גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הקלעים של הטלטלה בשטראוס: למה פורש המנכ"ל ומי היורש המיועד

גורמים בענף מעריכים כי סיום כהונתו של גיורא בר דעה סוכם מראש, ללא קשר למשבר מפעל הממתקים ● המועמדים להחליפו צמחו בתוך החברה, כשהמוביל ביניהם הוא ציון בלס, העומד בראש חברת הקפה ● היעד האסטרטגי: הרחבת הפעילויות בארה"ב ופיתוח שווקים חדשים

עפרה שטראוס, ציון בלס וגיורא בר דעה / צילום: שי יחזקל, סיון פרג', איל יצהר
עפרה שטראוס, ציון בלס וגיורא בר דעה / צילום: שי יחזקל, סיון פרג', איל יצהר

גיורא בר דעה הודיע השבוע על סיום תפקידו כמנכ"ל שטראוס, לאחר 5 שנות כהונה. בכך, הוא מסיים פעילות של למעלה משני עשורים בחברה.

בר דעה נכנס לתפקיד המנכ"ל לאחר עזיבתו של גדי לסין, על רקע מצב רפואי. הוא הוביל את תהליך המיזוג בין שטראוס לעלית, ניהל את פעילות שטראוס בארץ ולאחר מכן יצא לנהל את פעילות שטראוס בצפון אמריקה, פיתח את השותפות עם פפסיקו ויחד עימה הקים את אובלה, פעילות הסלטים והמטבלים. 

הסלמונלה, החומוס והמלחמה באוקראינה: הרווח הנקי של שטראוס נחתך ב-93% ברבעון הראשון
הסלמונלה בשוקולד לא הייתה המכה היחידה: המשברים שחתכו משטראוס 2 מיליארד שקל

ההתפטרות מגיעה לאחר תקופה של משברים

עזיבת בר דעה מגיעה לאחר תקופה של משברים. יותר משלושה חודשים עברו מאז דיווחה שטראוס על גילוי הסלמונלה במפעל השוקולד של החברה בנוף הגליל. מאז אותו אירוע, שהוביל להפסקת פעילות המפעל, איבדה מניית שטראוס  כ־8% מערכה, כאשר מדד הייחוס ת"א־35 רושם ירידה צנועה של 2% באותה התקופה.

שטראוס נסחרת כיום לפי שווי של כ־10.5 מיליארד שקל, כך שמאז אירוע הסלמונלה היא גילחה כ־900 מיליון שקל משווי השוק שלה. על־פי הערכות הנהלת החברה, נכון לסוף מאי, הפסקת הייצור במפעל תוריד 170־230 מיליון שקל ברווח הנקי שלה השנה.

 

שטראוס הציגה לבעלי המניות בשנת 2021 רווח נקי של 609 מיליון שקל (לעומת 533 מיליון שקל ב־2020), כך שמדובר על איבוד רווחים השווה ל־28% עד 38% מרווחי השנה שעברה. מבט רחב על המניה מגלה כי בסיכום שלוש השנים האחרונות היא הציגה תשואה שלילית של כ־11%, בזמן שמדד ת"א־35 עלה ב־23%. יותר מכך, גם בשלוש השנים שלפני אירוע הסלמונלה עמד פער התשואות ביניהם על כ־15% לטובת מדד ת"א־35.

ברקע אף תלויה חקירת רשות התחרות בפרשת תיאום המחירים, במסגרתה חוקרי הרשות פשטו על משרדי שופרסל ושטראוס בחשד לקיום הסדר כובל בין ספקים למתחרים וקמעונאים. רק בחודש שעבר נחקרו בר דעה ובכירים נוספים.

פרשת הסלמונלה אומנם פגעה במוניטין וברווחי שטראוס, אלא שבחברה סבורים כי מיום שהתגלה האירוע, המנהלים ובראשם בר דעה פעלו היטב, באחריות, בשקיפות ובאופן שדווקא ראוי לציון. במסיבת עיתונאים שקיימה הקבוצה באותו אירוע עמדו זה לצד זה עפרה שטראוס, גיורא בר דעה ואייל דרור, והודיעו כי הם לוקחים אחריות על המחדלים ויעשו מה שצריך כדי לתקנם.

עריפת ראשים או עזיבה מתוכננת?

התזמון בעזיבתו של בר דעה יכול להוביל להשערה שהוא הראשון שמשלם את המחיר. אבל צריך לומר - הוא מונה לתפקיד בקיץ 2018, כשהיה בן 65. ייתכן כי מלכתחילה לא הייתה כוונה, מבחינתו ומבחינת החברה, להמשיך לעוד קדנציה. אחרי רצף אירועים, שלוו גם במגפת הקורונה, שני הצדדים הרגישו בשלים למינוי חדש, וככל הנראה לא מדובר ב"עריפת ראשים".

