אוגוסט סוער בשווקים: ירידה של 7.2% בגלובס פרומתאוס ובמדדים

רק חברה ישראלית אחת ביצעה הנפקה ראשונית בחודש החולף - אינטק פארמה, שהצטרפה לתת-המדד מדעי החיים שירד 9.4% באוגוסט ■ תת מדד הטכנולוגיה איבד 5.3%

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

חודש אוגוסט היה חודש סוער לשווקים בעולם, וגם ל-122 החברות הישראליות הנסחרות בארה"ב ומרכיבות את מדד גלובס-פרומתאוס. המדד הציג תשואה שלילית של 7.2% במהלך אוגוסט, וכך גם מדדי ההשוואה הציגו חודש חלש מאוד, כאשר הנאסד"ק ירד בכ-6.9%.

עם זאת, בבחינת הנתונים מתחילת השנה, רשם מדד גלובס-פרומתאוס עלייה של 2.8% ביחס לעלייה של 0.9% בנאסד"ק, ובכך מוביל בפער ניכר בשמונת החודשים שחלפו. מדד ת"א 100 הציג ירידה של 6.2% בחודש אוגוסט, אך רושם עלייה מרשימה של 7.7% מתחילת השנה.

בצל הירידות החדות, מספקת חברת איזיצ'יפ את אחת מנקודות האור הבודדות של המדד בחודש זה. מניית החברה, העוסקת בתכנון ופיתוח מעבדי רשת ונסחרת במקביל בוול סטריט ובבורסה בת"א, זינקה בחודש החולף בכ-39%. שווי השוק של איזיצ'יפ חצה את רף 680 מיליון הדולרים, ובכך מחקו העליות את הירידות שחוותה המניה במאי השנה, בעקבות הודעת סיסקו - הלקוחה הגדולה ביותר של החברה - על התחלת פיתוח מעבדים בייצור עצמי והפסקה עתידית של שימוש במעבדי איזיצ'יפ בחלק ממוצריה.

לדברי אייל שבח, שותף מייסד ומנהל מחלקת טכנולוגיה והייטק בפרומתאוס ייעוץ כלכלי, השוק העריך אז כי החברה עשויה לאבד 35% ואף יותר ממחזור ההכנסות שלה המיוחסות לסיסקו. "בעוד ששולי הרווח הגולמיים של החברה עומדים על 60%-70%, הרי ששולי הרווח מהמכירות לסיסקו עומדים על 95%. כדאי להתייחס לכך שב-2009 סבלה איזיצ'יפ מאירוע דומה, כשג'וניפר, מלקוחותיה הגדולים, בחרה גם היא לפתח פתרון עצמאי, וצמצמה את הרכישות מאיזיצ'יפ", מזכיר שבח. "גם אז התאוששה המניה, ואף המשיכה לעלות לרמות שיא".

אשר לחודש האחרון, ההתאוששות חלה לאחר שאיזיצ'יפ הודיעה שלדור הבא של מעבדי הרשת שלה, אשר יושק כנראה בחודשים הקרובים, יש כבר חמישה חוזי-תכנון (design wins) עם לקוחות מובילים בשוק המסורתי; אך חשוב מכך, גם חלק מחוזי התכנון הם בשוק הדאטה סנטר, שהוא שוק חדש עבור החברה (אם כי תחרותי בהרבה מהשוק המסורתי שלה) אותו היא סימנה כחלק מאסטרטגיית הצמיחה.

"ההתפתחות החיובית מעידה על הצלחת החברה ברכישה ובאינטגרציה של חברת טילרה לפני כשנה, שמרחיבה את סל המוצרים והשווקים הפוטנציאלים ובכך מסייעת להקטנת התלות בלקוחות גדולים דוגמת סיסקו, וכמובן תרמה לתוצאות החזקות במיוחד ברבעון השני מבחינת הכנסות ורווח", אומר שבח. הוא מוסיף כי "בעוד שהשוק העריך שאיזיצ'יפ צפויה לאבד את כל הכנסותיה מסיסקו, הרי שלהערכתנו לפחות בחלק ממוצרי סיסקו, החשש להחלפת איזיצ'יפ כספק הינו נמוך יותר, מה גם שהנהלת איזיצ'יפ מעריכה שיש בידה די זמן לנסות ולהפוך את החלטתה של סיסקו, באמצעות מוצרי הדור שלה שמציעים ביצועים יוצאי דופן".

לצד אלו הושפעה המניה - אשר למרות העליות החודש עדיין רחוקה מהשיא שרשמה ב-2012 - גם מתחזית חיובית לרבעון השלישי. עם זאת, קיים גם סיכון, ולדברי שבח, "לפי הנהלת איזיצ'יפ, החברה נותרה כיום היחידה שמספקת מעבדי רשת מהירים במיוחד לספקי ציוד תקשורת (חברות כגון סיסקו וג'וניפר שמשלבות מעבדים כאלה במוצריהן), כך שהסיכון בתחום הפעילות שלה גדול ועשוי לגרום לתנודות חדות במניה", הוא מדגיש.

