חברות הענק עוזבות את הפרברים היישר למרכזי הערים

החברות הגדולות והממותגות בעולם בוחרות בזו אחר זו לעבור ללב הערים הגדולות, בתקווה שהמהלך יעורר בהנהלה, בעובדים ובמותג את יצר ההובלה והחדשנות

מטה נייקי באורגון / צילום: בלומברג
מטה נייקי באורגון / צילום: בלומברג

מי שמבקר בקמפוס של חברת נייקי בעיר ביוורטון באורגון, שם הוקמה, יכול לעבור מבניין טייגר וודס לבניין מייקל ג'ורדן. ונייקי כמובן לא היחידה. מטה או משרד ראשי של חברה מסחרית, או של ארגון אחר, נחשב למיקום היוקרתי ביותר, הפנים של הארגון. במקרים רבים, הוא נשאר בעיר שבה הוקמה החברה מלכתחילה מתוך כבוד למייסדים. כך, המטה של מיקרוסופט יושב ב"דרך מיקרוסופט מס' 1" ברדמונד, במדינת וושינגטון, מאז 1986, מעט לפני הנפקת החברה, ועוד ועוד.

מטה של חברה גדולה מביא בדרך כלל יוקרה לעיר שבה הוא ממוקם (או הופך לסמל עצוב לימים עברו כשהחברה קורסת חלילה) ומושך עובדים ובתי עסק נוספים (ספקים, עסקים קשורים) לאזור. לכן, אין פלא שראשי הערים שמחים בדרך כלל על הקמה של מטה בתחומם, ומנסים למשוך בהטבות מס והטבות אחרות כל חברה שבוחנת אפשרויות למקום חדש.

אבל בתקופה האחרונה ניכרת מגמה של תזוזה במשרדים הגדולים של כמה מהחברות המובילות בארה"ב. הכיוון חד משמעי: לתוך מרכזי הערים הסואנים, קרוב לשירותים שמציע לב העיר ולתחבורה ציבורית.

יש גם תזוזות בכיוון ההפוך. כת עדי יהווה היתה מזוהה במשך מאה שנים עם אזור ברוקלין הייטס, וכיום מוכרת את הנדל"ן היקר שלה באזור, לקראת מעבר למטה חדש באזור Warwick באפ-סטייס ניו יורק. את הבניין ההיסטורי של העמותה, שבו ישבה מאז 1909, קנתה קבוצה שאחד החברים בה הוא ג'ראד קושנר, איש הנדל"ן היהודי שהוא חתנו של נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ. הערכות ראשוניות דיברו על כך שהבניין יימכר בכ-400 מיליון דולר, אולם לבסוף הוא נמכר ב-700 מיליון. וזה רק בניין אחד מתוך רחוב שלם.

אף שמטה של חברה גדולה צורך שטח של עשרות אלפי מ"ר, אפשר לראות תזוזה מובהקת לתוך העיר. ענקית המזון המהיר מקדונלדס בונה למשל מטה חדש בשיקגו, על חורבות האולפנים הישנים של אופרה וינפרי, הארפו סטודיוס, שנמכרו ונהרסו.

"טאלנטים יבואו לעבוד אצלנו"

אחרי יותר מארבעה עשורים שבהם ישבה ב-Oak Brook, היא תעבור באביב 2018 לשכונת West Town, אזור של ברים ומסעדות בעיר. "שיקגו טריביון" כתב שהמעבר הוא "הצעד הנועז ביותר שהחברה עושה בניסיון להשתנות", עם כל הכבוד לסלטים ולהפחתת השמן בצ'יפס.

באתר הנדל"ן Curbed Chicago כינו את המהלך הזה "המעבר החשוב ביותר בפיתוח של אזור West Loop זה כמה שנים".

המעבר מתחבר לניסיון של מקדונלדס לשנות תדמית: "אנחנו חברה במהלך שינוי ביותר ממובן אחד", אמר המנכ"ל בחודש יוני האחרון. "על ידי כך שנעבור להיות קרובים יותר ללקוחות, נעודד חדשנות, ונבטיח שטאלנטים יתלהבו מהאפשרות לעבוד אצלנו", אמר המנכ"ל סטיב איסטברוק.

