לאיש לא ניתנה הנבואה, אז למה אנחנו מאמינים?

אנחנו ממשיכים לצרוך תחזיות של "מומחים", למרות שהן לא מדויקות

ביטקוין / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
ביטקוין / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

מאז תחילת שנת 2018 ישנם פרסומים רבים של תחזיות של מומחים ופרשנים כלכליים שמוכנים להתנבא כמעט בכל תחום. החל מאזהרות על מפולת שצפויה בקרוב בבורסות הגדולות בעולם, דרך ירידות תלולות שאו-טו-טו ינפצו את בועת המחירים בשוק הדירות, ועד להתמוטטות או עלייה קרובה של מטבעות וירטואליים.

מול כל תחזית פסימית, ניתן למצוא שפע של תחזיות אופטימיות. ברגע שמומחה בעל שם מפרסם תחזית לפיה הבורסות הגדולות בעולם צפויות לעבור השנה טלטלה גדולה, מיד מתפרסמות תחזיות של מומחים אחרים שמבטיחים לנו את המשך עליות השערים. יום לאחר שמתפרסמת תחזית על התמוטטות קרובה של מטבע הביטקוין, מתפרסמת בכלי תקשורת אחר תחזית לפיה כל העולם יעבור בקרוב למטבעות וירטואלים וההשקעה בביטקוין היא הבטוחה מכולן.

המשקיע הקטן, שחושש לגורל חסכונותיו, עומד חסר אונים מול התחזיות הסותרות הללו ושואל את עצמו למי מכל "המומחים" הללו צריך להאמין? האם באמת הפרופסורים, מנהלי תיקי ההשקעות, הכלכלנים והפרשנים למיניהם יודעים משהו שאנחנו לא יודעים?

התשובה היא כמובן שלילית. למרות כל המאמצים לבנות מודלים מתמטיים ממוחשבים לחיזוי העתיד, עדיין לא נמצאה נוסחה שתבטיח את מהימנות התחזיות. כל מה שניתן לעשות כיום בתחום התחזיות הוא לנסות ולאתר נתונים ומגמות מהעבר, להשוות אותם עם נתונים ומגמות מהיום, ולחשב את ההסתברויות להתפתחויות העתידיות. מחקרים מצביעים על כך שתחזיות לגבי הצפוי בבורסה מתגלות כנכונות בכ-50% מהמקרים, בדיוק כמו בהטלת מטבע. מאחר שמדובר בממוצע, ברור שיש מומחים אמינים יותר שמסתמכים על מאגרי נתונים רציניים ועל מודלים סטטיסטיים מתקדמים ומצליחים לפגוע ביותר מ-50% מהתחזיות. לעומתם, מומחים אחרים מפרסמים תחזיות שמתבססות על תחושות בטן או על קווי מגמה טכניים, והתחזיות שלהם מתאמתות בפחות מ-50% מהמקרים.

מדוע אם כך מרבית המשקיעים קוראים בשקיקה כל תחזית שמתפרסמת באמצעי התקשורת, גם כשהם יודעים מניסיון העבר שכמחצית מהתחזיות אינן נכונות?

התשובה לכך לא נמצאת בתחום ההיגיון הכלכלי, אלא בטבע האנושי. בכל תחום שבו יש אי ודאות, אנחנו נוטים להיתלות ב"אילנות גבוהים" בתקווה שהם יודעים מה צופן לנו העתיד. לעיתים זה בא לידי ביטוי בהליכה לכל מיני מגידי עתידות ויידעונים. לפעמים בהפקדת החסכונות שלנו בידי שרלטנים ומאחזי עיניים שמבטיחים תשואות גבוהות. במקרים אחרים זה בא לידי ביטוי בכניסה לאפיקי השקעה מסוכנים בעקבות איזה גורו-השקעות שממליץ להשקיע באופציות בינריות על מט"ח, בפירמידות השקעה מפוקפקות, ולאחרונה גם במטבעות וירטואליים שרב הנסתר בהם על הגלוי.

כדאי שכולנו נזכור שמאז חורבן בית שני הנבואה ניתנה רק לשוטים (כפי שקבע רבי יוחנן במסכת בבא-בתרא שבגמרא). כל "מומחה" שמצליח פעם אחת לנחש נכון את ההתפתחויות בשוק ההון, ורוכש לעצמו שם של מומחה דגול, טעה והיטעה בחלק גדול של התחזיות האחרות שלו.

במקום להתפתות לתחזיות ולהמלצות של מומחים למיניהם, מומלץ לכל מי שרוצה להשקיע את כספו בשוק ההון, בנדל"ן, או במט"ח, ללמוד באופן יסודי כיצד כל אחד מהשווקים הללו פועל ומהם הסיכונים הכרוכים בפעילות בו. מי שלא יכול להקדיש זמן ללימוד מעמיק של תחומי ההשקעות השונים, אולי יוכל להפקיד את כספו בידי אחד הגופים הפיננסיים הגדולים שמתמחים בניהול תיקי השקעות. והמלצה שתמיד נכונה - לפזר את ההשקעות.

■ הכותבת היא מרצה וחוקרת בחשבונאות ובמימון במכללה למינהל.