עובדי קסלמן ינסו להתאגד: "מרוויחים 6,500 ש' אחרי 3 שנים"

עובדי קסלמן וקסלמן מנסים גם כן להתאגד ■ אחד מיוזמי המהלך: "אחרי שראיתי את הפרסום ב'גלובס' על הקמת הוועד ב-EY, החלטתי להריץ מהלך דומה"

משרדי קסלמן וקסלמן / צילום: איל יצהר
משרדי קסלמן וקסלמן / צילום: איל יצהר

רוח ההתאגדות מתפשטת בפירמות רואי החשבון כאש בשדה קוצים. הפעם הגיע תורם של עובדי משרד קסלמן וקסלמן-PwC, מפירמות רואי החשבון המובילות בישראל, ליזום הקמת ועד עובדים במטרה לשפר את תנאי העסקתם.

מספר ימים לאחר חשיפת "גלובס" כי עובדי פירמת רואי החשבון המובילה והגדולה בישראל, ארנסט אנד יאנג ישראל (EY ישראל), פתחו בצעדים להקמת ועד עובדים, ובעקבותיהם גם עובדי פירמת רואי החשבון KPMG סומך-חייקין - פתחו גם עובדי PwC במהלך דומה.

יוזמי המהלך הנם רואי חשבון בוותק של 3-5 שנים בפירמה, שטוענים כי שכרם החודשי ברוטו, הנע בין 5,500-7,000 שקל, אינו משקף את השקעתם ואת העבודה שהם מספקים לפירמה.

הגם שקיבלו רוח גבית ממהלכי ההתאגדות בארנסט אנד יאנג ובסומך-חייקין, יוזמי המהלך בקסלמן פחות לוחמניים ופחות תוקפים את הפירמה. במייל ששיגרו יוזמי המהלך לעובדי קסלמן, הבהירו כי לא מדובר ב"מאבק" או ב"מלחמה", אלא ב"שיפור ודאגה מתמדת לזכויות העובד ולתנאי ההעסקה של החברים".

בשיחה עם "גלובס" הבהיר אחד היוזמים כי "אנחנו לא תוקפים את הפירמה. היחס אלינו טוב, התחושות שלנו שונות מעובדי הפירמות האחרות שמתאגדים. המנהלים והשותפים בפירמה תמיד נתנו לנו תחושה טובה, והעבודה מתנהלת בזירה נעימה, אבל אין ספק שהשכר וההטבות אינם מספקים, ואפילו מהווים תנאי רעב. אני, למשל, עובד בפירמה 3 שנים כרואה חשבון, והשכר שלי הוא 6,500 שקל. זה קצת מעליב".

"גישה של שיח מכובד"

במייל הפניה לעובדים כותבים יוזמי הוועד: "לאחרונה החלה לצבור תאוצה מגמת ההתאגדות בפירמות ובתאגידים שונים במשק הישראלי. מגמה זו נעשית על-פי חוק, ומטרתה היא לקדם את זכויות העובדים בגופים השונים. אנחנו מאמינים שהגיעה העת לפעול למען קידום זכויות העובדים גם במשרדנו בצורה מאוגדת".

עוד מציינים המארגנים כי "אנחנו קבוצה אנונימית של עובדים בדרגות שונות בפירמה, שקיבלה החלטה להניע את מהלך ההתאגדות. אנו מכירים את מנהלי הפירמה ברמה האישית והאנושית, ואנו בטוחים שגישה של שיח מכובד תוכל להוביל לשיפור בזכויותינו. אנו חושבים שראוי שנושאים הקשורים לרווחת העובדים יעלו על סדר היום ויטופלו".

יוזמי ההתארגנות ממשיכים ומסיבירים כי "אנו מאמינים שעל-מנת שנוכל לקדם בצורה יסודית והוגנת את זכויותינו ותנאי העסקתנו, עלינו להתאגד. כך נוכל לייצג את כל העובדים בפירמה, בכירים כזוטרים, באופן חופשי ומבלי שנהיה נתונים ללחצים או לחששות לגבי עתידנו".

בהתאם לחוק ההסכמים הקיבוציים, הקמת ועד עובדים דורשת הסכמה של לפחות 33.3% מעובדי המשרד. היוזמים מבהירים כי התמיכה בהתאגדות תיעשה באופן אנונימי, ואם לא יושג אחוז התמיכה הדרוש לפי החוק, שמות התומכים לא ייחשפו. במקרה שיושג שיעור התמיכה הדרוש להקמת ועד, ייערכו בחירות לבחירת נציגיו.

"מנצלים את הצפת המקצוע"

א', מיוזמי המהלך בקסלמן, אומר היום (ב') ל"גלובס" כי "לאחר שראיתי את הפרסום ב'גלובס' על הקמת הוועד במשרד EY ישראל, מספר חברים ואני החלטנו להריץ מהלך דומה בפירמה. דברתי עם החבר'ה ב-EY ישראל והורדתי בפניהם את הכובע. אמרתי להם שהמהלך שלהם ישנה את פני השוק, ושאין לי מושג איך זה לא קרה קודם".