"הבניין הנוכחי של החברה ישן ומיושן. הוא היה באמת חדש וחדשני בשנות ה-80, אבל הוא ישן, וצריך שיפוץ כולל", אומר אחד האנליסטים המכסים את החברה. "במעבר הזה בעצם החברה אומרת אנחנו עדיין מובילים. אנחנו עדיין חדשניים".

מקדונלדס, אגב, לא קיבלה שום תמריצים או הטבות מהעירייה למעבר. היא מצטרפת למוטורולה, לקראפט-היינץ ולחברות אחרות שכבר עברו לאזור.

"איפה עובדים זה חשוב מאוד", אמר ל"ניו יורק טיימס" גרג בראון, מנכ"ל מוטורולה סולושנס. "עם כל הכבוד לשמבורג (שממנה עוברת החברה), לקוחות ועובדים חדשים לא רוצים לנסוע שעה החוצה משיקגו לפרברים. רצינו אנרגיה, התלהבות וגיוון, ולהכניס שינוי לתרבות שלנו על ידי המעבר לדאון טאון שיקגו... המילניאלס רוצים גישה לחיוניות של העיר. כשאנחנו מפרסמים משרות בתוך העיר, אנחנו מקבלים פי 4 או פי 5 פניות".

ריבוק, שהיא כיום חברה-בת של אדידס, הודיעה כי היא מחפשת משרדים חדשים בארה"ב בתוך העיר בוסטון. ה"בוסטון גלוב" ציטט בעניין זה את נשיא ריבוק, שאמר שהחברה בוחנת כמה אתרים בעיר, בקרבת תחנות תחבורה ציבורית, וציין שאחת הסיבות למעבר היא הרצון לפעול באזור צעיר ופעיל של העיר, שבו הדור הצעיר, המילניאלס, ירצה לעבוד ולגור. רוב העובדים של ריבוק בקנטון, שממנה היא עוברת, היו בני פחות משלושים, ורובם גם כך חיים בבוסטון.

"אנחנו מזהים הזדמנות לשרת טוב יותר את כוח האדם שלנו בכך שנהיה ממוקמים ליד תחבורה ציבורית נגישה יותר, ויותר קרובים לכל הדברים הטובים שקורים בבוסטון בימים אלה", אמר מט אוטול, נשיא החברה. "אנחנו מרגישים שיש קהילה תוססת שאנחנו רוצים להתחבר אליה". במשרד החדש, הבטיח, תהיה אווירה גמישה יותר, של שיתוף פעולה, והעובדים יוכלו "לבחור את מיקום העבודה שלהם בכל יום".

ריבוק תציע לעובדים שורה ארוכה של הטבות בבניין החדש - אבל מסלול ריצה של 400 מטר, כמו זה שקיים בחצר הבניין הנוכחי, לא יותקן שם.

בוסטון רבתי היא בכלל אזור של נעליים: גם קונברס, שהיא חברה-בת של נייקי, יושבת שם, וגם ניו באלאנס.

לא עוד ארומה מתבדלת

ג'נרל אלקטריק הענקית עוברת אף היא לבוסטון, ממשכנה מפיירפילד שבקונטיקט, שם היא יושבת מאז 1974. בעקבות עזיבתה המתוכננת של החברה את פיירפילד פרסמה העירייה דף מיוחד באתר שלה הנוגע לעזיבה, ובו היא מרגיעה ששיעור המסים שמשלמת החברה הוא רק 0.7% מהמסים שהעירייה מקבלת מנכסים.

המטה החדש של GE, שייבנה ב-Fort Point, על קו המים בבוסטון, יעלה 200 מיליון דולר ויכלול שלושה בניינים, שעל ראש אחד מהם מפרש סולארי ענק שמייצרת החברה. המפרש אמור לייצר כ-10% מתצרוכת החשמל של הקמפוס. על פי "בוסטון גלוב", רוב השטח של שלוש הקומות התחתונות בבניין יהיה פתוח לציבור, בצורת מסעדה, בית קפה, ומוזיאון שיציג את ההמצאות הגדולות של החברה.

