FTX | ניתוח

היזם בן ה-30 שהפיל את שוק הקריפטו: הכירו את סם בנקמן-פריד

סם בנקמן־פריד, מייסד בורסת FTX, הוא מיליארדר שתפס את עצמו כמי שיצעיד את עולם הקריפטו לשלב הבא • אלא שהוא לא העריך נכון את ההרס העצום שיכולים לזרוע מינוף ומצוקת נזילות • הסיפור מאחורי היזם הצעיר והלקח שענף שלם יכול ללמוד ממנו

סם בנקמן־פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX / צילום: GettyImages
סם בנקמן־פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX / צילום: GettyImages

ההודעה של בורסת הקריפטו בייננס לפיה היא נסוגה מהעסקה לחילוץ הבורסה המתחרה FTX כעבור יום אחד בלבד, לא הפתיעה רבים בשוק המטבעות הדיגיטליים. לראייה, גם לאחר ההודעה על העסקה, המשיך מטבע FTT של הבורסה הקורסת לצנוח בחדות כלפי מטה, בדומה למגמה השלילית בשוק כולו בימים האחרונים.

בין הנפגעים מסחרור בורסת FTX: קרן טייגר גלובל ודוגמנית העל ג'יזל
מיליארדר צעיר הכניס את שוק הקריפטו כולו לסחרור, ואף אחד לא יודע איך זה ייגמר | ניתוח

קשה לא לתהות מדוע מנכ"ל ומייסד בייננס, צ'אנגפנג זאו, הסכים לעסקה הזו מלכתחילה. "כולנו רוצים עוד שקיפות בנכסי הקריפטו שלנו", צייץ זאו בתחילת השבוע. "יש הרבה שאלות בנוגע למטבע ה־FTT, ואנחנו הולכים למכור אותו ולסגור את הפוזיציה שלנו בהיקף 580 מיליון דולר". ציוץ זה גרר את המטבע לנפילה, ועימו את כל שוק הקריפטו.

 
  

יום למחרת, הודיעו בייננס שלא משיכו בתהליך הרכישה. בייננס צייצו בטוויטר: "כתוצאה מבדיקת הנאותות התאגידית ודיווחי החדשות האחרונים בנוגע לטיפול בכספי לקוחות שנעשה בצורה לא טובה, וגם על חקירות לכאורה של הרגולטורים, החלטנו שלא להמשיך ברכישה הפוטנציאלית של FTX".

עוד נכתב בציוץ: "בתחילה קיוונו שנוכל לתמוך בלקוחות FTX ולספק נזילות, אבל מתברר שזה מעבר ליכולתינו לעזור. כל פעם ששחקן גדול בתעשיה נופל, הלקוחות נפגעים. אנחנו רואים זאת כבר מספר שנים. אבל ככל שהרגולציה תתפתח, וכך גם הביזוריות, המערכת תהיה חזקה יותר".

כעת, על פי ההערכות, החובות של FTX עומדים על סכום של למעלה מ־7 מיליארד דולר, וגם בחברה האחות אלמידה, גם היא בבעלותו של האיש שעומד מאחורי FTX, סם בנקמן־פריד, מוערך גם בכמה מיליארדים.

בשוק מעריכים שמדובר באירוע שנמצא בראשיתו, ועוד תהיה לו השפעה רחבה. כבר כעת רבים רואים ההשלכות על פרויקטים נוספים, כגון המטבע SOL של סולנה, בו החזיקה אלמידה בהיקפים משמעותיים.

"המושיע של הקריפטו"

לפני שנצלול לפרטי האירוע, נרחיב על אחת מהדמויות הכי ססגוניות בעולם הקריפטו שהצטרף השבוע לשורה של מיליארדרים בעולם הקריפטו שכשלו.

סמואל בנקמן־פריד, צעיר בן 30 בסך הכל, נתפס כמעין מושיע של ענף הקריפטו. הוא רצה למצב את עצמו בתור המבוגר האחראי, מתווה הדרך לענף טוב וחזק. הוא הקפיד להיות מעורב ברגולציה, לתת הערות, לחוות את דעתו, להגיע לשימועים שהתקיימו על עתיד הענף, ופיזר שלל אמירות אלטרואיסטיות.

"יש לנו אחריות להתערב כדי לבלום את אפקט ההדבקה בקשיים של גופי הקריפטו השונים", אמר באחת מההופעות הפומביות שלו. "זה מה שחשוב לענף, ואני רוצה לעשות מה שאפשר כדי לעזור לו לצמוח ולשגשג".

בתחילת 2022 הונו של בנקמן־פריד הוערך ביותר מ־24 מיליארד דולר, והוא דורג במקום ה־60 ברשימת המיליארדרים של מגזין פורבס. היום הוא שווה פחות ממיליארד דולר. השבוע, כאשר חיפש יד שתחלץ אותו ממשבר הנזילות, הוא מצא אותה בבייננס - המשקיעה הראשונה בבורסה שהקים. לכאורה, זו נראתה סגירת מעגל מושלמת, אבל בייננס, שגם כך מתרחקת מהרגולטורים, נסוגה מהר מאוד מהעסקה.

