עו"ד מאיר לוין יחליף את ליכט כמשנה ליועמ"ש לעניינים כלכליים

לוין - המשמש כיום כיועץ בכיר ליו"ר רשות ניירות ערך וכמנהל המחלקה הבינלאומית ברשות - מיודד עם שר החינוך נפתלי בנט ומתפלל אתו באותו בית כנסת

עו"ד מאיר לוין  / צילום: רשות לניירות ערך
עו"ד מאיר לוין / צילום: רשות לניירות ערך

מגמת ההשפעה של משפטנים מהמחנה הדתי-לאומי על מערכת המשפט הישראלית נמשכת - ועכשיו מגיע תורו של עו"ד מאיר לוין. לוין, יועץ בכיר ליו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר ומנהל המחלקה הבינלאומית ברשות, צפוי להחליף את עו"ד אבי ליכט בתפקיד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט כלכלי-פיסקאלי).

בתחילת החודש הצבענו על כך שרשימת 28 המועמדים ל-4 תפקידי שיפוט בבית המשפט העליון כוללת באופן חסר תקדים 13 מועמדים שבאים מהציבור הדתי-לאומי. בין המועמדים הללו פרופ' אביעד הכהן, עו"ד אסף פוזנר, כונס הנכסים הרשמי ד"ר דוד האן, פרופ' גידי ספיר, השופטים יעל וילנר ומשה סובל ומועמדים נוספים.

היום (ב') התברר כי משפטן נוסף שבא מהציבור הדתי-לאומי עומד להתברג בתפקיד חשוב ומשפיע. ועדת האיתור למילוי משרת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט כלכלי-פיסקאלי) החליטה להמליץ לשרת המשפטים, איילת שקד, לבחור לתפקיד את עו"ד מאיר לוין. 

ההמלצה באה לאחר שהוועדה קיימה ראיונות עם המועמדים הסופיים שזומנו להופיע בפניה. בין המתמודדים על התפקיד שהפסידו ללוין היו היועץ המשפטי של רשות ההגבלים העסקיים, עו"ד אורי שוורץ (שתמך במתווה הגז, בניגוד לדעתו של הממונה הקודם על ההגבלים לשעבר, פרופ' דיויד גילה), ופרופ' דוד האן, שהוא כאמור גם מועמד לבית המשפט העליון.  

עו"ד לוין, בן 42, מכהן כיום כיועץ הבכיר ליו"ר הרשות לניירות ערך ומנהל המחלקה הבינלאומית ברשות. במסגרת זו הוא צבר ניסיון כשותף בקבלת ההחלטות המקצועיות והניהוליות בדרגים הבכירים ביותר ברשות ניירות ערך ובהתוויית התכניות האסטרטגיות של הרשות, לרבות בתחום הרגולציה. בתפקידים קודמים כיהן לוין כיועץ משפטי ברשות, כסגן מנהל מחלקת התאגידים של הרשות, ולפני כן היה שותף במשרד עורכי דין בשוק הפרטי.

לעו"ד לוין יש תואר ראשון במשפטים (בהצטיינות) ותואר שני במינהל עסקים (התמחות במימון) מאוניברסיטת בר-אילן. הוא מתגורר ברעננה, נשוי ואב ל-4 ילדים.

לוין מיודד עם שר החינוך נפתלי בנט, העומד בראש מפלגת "הבית היהודי" של איילת שקד, והוא מתפלל אתו באותו בית כנסת.

המחלקה למשפט כלכלי-פיסקאלי מתמחה בנושאי משפט מסחרי, דיני רגולציה וכן בהיבטים הכלכליים של המשפט המינהלי והמשפט החוקתי. עורכי הדין במחלקה מלווים מבחינה משפטית את גיבוש המדיניות הממשלתית הנוגעת לתהליכים הכלכלים המרכזיים במשק, ובכלל זה חוק התקציב וחוק ההסדרים, רפורמות מבניות והליכי הפרטה, פתיחת שווקים לתחרות, אסדרת הפעילות של גופים כלכלים והפיקוח עליהם. 

בנוסף, המחלקה מעניקה לווי משפטי שוטף, מסייעת ליועץ המשפטי לממשלה בתפקידו כפרשן המוסמך של הדין עבור הגופים הממשלתיים, ובכלל כך מעניקה חוות-דעת והנחיות למשרדי הממשלה הכלכלים ומייעצת להם, במיוחד במהלך עבודת החקיקה. 