ירידות חריגות בביומד

בניגוד לטלטלה הניכרת בשווקים, וכנראה גם על הרקע הזה, חודש אוגוסט היה רגוע יחסית מבחינת הפעילות של החברות הישראליות הציבוריות בארה"ב, עם הנפקה ראשונית יחידה - של חברת הביומד אינטק פארמה, העוסקת בפיתוח תרופות בשחרור מושהה דרך המעי. החברה הייתה ציבורית עוד קודם לכן, מאז שהונפקה בת"א ב-2010.

אינטק פארמה הצטרפה לתת-מדד גלובס-פרומתאוס למדעי החיים, שרשם ירידה של 9.4% במהלך חודש אוגוסט. בשל הירידה, התשואה מצטברת מתחילת השנה הצטמצמה ל-1.4% בלבד. למעשה, מציינים כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, כי תחום הביומד רשם ירידות חריגות גם במדדי ההשוואה, כאשר נאסד"ק ביומד (NBI) ירד בכ-10.6% ומדד ת"א ביומד רשם תשואה שלילית חדה של 13.5% במהלך החודש.

לאחר ההנפקה המשנית בחודש שעבר, חברת הביופרמצבטיקה נוירודרם, שמייצרת בין השאר תרופה לפרקינסון, רשמה תשואה גבוהה בצל הירידות, ומנייתה עלתה באוגוסט בכ-35%. בנוסף, חברת תוספי המזון אנזימוטק עלתה במהלך החודש ב-22%, לאחר שרשמה ירידות של 30% מסוף יוני ועד תחילת אוגוסט. לבסוף, חברת התרופות כיאזמה רשמה גם היא תשואה נאה במהלך אוגוסט - אותו סיימה בעליות של 10%.

לעומת זאת, חברת התרופות מקרוקיור, המפתחת תרופה המבוססת על טיפול תאי המבוסס על הזרקת תאי דם לבנים לחולים, מחקה כ-77% משוויה במהלך החודש לאחר פרסום הכישלון בניסוי בתרופת הדגל של החברה - CureXcell. מקרוקיור הונפקה בנאסד"ק ביולי 2014 בשווי של 162 מיליון דולר, וכעת שוויה 57 מיליון דולר.

במדד הטכנולוגיה - ירידות מתונות

לא במפתיע, גם תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה, המורכב מ-52 חברות המתמחות בתחומי הטכנולוגיה השונים, רשם חודש שלילי עם ירידה של 5.3%. בעקבות הירידה, מתחילת השנה עומדת התשואה של המדד על 1% בלבד. גם בגזרת מדדי ההשוואה, תחום הטכנולוגיה לא בלט החודש לטובה, ומדד נאסד"ק 100 טכנולוגיה (NDXT) ירד ב-5.7% (תשואה שלילית של 8.4% מתחילת השנה).

לעומתם, מרבית החברות המרכיבות את מדד ת"א טכנולוגיה לא הושפעו מהירידות בעולם, והמדד הישראלי עלה החודש בכ-2.3% (8.2% מתחילת השנה).

בתת-מדד הטכנולוגיה בלטה לטובה כאמור איזיצ'יפ. פרט אליה, חברות תת-המדד העיקריות רשמו ירידות חריגות, ובראשן חברת בניית האתרים Wix, אשר רשמה תשואה שלילית של 29%.

מתודולוגיה

ניירות ערך הנסחרים בבורסות שונות בעולם נכללים לעיתים רבות במדדים המשקפים את רמת המחירים הממוצעת של הניירות המשתייכים אליהם. מדדים מרכזים עניין רב מצד משקיעים, מהווים בנצ'מארק לביצוע השקעות ומשמשים בסיס למעקב על-ידי תעודות סל וקרנות מחקות. העניין הרב, והעובדה שהמדדים השונים משמשים כלי חשוב למשקיעים, הם שעומדים מאחורי מדד גלובס ופרומתאוס ייעוץ כלכלי לחברות טכנולוגיה ישראליות הנסחרות בארה"ב.

המדד, שהורכב על-ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015, ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו.במסגרת כללי המדד, הוחלט כי משקל כל חברה ייקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד, בדומה למקובל במדד ת"א 100. משקלי החברות יעודכנו ב-1 בכל חודש. במועד העדכון, תיגרענה מהמדד חברות שאינן עומדות בתנאי הסף ומניות שנמחקו ממסחר, ותתווספנה חברות העומדות בתנאי הסף.

אחת לרבעון יבוצע עדכון לכמות המניות הצפה, והוא ישקף הן את השינוי בכמות המניות המוחזקת בידי הציבור והן את ההשפעה שחלה על כמות המניות בעקבות הנפקות משניות והצעות מכר. יש לציין שהשפעות על מחיר המניה כתוצאה מהנפקת זכויות או הנפקה משנית מתואמות בהתאם למדיניות הנהוגה בזירת המסחר של כל מניה.

ב-1 בינואר 2015 נקבעו המשקלים של חברות המדד, בהתאם לשווי השוק של החברות באותו יום. נציין כי שווי השוק מורכב מהכמות הצפה של המניות כפול מחיר עסקה אחרונה שנצפתה עד ליום זה.

פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

פרומתאוס
 פרומתאוס