גרסטל דוחה את בקשת פסילתה מלדון בבוררות דוראד

השופטת המחוזית בדימוס הילה גרסטל נתבקשה לפסול עצמה מלשמש כבוררת בסכסוך על תחנת הכוח דוראד • זאת בטענה שבעודה משמשת כבוררת, ביקשה מעו"ד אייל רוזובסקי, שמשרדו מייצג צד בבוררות, להתייעץ איתו בקשר לפרשת ניר חפץ והמירוץ לתפקיד היועמ"ש • גרסטל: "שיחותיי עם רוזובסקי לא משפיעות על שיקול-דעתי"

השופטת הילה גרסטל / צילום: איל יצהר
השופטת הילה גרסטל / צילום: איל יצהר

"בשיחותיי עם עו"ד אייל רוזובסקי אין כדי להשפיע בכל דרך שהיא על שיקול-דעתי המקצועי הנדרש להכרעה בבוררות דוראד. איני רואה בשיחותיי הספורות עם רוזובסקי עילת פסילה, ואיני רואה כל מניעה מבחינתי להוסיף ולשבת בדין. התיק יוכרע לפי הראיות והטיעונים המשפטיים. לא לפי זהות המייצגים ולא לפי זהות המיוצגים. לא לפי 'אזהרה יתר' ולא לפי 'אזהרת חסר'" - כך הגיבה השופטת המחוזית בדימוס, הילה גרסטל, לבקשה שהגישו קבוצת אדלקום של אוריה אדלסבורג וחברת זורלו הטורקית כי גרסטל תפסול את עצמה מלשמש כבוררת בסכסוך שלהם עם החברות דורי אנרגיה וקצא"א על תחנת הכוח דוראד, לאחר שגרסטל דחתה את בקשת הפסלות שתי החברות ערערו על החלטתה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

בבקשה לפסילת גרסטל מלדון כבוררת בסכסוך רווי היצרים טוענת אדלקום, שאותה מייצג משרדו של עו"ד רוזובסקי, כי גרסטל לא יכולה להמשיך לדון בבוררות. זאת, משום שבעודה משמשת כבוררת בסכסוך בעניין דוראד, פנתה גרסטל לרוזובסקי וביקשה להתייעץ איתו כיצד לפעול בקשר ל"תיק 1270". בתיק זה נחקר החשד כי עד המדינה בתיקי ראש הממשלה, ניר חפץ, הציע לגרסטל באמצעות יועץ התקשורת, אלי קמיר, לתמוך בה במירוץ לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, בתמורה לתמיכה של גרסטל בסגירת תיק החקירה של שרה נתניהו בפרשת המעונות. גרסטל עצמה מעולם לא הייתה חשודה בדבר בפרשה, וממילא התיק הזה, שנפתח בקול תרועה רמה, צפוי להסגר.

הסכסוך סביב תחנת הכוח דוראד החל בתביעה שהוגשה למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב ועברה לפני כשנה וחצי לבוררות בפני גרסטל. בתביעה מעלה חברת דורי אנרגיה טענות קשות נגד אדלקום ושותפתה, חברת זורלו הטורקית. לדברי דורי אנרגיה, שתי החברות קשרו קשר עם הקבלן שהקים את תחנת הכוח, לניפוח סכום חוזה ההקמה של התחנה. זאת, לפי הנטען, תוך קבלת חלק מן ההפרש "בדלת האחורית" באמצעות נאמנות הרשומה באיי הבתולה.

אובדן אמון קשה

בתגובה לבקשה כי תפסול עצמה מלהמשיך לשמש כבוררת בתיק, הוסיפה ודחתה גרסטל טענות נוספות שהעלו החברות המבקשות את פסילתה סביב ניהול הישיבה שנערכה ב-1 במארס. במהלך הישיבה הזאת כינסה גרסטל את הצדדים לבוררות ומסרה להם גילוי נאות בדבר השיחות שניהלה עם עו"ד רוזובסקי. 

אדלקום טוענת כי באותה ישיבה הייתה מחלוקת באשר להשלכות ההודעה של גרסטל, והחברה הלינה על כך שלא נוהל פרוטוקול של אותה ישיבה. אדלקום טענה כי היעדר פרוטוקול הוא חלק מאירועים שהובילו לאובדן אמון קשה מצד הקבוצה בגרסטל. "חרף הבקשות והתגובות, לא מצאתי בטיעונים של אדלקום וזורלו את הבסיס המצדיק פסילה. שכן, אין מחלוקת על הגילוי הנאות שמסרתי ביוזמתי ובהקדם האפשרי, ולטעמי גם לא יכולה להיות מחלוקת שבהיעדר הסכמה, לכאן או לכאן, בשאלת המשך כהונתי כבוררת, חייבת סוגיה זו להיות מוכרעת על-פי הדין", כתבה גרסטל.

טעם נוסף שהעלתה חברת "זורלו לפסילת גרסטל מהמשך דיון בבוררות היה "שרשרת קשרים בין גרסטל לבין יו"ר דוראד, ארז כלפון. זורלו טענה, בהסתמך על פרסומים בתקשורת, כי לגרסטל יש קשר חברי לקמיר, שהוא שותפו של ישראל בכר, וכי השניים העניקו ייעוץ לשר האוצר, משה כחלון, בתקופה שבה כלפון שימש כראש מטה שר האוצר. "חייבת אני להודות שנזקקתי למידה לא מבוטלת של מאמץ כדי להבין את הטעם הנטען. מדובר בשרשרת נטענת של יחסים, סבוכה ומפותלת, שנראית לי על פניה תמוהה ומכל מקום חסרת בסיס", קבעה גרסטל. 

דורי אנרגיה וקצא"א מתעקשות

ומה יקרה עכשיו? השופטת יהודית שבח, שדנה בבקשת אדלקום וזורלו לפסילת גרסטל מלהמשיך לדון בבוררות, הציעה לאחרונה לצדדים לוותר על הדיון בנושא הפסלות ולהסכים למינוי של בורר אחר. אולם, היום (ה') דחו דורי אנרגיה וקצא"א את ההצעה של שבח.

באמצעות עורכי הדין גיל אוריון וצבי ניקסון שמייצגים את קצא"א ועו"ד דוד לשם שמייצג את דורי אנרגיה, דורשות שתי החברות כי גרסטל תמשיך ותסיים את הדיון בבוררות. לטענתן, בתשובה שהעבירו לשופטת שבח, החלפת גרסטל בבורר אחר כיום משמעותה נזקים כספיים משמעותיים ודחיות נוספות של בירור התביעה.

לדברי קצא"א ודורי אנרגיה, לאור התנהלותן של אדלקום וזורלו עד כה, "קיים חשש כבד כי תהא אשר תהא זהות הבורר או השופט היושב בדין - הן ימשיכו בניסיונותיהם לסכל את בירור התביעה נגדם, ויהיו הנימוקים לכך חסרי שחר ככול שיהיו".