קנצלר אוסטריה עושה עסקים בירושלים

על מפגש מיוחד במינו בבירה, בהשתתפות אראל מרגלית והיזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי

אראל מרגלית / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
אראל מרגלית / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

שלשום (ב'), יום הזיכרון לשואה ולגבורה, הוזמנתי להשתתף במפגש מיוחד במינו בירושלים. חבר הכנסת אראל מרגלית, חבר ועדת החוץ והביטחון ומועמד לראשות מפלגת העבודה, אירח במתחם קרן ההון סיכון JVP את קנצלר אוסטריה כריסטיאן קרן, שבא לשם כדי ללמוד מקרוב על שיתופי-פעולה כלכליים שיכולים לעודד יזמות וחדשנות.

בין המשתתפים במפגש היו נשיא האוניברסיטה העברית פרופ' מנחם בן-ששון, מספר נציגים של קרנות השקעה בין לאומיות וישראליות, יזמי היי-טק ובאורח סמלי משהו, במיוחד בהקשר של היום המיוחד הזה, גם היזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי, העומד בראש קרן ההשקעות Siraj, שפועלת בשטחי הרשות הפלסטינית בתחום ההיי-טק.

כולנו באנו לשם כדי לשתף את הקנצלר האוסטרי בניסיון המצטבר שלנו, כל אחד בתחומו, בעידוד יזמות ובהשפעתה החיובית על מעגלים נרחבים, מעבר ליזמי ההיי-טק והעובדים בחברות המוקמות על-ידם.

הקנצלר האוסטרי הוא פוליטיקאי משופשף, אך למרות זאת ניכר היה כי התרשמותו מהפעילויות שהוצגו בפניו הייתה אמיתית. במיוחד מהיכולת הישראלית להוציא לפועל תוכניות שמתחילות בחזון והופכות למציאות בטווח זמן קצר יחסית.

אנשי קרן ההון סיכון JVP סיפרו לקנצלר על הקמת מתחם המדיה שלהם במרכז ירושלים ועל יצירתם של אלפי מקומות עבודה בעיר כתוצאה ישירה מכך. יואב צרויה, מנכ"ל פעילות הסייבר של JVP בבאר-שבע, סיפר על יצירתם של כאלפיים מקומות עבודה בבירת הנגב, כתוצאה מהגשמה מהירה של חזונו של אראל מרגלית (עדיין בכובעו הקודם כיו"ר קרן ההון סיכון JVP אותה הוא הקים בשנות ה-90) בשיתוף-פעולה עם חברות בינלאומיות ובעידוד ממשלתי.

שיתופי-פעולה מעשיים

הקנצלר רשם לפניו שלפעמים יש סיכוי לשיתופי-פעולה מעשיים בין הממשל לבין השוק הפרטי, כאלה שיכולים להניב פירות כלכליים וחברתיים בטווח הנראה לעין. הוא סיפר כי באוסטריה ישנם כ-220 גופים ציבוריים שונים האמונים על עידוד פעילויות המחקר והפיתוח במדינה, מה שיוצר מורכבות משמעותית וקשיים ביורוקרטיים רבים.

למרות שלא אמר זאת במפורש, נראה היה כי המצב הזה מתסכל אותו מאוד, במיוחד לאור מה ששמע מהמשתתפים במפגש.

חבר הכנסת מרגלית סיפר לו בהמשך גם על היוזמה שהוא מוביל לייצר מרכז פעילות "פוד-טק" (טכנולוגיות מזון) בגליל. המודל, בדומה למודל הסייבר בנגב, מתבסס על ריכוז ידע וטכנולוגיות באזור, עידוד השקעות ומדיניות של הטבות עבור יזמים ומיזמים שמוכנים להקים את עסקיהם בסביבה התומכת הזו.

מטבע הדברים, מפגש כזה לא יכול היה שלא לגלוש גם לפסים של פוליטיקה. אי-אפשר היה להתעלם מהעובדה שהמפגש הזה בין חברי כנסת, אנשי היי-טק ומשקיעים ישראלים לבין הקנצלר האוסטרי ואנשי משלחתו, מתקיים בבירת ישראל כמה שעות לאחר הצפירה מעוררת הצמרמורת של יום השואה. מן הסתם גם הקנצלר ואנשיו שמעו את הצפירה הזו היכן שהיו שלשום בבוקר.

