מהלך מואץ להקמת ועד עובדים בקופ"ח מכבי

ההתאגדות, במסגרת ההסתדרות הלאומית, החלה לפני חצי שנה מאחורי הקלעים ועברה השבוע לשלב הגלוי שנראה כמו מבצע צבאי

מאז הקמתה ב-1941 התגאתה קופת חולים מכבי, או לפחות המייסדים והמנהלים שלה לאורך השנים, בהיעדרם של ועדי עובדים והסכמים קיבוציים. הרעיון היה להעסיק כוח אדם שכיר מצומצם יחסית, בצד רופאים עצמאיים ומה שמכונה "נותני שירותים". היום (ג') אנו חושפים כי מהלך התאגדות רחב ומתוכנן בקפידה, שהחל מאחורי הקלעים לפני כחצי שנה מצד עובדים ותיקים, חלקם מנהלים בעצמם, הפך השבוע לגלוי והוא קרוב להשלמת היעד.

ל"גלובס" נודע כי קרוב ל-1,500 עובדים כבר הצטרפו להתארגנות בחסות ההסתדרות הלאומית (הע"ל), שמצדה צפויה באמצעות המהלך הזה לבסס את מעמדה בגוף ציבורי מתוקצב ומשמעותי מאוד, חלק מסקטור שלרוב נחשב למעוז של ההסתדרות הכללית. הע"ל הקימה לצורך העניין מוקד מיוחד עם כ-60 מוקדנים, הקימה אתר אינטרנט, שלחה מסרונים ופרסה עשרות עמדות החתמה בסניפי הקופה. גורמים המעורים במהלך מתארים את ההתארגנות הזו כמבצע צבאי של ממש. על פי חוק, ניתן להכיר בהתארגנות עובדים כל זמן שהיא מונה מעל שליש מהעובדים השכירים.

בין עשרת חברי ועד הפעולה שמוביל את המהלך, נמנים כמה בעלי תפקידים בכירים יחסית, כמו אילנה צדיקוב, שמנהלת את מרחב יבנה במכבי. עם הפעילים, חלקם מאחורי הקלעים עדיין, נמנים גם עורכי דין ואנשי מטה מתוך הליבה הניהולית של הקופה. מובילי ההתארגנות מסבירים כי בעבר חשבו להקים ועד אך חששו, אולם כיום אינם נרתעים מכך - ככל הנראה בזכות פסיקות בתי הדין לעבודה ובית המשפט העליון שאסרו במפורש כל התערבות של המעסיק בהתארגנות עובדיו. לפי מובילי ההתארגנות, מעבר לרצון לשפר את תנאי העבודה, הם שואפים להפוך את העובדים לשותפים שקולם נשמע יותר ולקדם סוגיות בוערות שונות - למשל העומס על העובדים בסניפים.

בהנהלת מכבי טענו בעבר כי לעובדי הקופה אין צורך אמיתי בוועדים, בין היתר לאור העובדה כי מכבי "מיישרת קו" עם ההסכמים הקיבוציים שעליהם חותמים ההסתדרות הכללית וההסתדרות הרפואית מדי כמה שנים. ואולם, בעוד מכבי אכן משלמת לעובדיה את תוספת השכר שעליה מסכמת ההסתדרות הכללית מול משרד האוצר עבור עובדי המגזר הציבורי, הרי שבקופות חולים אחרות (כמו הכללית) ובבתי החולים השונים משולמים לעובדים תוספות שונות ומגוונות מעבר להסכמי המסגרת של המגזר הציבורי - מתוקף הסכמים קיבוציים מקומיים. עובדי מכבי ערים לאותם הסכמים ולתנאי העבודה הנהוגים בהם, ובמערכת הבריאות היו מי שהתפלאו על כך שההתארגנות הזו לא התרחשה כבר לפני שנים רבות. התארגנות דומה, צריך לומר, התרחשה בשנה האחרונה גם בקופת חולים מאוחדת, במקרה זה באמצעות ההסתדרות הכללית.

ההנהלה: "מכבדים את זכות העובדים"

גורמים מטעם עובדי מכבי טענו כי בימים האחרונים ההנהלה ניסתה לבלום לכאורה את מהלך ההתאגדות, בין היתר על ידי מניעת כניסתם של עובדים ופעילים שביקשו להחתים את חבריהם העובדים. בהסתדרות הלאומית הפיצו מכתבי אזהרה אישיים למנהלים המבהירים כי פגיעה בחופש ההתארגנות היא עבירה על החוק שבצדה קנסות כבדים, אולם בהנהלת מכבי הכחישו את הטענה והבהירו כי לכל היותר ביקשו לכבד את החוק שקובע כי כניסת פעילים למקום עבודה תיעשה רק בתיאום וללא הפרעה למהלך התקין של העבודה או לצנעת הפרט.

מנכ"ל מכבי, רן סער, שיגר אתמול איגרת בעניין לעובדיו, שבה כתב: "אנו מכבדים את זכות העובדים להתאגד או שלא להתאגד על פי בחירתם... מנהל אגף משאבי אנוש במכבי הנחה את מנהלי המרחבים ואת מנהלי המחלקות במטה לאפשר את כניסת נציגי ההסתדרות למתקני מכבי, כל זמן שהיא מתואמת, אינה פוגעת במהלך העבודה ותוך הקפדה על שמירת צנעת הפרט של חברי מכבי. מעבר לכך, אני מצפה להמשך שגרת עבודה ומבקש מכולם לשמור על התנהלות מכבדת האחד את השני ועל ערכי רוח מכבי".