הקמפוס עתיד לאכלס 800 עובדים - ויהיו בו 30 מקומות חניה בלבד למכוניות, לצד 180 מקומות עגינה לאופניים. הבניין יוגבה מעל פני הים כדי להימנע מהצפות. עוד על פי "בוסטון גלוב", GE תקבל הטבות מס שיסתכמו ב-25 מיליון דולר במשך 20 שנה, אם החברה תוסיף 800 עובדים עד 2024.

אן קלי, מנהלת פעילות בוסטון בג'נרל אלקטריק, אומרת שבמעבר לתוך העיר יש גם שינוי תדמית: לא עוד ארגון עם ארומה מתבדלת, שמתבצר מאחורי חומות ואבטחה. "זה יהיה בדיוק להיפך", אמרה קלי ל"ניו יורק טיימס". "אנחנו רוצים שיהיה למטה שטח פתוח וכל המוצרים שלנו יוצגו שם".

"אמריקה התאגידית נהגה במשך כמה וכמה עשורים להשתקע בפרברים. עכשיו המגמה משתנה", הכריז ה"ניו יורק טיימס" בקיץ האחרון, עוד לפני הבחירות שהעלו מחדש את קרנם של הפרברים. "זה קשור לכך שהערים הפכו אטרקטיביות בהרבה בהשוואה למה שהיו לפני שלושים שנה, וגם לכך שהן מוכנות לתת יותר תמריצי מס, ולכך שאנשים צעירים רוצים לגור בערים", אמר ל"טיימס" דיוויד ג'יי קולינס, מרצה לאסטרטגיה תאגידית בבית הספר למינהל עסקים בהרווארד.

"אבל הטרנד הזה מייצג גם את הבנייה מחדש של המטות המסורתיים של התאגידים. אפשר שהמשרד הראשי יהיה בדאון טאון, הבק אופיס והפונקציות האדמיניסטרטיביות יישבו בקולורדו, אנשי הכספים בשווייץ וצוות המיסוי בארה"ב".

גם סטארט-אפים וקרנות הון סיכון מעדיפים ערים. המטה של טוויטר בסן פרנסיסקו, אגב, ממוקם בבניין אר-דקו משנות השלושים שהיה מוזנח במשך שנים, ובעיר מקווים שכניסתה של החברה לשם תחייה את האזור כולו.

העיר שתלויה בגוגל

יש בהחלפות ידיים של מבני מטה גם הרבה סמליות. לאחרונה פורסם כי מטה נאס"א בוושינגטון, שהוא רק אחד מהמבנים של סוכנות החלל האמריקאית, יימכר לקבוצת משקיעים מקוריאה הדרומית, תמורת כ-340 מיליון דולר. נאס"א תמשיך לפעול בבניין. בינתיים העסקה כולה בסימן שאלה, משום שהקוריאנים החליטו להמתין ולראות מה יהיה מצב השוק בארה"ב - ותנאי המימון שיקבלו - לאחר בחירותו של טראמפ לנשיאות.

בעיה נוספת שקשורה למיקום של מטה היא התלות של העיר בו - הן מבחינת מקור הכנסות בארנונה, והן כמקור תעסוקה.

דוגמה טובה לכך היא מאונטיין ויו, בקליפורניה, שבה יושב המטה הראשי של גוגל. גוגל מעסיקה בעיר זו קרוב ל-17 אלף עובדים, וכל עשר החברות המופיעות אחריה ברשימת המעסיקות הגדולות בעיר אינן מעסיקות אפילו 12 אלף איש - כולן יחד, ויש ביניהן שני בתי חולים, מרכז מחקר של מיקרוסופט ושל סמסונג, ואת חברות ההיי-טק סימנטק ואינטואיט.

לגוגל יש שטח עצום בבעלותה במאונטיין ויו, ובניינים רבים, אבל אף אחד מהם לא תכננה לעצמה. בפברואר 2015 הודיעה על תוכנית לשיפוץ מקיף של הקמפוס. גם לינקדאין פועלת במאונטיין ויו, וכדי להתרחב ולהתגבר על מצוקת המקום היא וגוגל נאלצו להתחרות על שטח של 2.2 מיליון רגל רבועה בעיר. בעירייה חששו להפוך לעיר שכולה גוגל, ולכן העניקו את רוב זכויות הבנייה דווקא ללינקדאין - מה שלא השאיר לגוגל שטח לתוכנית ההתרחבות שלה.

