חשד: כ-300 מוסכים העלימו מס בעשרות מיליוני שקלים

הביקורת של מס הכנסה התמקדה ב-300 מוסכים, שנבחרו בהתבסס על עיבוד נתונים מקדים ■ במרבית המקרים רשות המסים קלעה למטרה ■ בין התירוצים ששמעו החוקרים לאי-רישום ההכנסות: "התוכנה נמחקה", "המחשב נשרף" ו"אני בהליכי גירושים"

מוסך / צילום: תמר מצפי
מוסך / צילום: תמר מצפי

בפעם הבאה שהמוסכניק שלכם שואל אתכם "במזומן או באשראי?", תחשבו על הנתון הבא: במבצע אחד בלבד שנערך בשבוע שעבר בקרב 300 מוסכים ברחבי הארץ איתרה רשות המסים הון שחור בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. 300 מוסכים ברחבי הארץ הם רק טיפה בים המוסכים - וכנראה רק טיפה בים מעלימי המס בתחום.

הסוד הגלוי ביותר בקרב בעלי המקצוע, ובהם המוסכניקים, הוא שכשהמוסכניק שלך שואל: "במזומן או?", הוא בעצם שואל: "תאפשר לי להעלים מס או לא?". הלקוח מקבל בתמורה לתשלום המזומן הנחה (בשווי המע"מ לרוב); והמוסך מצידו מקבל "הנחת מס" על ההכנסות מהעסקה. אבל לא הנחה או הטבה שהמדינה העניקה לו, אלא הנחה שהוא בחר לקחת לעצמו על חשבון קופת המדינה. על חשבון ציבור משלמי המסים.

על הרקע הזה, רשות המסים הציבה לעצמה את המוסכניקים מעלימי המס כמטרה, וכל משרדי מע"מ ברחבי הארץ בחרו בשליש הראשון של השנה לערוך ביקורת בענף המוסכים, המעסיק כ-35 אלף עובדים.

העלמה אחת - 3 גרסאות

לקראת המבצע בוצעו תצפיות, ועובדו דיווחי המע"מ של המוסכים. ביום המבצע הגיעו מבקרי החשבונות למוסכים, בדקו את ספרי העסק ואת יומני העבודה למול התצפיות והדיווחים. עם השלמת עבודת הביקורת ייערכו שומות למוסכים בהם נמצאו ליקויים, הנאמדות, כאמור, בעשרות מיליוני שקלים.

הביקורות התמקדו ב-300 מוסכים, שנבחרו בהתבסס על עיבוד נתונים מקדים שהצביע על חשד לאי-דיווח על כלל העסקאות ולניכוי תשומות שלא כדין, ובמרבית המקרים - כך מסתבר - קלעה רשות המסים למטרה.

ממצאים ראשוניים של הביקורת שנערכו מראים כי כ-120 מוסכים לא מילאו אחר הוראות החוק בנוגע לתשלום מס, וכי היקף המס שנגרע מקופת המדינה עומד על עשרות מיליוני שקלים. בינתיים.

כך, בין היתר, בביקורת בעסק לחלקי חילוף לרכב בירושלים התברר כי בעל העסק קיזז חשבוניות פיקטיביות. הניסיון להתחקות אחר מקור החשבוניות העלה כי עובד מאחד העסקים שקוזזו חשבוניות על-שמו, הדפיס ביוזמתו חשבוניות פיקטיביות על שם המעסיק שלו והפיץ אותן תמורת עמלה בגובה 3%.

עוד בדרך לחשיפת ההון השחור נחשפו מבקרי רשות המסים, כרגיל, גם למצעד התירוצים היצירתיים של בעלי העסקים. כך, במוסך באזור מישור החוף הצפוני, הפועל בסמוך למגרשי מכירת רכב ומבצע בדיקות טרם קניית רכבים, מבקרי רשות המסים גילו כי בעל העסק לא מנהל יומן עבודה, והבדיקות לא מתועדות.

במוסך זה נחשפו אנשי הרשות ל-3 גרסאות שונות בנוגע להעלמת המס. תחילה - כשנשאל לגבי תוכנת הרישום - טען בעל העסק כי תוצאות הבדיקות נמסרות בעל-פה ללא פלטי בדיקה; כשנמצאו פלטי בדיקות במוסך, הוא שינה את גרסתו וטען כי התוכנה נמחקה; ובהמשך שוב שינה בעל העסק את גרסתו וטען כי "המחשב נשרף".