באשר למחליפו של בר דעה - לשטראוס יש מסורת של מינויים פנימיים, ונראה כי גם הפעם המחליף יגיע מתוך החברה. על־פי ההערכות, סיכויים גבוהים כי זה יהיה ציון בלס. במשך עשור עפרה שטראוס מכשירה אישית את בלס לתפקיד, ואף שלחה אותו להיות מנהל פעילות הקפה הגלובלית של הקבוצה בדיוק למטרה הזו. הוא נחשב למנהל מצוין ומוערך, כזה שמכיר את הדי.אן.איי של החברה לפני ולפנים ומי שיש לו גם יחסים טובים עם המשפחה.

שחר פלורנץ, מועמד להחלפת המנכ''ל / צילום: יח''צ שטראוס

מועמדים אפשריים נוספים הם תומר הרפז, שעזב לפני כשנה את תפקידו כמנכ"ל חברת הסלטים סברה אובלה; ושחר פלורנץ, סמנכ"ל צמיחה וחדשנות בקבוצת שטראוס, גם הם אנשים שגדלו בחברה עצמה.

תומר הרפז, מועמד להחלפת המנכ''ל / צילום: Simone Henken

כבר לפני מספר שבועות שטראוס פנתה לחברת הד הנטינג, איתה היא עובדת בכל גיוס. זאת, לאחר שבר דעה ועפרה שטראוס החליטו להתחיל בגישושים לקראת מציאת מחליף שיוביל את החברה בתקופה לא פשוטה.

הצוות החדש יתמודד עם אתגרים רבים

מבנה הפעילות של שטראוס מבוסס בשנים האחרונות על השגת צמיחה חד־ספרתית מתונה מדי שנה, כאשר בשנת 2021 צמחו המכירות ב־4.8%. בתוכניתה האסטרטגית לשנים 2022־2026 מציינת שטראוס כי היא הציבה לעצמה את הצמיחה כיעד אסטרטגי מרכזי, "תוך שאיפה ארוכת־טווח לצמוח בקצב שנתי ממוצע של כ־5%".

לצורך כך החליטו בשטראוס להגדיל את ההשקעות בפעילויות הקיימות, ובנוסף החברה הקצתה סכום של לפחות 1 מיליארד שקל למיזוגים ורכישות. המטרה היא להרחיב את הפעילות בארה"ב להיקף של כ־1 מיליארד שקל, בין השאר באמצעות רכישת פלטפורמה מקומית בעלת מתאם גבוה למגמות העתידיות בשוק המזון.

בשטראוס רוצים למנף ולהגדיל את היקף ההשקעות בפעילויות הפודטק, במטרה לייצר פורטפוליו של חברות בעלות שווי הוגן משמעותי לקבוצה בטווח האסטרטגי. החברה אף מתכננת להגדיל פעילות המים הבינלאומית שלה ופיתוחה לשווקים גיאוגרפיים חדשים, באמצעות רכישה של פעילות קיימת או הקמת פעילות חדשה.

במקביל, הקבוצה מתכננת שינויים בפעילויות הקיימות, אשר מטרתם להגדיל מכירות, להרחיב נתחי שוק ולשפר את הרווחיות. שינויים אלה ידרשו בין השאר השקעות הוניות מוגדלות, שעשויות להוות כ־4% ויותר ממחזור המכירות.

את כל אלה ועוד, יחד עם פיתוח הפעילות באתרי האונליין של רשתות שיווק המזון, תידרש ההנהלה להוציא אל הפועל בשנים הקרובות. לשם כך תידרש החברה לבנות צוות ניהולי שיידע ויוכל להתחבר למגמות החדשות בשוקי המזון בעולם ולקהלים הייחודיים השונים שמאפיינים אותם. 

משטראוס נמסר: "החלטתו של גיורא בר דעה כפי שנמסרה אתמול ליו"ר קבוצת שטראוס על רצונו לסיים תפקידו בחודשים הקרובים, נעשתה על דעתו ובגמירות־דעת שלו. דירקטוריון החברה לא קיבל החלטה להדיח מנכ"ל או מנהלים אחרים בעקבות הריקול. גיורא ימשיך להוביל את הקבוצה ויסייע למנכ"ל שיבחר להיכנס לתפקיד. דירקטוריון הקבוצה עודכן באשר להחלטת המנכ"ל בסמוך להגשת המכתב שלו ליו"ר ומיד לאחר הכנת טיוטת דיווח מידי".

עוד כתבות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם