שיטה מקלה

המתודולוגיה שמאפשרת להתמודד עם שוק ההון - עם הרבה פחות מיצי קיבה

ניתוח פנדמנל / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
ניתוח פנדמנל / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

מפעם לפעם אני חורג מן המבט המתגלגל סביב מה שקורה בשווקים הפיננסיים, וזאת על מנת לתת דעה בתחום החשוב לי מאוד, דהיינו ביכולת המתודולוגיה הטכנית לייצר מנגנון של מסחר-השקעה יעיל יותר. יעיל יותר, הן מבחינת התוצאות שהיא יכולה להפיק עבור מפעיליה, אבל ובעיקר, יעיל יותר ביכולתה להקטין משמעותית את מיצי הקיבה הקשורים לחרדות סביב ניהול עצמאי של כסף.

לאלו אשר לא ידעו את יוסף, ולא קראו את מאמרי הקודמים בתחום, אתן תחילה תיאור קצר של המהות הטכנית: שמה קצת מטעה. המילה "טכנית" מרמזת על עניין מכאני, המביא למסקנה ברורה, וחד משמעית, מעצם ההגדרה. אין זה כך.

בתורה הטכנית קיימות הרבה קטגוריות משנה, כאשר ישנן בהחלט כאלו המביאות את הסוחר-משקיע להתנהג כרובוט אנושי אבל לא כולן כאלו. למעשה, רובן לא כאלו. גדולים וטובים מציבור ה"טכנאים" הגדירו אותה כ"אמנות", דהיינו מלאכה הנלמדת מתיאוריה וניסיון, והמייצרת פרשנות על בסיס מה שקורה בפועל, ולא על בסיס מה שאנו חושבים שצריכים לקרות.

מעל כול השונות שבחלקים השונים שבתורה, ישנו דבר אחד כללי ואוניברסלי בה: כל התורות הטכניות מתבססות על המחיר כחומר גלם. גם כאשר אנו עוסקים בחיזוי העתיד, על בסיס אותו מחיר, דהיינו משתמשים בגלי אליוט, תורת גאן, מחזוריות או תבניות הרמוניות, וגם כאשר אנו לקוחים החלטות על בסיס אירועים המוגדרים בצורה חד משמעית ומוחלטת כמו חצייה של מחיר עם ממוצע נע כלשהו, תנועת המחיר היא הנתון שעל פיו יישק דבר.

משה שלום ציור 11-07
 משה שלום ציור 11-07

ניתוח טכני הוא סוג של דרך מחשבה בכך שהוא מכניס משמעת, וגבולות ברורים, לדרך פעולה. לעומת האנליסטים הפונדמנטליים, המניחים את העתיד על בסיס התנהלות החברה, מוצריה ומתחריה, וניתוח פרמטרים של כלכלת מדינה, או עולם, אנו כטכנאים יודעים שכל מה שהשוק חושב על הנכס כבר מבוטא בגרף.

הגרף, אגב, תקף באותה מידה של אובייקטיביות עבורנו כמשקיעים פרטיים, ועבור גולדמן סאקס, כבנק ההשקעות הגדול בעולם. לשנינו אותה נקודת התחלה, במידה ואנו מסתכלים על המחיר באותם משקפיים של ייצוג זמן-מחיר. לדוגמה: אם אנחנו, או הם, רואים את מניית טבע או זו של אמזון בגרף יומי, דהיינו שבו כל נר מייצג פעילות פיננסית של יום אחד בבורסה, אנו ניזונים מאותו מקור אינפורמציה.

מעבר לכך, ברור שלמוסדות הפיננסיים יש יתרון במקורות מידע, טכנולוגיה, כוח אדם מוכשר, וכוח פיננסי אינסופי הנובע מעומק הכיס שלהם. מדוע חשובה נקודת ההתחלה המשותפת? כי דרכה ניתנת לנו, כאנשי כספים קטנטנים, ההזדמנות לנסות ולהיות שותפים למגמה שהם קובעים.

נודה על האמת ונאמר מיד - הדברים הרבה יותר מורכבים מכך. למוסדות פיננסיים הרבה מאוד אסטרטגיות וגישות, בו זמנית. חלקם פונדמנטליות, חלקן טכניות, וחלקן שילוב ביניהן. העניין הוא שאנו נניח שיש בכל היער הזה של הגדולים מישהו המיישם משהו הדומה למשהו שאנו עושים.

לדוגמה: אם אנו אוהבים לסחור על בסיס Reversals (נקודות היפוכי מגמה) אנו נניח שיש מחלקה כזו גם שם, ושהיא תשאף להרוויח כמונו. זו הסיבה שכל הגישה הטכנית קשורה בצורה הדוקה לאופן פעולה סטטיסטי, ולא מבוססת על פעולת "זבנג-וגמרנו". או במילים פשוטות ומקצועיות יותר: ניתן לכל מהלך אקטיבי שלנו רמת סיכון אחידה, או קרובה לזהה, ולא רמת סיכון אשר יכולה לסכן את קיומנו הפיננסי בזירה.

מטרת דעה זו איננה ללמד את התורה הטכנית אלא להוות בסיס לסקרנות עתידית אצל הקוראים. יש אינספור דרכים ללמוד את התיאוריה הזו, על כל גווניה. הן בקורסים, הן בספרים, הן בצורה פרונטלית, והן ברשת. לא רק זאת אלא שכמו בנהיגה, אחרי התיאוריה יש צורך בחלק המעשי, וביישום מבוקר וממושמע של מה שנלמד. החלק האחרון הזה - משמעת הביצוע של אותו תהליך - הוא הבעיה העיקרית אצל המשקיעים. אבל, כמו שאומרים, זה כבר סיפור אחר....

■ משה שלום - מנתח שווקים פיננסים

אני מנתח שווקים פיננסיים, ולא יועץ השקעות מורשה. יובהר ויודגש כי כל האמור בכתבה, בניתוח שווקים זה, או בדוא"ל המוגש כאן, אינו מהווה ייעוץ השקעות, המלצה לפעולה מכל סוג שהוא, ואין בו שום אלמנט הלוקח בחשבון את הנתונים של הקורא, או המשתמש בחומר, ואינו מתחשב בצרכים הייחודיים לו. במידע, בניתוחים, בכל האמור כאן, או בחלקיו, אין, בכל אופן שהוא, חוות דעת, או העדפה, אשר אמורה להביא להשקעה כל שהיא במכשירים, כלים, ניירות ערך, או כל נכס פיננסי או אחר. יובהר ויודגש עוד, כי על הקורא, או המשתמש, לבדוק את המידע המתפרסם כאן, לאמת אותו, ולבחון את מידת התאמתו לצרכיו, להעדפות ההשקעה שלו. כמו כן, אין בחומר הכתוב, או המוצג, כדי להבטיח רווח, או תשואה, מכל סוג שהוא. יובהר, ויודגש עוד, כי במידע הנמסר כאן, עלולות ליפול טעויות, וכי אפשר שיחולו בו שינויים המתחוללים ללא אתראה מוקדמת. אפשר שגם יימצאו סטיות, בשיעור כזה או אחר, בין המתואר, או המצוין, בחומר הכתוב, לבין מצב הנכסים בפועל. יודגש ויובהר עוד, כי קבלת ההחלטה בדבר השקעה מכל סוג שהיא, במידה ונעשתה לאחר קריאת הכתוב בניתוחים המוצגים כאן, או על סמך נתוני שוק המוצגים בכתוב, היא על אחריותו של הקורא, או המשתמש, בלבד.