ישראל, קפריסין ויוון חתמו על מזכר הבנות להנחת כבל חשמל תת ימי

הכבל התת ימי יונח בים התיכון לאורך כ-1,500 ק"מ, ויחבר בין רשתות החשמל של שלוש המדינות, ואת ישראל לרשת החשמל האירופית • עלות המיזם נאמדת בכשלושה מיליארד שקל, והוא ימומן על ידי המדינות השותפות בו והאיחוד האירופי

השר יובל שטייניץ ונטאשה פילידס (קפריסין) בהסכם על שיתוף הפעולה / צילום: משרד האנרגיה
השר יובל שטייניץ ונטאשה פילידס (קפריסין) בהסכם על שיתוף הפעולה / צילום: משרד האנרגיה

שרי האנרגיה של ישראל, קפריסין ויוון חתמו בניקוסיה על מזכר הבנות להנחת כבל החשמל התת ימי אירו-אסיה. הכבל התת ימי יונח בים התיכון לאורך כ-1,500 ק"מ ובעומק מירבי של כ-2,700 מטרים ויחבר בין רשתות החשמל של שלוש המדינות, ואת ישראל לרשת החשמל האירופית.

כבל החשמל התת ימי אירו-אסיה (Interconector Euro-Asia) הוא הכבל החשמלי הארוך ביותר בעולם, ותהיה באפשרותו להוביל הספק של 1,000-2,000 מגה-ואט.

הוא יונח על פני שלושה מקטעים בים התיכון: כ-310 ק"מ בין ישראל לקפריסין, כ-900 ק"מ בין קפריסין לכריתים וכ-310 ק"מ נוספים בין כריתים לאטיקה ביוון. הכבל יונח בעומק מקסימלי של כ-2,700 מטרים וצפוי להיות מושלם עד לשנת 2024.

עלות המיזם נאמדת בכשלושה מיליארד שקל, והוא ימומן על ידי המדינות השותפות בו והאיחוד האירופי, שהכיר במיזם כפרויקט בעל חשיבות משותפת (PCI - Project of Common Interest) ויממן חלקים ממנו.

במזכר ההבנות סיכמו השרים ד"ר יובל שטייניץ, נטאשה פילידס (קפריסין) וקונסטנטינוס קריקס (יוון) לפעול בשיתוף פעולה לקידום הפרויקט תוך שיתוף פעולה בתיאום, בפיתוח וביישום שלו בשטח.

כמו כן, סיכמו השרים לשתף פעולה בנושא הגנת הסביבה וקידום נושא האנרגיות המתחדשות בהתאם להסכם פריז, ולקדם יחד שיתופי פעולה והעברת מידע מקצועי בתחום האנרגיה בכלל והכנת הסייבר בפרט.

שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ מסר כי "מדובר בבשורה אדירה לאזרחי ישראל. כבל החשמל התת ימי אירו-אסיה יאפשר לנו לקבל גיבוי חשמלי מרשתות החשמל של יבשת אירופה בעיתות חירום וחשוב מכך גם יתמוך ביכולתנו להגדיל בצורה משמעותית את ההסתמכות על ייצור חשמל מאנרגיה סולרית, ויסייע לנו לעמוד ביעדי האנרגיה הסולרית שהציבה הממשלה לשנת 2030".