ראש עיריית אשקלון לממשלה: להכריז על העיר כאזור עדיפות א'

מהמורה בדרך להסכם הגג המתגבש באשקלון לבניית אלפי יחידות דיור? איתמר שמעוני דורש לקבל הטבות כלכליות כמו שדרות ויישובי עוטף עזה

איתמר שמעוני ראש עיריית אשקלון / צלם: איל יצהר
איתמר שמעוני ראש עיריית אשקלון / צלם: איל יצהר

רגע לפני חתימת הסכם הגג בין המדינה לעיריית אשקלון, הסכם גג שצפוי להיות אחד הגדולים שנחתם עד היום לבניית אלפי יחידות דיור, יצא היום ראש עיריית אשקלון, איתמר שמעוני, בדרישה לקדם החלטת ממשלה שתקבע כי העיר תקבל בחזרה את ההגדרה של איזור עדיפות א'.

שמעוני שיגר מכתבים דחופים בנושא זה לראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אריה דרעי וזאת על רקע המגעים לחתימת הסכם הגג שנמצאים בישורת האחרונה בימים אלו וצפויים להכפיל את אוכלוסיית העיר.

"הסכם הגג שצפוי להיחתם עם אשקלון בסוף החודש הנוכחי, הינו הסכם הגג הגדול ביותר שנחתם אי פעם בישראל, ואנו מתייחסים לרגע הזה כנקודת מפנה דרמטית בכל הנוגע לעתידה של העיר", כתב שמעוני במכתבים ששלח, "עם זאת, ידוע היטב כי רשות מקומית המבקשת לשמור על איתנות פיננסית, אינה יכולה להישען אך ורק על תשלומי ארנונה למגורים, אלא מוכרחה לחזק, להגדיל ולהרחיב את היצע שטחי התעשייה, המסחר והתעסוקה. במסגרת הסכם הגג נתנו מענה גם לכך, עם הקמתם הצפויה של פארק תעשייה חדש ופארק היי-טק בצידה המזרחי של העיר, שני מוקדים שאמורים לסייע ביצירת אלפי מקומות עבודה חדשים עבור תושבי אשקלון ויישובי הסביבה.

"אם להודות על האמת, אני מתקשה לראות כיצד אוכל לשכנע יזמים, בעלי חברות ומפעלים, להגיע לאשקלון, להקים פה את העסק הבא שלהם או להעתיק את העסק הקיים, כל עוד הממשלה אינה מעניקה לנו שום תמריצים על מנת שיסייעו לי לקדם את הנושא", כתב.

במכתב מזכיר שמעוני כי לפני כשנה אישרה ממשלת ישראל תוכנית מקיפה למתן הטבות כלכליות לשדרות ויישובי עוטף עזה, ובחרה שלא להכליל בה את העיר אשקלון. "זאת למרות שמשנת 2003, אז נורה הטיל הראשון לעבר העיר, סובלת אשקלון ממציאות ביטחונית שברירית".

עוד במכתב: "מפעלים באזור התעשייה הדרומי של אשקלון עמדו כחומת מגן משך שנים כשספגו מאות טילים שנורו לעברם, ולמרות זאת המשיכו לקיים שגרת עבודה, תוך סכנת חיים ממשית. בעלי עסקים בעיר מצויים במצב כלכלי קשה ביותר. המבצע בעזה הסב להם נזקים כלכליים כמעט בלתי הפיכים, רבים מהם מנהלים מלחמת הישרדות כלכלית של ממש, עד כדי סכנה של התמוטטות כלכלית. בשנים האחרונות חווים בעלי העסקים אחת למספר חודשים סבב עימות שמציב אותם בפני מציאות בלתי נסבלת שבה פרנסתם מצויה בסכנה של ממש. חלקם כבר היום משוועים לעזרה לאחר שנותרו ללא אוויר לנשימה, וכבר אין להם מאיפה לקחת עוד הלוואות.

"בכל פעם שמוכרזת הפסקת אש העסקים באשקלון מלקקים את נזקי הלחימה בעזה, ונערכים לסבב הבא...נושא התעסוקה בוער בליבנו ומהווה חסם משמעותי בפני כל התפתחות עתידית של העיר. בלי תעסוקה, בלי תעשייה ומסחר, התוכניות הגדולות שלנו עלולות לרדת לטימיון. אסור לנו להחמיץ את ההזדמנות בעת הזו, ערב החתימה על הסכם הגג הגדול ביותר בארץ, להעביר החלטת ממשלה המעניקה לאשקלון מעמד של אזור עדיפות לאומית א'".

נציין כי זו לא הפעם הראשונה שראש עיר מנצל את העובדה שהמדינה עומדת לחתום עם העיר בראשה הוא עומד הסכם גג כדי לצאת בדרישות נוספות במסגרת המשא והמתן שמתקיים. זו אגב הסיבה לכך שבמשרד השיכון והבינוי, ברמ"י וגם במשרד האוצר כבר נפלה ההחלטה כי יש לקבוע נוסח אחיד להסכמי הגג שייחתמו מול הרשויות בהמשך, כפי שנחשף בראיון עם מנכ"ל משרד השיכון והבינוי אשל אמוני שהתפרסם ב"גלובס".