כדורגלן, את המוח שלך כבר אימנת היום?

חדר הכושר הקוגניטיבי IntelliGym של החברה הישראלית ACE מבוסס במקור על טכנולוגיה ששיפרה את יכולות טייסי חיל האוויר ב-30% ■ בשנים האחרונות הצטרפו למאגר הלקוחות של החברה גם ארגוני ספורט גדולים, שהבינו שמה שיכול לעזור בקוקפיט - יכול לסייע גם להופעה של שחקן על המגרש

אימון IntelliGym לשחקני הוקי קרח צעירים במינסוטה / צלם: ג'ייקוב מרס
אימון IntelliGym לשחקני הוקי קרח צעירים במינסוטה / צלם: ג'ייקוב מרס

קחו את דור מיכה כקייס סטאדי. ילד בן 23, שהעפיל השבוע לצ'מפיונס ליג וניחן בנגיעות קסם בכדור, ומצד שני שחקן עם יכולות פיזיות מוגבלות הדורשות שדרוג. איך ניתן לשפר את הפן הגופני שלו, להפוך את הקשר לכדורגלן שלם יותר? להכניס אותו לתוכנית אימונים סיזיפית בחדר כושר, כמובן. אבל יש מוחות ישראלים שלקחו את התרגיל הפשוט הזה צעד קדימה: הרי כמו שריר הירך האחורי, גם המוח הוא איבר שאפשר לפתח. ואם נלאה את המוח במספיק שעות אימון - אולי נצליח לשפר את התפיסה המרחבית של הספורטאי, את ההחלטות שהוא לוקח על המגרש בזמנים של אלפית השנייה, ברמה בכלל לא מודעת? אולי נצליח לחווט אותו מחדש?

זה בדיוק הרעיון מאחורי חדר כושר הקוגניטיבי IntelliGym, שהוא מעין סימולטור שניתן להפעיל אותו על כל מחשב. היוצרים שלו: (APPLIED COGNITIVE ENGINEERING). היא כבר כבשה כבר את שוק ההוקי קרח של צפון אמריקה, זכתה למחמאות מטובי מאמני הכדורסל בארה"ב, וכעת שואפת לחדור אל הגביע הקדוש של תעשיית הספורט העולמית: הכדורגל האירופי.

***

החברה החלה את דרכה בסיוע חממת טרגטק ב-2003. הטכנולוגיה שפיתחה התבססה על מחקרים של פרופ' דניאל גופר מהטכניון שעסקו בשיפור ביצועים אנושיים בסביבות מורכבות ועמוסות בפרטים. פריצת הדרך במחקריו התרחשה בניסוי שנערך בחיל האוויר הישראלי: בניגוד לסימולטורים "הרגילים", המדמים מצב טיסה "אנושי" וחזותי לכל דבר, סימולטורים שלא ממש הצליחו לשפר יכולות קוגניטיביות (למשל: עיבוד מסלולים, צפייה כמה צעדים קדימה, זיהוי תבניות, מעבר בין משימות שונות לאורך זמן), המודל של גופר, שהתבסס על משחק חלליות פשוט מבחינה גרפית אך מורכב תודעתית - הצליח להמריץ בשיעור של 30% את הביצועים של המשתתפים בניסוי. השיפור נמדד בציוני הטיסה עצמה, ברמת הקוקפיט - ולא בסימולטור: "בכל סביבה בה תתאמן מספיק - אתה תשתפר, כולל אם תשחק פאקמן", אומר ל"גלובס" דני דנקנר, מנכ"ל ACE וממייסדיה. "השאלה היא איך מעבירים את הידע שצברת באימון לסביבה האמיתית שלך. זה דומה למה שקורה בחדר כושר רגיל: הרי אם נשים את ליאו מסי על אופניים - זה לא מדמה את הפעילות שהוא עושה על המגרש; אבל זה כן ישפר את הסיבולת לב-ריאה שלו, שלה הוא כן זקוק על הדשא. אותו דבר ב-IntelliGym, אנחנו לא מלמדים שח קנים את הספורט שלהם, איך לבעוט או להרים קרן - אלא משפרים את היכולת שלהם לקבל החלטות אינסטינקטיביות טובות יותר".

