למרות התנגדות: תוכנית מעלות-תרשיחא חוזרת לוותמ"ל

החברה להגנת הטבע התנגדה להקמת 2,300 יחידות דיור במעלות-תרשיחא וטענה כי הותמ"ל אינה מוסמכת לאשרה ■ ביהמ"ש קיבל חלקית את העתירה, אך קבע כי הסמכות על גורל התוכנית תישאר בותמ"ל

בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל אתמול (ד') חלקית את העתירה שהגישה החברה להגנת הטבע נגד הותמ"ל בעניין התוכנית לבניית כ-2,300 יחידות דיור במעלות-תרשיחא, וקבע כי הסמכות להחלטה על גורל התוכנית תישאר בסמכות הותמ"ל.

כזכור, בהמשך להסכם גג שנחתם בתחילת 2017 בין המדינה לעיריית מעלות-תרשיחא, החליטה הותמ"ל בחודש אוגוסט לאשר את התוכנית שקודמה על ידי משרד הבינוי והשיכון לבניית כ-2,300 יחידות דיור בשכונה חדשה ביישוב מעלות-תרשיחא. שטח התוכנית הוא כ-783 דונם, והיא כוללת בינוי מדורג, בתים צמודי קרקע, ומגורים משולבים עם מסחר. עוד כוללת התוכנית שטחים לצרכי ציבור, שטחים פתוחים ופארק ארכיאולוגי עירוני.

בחודש אוקטובר פנתה החברה להגנת הטבע לבית השפט וביקשה לבטל את התוכנית שאישרה הותמ"ל. החברה להגנת הטבע טענה כי גבעת צוריאל היא גבעה ירוקה הגובלת בשמורת טבע, בנחל כזיב, ואגם מונפורט, וקיימת בה צמחייה יחודית המשמשת כאזור מעבר לבעלי חיים. לטענתה, התוכנית פוגעת קשות בשטח הפתוח והטבעי, מה גם שאין כיום צורך ביצירת שכונת מגורים חדשה בת אלפי יחידות דיור, היקף שחורג בהרבה מצרכיה של מעלות-תרשיחא, שסובלת בשנים האחרונות מהגירה שלילית. עוד טענה החברה להגנת הטבע כי מדובר למעשה בהקמת יישוב חדש, מהלך החורג מסמכותה של הותמ"ל. מנגד טענה הותמ"ל כי התוכנית תואמת את תמ"א 35, כי המועצה הארצית הכירה בחשיבותה להגדיל את היצע הדירות ולחזק את הגליל, ואף טענה כי חשיבותה של התוכנית נובעת בשל היותה למעשה עתודת הפיתוח האחרונה של העיר.

בית המשפט קיבל חלקית את העתירה, אך קבע כי בסופו של דבר ההחלטה הסופית נתונה לותמ"ל . בין היתר קבע השופט מנחם רניאל, כי בניגוד לטענות הותמ"ל ומשרד השיכון על חשיבות התוכנית למצוקת הדיור, הרי שאין לה השפעה על מצוקת הדיור במרכז הארץ למשל: "מובן מאליו, ובניגוד לטענות המשיבות, שהתוכנית נועדה להציע פתרונות דיור לעיר מעלות-תרשיחא ולא לאזור כולו או למדינה כולה. בנייה של אלפי יחידות דיור במעלות או באילת אינה פותרת את משבר הדיור בגוש דן".

יחד עם זאת, בהחלטתו ציין רניאל, כי הותמ"ל היא שתכריע בתוך 30 יום בשאלה "האם התוכנית מתאימה לדיון לפי חוק הותמ"ל", שבסופה תחליט האם להשאיר את התוכנית על כנה, או להעביר את אישור התוכנית אל מוסדות התכנון הרגילים.

יש לציין כי רניאל דחה את הטענה העיקרית של החברה להגנת הטבע שטענה כי התוכנית מהווה למעשה ישוב חדש, שהותמ"ל אינה מוסמכת לאשר. רניאל קבע כי אמנם מדובר בשכונה מרוחקת מהעיר עצמה, אך שאינה שונה במאפייניה מיתר שכונות העיר שהוקמו על גבעותיה של מעלות בשל מאפייניה הטופוגרפים. "אין מדובר ביישוב חדש, אלא בחלק מהעיר מעלות-תרשיחא. המתחם מצוי בגבולות העיר, ונכלל בתוכנית המתאר שלה", קבע.

מהותמ"ל נמסר "בית המשפט דחה את הטענות המהותיות של העותרים וקבע כי בסופו של דבר ההחלטה הסופית תהיה של הותמ"ל. כמו כן, החלטת בית המשפט אישרה את עמדתנו והסירה כל מחלוקת על איכות התכנון ומיקומו".