אולם גוגל ולינקדאין סגרו ביניהן עסקה שלפיה יחליפו ביניהן כמה מאות אלפי מטרים, כדי להוציא לפועל את תוכנית ההתרחבות המקורית. Silicon Valley Business Journal דיווח כי ללינקדאין יש בעיר משרדים בשטח 370 רגל רבועה, וכן שטח נוסף שעליו תכננה לבנות עוד משרדים. בעקבות ההסכם, לינקדאין תעבור לצד השני של העיר לארבעה בנייני משרדים הנמצאים בבעלות גוגל, ששטחם הכולל 750 אלף רגל רבועה. כך, לינקדאין מכפילה את גודל המשרדים שלה וחוסכת לעצמה כאב ראש בדמות חמש-שש שנות בנייה, ואילו גוגל מרוויחה את השטח ואת זכויות הבנייה לבנות לעצמה את משרדי החלומות. מי שיפסיד היא אולי העירייה - שרצתה לגוון קצת את העסקים.

כשהמשרד הוא סמל

כשבוחרים את מקומות העבודה היפים ביותר, בדרך כלל מתייחסים לאדריכלות הפנים ולכל הפינוקים המוצעים לעובדים, כמו המגלשה במשרדי גוגל בגרמניה, מיני גולף פנימי במשרדי יוטיוב בקליפורניה, גנים פנימיים, מפלים, ועוד כיד הדמיון הטובה על המעצבים. הנוכחות של בניין מטה בנוף העירוני היא הרבה פעמים עניין של אמירה שאמורה להקרין משהו מרוח החברה כלפי חוץ. הנה כמה מהמשרדים הראשיים המיוחדים לטעמנו:

1. בניין Bow Building בקלגארי, קנדה, בתכנון פוסטר ושות'. זהו המטה של שתי חברות אנרגיה גדולות, והתכנון שלו נועד לחסוך בעלויות החימום: המבנה הקעור משתמש בשמש לחמם את פנים הבניין.

2. Riviera TwinStar Square בשנחאי, סין: שני מגדלים בגובה 216 מטר, המאכלסים שני בנקים, ניצבים זה מול זה, והמבנה המעוגל מעט שלהם ממסגר את השמים מעל העיר. "הצורה המעוגלת מעט מעלה בדמיון את הסירות שהושקו פעם בנמל הזה".

3. מטה חברת הנדל"ן Aldar באבו דאבי, תוכנן על ידי MZ Architects, שניסו ליצור שני עיגולים מקבילים שביניהם הבניין. זה לא מבנה קטן: 23 קומות, 110 מטר גובהו. הוא נחנך ב-2010.

4. בניין CCTV בבייג'ין, סין - מבנה הטלוויזיה העצום והקונטרוברסלי מתנשא לגובה 234 מטר, ומאז נחנך ב-2008 זכה לכינוי "המכנסיים". הוא מורכב למעשה משני מגדלים הנוטים זה כלפי זה ומחוברים מלמעלה.

5. המטה המתוכנן של חברת Nvidia בסנטה קלרה, קליפורניה, בעלות של 370 מיליון דולר. החברה היא המובילה העולמית לשבבים של גרפיקת תלת ממד, וכמו שהסביר בלוג הטכנולוגיה " venturebeat", הבניין יהיה בצורת משולש כיוון שלב הפעילות של החברה קשור למשולש: משולשים הם אבני הבניין לצורות גרפיות תלת ממדיות.

ובינתיים בישראל: יוצאים לשולי הערים

בעוד שבעולם מסתמנת מגמה של חזרת המשרדים ללב העיר, בארץ אפשר עדיין לראות את החברות הגדולות מתכנסות בשולי הערים או באזורי תעשייה (אפל בהרצליה פיתוח, נייס ברעננה, אמדוקס ומיקרוסופט בכפר סבא, מלאנוקס ביקנעם, אינטל בפארק מת"מ בחיפה ובקריה הנבנית עכשיו בעיבורי העיר פתח תקווה).