ההחלטה לקחת את המחקר של הטכניון ולהלביש אותו דווקא על ספורט - לא הייתה אינטואיטיבית. דרור לבנת, נשיא ACE וממייסדיה: "הגענו למסקנה שבספורט, שפת המדידה לביצועים קיימת וזמינה, יש סטטיסטיקות ונתונים. בחדרי ניתוח למשל, הנתונים לא זמינים - הרופאים לא בהכרח מפרסמים את כל מקרי הרשלנות שלהם". כך שבספורט יש קוקפיט מובהק.

***

המוצר הראשון שפיתחה ACE פנה לשוק הכדורסל האמריקאי, וזכה לשבחים ממאמני קולג'ים אגדיים כג'ים קלהון ("מוצר מהפכני") וג'ון קליפארי ("מוצר חובה"). השחקנים שהתאמנו תחתם, ובמקביל גם ב-IntelliGym, רשמו שיפורים בשורות הסטטיסטיות שלהם, אבל ב-ACE התקשו לחדור אל מאסות של קבוצות, ארגונים ושחקנים.

קפיצת המדרגה הגיעה ב-2008, אז חתמה החברה על הסכם שיתוף פעולה עם USA Hockey, ארגון הגג של ההוקי קרח בארה"ב, שסייע לחברה לפתח מוצר מקביל לזה של הכדורסל. "חשבנו שזה יהיה נכון ליצור קשר עם USA Hockey, כי כל שחקן שמשחק הוקי בארה"ב חייב להיות חבר בארגון הזה, שגם עושה הסמכות ל-30 אלף מאמנים בשנה", אומר דנקנר. "מבחינת המודל העסקי, הכוונה הייתה לכוון אל המאסות של השחקנים - כי אם כל אחת מ-30 קבוצות ה-NHL תקנה את המוצר שלי ב-100 אלף דולר לשנה, או שמיליון שחקני הוקי קרח ברחבי העולם יקנו את המוצר ב-300 דולר לשנה - הרי שמהמכפלות הן אחרות לגמרי. והדרך להגיע למאסות היא באמצעות תוצאות בשטח: מאז שנבחרת ההוקי עד גיל 18 של ארה"ב התחילה להתאמן ב-IntelliGym, היא זכתה שש פעמים בשבע שנים באליפות העולם, ושנה אחת הייתה סגנית. לא היה דבר כזה בהיסטוריה של הספורט". ב-10 השנים שלפני כן - שחקני ההוקי קרח הצעירים של ארה"ב הביאו רק שלוש מדליות זהב. ושווה לציין כי מדובר על מחזורים שונים ומתחלפים של שחקנים צעירים - זה לא דומה למשל לשושלת הכדורגל הספרדית של 2008-2012 שהורכבה מדור זהב של אותם טאלנטים. דנקנר: "ברגע שאלו היו התוצאות - כמעט כולם בע נף הבינו שהם חייבים לעבוד איתנו".

***

בין ייסודה ועד ל-2008 גייסה ACE סך של למעלה מ-5 מיליון דולר. ההערכות של ACE הן כי חדר הכושר הקוגניטיבי שלה חדר כבר לכ-10% מכלל שחקני ההוקי קרח בצפון אמריקה, וחלק קטן יותר - כדורסלנים, אבל ההכנסות השנתיות עדיין באיזור השבע ספרות בדולרים. כדי לשפר את זה, ACE נכנסת עכשיו לכדורגל, "תחום שגדול פי 100 מהשוק שאנחנו נמצאים בו היום", אומר דנקנר. "אם קצב החדירה שלנו במדינות בהן אנחנו מתכוונים לפעול בכדורגל יהיה דומה לזה שראינו בהוקי - אנחנו עומדים בפני צמיחה משמעותית".

