המכרז הסולארי שתוכנן לסוף פברואר נדחה לפחות בשבועיים

המכרז שתוכנן ל-28 בחודש יידחה ל-14 במארס ■ סיבת הדחייה: רק בעוד 10 ימים יהיו מסמכי המכרז מוכנים במלואם, וכן משום שבג"ץ ידון בשבועות הקרובים בעתירת חברת EDF-EN ישראל נגד ביטול הרישיונות המותנים שהחזיקה להקמת שדות סולאריים

שדה סולארי בערבה / צילום: רויטרס
שדה סולארי בערבה / צילום: רויטרס

המכרז הסולארי שתוכנן ל-28 בחודש יידחה ל-14 במארס. מחר תתכנס מליאת רשות החשמל לדיון בנושא ולאישור ההחלטה. הדחייה נובעת מכך שרק בעוד עשרה ימים יהיו מסמכי המכרז מוכנים במלואם, וכן משום שבג"ץ ידון בשבועות הקרובים בעתירת חברת EDF-EN ישראל נגד ביטול הרישיונות המותנים שהחזיקה להקמת שדות סולאריים.

עתירת EDF-EN , המחזיקה נכון להיום בכושר הייצור הסולארי הגדול במשק, נוגעת לבעיה ממנה סובלות גם שתי מתחרות גדולות אחרות, שיכון ובינוי וערבה משקים פרטנרס. שלוש החברות השקיעו מאז תחילת העשור כ-20 מיליון שקל במצטבר בפיתוח פרויקטים סולאריים, וקיבלו מרשות החשמל רישיונות מותנים שעליהם שילמו ערבויות. במסגרת האסדרה למכרזים החדשים הודיעה רשות החשמל כי הרישיונות פקעו, וכן תיקי החיבור לרשת החשמל.

מאז ההחלטה התפצלו שלוש החברות. העותרת סירבה לבקש מחברת החשמל סקרי היתכנות חדשים לחיבור לרשת, שביצועם גורר בהוראת רשות החשמל את ביטול תיקי החיבור הקיימים, בעוד מתחרותיה ביקשו סקרים חדשים ואיבדו את המקום שהיה שמור להן ברשת. החברות מסרבות למסור את תוצאות סקרי החיבור החדשים, אך ל"גלובס" נודע כי פוטנציאל המקום שכל אחת מהן איבדה מגיע לעשרות מגה-ואט כל אחת.

בעקבות העתירה הציע השופט יצחק עמית שעד לסיום ההליך תוכל EDF-EN להגיש בקשות לאשרור סקרי החיבור שלה לרשת מבלי לאבד את תיקי החיבור. החברה פנתה לחברת החשמל בבקשה לעשות זאת, אך נענתה שהדבר אינו אפשרי משום שהסקרים הקיימים ישנים ומחייבים ביטול וביצוע סקרים חדשים שמשמעות ההזמנה שלהם היא ביטול תיקי החיבור.

ברשות החשמל יש נכונות להתחשב בחברות שהחזיקו תיקי חיבור באמצעות דחיית המכרז, כדי לאפשר לכולן להגיע להכרזה על הזוכות בו, המתוכננת לכשבוע לאחר הגשת ההצעות, כשבידיהן סקרי היתכנות בתוקף - בדומה למתחרות שנערכו בשנה האחרונה. זאת משום שזכייה במכרז ללא סקרי היתכנות אינה מאפשרת לחברות לפתוח תיקי חיבור, ועלולה לגרום לאיבוד הפרויקטים ולאבדן הערבויות שיפקידו, בגובה כ-300 אלף שקל למגה-ואט.

סקרי ההיתכנות מצביעים על יכולת ההולכה של רשת החשמל את החשמל שייוצר בשדות הסולאריים - יכולת שהיא המשאב החסר ביותר במכרזים אלה. הסקרים ניתנים במקביל לכמה מתמודדים, כך שעשר חברות שונות יכולות לקבל תשובה חיובית על מקום שמספיק רק לחלקן. מציאות זאת יוצרת מצב שבו לאחר הכרזת הזכייה תתקיים תחרות על מי שיתייצב פיזית ראשון בחברת החשמל כדי לפתוח תיק חיבור.

על פי גורמים בענף, חברת החשמל מצמצמת בזמן האחרון את היקפי המקום על רשת החלוקה משתי סיבות. האחת היא אמת מידה חדשה, הקובעת כי בכל אזור יינתנו אישורים להזרמת חשמל בהיקף של 60% בלבד מקיבולת תחנות ההשנאה באותו מקום. הדעות באשר לאמת המידה החדשה חלוקות. אחד הגורמים בענף אמר כי חברת החשמל שואפת כך לצמצם את ייצור החשמל על ידי חברות פרטיות, בעוד אחר, בעל אותה פוזיציה, אמר שהסיבה עניינית ונובעת מהקושי לטפל ב"פיקים " של ייצור חשמל, וכן מגילו המתקדם של הציוד.

סיבה שנייה היא שינוי בגישת החברה לכפילויות בסקרי ההיתכנות. כך, אם בעבר יכלו חברות לקבל תשובות חיוביות בסקרי ההיתכנות גם ל-500 מגה-ואט על 100 מגה-ואט יכולת בפועל, כיום חברת החשמל נותנת תשובה שלילית החל מ-200 מגה-ואט, למרות שסקרי ההיתכנות מצביעים על פוטנציאל בלבד, ללא יכולת חיבור בפועל.

על פני השטח חברת החשמל משתפת פעולה עם החברות השונות וכן עם רשות החשמל באופן מלא. למרות זאת, בעיקר על רקע חידוש מאבק עובדי החברה נגד הרפורמה, גורמים שונים במשק החשמל לא מוציאים מכלל אפשרות ניסיונות של חברת החשמל לסכל או להקטין את היקף הקמת שדות סולאריים, בין היתר על ידי הקטנת האישורים לחיבור לרשת. בבקשת ועד עובדי חברת החשמל מבית הדין האזורי לעבודה לנקוט בצעדים ארגוניים, נכתב מפורשות שחלק מהצעדים יהיה שיבוש העבודה מול יצרנים פרטיים.

אסדרת רשות החשמל שפורסמה בסוף דצמבר, קובעת סדרה של שישה מכרזים בשנתיים הקרובות, מהם ארבעה לרשת החלוקה ושניים לרשת ההולכה. בכל מכרזי רשת החלוקה מתמודדות החברות על 150-300 מגה-ואט, בעוד שמכרזי רשת ההולכה הם לכושר ייצור של 100-250 מגה-ואט. לוח הזמנים להקמת שדות לרשת החלוקה הוא 18 חודשים מיום הזכייה, לעומת 36 חודשים בפרויקטים לרשת ההולכה.

מטרת רשות החשמל היא לבנות שדות בהיקף כולל של כ-1,000 מגה-ואט עד שנת 2020, ובנוסף 300 מגה-ואט במתקנים קטנים לייצור חשמל במנגנון מונה נטו, שמאפשרים הן צריכה עצמית והן מכירה לרשת. על-פי השימוע שפורסם לאסדרה, היקף כולל זה של 1,300 מגה-ואט, יאפשר לעמוד ביעד של 10% חשמל ממקורות מתחדשים בסוף העשור.