יש אמנם סטארט-אפים, קרנות הון סיכון וחברות טכנולוגיה בוגרות יותר שיושבים בלב העיר, כמו אזור שדרות רוטשילד בתל אביב, אבל רוב המעברים הגדולים שנרשמו לאחרונה היו דווקא ממרכז העיר החוצה, למקומות רחבים וזולים יחסית. אזור התעשייה של פתח תקווה משך לפני מספר שנים את המטות של שטראוס ומגדל. גם ראשון לציון מצליחה למשוך יותר ויותר עסקים גדולים מלב המטרופולין.

כך, קבוצת ידיעות אחרונות, שהיתה פזורה בכמה בניינים בתל אביב, והבניין הראשי שלה היה ברחוב נח מוזס (על שם מייסד העיתון), התכנסה לבניין אחד גדול באזור התעשייה המערבי של ראשל"צ - ברחוב שהחליף אגב את שמו לנח מוזס. קבוצת המיחשוב של הבנק הבינלאומי עברה לאזור התעשייה מעוין שורק, השייך אף הוא לראשון לציון. קבוצת יינות ביתן, שהמטה שלה פזור היום בשלושה מקומות שונים, תרכז את המטה שלה בעזריאלי ראשונים, שנבנה סמוך לתחנת רכבת הראשונים ולכביש 431.

בנוגע לוויתור על מקומות חניה, יש לנו עוד לאן לשאוף. קבוצת אמדוקס, למשל, שפרסמה במארס האחרון מכרז לבניית משרדים חדשים עבורה, ביקשה 3,000 מקומות חניה. במגדל של רד בינת בהר חוצבים בירושלים מתוכננות חמש קומות חניה. במבנה החדש של אינטל בפתח תקווה יהיה חניון של 30 אלף מ"ר.

מה יקרה למטה ה-FBI בעידן טראמפ?

כיוון שמטה או מפעל מביאים איתם כמובן הרבה יוקרה, הכנסות ומקומות עבודה, לא מעט פוליטיקה מסתתרת מאחורי ההחלטה היכן למקם אותם. אתיופיה למשל מנסה להעביר בימים אלה את משרדי התאחדות הכדורגל האפריקנית מקהיר לאדיס אבבה. אולם המתיחות בין המדינות על רקע בניית סכר על הנילוס בשטח אתיופיה עלולה לפגוע במאמצים הללו.

בארה"ב פורסמה באוקטובר 2016, זמן קצר לפני הבחירות שם, הרשימה הסופית של הערים המועמדות לקלוט את המטה החדש שייבנה ל-FBI. השלוש הן Greenbelt ו-Landover, שתיהן במדינת מרילנד, וכן ספרינגפילד (לא זו של משפחת סימפסון), במדינת וירג'יניה. בניין ה-FBI יכול לעלות 2 מיליארד דולר, וטראמפ ובתו איוונקה הביעו בעבר עניין לבנות אותו, כך שמשערים שיהיה לנשיא החדש עניין רב בבניין.

אף שההחלטה על הבחירה תתקבל רק באביב 2017, ב"וושינגטון ביזנס ג'ורנל" כבר כתבו שאין להניח שווירג'יניה תיבחר - משום שהמושל הוא חבר קרוב של הילארי קלינטון, שהפסידה בבחירות, וסגנה המיועד, טים קיין, הוא סנטור מטעם המדינה.

ובעקבות הברקזיט בבריטניה, ענקית הביטוח AIG הודיעה כי היא שוקלת להעביר את המטה האירופי שלה מלונדון לבירה אחרת. היא מעסיקה בבריטניה כ-2,500 עובדים.

גוגל, לעומת זאת, הודיעה שהיא פותחת משרדים חדשים בלונדון, בעלות של 1.2 מיליארד דולר. הבניין החדש יצטרף לשני בניינים שהחברה שוכרת סמוך לתחנת קינגס קרוס, ויהיה הראשון בלונדון שיהיה בבעלות גוגל ובעיצוב שלה. בסך הכול יכללו שלושת הבניינים 60 אלף מ"ר, ויעבדו בהם 7,000 איש, לעומת 4,000 שהחברה מעסיקה בלונדון כרגע.

אין פלא לפיכך שראש העיר סאדיק חאן פרסם הודעה בזו הלשון: "זו הבעת אמון בעיר הנהדרת שלנו - שתיצור משרות ברמה גבוהה, תתמוך בצמיחה ותמחיש שלונדון פתוחה לעסקים".