שיאים חדשים במחירי היינות; האם מתפתחת בועה בשוק?

שוק היינות כבר התגבר על מפולת הבורדו מ-2011, שנוצרה בסיוע הקונים הסינים, אבל לאחרונה מתפתחים חששות שהמחירים שוב מתנפחים יותר מדי - הפעם בגלל הבורגונדי

יין  /   צילום: רויטרס - Denis Balibouse
יין / צילום: רויטרס - Denis Balibouse

פתיחת בקבוקי יין לרגל חג המולד לא הייתה עניין זול השנה. מדד מחירים של 150 יינות בורגונדי מובחרים - יינות אדומים עדינים שמסתדרים היטב עם ארוחות החג - עלה ב-27% מתחילת 2017 עד נובמבר, כך מדווח שוק ליינות מובחרים שנקרא Liv-ex.

"הסוחרים מתחילים לתהות אם לא נוצרת כאן בועה", אומרת הסקירה השנתית של שוק היינות של חברה זו.

תעשיית היינות רגישה לבועות. קונים סינים העלו את מחירי יינות בורדו לשיאים חדשים ב-2011. השוק קרס כאשר בייג'ין פתחה במסע נגד שחיתות ונתינת מתנות לפקידים.

אם בורגונדי היא בורדו החדשה, זה יכול להסתיים בבכי.

שיטת הסיווג של איכות יינות בורגונדי מתבססת על "טרואר" - רצועות אדמה שנחשבות למצמיחות גפנים מיוחדים בבורגונדי.

קיראו עוד ב"גלובס"


השיטה הזו מסובכת יותר מהשיטה בבורדו, האזור בצדה המערבי המנוגד של צרפת. שם יש היררכיה קפדנית של "שאטו", אחוזות שמייצרות יינות בכמויות גדולות בהרבה.

האנליסט אדוארד ג'קסון מ-Liv-ex אומר שקונים מהמזרח הרחוק התחילו להתמחות במורכבות הזו.

"ב-2011 יינות בורגונדי עוד לא היו מוכרים באסיה. כעת, סוחרים בהונג-קונג מוכרים יותר ויותר יינות כאלה".

מלאי מוגבל הוא גורם נוסף. יינות בורגונדי היוו רק 12.5% מערך היינות שנמכרו בשוק השני (הקמעוני) בינואר-נובמבר - הרבה יותר מהשנה שעברה, אבל הרבה פחות מהנתח של יינות בורדו, 68.5%. לכן, לגל של ביקוש משוק חדש יכולה להיות השפעה גדול על מחירי יינות בורגונדי.

בינתיים ברור שהתעשייה התגברה על מפולת הבורדו לפני 6 שנים.

מדד 100 של Liv-ex שעוקב אחר מחירי 100 יינות קלאסיים בליש"ט, עלה השנה ב-5.7% עד נובמבר.

לקונים בדולרים, הדבר משתווה לאינפלציה של 14.3%.

אפילו אם לא מתעקשים להשקיע בבורגונדי, מותגי היין הקלאסיים מתייקרים שוב.

בדרך לשכרון גבהים
 בדרך לשכרון גבהים