ארגונים למען בע"ח לכחלון: "העלה את המכס על יבוא עגלים"

נציגי "אנונימוס" ו"תנו לחיות לחיות" הפגינו הערב מול ביתו של שר האוצר וקראו לו לשנות את מדיניות המכס לפיה ניתן פטור גורף ליבואני עגלים ב"משלוחים חיים" - דבר המעודד לטענתם התעללות בבע"ח

מפגינים מול ביתו של השר כחלון / צילום: הילה ספאק
מפגינים מול ביתו של השר כחלון / צילום: הילה ספאק

כ-100 פעילים למען בעלי חיים הפגינו הערב (ד') מול ביתו של שר האוצר משה כחלון בחיפה, בקריאה להפסקת "המשלוחים החיים" של עגלים וטלאים מאוסטרליה ומאירופה לצורך שחיטתם בישראל.

המפגינים קראו לשר לשנות את מדיניות המכס, לפיה ניתן פטור גורף ליבואני עגלים, שלדבריהם מהווה תמריץ כלכלי להתעללות.

יבוא העגלים לישראל, שזכה לכינוי "משלוחים חיים", מתבצע באמצעות הכנסת מאות עגלים וטלאים לאוניות דחוסות במסעות ארוכים בים, הגורמים להם לסבל רב.

"המשלוחים החיים" מאוסטרליה מגיעים לנמל אילת, והמשלוחים מאירופה מגיעים לנמלי חיפה ואשדוד. בישראל נשלחים העגלים והטלאים בדרך-כלל לחוות פיטום במטרה להעלות את משקלם, ולאחר מכן לבתי מטבחיים.

את ההפגנה אירגנו העמותות "אנונימוס לזכויות בעלי חיים", "תנו לחיות לחיות" ו"קבוצת הצפון הטבעוני". לטענת העמותות, "המשלוחים החיים" החלו בשל מדיניות מכס שנקט משרד האוצר, במסגרתה לאורך השנים הממשלה עודדה את יבוא העגלים והטלאים באמצעות הקלות במכס. ב-2014, תקופת כהונתו של שר האוצר יאיר לפיד, ההקלות הגיעו לשיאן, כאשר היבואנים של עגלים חיים זכו לפטור גורף ממכס, ללא שום מגבלה, כמותית או אחרת.

המפגינים קראו לשר כחלון לנקוט מדיניות מיסוי שלוקחת בחשבון שיקולים של צער בעלי חיים, ולהעלות את המכס על יבוא עגלים. בנוסף, נטען כי יבוא בשר קפוא הוא חלופה זולה יותר, שאינה כוללת את הסבל הרב בו נתונים בעלי החיים המובאים לישראל באוניות.

"פנינו לשר כחלון, שטען מספר פעמים בעבר כי אכפת לו מסבלם של בעלי החיים, אך הוא לא נענה למכתבנו", אמרו בעמותות. "לכן עלינו לביתו להזכיר לו כי בסמכותו ומחובתו להעלות את המכסים על עגלים ולהפסיק לתת תמריץ כלכלי להתעללות.

"ישראלים רבים בוחרים להימנע מצריכת בשר מטעמים של צער בעלי חיים או מסיבות בריאותיות, וגם מי שעדיין אוכלים בשר, מתנגדים לאכזריות של 'המשלוחים החיים'. בעודנו חוגגים את חג החירות, עגלים וטלאים כלואים באוניות מיטלטלות במסע מייסר שאורך ימים ושבועות, כשהם מגיעים לנמל בישראל תשושים, פצועים, חולים ומכוסים בהפרשות. הגיע הזמן שישראל תסיר מעליה את הכתם המוסרי הזה ותאסור על 'המשלוחים החיים', כפי שאסרה על פיטום האווזים".

ב-2016 נרשם שיא במספר בעלי החיים שיובאו לישראל ב"משלוחים חיים": יותר מחצי מיליון עגלים וטלאים יובאו מאוסטרליה ומאירופה לשחיטה בישראל. מתחילת 2017 יובאו לישראל יותר מ-100 אלף בעלי חיים.

בפברואר התקיים דיון ראשון בעתירה שהגישו העמותות "אנונימוס לזכויות בעלי חיים" ו"תנו לחיות לחיות" המבקשת לאסור על "המשלוחים החיים". בדיון הורו השופטים למדינה "לקדם באופן מואץ את צמצום הסבל ככל הניתן", שכן "הרצון העולה מהעתירה אינו שנוי במחלוקת, הן במובן המשפטי והן במובן המעשי. אין מי שאינו חפץ שבעלי החיים לא יסבלו".

לפי נתוני משרד הכלכלה, ישנה חלופה זולה יותר ל"משלוחים החיים": בשר המיובא בקירור מבתי מטבחיים בחו"ל נמכר במחיר זול יותר. יבוא בשר בקירור כרוך במכס גבוה, למעט מכסה מוגבלת פטורה ממכס. משרד האוצר אישר באוקטובר 2016 תוכנית לפיה תוקצה מכסת יבוא בשר בקירור בפטור ממכס, שתגיע עד 2020 להיקף של 17.5 אלף טון לשנה (הצריכה השנתית של בשר בקר טרי מוערכת ב-20 אלף טון, כולל בשר שמקורו בבעלי חיים ילידי ישראל).