בני שטיינמץ נחקר בשווייץ בחשד למתן שוחד לנשיא גינאה

בשנים האחרונות מתנהלת נגד שטיינמץ חקירה חובקת-עולם, בחשד כי נתן שוחד בהיקף 30 מיליון דולר לנשיא גינאה, בתמורה לרישיונות כריית ברזל שהניבו רווחים של 5 מיליארד דולר ■ במסגרת זו זומן שטיינמץ בשבוע שעבר לחקירה נוספת בשווייץ

בני שטיינמץ (צילום: יוסי כהן)
בני שטיינמץ (צילום: יוסי כהן)

איש העסקים והמיליארדר בני שטיינמץ לא זוכה לרגע של מנוחה במסגרת חקירת החשדות כי שילם שוחד בהיקף מיליוני דולרים לעובדי ציבור זרים והלבין הון, בפרשת השוחד לכאורה הקשורה במכרה הברזלל בגינאה שבאפריקה.

בשבוע שעבר נחקר שטיינמץ במשך 3 ימים בשווייץ, בגין אותם חשדות הנחקרים בישראל, ובמסגרת חקירה בינלאומית המתקיימת מזה מספר שנים נגדו במדינות שונות על בסיס חשדות דומים.

שטיינמץ, אחד מאנשי העסקים הישראלים העשירים והמוכרים בעולם שהונו מוערך במיליארדי שקלים, חשוד במתן שוחד בהיקף של 30 מיליון דולר לנשיא גינאה ולאשתו, בתמורה לקידום האינטרסים העסקיים שלו במדינה.

לחקירתו בשווייץ, שהתקיימה בין התאריכים 20-23 במארס, זומן שטיינמץ על-ידי קלאודיו מוסקוטו ממשרד המשפטים בשווייץ, ובהסכמת המשטרה יצא מהארץ לצורך כך ב-19 במארס. שטיינמץ "נאלץ" לטוס לשווייץ בטיסה מסחרית, לאחר שהמשטרה ביקשה מבית המשפט כי תיאסר יציאתו לשווייץ במטוסו הפרטי.

בשעה ששטיינמץ עצמו טוען בתוקף כל העת כי מדובר ב"מיחזור" של פרשה ישנה ובקנוניה בינלאומית נגדו, רשויות אכיפת החוק בישראל ובעולם ממשיכות לעבוד במרץ על החקירה. במסגרת זו זומן שטיינמץ לחקירה בשווייץ, זו הפעם השנייה השנה. חקירתו הראשונה של שטיינמץ בשווייץ, בסבב החקירות הנוכחי, נערכה בינואר השנה.

אולם, החקירה של הרשויות בשווייץ החלה כבר במהלך 2013, אז נדרש המיליארדר הישראלי להתייצב בפני התובע הכללי השווייצרי ולהשיב לשאלותיו באותו עניין. משטרת ז'נבה פשטה אז על ביתו של שטיינמץ וזימנה אותו להשיב על שאלות. זאת, לאחר שבאפריל אותה שנה נפתחה נגד המיליארדר חקירה גלויה גם בארה"ב בעקבות חשד לשוחד לכאורה ששילם כדי לקבל את זכויות כרייה במכרה הברזל בגינאה.

בימים אלה מנוהלת החקירה במשותף על-ידי רשויות אכיפה בארה"ב, בשווייץ, בגינאה ובישראל, זאת במסגרת המאמץ הבינלאומי בהובלת ה-OECD כנגד תופעת השוחד לעובדי ציבור זרים ברחבי העולם. החקירה "הישראלית" נגד שטיינמץ עברה לשלב הגלוי שלה בדצמבר אשתקד, כאשר היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות של המשטרה (יאח"ה) עצרה את שטיינמץ לחקירה באזהרה.

רווחי-עתק

החקירה נוגעת לחשד כי שטיינמץ מעורב בפרשה חובקת-עולם ורחבת-היקף, שעניינה מתן שוחד של עשרות מיליוני דולרים לנשיא גינאה שבאפריקה, אלפא קונדה, ולרעייתו, בתמורה לרישיונות כריית ברזל, שהניבו לאיש העסקים הישראלי רווחי-עתק בשנים 2006-2012. בנוסף חשוד שטיינמץ בהלבנת הון.

המשטרה טוענת כי התגבשו ראיות לביסוס החשד נגד שטיינמץ, וכי שטיינמץ הפיק 5 מיליארד דולר כתוצאה מכספי השוחד ששילם.

החקירה נוהלה באופן סמוי במשך חודשים ארוכים, בתיאום עם הרשויות בחו"ל. לדברי המשטרה, החקירה הסמויה ביססה את החשדות לשוחד בעניינם של שטיינמץ ושל שותפיו, זאת גם בהמשך לחקירה הגלויה שנוהלה בחו"ל ולממצאי שורת פעולות חקירה שבוצעו במסגרתה.

במסגרת החקירה הוטלו על שטיינמץ תנאים מגבילים, בהם צו איסור יציאה מהארץ והפקדת ערבויות. בתוך כך, בחודש שעבר הגיעו המשטרה והמיליארדר החשוד להסכמה, לפיה שטיינמץ יפקיד במזומן סך של 55 מיליון שקל בקרן החילוט של המדינה, לצורך הבטחת התייצבותו לחקירות ולהליכים המשפטיים נגדו. עוד ניתן נגד שטיינמץ צו איסור יציאה מן הארץ, והוא הפקיד את דרכוניו - הישראלי והצרפתי - בידי המשטרה.

יציאה מהארץ בתנאים מגבילים

עם קבלת הזימון לחקירה הנוכחית בשווייץ, ביקש שטיינמץ - באמצעות עורכי הדין רונן רוזנבלום ודניאל קליין - להסיר באופן זמני את צו עיכוב היציאה מהארץ שהוצא נגדו על-מנת לאפשר לו להתייצב לחקירה.

בתגובה הודיע לבית המשפט נציג המשטרה, רפ"ק אריאל פרידמן מיאח"ה, כי "החקירה עודנה מתנהלת, וקיים חשש ממשי לשיבוש הליכים והימלטות מן הדין, ותלוי נגד שטיינמץ צו עיכוב יציאה מן הארץ למשך 180 יום".

אולם, נציג המשטרה הוסיף כי לאור שיתוף-הפעולה הבינלאומי בתיק זה, ובפרט אל מול הרשויות בשווייץ, נעתרת המשטרה לבקשתו של שטיינמץ לצאת מן הארץ, בתנאים מגבילים, ובהם התנאי כי שטיינמץ לא יטוס במטוסו הפרטי אלא בטיסה מסחרית.

תנאי נוסף ליציאתו לשווייץ היה כי עם נחיתתו יפקיד שטיינמץ בידי נציג הרשויות בשווייץ את דרכוניו הישראלי והצרפתי למשך כל שהותו בשווייץ, ויקבלם רק בסמוך להמראתו חזרה לישראל. עם נחיתתו בישראל נדרש שטיינמץ להפקיד את הדרכונים בידי משטרת ישראל.

מטעם שטיינמץ נמסר בתגובה כי "מדובר בפרשה ישנה שכבר נחקרת 4 שנים, ומקורה בקונספירציה שמטרתה להפקיע את זכויותיה של חברת BSGR (בבעלות שטיינמץ, באמצעותה הוא מחזיק בזכויותת הכרייה בגינאה - א' ל"ו) שלא כדין, תוך ניסיון לפגוע בשמו הטוב של שטיינמץ. כל הקונספירציה מבוססתת על תשתית ראייתית לקויה ועדות שקר שהוליכו את ממשלת גינאה שולל, וכתוצאה מכך גם את רשויות החקירה בשווייץ ובישראל.

"אנו משוכנעים כי האמת תצא לאור, וייחשפו הגורמים שעומדים מאחורי עלילת-השווא, ובראשם ג'ורג' סורוס. BSGR מנהלת בוררות בינלאומית נגד ממשלת גינאה במטרה לקבל זכויותיה חזרה".

זכויות כריית ברזל תמורת 160 מיליון דולר בלבד

חקירתו של בני שטיינמץ בשווייץ אינה חדשה, כמו גם חקירה הפרשה כולה. חלק מהחשדות נגד שטיינמץ התפרסמו בתקשורת הבינלאומית וגם בישראל בשנים האחרונות, ובין היתר בנובמבר 2012 נחשף בעיתון ה"פייננשל טיימס" הבריטי כי ממשלת גינאה החלה לחקור חשד לשוחד, שבמרכזו עומדת חברת BSGR בבעלותו של שטיינמץ. לפי החשד, החברה נתנה שוחד לנציגים של ממשלת גינאה, בתמורה קבלת זכויות כרייה באחד ממכרות המתכות הרווחיים במדינה.

לפי הפרסום, החקירה נגד החברה החלה בעקבות תהליך "בחינה מחדש" שהוביל נשיא גינאה, אלפא קונדה, שנכנס לתפקידו ב-2010 הנוגע לעסקאות כרייה שנעשו במדינה. בין העסקאות שנבדקו הייתה גם העסקה של רכישת הזכויות במכרה בידי החברה של שטיינמץ.

לפי הפרסום ב"פייננשל טיימס", מי שהייתה אמונה על בחינת העסקאות היא ועדה מיוחדת שהקימה ממשלת גינאה בתמיכת המיליארדר האמריקאי ג'ורג' סורוס. לפי הפרסום, חברי הוועדה אספו עדויות נגד החברה של שטיינמץ מיועצים ומעובדי חברה לשעבר וכן ממקורביו של הנשיא לשעבר של גינאה, לאסאנה קונטה.

מעורבתו של שטיינמץ בעסקי הכרייה בגינאה, שבגינם הוא חשוד במתן שוחד, החלה בדצמבר 2008, אז הורתה ממשלת גינאה לחברת הכרייה הבריטית ריו טינטו להעביר את זכויות הכרייה במכרה "סימנדו" לידי החברה שבבעלות שטיינמץ תמורת 160 מיליון דולר בלבד.

באפריל 2010 - באחד האקזיטים הגדולים שנעשו בתחום ענף הכרייה והמחצבים על-ידי איש עסקים ישראלי - מכרה החברה של שטיינמץ את השליטה בה לחברה ברזילאית תמורת סכום-עתק של 2.5 מיליארד דולר.

שתי החברות החליטו להקים מיזם משותף, שקיבל בעסקה את זכויות השיווק של המרבץ. לפי הפרסום ב"פייננשל טיימס", חלק מהחשדות היו שבכירי החברה של שטיינמץ נתנו מתנות יקרות-ערך לשלטונות גינאה וכן שוחד כספי, בתמורה לקבלת זכויות הכרייה במקום. לפי הפרסום בעיתון הבריטי, בין המתנות היו גם מכונית פורמולה 1 משובצת יהלומים וזהב ו-2.5 מיליון דולר שהועברו לכאורה לאשת של הנשיא קונטה.

בדומה לתגובותיו של שטיינמץ כיום, שטיינמץ והחברה מסרו בזמנו כי "מדובר בעלילה שמקורה ברדיפה פוליטית. החקירה נגד החברה נפתחה על רקע לחץ הולך וגובר בנוגע לעתודות המתכות של גינאה ומכרותיה מצד משקיעים מסין, מברזיל, מאפריקה ומאירופה".