העבודה במחלקה כוללת הופעה בישיבות ממשלה, בוועדות השרים ובוועדות הכנסת. 

בראש ועדת האיתור עמד היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, וחבריה היו: אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים; משה דיין, נציב שירות המדינה; פרופ' צילי דגן, נציגת האקדמיה; ועו"ד אלי בכר. המלצת הוועדה הובאה בפני שרת המשפטים, ושקד צפויה לאשר את המינוי.

לוין מחליף בתפקיד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (כלכלי-פיסקלי) את עו"ד אבי ליכט, שמונה לאחרונה למשנה ליועץ המשפטי לענייני "ניהול ותפקידים מיוחדים". ממשנה שאחראי על תחום מסוים, משמעותי ודרמטי למשק ככל שיהיה, קיבל ליכט לידיו תפקיד של מנהל, והלכה למעשה הפך למספר 2 של היועץ המשפטי לממשלה. 

התפקיד אליו נכנס ליכט במשרת "משנה" הוא תפקיד חדש לחלוטין. הגם שבבקשת משרד המשפטים לאשר את המינוי הובהר כי מדובר במעבר רוחבי - בין שני תפקידים באותה יחידה ממשלתית בעלי "זהות מהותית" לכאורה - בשונה מיתר משרות ה"משנים" ליועץ המשפטי לממשלה, התפקיד החדש יקנה לליכט סמכויות ניהול נרחבות במשרד. בין היתר ליכט יהיה אחראי על תחום הניהול של מחלקת ייעוץ וחקיקה, יוביל תהליכי ארגון ניהול ובקרה, יהיה אחראי על ארגונה הפנימי של המחלקה ויהיה אחראי מינהלית ומקצועית על כלל יחידות המטה של המחלקה. 

ליכט נחשב לאחד ה"משנים" המוערכים ביותר ליועץ המשפטי לממשלה ולאחרונה אף התמודד בעצמו מול אביחי מנדלבליט על תפקיד היועמ"ש. הוא כיהן בתפקידו כמשנה לעניינים כלכליים פיסקליים מאז 2009 וסיים את הקדנציה שלו, בהתאם להחלטת ממשלה הקובעת כי כל משנה ליועמ"ש יכהן בתפקידו תקופת כהונה אחת בת 8 שנים בלבד. בנסיבות אלה העברתו של ליכט לתפקיד החדש מנעה את עזיבתו את המערכת. 

בדברי ההסבר לבקשה לאישור מינויו של ליכט לתפקיד צוין כי המשרה מתאפיינת ב"תכנון ובקרה, אחריות על ארגונה הפנימי של המחלקה וייצוגה מול הנהלת המשרד, ואחריות מקצועית ומינהלית על עבודות המטה של המחלקה", וכי ליכט יהיה אחראי "להוביל ולהנהיג מהלכים ארגוניים ורפורמות ניהוליות מקיפות בעבודת המחלקה". 

דברי ההסבר כוללים גם הבהרה באשר לשאלה מדוע מבקש משרד המשפטים לנייד דווקא את ליכט לתפקיד, ולא פותח את המשרה למכרז (לפי החלטת ממשלה המשרה פטורה ממכרז) או להצעות מחוץ למערך הייעוץ המשפטי.

"בנסיבות אלה, שבהן מחד גיסא מדובר במשרה חדשה שעוד נדרש ליצוק אליה תוכן, ומאידך גיסא היועמ"ש נכנס לתפקידו רק באחרונה - קיימת חשיבות לאיוש המשרה בדחיפות על-ידי מועמד בעל ניסיון רב במחלקת ייעוץ וחקיקה, שמכיר את המחלקה על בוריה ויוכל לקדם את המהלכים הנדרשים באופן מיידי. דהיינו, מבין המשנים המכהנים. כמו כן, מהלכים מסוג זה דורשים מטבעם צירוף של יתר 'המשנים' ליועמ"ש ועובדי המחלקה, ולצורך זה על המועמד להיות כזה שעובדי המחלקה ומנהליה רוחשים לו אמון", צוין בדברי ההסבר.