שער FORTUNE, אוגוסט 2022
 שער FORTUNE, אוגוסט 2022

כדי להבין איך הוא הגיע למקום שבו הרגולטורים, איתם היה בקשרים הדוקים לאורך כל הדרך לשם בניית שוק הקריפטו, מתחילים לחקור את החברה שלו, ננסה להבין את הרקע עליו גדל. בנקמן פריד נולד בשנת 1992 לברברה וג'וזף בנקמן, זוג פרופסורים בבית הספר למשפטים אוניברסיטת סטנפורד. מגיל צעיר היה לו כישרון במתמטיקה, וב־2014 סיים את לימודיו ב־MIT, בו למד תואר בפיזיקה ותואר שני במתמטיקה.

במהלך לימודיו, בנמן־פריד פיתח זיקה לאלטרואיזם יעיל. האמונה הפילוסופית שצריך לשאוף להביא את הכמות הגדולה ביותר של מה שטוב לכמות הגדולה ביותר של אנשים.

ב־2013 החל מייסד FTX לעבוד בחברה למסחר בשוק ההון. ב־2017 הקים את אלמידה, חברת מסחר כמותית, שהתמחתה בניצול פערי ארביטראז' בשער הביטקוין בין ארה"ב ליפן. שנתיים לאחר מכן, הקים את בורסת קריפטו FTX, שסחרה מידי יום בכ־30 מיליארד דולר.

בנקמן-פריד היה גם מעורב בפוליטיקה האמריקאית, והיה אחד התורמים הגדולים לקמפיין של הנשיא הנוכחי ג'ו ביידן. אולם, באוקטובר האחרון פרסם כי הוא פורש מכל פעילות פוליטית.

לא הראשון שהתחיל כך

אז איך קרה שהאיש שכיכב על שער פורבס והוכתר כ"וורן באפט הבא" הגיע למצב שבו הוא נחקר על ידי הרשויות בארה"ב? בנקמן־פריד, הרבה לפני שהוא סוג של "רובין הוד", הוא איש עסקים שיודע לנצל מצבים וחולשות שיגדילו את כוחו.

שער פורבס, נובמבר 2021
 שער פורבס, נובמבר 2021

קל להתאהב בתדמית הרובין הוד וגם קל להתבלבל ממנה: כפי שבנקמן־פריד חילץ חברות רבות בשוק במהלך משבר 2022, הוא השתמש ב־FTX ובמטבע שהנפיקה כדי לסייע לאלמידה, כאשר הוא לא העריך נכון את ההרס העצום שיכולים לזרוע מינוף ומצוקת נזילות גם יחד.

בנקמן־פריד הוא איננו היזם הראשון שהתחיל את הקריירה שלו בניצול פערי הארביטראז' (פער במחיריו של נכס במספר שווקים) בין הבורסות במזרח ובארה"ב. מי שעבורו החדשנות בעולם הקריפטו מתבטאת בהנדסה הפיננסית, זוהי הייתה דרך נוחה מאוד להיכנס ולצבור הון ראשוני, שכן גם היום, ובשנים הקודמות אף יותר, הבורסות השונות בענף זה סובלות מפערי ארביטראז' ניכרים ניתן לעשות מהם כסף.

לאחר ששוק הקריפטו התחיל לצמוח, והקושי לנצל את הפערים הללו גבר, השחקנים בשוק היו צרכים להמציא את עצמם מחדש, להצליח לבנות ערך אמיתי, וחלקם פשוט לא הצליחו לעשות זאת.

שווי דמיוני ואסטרונומי

הטלטלה הנוכחית ב־FTX התחילה בפרסום ב־CoinDesk, מגזין של תעשיית הקריפטו, על המאזן של חברת האחות אלמידה. על פי אותו פרסום, המאזן מורכב בחלקו הגדול מהמטבע שהנפיקה FTX, כסף שלא מייצג שווי אמיתי. כל זאת בזמן שבבורסה הנכשלת הושקע כסף אמיתי - והרבה. החברה ביצעה מספר סבבי גיוס: 900 מיליון דולר היא גייסה באמצע 2021 לפי שווי של 18 מיליארד דולר, ובתחילת 2022 היא גייסה עוד 400 מיליון דולר לפי שווי דמיוני של 32 מיליארד דולר.

הטכנולוגיה החדשה הלהיבה את קרנות ההשקעה, וחברות הקריפטו הצליחו לגייס סכומים אסטרונומיים. האסטרטגיה הייתה ברורה: מדובר בטכנולוגיה שתשנה את העתיד, ההשקעה בפיזור רחב בין מספר רב של מיזמים, מתוך הבנה שרובם יכשלו, ומי שיצליח - יצליח בגדול. בתוך כל זה, כסף רב הושקע במינופים ובתרגילים פיננסיים, בחסות רישומים חשבונאים לקויים, במקום בחדשנות אמיתית.

לבסוף, מהסיפור של בנקמן־פריד ניתן ללמוד דבר אחד על עולם המבוזר: אם הבעלים מצייץ שהכל בסדר, זה הזמן למשוך את הכסף.

סם בנקמן-פריד

אישי: נולד ב־1992 למשפחה יהודית בקליפורניה, ארה"ב. מקיים כיום אורך חיים טבעוני, ומתגורר בפנטהאוז באיי בהאמה עם כ־10 שותפים.
מקצועי: בעל תואר ראשון בפיזיקה ותואר שני במתמטיקה ב־MIT.
ב־2017 הקים את פלטפורמות ההשקעות אלמידה, וב־2019 את בורסת המטבעות המבוזרים, FTX.