עוד נמצא בביקורת כי על שלטי המכירה במגרשים מתנוססים פרטיו של בעל המוסך. גם בעניין זה בעל העסק דבק בשיטת שינוי גרסאות - תחילה טען כי לא מדובר בכלי רכב שהוא מוכר, ולבסוף בחר שלא להשיב.

"אני בפשיטת-רגל"

בביקורת נוספת שנערכה במוסך באזור הצפון מצאו המבקרים כי רכבים שנצפו לא נרשמו ביומן העבודה כנדרש. עוד מצאו המבקרים כי בעל המוסך מפעיל שירותי מוניות, ללא כל רישום או ניהול ספרים.

בביקורת נוספת בצפון, כאשר ספירת מלאי מדגמית בפנצ'ריה בירכא חשפה חריגות בין המלאי המצוי למדווח, בעל הפנצ'ריה תירץ ואמר: "רכשתי את המלאי, אבל הוא עדיין אצל הספק"; גם בעל מוסך בחדרה שלא רשם רכבים שצולמו על הליפט, היה יצירתי בתירוץ שסיפק, כאשר טען שהחבר'ה באים לשתות אצלו קפה, ולא לטיפול של הרכב. בעל מוסך אחר, גם הוא בחדרה, שנתפס כשהוא לא מנהל יומן עבודה מאז פתיחת העסק, השתמש בהליכי הגירושים הו עובר, להיעדר הרישום והדיווח למס הכנסה.

גם במרכז הארץ נרשמו תירוצים יצירתיים מקרב בעלי המוסכים. בין היתר, כאשר אצל בעל מוסך מלוד נמצא כי כלי הרכב שתועדו בימי שישי שלפני המבצע לא נרשמו ביומן העבודה, הסביר הבעלים כי הוא רושם כל רכב "רק פעם אחת", ו"אם הרכב חוזר לטיפול נוסף, הוא לא נרשם". למה? לא ברור. התירוץ נהיה מעניין עוד יותר, כאשר אותו בעל מוסך טען כי במקרים בהם הוא לא גובה תשלום, הוא לא רושם את הרכב ביומן.

בנוסף, במוסך ברמלה מצאו המבקרים כי 15 רכבים שתוצפתו לא נרשמו בספרי הרכב, אך ההסבר שסיפק בעל העסק לשאלה מדוע לא דיווח על העסקאות, סיבך אותו לא רק עם רשות המסים אלא עם גורמים משפטיים נוספים. "אני בפשיטת-רגל ועובד ללא אישור בית המשפט", אמר.

כ-86 מיליון שקל מ-1,400 עסקים

יום לפני מבצע הביקורת במוסכים, נערכה פעילות אכיפה וגבייה בקרב עסקים מכל התחומים (לאו דווקא מוסכים), במסגרתה נגבו כ-86 מיליון שקל מכ-1,400 חייבי מס. בין היתר הגיעו עובדי מע"מ טבריה למסעדה בראש-פינה, שבעליה מתחמק מתשלום חובותיו למע"מ, ותפסו בקופת המסעדה 700 שקל. מיד לאחר מכן הגיע בעל המסעדה למשרדים ושילם את חובותיו בסך 380 אלף שקל.

עובדי מע"מ חדרה פקדו במסגרת הביקורת 3 בתי עסק בתחום ההסעדה, המופעלים על-ידי אב ובנו, שהתחמקו מהגשת דוחות מע"מ. מניתוח התיקים וחקירה התברר כי בני המשפחה לא דווחו על הכנסות מהעסקים בהיקף של 1.6 מיליון שקל. המקרה הועבר למחלקה המשפטית לצורך הגשת כתבי אישום.

בעקבות מבצע הביקורות, כתבי אישום יוגשו גם נגד 6 בעלי עסקים באזור נצרת, שניתקו במשך תקופה כל קשר עם משרד מע"מ. בעלי העסקים הללו נחקרו, והתברר כי לא דיווחו על הכנסות בהיקף של כ-9 מיליון שקל.