לדברי א', עד כה נענו לקריאה להתאגד כ-20% מעובדי הפירמה, המעסיקה כ-830 עובדים, מהם כ-350 רואי חשבון.

גם מ', מיוזמי מהלך ההתאגדות בקסלמן, מספרת על התחושות של העובדים בפירמה. "עובדי הפירמה הצעירים מרוויחים 5,000-6,500, כי יש לפירמה אפשרות לשלם כך. השוק מוצף, אנשים עומדים בתור להתמחות, והמעסיקים נהנים מזה. הם יודעים שבכל מקרה העבודה תיעשה על-ידי רואה חשבון כזה או אחר, כי אין לנו ברירה".

בפירמת קסלמן נהוגה תוכנית להעלאת שכר בכל חודש יולי, ולכן יש התרחשות גדולה סביב הקמת הוועד בסמוך כל-כך לשיחות השכר הקרובות.

א', מיוזמי הקמת הוועד, מספר כי "מתמחה מתחיל בפירמה מקבל שכר רעב של 5,000 שקל, כאשר העלאת השכר הראשונה שלו כרואה חשבון בהמשך היא תוספת של 500 שקל למשכורת. בוותק של שנתיים ויותר טווח העלאת השכר נע בין 1,200-1,500 שקל, וברור שזה מגוחך. העובדים מרגישים שלא מעריכים אותם על העבודה הקשה".

מפירמת PwC נמסר בתגובה: "אנחנו מכבדים את זכות ההתארגנות של העובדים, ונכבד כל החלטה שיקבלו".

ובינתיים בארנסט ובסומך: מהלכי הקמת הוועד צוברים תאוצה

כפי שנחשף ב"גלובס" בסוף השבוע שעבר, עובדי פירמת רואי החשבון המובילה והגדולה בישראל, ארנסט אנד יאנג ישראל (EY ישראל), פתחו בצעדים להקמת ועד עובדים. זאת, תוך העלאת טענות חמורות נגד הנהלת הפירמה בנוגע לשכר הנמוך ולתנאי העבודה.

יום לאחר מכן נפתח מהלך דומה גם בקרב עובדי פירמת רואי החשבון KPMG סומך-חייקין, אף היא מהפירמות המובילות בישראל.

בינתיים, בארנסט אנד יאנג צובר המהלך תאוצה, ועד כה נענו לפניית יוזמי הקמת הוועד מעל ל-550 עובדים, שמהווים מעל 33% מעובדי החברה.

ואולם, יוזמי המהלך הבהירו כי הם מבקשים להגיע לרישום של יותר מ-50% מעובדי המשרד כדי להתחיל בתהליך הקמת הוועד, שראשיתו הוא עריכת בחירות דמוקרטיות כדי לבחור את נציגיו.

גם בסומך-חייקין צובר המהלך תאוצה, וההיענות חצתה את סף ה-40%. במייל חדש ששיגרו יוזמי הוועדה בסומך, הם מציינים כי כעת מתחיל השלב של מציאת נציגים לוועד.

עובדי ארנסט אנד יאנג וסומך-חייקין מעלים טענות הנוגעות לשעות העבודה הארוכות, תנאי עבודה לא נוחים, שכר נמוך שמקשה על סגירת החודש וניצול של עובדי המשרד בשל עודף ההיצע ברואי חשבון בשוק היום.

באפריל 2012 חשף "גלובס" את הבעיה של הצפת מקצוע ראיית החשבון, המביאה לכך שמדי שנה מאות מתמחים אינם מוצאים מקום התמחות ראוי או עובדים בתנאי שכר גרועים. הנושא הגיע אף לכנסת לדיון על מצב המקצוע, והועלו רעיונות שונים לפתרון מצוקת ההתמחות, אך טרם יושמו פתרונות אופרטיביים.

בהנהלות של פירמות רואי החשבון נמנעים עד כה מלהגיב לרצון עובדיהם להתאגד, ולא נרשמו ניסיונות לסיכול המהלך. לפי ההלכה הפסוקה, להנהלות החברות שעובדיהן מנסים להתאגד אסור להתערב בניסיונות ההתאגדות ולהשפיע על התהליך, וודאי שלא לעשות פעולות לסיכול המהלך.

פירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג ישראל קוסט-פורר-גבאי את קסירר היא הפירמה הגדולה והמובילה בישראל בפרמטרים של איכות ומספר החברות שהיא מבקרת (לפי דירוג גלובס DUN'S 100). הפירמה מעסיקה מעל 1,600 עובדים מקצועיים ואקדמאים.

אחריה מככבת KPMG סומך-חייקין בדירוגים, המעסיקה כ-1,000 עובדים. עוד ב-5 הפירמות המובילות: Deloitte בריטמן-אלמגור-זהר, PwC Israel (קסלמן וקסלמן); ופירמת BDO זיו-האפט.

5 הפירמות הגדולות מעסיקות יחד כ-2,200 רואי חשבון ועוד כ-900-1,600 עובדים מקצועיים (אקדמאים) נוספים, בהם יועצי מס, כלכלנים, עורכי דין, מתמחים ועוד.