בתמיכת המדען הראשי, שהתחייב להעניק מיליון שקל למען פיתוח IntelliGym מותאם הכדורגל - החלו ב-ACE ליצור קשרים בברזיל באמצעות שיתוף פעולה עם קבוצת פלומיננזה. בשלב הזה החלו פניות גם לגורמים באירופה - ההתאחדות ההולנדית, המועדונים המקומיים אייאקס, אלקמאר, איינדהובן ורודה, פרייבורג (גרמניה), ולאחרונה גם רד-בול זלצבורג האוסטרית - שכולם הפגינו רצון לסייע בפיתוח ולעבוד עם המוצר כבר בשלב הפיילוט (שאמור להתחיל בנובמבר הקרוב). כשהם חמושים בהוכחות מהשטח בארה"ב, והבלחת ניצוצות העניין משוק הכדורגל האירופי, בו יש כ-61 מיליון שחקנים בכל הגילאים - הצליחו ב-ACE למנף לכדי זכייה, עלייה התבשרו בחודש שעבר - בתוכנית הפיתוח Horizon2020 של האיחוד האירופי, ולזכות במענק של קרוב ל-2 מיליון אירו. אל זה מצטרף סבב גיוס נוסף בשווי של חצי מיליון דולר ממשקיעים פרטיים (גיוס המהווה את אחת ההתניות לקבלת התמיכה מהאיחוד האירופי), כאשר מחצית מהסכום כבר הושג.

- יש בעיה עם ה"קוקפיט של הכדורגל": תחום הסטטיסטיקה הרבה פחות מובהק ומפותח מזה של ה-NBA, ההוקי או הבייסבול.

לבנת: "זה נכון, אבל לא תמיד. באייאקס, למשל, כן מודדים סטטיסטיקות כבר מגילאי נוער; באיינדהובן מצלמים כל אימון של הילדים; יש גם מדדים איכותיים, לא רק כמותיים, בהם המאמן כותב חוות דעת - 'אני רואה ששחקן איקס שיחק היום יותר טוב'. המאמנים עצמם גם יהיו חלק מקבוצת הביקורת".

- למה אתם הולכים לכיוון של הצעירים? אין מצב ששחקנים בוגרים גם ישתפרו באמצעות תרגולי מוח?

"יש כמות קטנה יותר של שחקנים מעל גיל 18 מאשר בוגרים. אבל אני מאמין שקבוצות ייקחו את זה בסופו של דבר גם לקבוצות הבוגרים שלהן. כרגע, כשאנחנו בפיילוטים, הקשב של מאמני קבוצות בוגרים לניסוי כזה לא יכול להיות גדול. בכדורגל האירופי אומרים לנו שעם ניסוי על שחקני נוער - בעצם יהיה יותר 'זול' לטעות, במידה וייראו בסופו של דבר שהמוצר לא עובד".

- ובכל זאת, כבר קיבלתם 'כן' מהאיחוד האירופי ומקבוצות רציניות מהיבשת.

דנקנר: "קיבלנו, כן. כשאתה רוצה לטפח כדורגלנים צעירים, אתה יכול לשפר את היכולת הגופנית שלהם, הטקטיקה, היסודות, ויש עוד יכולת אחת שהיא קופסה שחורה: יכולת קבלת החלטות. את היכולת הזאת לא יודעים איך לאמן. לכל שאר היכולות יש פרוטוקולים ידועים. אנחנו באים אליהם מישראל ואומרים - לא צריך לשלוף את השחקנים היותר חכמים, ולשים בצד את הפחות - כי אנחנו יודעים איך להפוך את השחקנים לחכמים יותר. יש מתודולוגיות שפשוט עובדות. החזון שלנו הוא שמערכות לאימון המוח יהפכו לחלק אינטגרלי מהקריירה של כל כדורגלן מקצועני".