מזמן לא רק ביטוח: מסע הרכישות של הפניקס יגיע לענף הרכב?

המגעים המתנהלים בין הפניקס לבין קבוצת מאיר, אם יבשילו, יהיו עסקת ענק נוספת בשרשרת רכישות שביצעה הפניקס בשנים האחרונות • בין השאר הייתה הפניקס מעורבת לאחרונה בעסקאות עם אל על, מקס סטוק ורכישת השליטה בפרטנר וביינות ביתן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: תמר מצפי
אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: תמר מצפי

המגעים המתנהלים בין הפניקס לבין קבוצת מאיר של איש העסקים והבעלים של מועדון מכבי חיפה יעקב שחר, אם יבשילו, יהיו עסקת ענק נוספת בשרשרת רכישות שביצעה הפניקס בשנים האחרונות. 

אקזיט ענק ליעקב שחר: הפניקס קרובה לרכישת 14% מקבוצת הרכב מאיר לפי שווי של 3.8 מיליארד שקל 
קבוצת מאיר: הכירו את יבאונית הרכב שבדרך לעסקת ענק עם הפניקס 

אחת מהן נעשתה בחודש יוני האחרון, כאשר היא העמידה הלוואה של 130 מיליון דולר לחברת אל על לרכישת רבע ממועדון "הנוסע המתמיד" שלה. השווי של המועדון באותה עסקה עמד על 400 מיליון דולר ולהפניקס ניתנה אופציה לתקופה של שש שנים לממש את נתח המניות שרכשה. ההלוואה שהעמידה תיפרע על פני אותה תקופה בריבית שנתית של 6%.

עסקה בולטת אחרת נעשתה באפריל האחרון, לרכישת השליטה בחברת התקשורת פרטנר מידי קבוצת האצ'יסון. הפניקס  היא חלק מקבוצת רודב-גבאי-הפניקס שרכשה את השליטה בתמורה ל-300 מיליון דולר. העסקה הושלמה לאחר שתוקן רישיון חברת התקשורת כך שיאפשר לגוף מוסד להחזיק עד 25% ממניות של שתי חברות סלולר, באישור של משרד התקשורת.

ביוני אשתקד רכשה הפניקס גם נתח מרשת המוצרים המוזלים מקסטוק תמורת 140 מיליון שקל. רכישת המניות נעשתה מידי האחים ריקי ואבן צ'ארלס ניומן, מבעלי המניות הבולטים ברשת. באותה עסקה נכנס גם בית ההשקעות מור. כיום מחזיקה הפניקס ב-15.6% ממקס סטוק. אך מניית מקס סטוק נחתכה ב-50% מתחילת השנה, לנוכח ריבוי התחרות בתחום הרשתות המתחרות בה.

עסקאות בולטות נוספות שבהן היתה מעורבת הפניקס בשנים האחרונות כוללות את רכישת השליטה ברשת יינות ביתן, יחד עם אלקטרה מוצרי צריכה במאי אשתקד. יינות ביתן שנמצאה בקשיים באותה תקופה, ועיקר סמכויות הניהול בה עברו לידי אלקטרה מוצרי צריכה, כאשר הפניקס מהווה הצד הפיננסי יותר בעסקה. רשת יינות ביתן מתכננת לפתוח בארץ סניפי ענקית הסופרמרקטים האירופאית קארפור בישראל בשנה הקרובה, ומדובר בפעילות עם פונטציאל ממשי להתרחבות.

במסגרת אותה השקיעה אז אלקטרה צריכה כ-200 מיליון שקל ברכישת כ-35% ממניות יינות ביתן, בעיקר באמצעות הקצאת מניות חדשות וכן ברכישת מניות מידי משפחת ביתן. במקביל ובשיתוף פעולה עם אלקטרה צריכה השקיעה הפניקס ביינות ביתן סכום שלא פורסם, ומוערך בכמה עשרות מיליוני שקלים, תמורת הקצאה של כ-15% מהון הרשת.

הפניקס גם מחזיקה בשליטה (61%) בחברת האשראי החוץ בנקאי גמא, שהונפקה גם היא ביוני אשתקד בהנפקה שכללה הצעת מכר בהיקף של 20% מהון המניות של החברה, ובתמורה ל-153 מיליון שקל. לציבור הונפקו מניות בתמורה נוספת של 50 מיליון שקל. הפניקס רכשה מבעלי המניות של החברה נתח נוסף וכך הגיעה לשיעור ההחזקה הנוכחי שלה. מהלך ההנפקה הציף לה רווח חד פעמי של 230 מיליון שקל.

מסע הרכישות והמוניטין של הפניקס, הפכו את מניותיה גם לסיבוב השקעה פיננסי מוצלח, ליבואנית רכב אחרת - יו.אם.אי (UMI), שבשליטת משפחת עיני וחיים דנון. החברה רכשה מקבוצת מאיר 4.9% ממניות הפניקס תמורת 324 מיליון שקל בינואר אשתקד. יו.אם.אי ביצעה השקעה מוצלחת והחלה לממש את הפוזיציה של בהפניקס. עשרה חודשים לאחר רכישת המניות מכרה מחצית מהפוזיציה (2.6% מהפניקס) לאלטשולר שחם תמורת 250 מיליון שקל, במה שייצר לה רווח מהיר של 80 מיליון שקל. בסוף אוגוסט האחרון חיסלה יו.אם.אי את יתרת הפוזיציה שלה ומכרה את נתח המניות הנוסף ב-234 מיליון שקל. כך שבתוך פחות משנתיים רשמה רווח של 160 מיליון שקל על מניות הפניקס.