צדקה, בלכר וזילברפרב רואיינו לתפקיד הנגיד; החלטה אין

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון ראיינו את שלושת המועמדים לתפקיד נגיד בנק ישראל: פרופ' בן ציון זילברפרב, פרופ' מריו בלכר, פרופ' אפרים צדקה - כך נמסר ממשרד ראש הממשלה • ההחלטה תתקבל בימים הקרובים, ואולי ירואיינו מועמדים נוספים

נתניהו וכחלון / צילום: רויטרס
נתניהו וכחלון / צילום: רויטרס

הראיון עם פרופ' מריו בלכר לתפקיד נגיד בנק ישראל הסתיים הערב (א') ללא קבלת החלטה. ראש הממשלה בנימין נתניהו נאלץ לעזוב מוקדם מן המתוכנן, עקב הפגישה עם היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב, גון בולטון. כחלון ונתניהו, שהיו אמורים לסכם את שלושת הראיונות - עם פרופ' אפרים צדקה, עם פרופ' בן ציון זילברפרב ועם בלכר - ולקבל החלטה לא הספיקו לעשות זאת. השניים ייפגשו שוב בימים הקרובים ואז גם יקבלו החלטה לגבי המשך התהליך ואם יש צורך לראיין מועמדים נוספים. 

כאמור, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון ראיינו לתפקיד נגיד בנק ישראל את פרופ' אפרים צדקה, כך הודיעו היום משרד ראש הממשלה והאוצר. בהודעה הוסיפו כי "ייתכן כי (כחלון ונתניהו, ע"ב) יראיינו מועמדים נוספים לתפקיד". מועמד נוסף, פרופ' בן ציון זילברפרב רואיין לתפקיד לפני מספר ימים.

זילברפרב (69) היה מנכ"ל האוצר בשנים 1998-1999 בתקופתו של שר האוצר יעקב נאמן. הוא מכהן כפרופסור חבר באוניברסיטת בר-אילן וכפרופסור חבר ודקאן בית הספר לבנקאות ושוק ההון במכללה האקדמית נתניה. בנוסף כיהן כדירקטור בבנק דיסקונט, בפרטנר תקשורת, בטמרס מלונות ובגופים רבים נוספים.

פרופ' צדקה מונה (72) לאחרונה כחבר במועצה המנהלית של בנק ישראל. צדקה הוא פרופסור אמריטוס בבית הספר לכלכלה ע"ש איתן ברגלס באוניברסיטת תל-אביב. בנוסף מכהן צדקה כדירקטור בחברות מובילות במשק ובעבר כיהן כיו"ר בתאגידים גדולים וכחבר בוועדות ציבוריות רבות, בין השאר היה יו"ר שיכון ובינוי בשנים 1989 עד 2005 ויו"ר האגודה הישראלית לכלכלה.

ייתכן כי במהלך הפגישה נידונו גם שמות נוספים כמו פרופ' אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, העומד בתנאי הסף שקבע נתניהו. שמחון אמנם אמר שהוא אינו מעוניין בתפקיד, אך בסביבת משרד ראש הממשלה מעריכים כי לא יסרב לתפקיד, אם יוצע לו רשמית.

על-פי הנוהג והסיכומים בעל-פה בין נתניהו לכחלון, יהיה זה נתניהו שיציע מועמדים וכחלון ישמור בידיו את זכות הוטו. אם יוחלט מחר על מועמד מוסכם הוא יובא לאישור הממשלה, אך יצטרך לעבור קודם לכן את משוכת הוועדה המייעצת למינוי בכירים בשירות הציבורי - שתפקודה מוטל בספק בשל עתירה לבג"ץ נגד חברים חדשים שמונו לוועדה.

כהונתה של הנגידה הנוכחית, ד"ר קרנית פלוג, מסתיימת ב-12 לנובמבר, ואם לא ימונה לה מחליף, צפויה המשנה לנגידה פרופ' נדין בודו-טרכטנברג למלא את מקומה. כהונתה של בודו-טרכטנברג מסתיימת בפברואר, כך שבמקרה של הקדמת הבחירות, ייתכן תרחיש שבו בנק ישראל יישאר ללא נגיד עד לתחילת הקדנציה של הממשלה החדשה. נציין כי גם בסיבוב הקודם ב-2013 התקשה נתניהו מאד בבחירת נגיד ובסופו של דבר מינה את פלוג, ששימשה ממלאת מקומו של הנגיד הקודם פרופ' סטנלי פישר.