כשהגיע תורו לדבר, אמר היזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי, שגם הקים את העיר הפלסטינית החדשה רוואבי, כי "בהיעדר מהלך מדיני, הצעירים הפלסטינים יהפכו לפצצה מתקתקת במקום הזדמנות נהדרת להשתלב בתעשיית ההיי-טק העולמית והישראלית. 70% מהפלסטינים הם מתחת לגיל 30, בידי ישראל להחליט האם יהפכו לשותפים או לפצצות מתקתקות. אנחנו חייבים לייצר מצב חדש בינינו. ההיי-טק הישראלי יכול להפוך לגשר חדש בין הישראלים והפלסטינים ולפתוח את ישראל שווקים של העולם הערבי".

"עולם פוליטי"

אל-מסרי סיפר כי בנוסף לקרן ההשקעות שלו הוקמה לאחרונה בתחומי הרשות חממה טכנולוגית, והוא גם דיבר על מעורבותו בהשקעות בסטארט-אפים גם בתוך ישראל, בדגש על המגזר הערבי-ישראלי.

עוד הוא הוסיף: "שאף אחד לא יטעה, עולם ההשקעות הוא עולם פוליטי. ללא פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני, מדינות רבות בעולם, ובפרט מדינות ערב, לא יעבירו השקעות לישראל. אנחנו שוק יעד להשקעות שרק מחכה להיפתח, אבל זה יקרה רק לאחר הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל".

הקנצלר האוסטרי כריסטיאן קרן האזין לדברים בשתיקה. הוא לא בא לשם כדי לדבר על דעותיו בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני, אבל סביר לחשוב שלא היו לא חילוקי דעות עם אל-מסרי בנושא הזה. מישהי שישבה לצידי, מנהלת בכירה בהיי-טק הישראלי, לחשה לי בחיוך שלפחות בחדר הזה בו התקיים המפגש, לא היה כנראה אפילו אדם אחד שחשב אחרת.

מי שללא ספק הסכים עם הדברים היה חבר הכנסת אראל מרגלית, שהכריז בשבוע שעבר כי "השמאלנים חוזרים", ושפועל באופן שיטתי ליצירת חיבורים בדרגים שונים בין מנהיגים ואנשי עסקים ישראלים ופלסטינים. מרגלית דיבר על הצורך לקדם את "תוכנית האינטרסים", שבמרכזה שיתופי-פעולה כלכליים עם הפלסטינים בתמיכת מדינות אירופה וארה"ב, במטרה לשקם את האמון בין שני הצדדים.

"אפשר להניע מהלך מול הפלסטינים גם בלי לחכות לממשלה. זה בידיים שלנו לעבור ממצב של חרמות למצב של השקעות... יש כאן הזדמנות ענקית, למנף את הרצון של הקנצלר ולהפוך את אוסטריה לשותפה פעילה בהתנעת מהלך כלכלי יחד עם הפלסטינים, שיבנה אמון לקראת מהלך מדיני משמעותי יותר", כך מרגלית.

הקנצלר אמר בסיכום המפגש כי אוסטריה הפכה בשנים האחרונות למוקד חדשנות עולמי בולט, והיא שואפת להעתיק את המודל הישראלי ולהפוך ל"סטארט-אפ ניישן" של אירופה. הוא סיפר כי הוא מגבש בימים אלה תוכנית שבמסגרתה תוביל אוסטריה השקעות בפרויקטים כלכליים משותפים לישראל ולפלסטינים בתחומי החדשנות. "אני שמח על הזכות לשמוע מח"כ מרגלית על החדשנות הישראלית וההצלחות בעולם. נגבש תוכנית דומה באוסטריה".

קנצלר אוסטריה ומשלחת של בכירים אוסטריים, חברי כנסת ישראלים ומנהלים בכירים בהיי-טק הישראלי ואנשי עסקים פלסטינים, כל אלה נפגשו שלשום בבירת מדינת ישראל, ירושלים, ודיברו ביניהם על שיתופי-פעולה בתחומים שונים. זו הייתה אולי הכותרת החשובה של מה שקרה שלשום בירושלים, וזוהי גם השורה התחתונה. במיוחד, ואולי בגלל, ששלשום היה יום הזיכרון לשואה ולגבורה. 

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל.