משה אשר: "יש לנו רשימה חדשה של בעלי חשבונות בשווייץ"

ראש רשות המסים: "אנחנו עובדים על הרשימה מודיעינית וחקירתית"

משה אשר / צלם: אוריה תדמור
משה אשר / צלם: אוריה תדמור

ראש רשות המסים, משה אשר, הטיל הבוקר (ד') "פצצה" וחשף כי רשות המסים השיגה רשימה חדשה של בעלי חשבון בבנק אחר בשווייץ, שאינו UBS.

הדברים נאמרו בכנס מיוחד שעורך ועד מחוז תל-אביב של לשכת עורכי הדין בנושא המלחמה בהון השחור, שמתקיים לאורך היום במלון קרלטון בתל-אביב.

במושב הראשון, שמתקיים תחת הכותרת "רשימות UBS - האם זהו סופו של חלום חשבון הבנק בשווייץ?", משתתפים, מלבד ראש רשות המסים, גם מנכ"ל בנק קרדיט סוויס ישראל, דורון אברבוך; היועצת המשפטית של הרשות לאיסור הלבנת הון, ד"ר שלומית ווגמן-רטנר; ועו"ד ורו"ח גידי בר-זכאי, לשעבר סמנכ"ל ברשות המסים.

את המושב מנחה עו"ד משה גורלי, כתב ופרשן לענייני משפט ב"כלכליסט".

עוד לפני תחילת הפאנל, אמר יו"ר ועד מחוז תל-אביב של הלשכה, עו"ד אפי נווה, כי בקדנציה הבאה בכוונתו להילחם בהגבלות ובחובות שהוטלו על עורכי הדין לדווח על לקוחותיהם לרשות איסור הלבנת הון.

"בנושא השווייצרי, פתחנו בחקירה לגבי בנק UBS, חקירה מאוד מוצלחת, הגענו לרשימות של ישראלים, יש הרבה שמות, החקירה היא עד היום בעיצומה, ואנחנו נראה בתקופה הקרובה את הפעילות סביב אותה רשימה", אמר מנהל רשות המסים, משה אשר. "בנוסף, אנחנו במאמצים להגיע לעוד רשימות של עוד בנקים. אני יכול לחשוף כאן שיש לנו היום רשימה של בנק שווייצרי נוסף. אנחנו עובדים עליה מודיעינית וחקירתית".

אשר סיפר גם על המחויבויות מול הרשויות האחרות: "חתמנו על אמנות, אנחנו בשיתוף-פעולה, ובחודשים הקרובים נעשה את 'ההחלפה הראשונה' של המידע. אנחנו כבר נערכים לכך תפעולית ומחשבית".

לא רק רשות המסים

גם היועצת המשפטית של הרשות לאיסור הלבנת הון, עו"ד שלומית ווגמן-רטנר, חשפה לראשונה כי לא רק רשות המסים מקבלת מידע על בעלי חשבונות ישראלים בשווייץ: "יש רשויות איסור הלבנת הון בכל המדינות. המידע עובר בכל מקום שיש רשויות אחרות ברחבי העולם. יש שיתוף-פעולה עם הרשויות האמריקאיות, על בסיס שינויי חקיקה, וגם הרשויות לאיסור הלבנת הון בשווייץ רשאיות לבקש מידע מהבנקים ולהעביר אותו לרשויות אחרות, כולל אותנו".

עוד חשפה עו"ד ווגמן-רטנר כי דווקא מדינות אוף-שור מעבירות מידע כל אימת שהן חוששות שיש עבירות: "הם חוששות שהן יוחזקו כמשתפי פעולה, ודווקא הן אלה שמדווחות. וגף האוף-שורים הם העיקריים שמדווחים".

המרכז האקדמי של ההשתלמות, עו"ד אורי גולדמן, אמר כי "מובן כי צריך לעשות הכול על מנת להילחם בהון השחור ובהעלמות המס בישראל. אבל יחד עם זאת, התחושה היא שמבחינת הרשויות אין עוד מעצורים, ואין כל רגל על הבלם.

"מאז שהוכרזה, המלחמה בהון השחור מרחפת כענן שחור על כל פעילות עסקית במשק, גם לפני שיש הון, וגם אם הוא שחור. נקודת המוצא הפכה לכזו שכל פעולה, כל עסקה וכל הון, הוא מלכתחילה בהגדרתו בלתי לגיטימי, שכל מטרתו להלבין הון, להעלים מס או שניהם יחדיו. מובן לחלוטין שזהו איננו המצב. יש להיזהר מהתנהלות אשר פוגעת בזכויות האזרחים, פוגעת בפעילותם של העסקים ופוגעת במקצועם של העושים במלאכה".

רו"ח גידי בר-זכאי סיפר על המציאות שנוצרה מצד הנישומים: "המטרה של רשות המסים היא להתמודד עם הקושי הראייתי בהליכי גילוי מרצון באופן נכון וראוי. אבל המטרה היא שיהיה שוויון בנטל בהליכי הגילוי מרצון, כך שאיש עסקים בעל חשבון בשווייץ וניצול שואה לא ישלמו את אותו אחוז מס. כיום אין אבחנה, ואין הפרדה. ברגע שנעשה את זה, נצא מועשרים בנכסים וגם בתוצאה מוסרית נכונה. יש ראיות, אני מציע לרשות המסים לחשוב גם עם הלב. מי שמגיע עם סיפור שקרי - שיעמוד לדין. כל השאר - שיאפשרו להם לתת להניח את הדעת. אני לא רוצה שניצולי השואה והעבריינים ישלמו את אותו מס".