

אלי טביב, הבעלים של בית"ר ירושלים, הבהיר באופן נחרץ את התנגדותו להורדת המחירים: "הקשבתי לאוהדים אבל אף אחד מהם לא ניהל קבוצת כדורגל. לדבר מבחוץ זה הכי קל. יש פה משהו פופוליסטי. אתם יודעים שרק השיטור והאבטחה עולה לנו 4 מיליון שקל בשנה? לדעתי 50 שקל לבני נוער זה מחיר סביר, 90 שקל למבוגר זה מחיר סביר. ההוצאות של הנסיעות, או של קניית אוכל בקיוסק - זה לא עניין שלנו. כדורגל זה כמו הצגה או הופעה, כמו שאומן קובע שמי שרוצה לראות אותו משלם סכום אותו הוא קובע, כך זכותנו לקחת את הסכום שנראה לנו".

בשלב זה אמרה קול: "יש פה קבוצה גדולה שאומרת שהיא לא מוכנה לשלם את המחיר הזה." טביב: "אז שלא יבואו. אני קובע את המחיר. אם יש לי בעיה כלכלית, האוהדים יבואו לעזור לי?

ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ): "צריך להנגיש את מחירי הכרטיסים לאוהדים, אוהדים ימלאו את האצטדיונים וימשכו מפרסמים שישלימו את ההפסדים האפשריים של הקבוצות. אני חושב שזה מתכון מנצח לשני הצדדים. להוזיל את הכרטיסים ולהרוויח בפרסום".

במהלך הדיון, יונתן צוויקל מרשות ההגבלים העסקיים ציין כי הם בודקים את הנושא ורמז לכך כי ייתכן כי פעילות מינהלת הליגה בנושא איננה חוקית. בתגובה לכך אמר יו"ר המינהלת יורם באומן: "אני חושב שברגע זה תפקידנו לעצור כל פעילות עד שנקבל את חוות הדעת של הממונה, האם מותר לנו כארגון להתערב בנושא. לפי ההבנה שלי, מתוך רצון של לעזור לאוהדים, אנחנו נמצאים תחת איום של ביצוע עבירה, מהממונה על ההגבלים העסקיים".

רועי דניאל, מנכ"ל מכבי נתניה: "אתם כמחוקק צריכים להתערב ולהוריד את נהלי האבטחה. לא הגיוני שיהיו למעלה מ-100 שוטרים למשחק של 4,000 אוהדים. צריך להסתכל על זה בראייה הרבה יותר עמוקה. המועדונים קורסים תחת הנטל של האבטחה והשיטור. צריך גם לזכור שככל שמספר האוהדים עולה, כך עולה גם כמות האבטחה".

אורי שפר, ראש מינהל הספורט: "ברגע שתתבצע אכיפה של מכירת כרטיסים ב-50% הנחה (כרטיסי נוער/חייל/סטודנט, ללא הגבלה) זה יוריד את מפלס התסכול של האוהדים. כולם מבינים את הבעיה ורוצים לפתור אותה. לגבי גובה המחיר לא בסמכותנו להתערב בניהול המקצועי של הקבוצות וגם לא צריך שהמדינה תיכנס לתחומים האלה. יחד עם זאת, הוצאות השיטור ירדו בצורה דרמטית בשנים האחרונות. יש עלייה שלא מחויבת המציאות במחיר של הסדרנות וצריך לתת על זה את הדעת".

בדיון הוצג על ידי ארגוני האוהדים מתווה לפתרון נושא מחירי הכרטיסים: מחיר אחיד של 50 שקל לכל המשחקים, למעט משחקים בין "ארבע הגדולות" (מכבי חיפה, מכבי ת"א, בית"ר ירושלים והפועל ת"א); תקרה של 70 שקל אך ורק למשחקים של "ארבע הגדולות" נגד "קטנות"; ביטול המגבלות על הכרטיסים המוזלים. נציגי האוהדים ציינו כי מתווה ההצעה של מינהלת הליגה לא מקובל עליהם. "יש לנקוט בכל האמצעים, אנחנו נחושים להמשיך את המאבק שלנו ומעודדים מהתמיכה של הועדה לפניות הציבור".

יו"ר הוועדה קול סיכמה את הדיון ואמרה: "אני רוצה לבקש ואפילו לדרוש את שיתוף האוהדים בהליך מציאת הפתרון וגיבוש המתווים. אני פונה לבעלי הקבוצות ומבקשת שתפעלו להורדת המחירים. הם לא הוגנים ובעיניי לא שפויים כשמדובר במשפחה. אנחנו נקיים דיון המשך בנושא השיטור והאבטחה, וישיבת מעקב אחר הבדיקה של ההגבלים העסקיים".