במרחק נסיעה קצרה מתל אביב מסתתרת ארוחת גבינות מהטובות שאכלנו

מחלבה כמו בנורמנדי, אנדרטה שאוצרת זיכרונות ממלחמת העצמאות, סטודיו בכפר נוער שמרגיש כמו גלריה בניו יורק וארוחה בהשראת ספרים • יצאנו לטייל באזור בן שמן •  חגית אברון תופרת יום 

דייסת תירס שהפכה לפולנטה ב''ארוחה מהספרים'' / צילום: אורנה בן חיים
דייסת תירס שהפכה לפולנטה ב''ארוחה מהספרים'' / צילום: אורנה בן חיים

קחו לכם יום של עינוגים ממש מתחת לאף, עם מחלבה נפלאה, סטודיו של אמן ישראלי שהוא גם בינלאומי וארוחה סודית שהיא גם מסע תענוגות תרבותי, שיר הלל של ממש לספרים ולאוכל.

10:00 | ארוחת גבינות ואנדרטת האוטובוסים

בכניסה הצפונית ליישוב נחלים - בעודנו מהרהרות אם למלא את סלסלתנו בסנט מור עיזים משובחת או בברינזה כבשים שזה עתה גיבן דורון, בעל המחלבה ביישוב - צד את עינינו אוטובוס כחול נושן ודומם שלצדו אנדרטה. פגשנו ביוחנן לייב, מיוזמי האנדרטה, שסיפר לנו שבדיוק שם נורו היריות הראשונות של מלחמת העצמאות. ישבנו שתוקות, נוגסות חריצים ממגש הגבינות שאצרה לנו הילה, אשתו של דורון.

זו הייתה ארוחת גבינות מהטובות שאכלנו, אבל נמהלו בה תבלינים של עצב. תהינו אם גם בנורמנדי, חבל הגבינות שבצרפת, נוגסים בקממבר מופתי ובעת ובעונה מתמלאים תוגה. כך או כך, הקממבר והסנט מור של מחלבת דורון מן הטבע אינן נופלות במאום מאלה שבנורמנדי. ניגבנו פירורים של תקווה גדולה מהשפתיים והלכנו לראות את משק העיזים והכבשים הפועות.

טעימות במחלבת דורון מן הטבע / צילום: חגית אברון
 טעימות במחלבת דורון מן הטבע / צילום: חגית אברון

"במרכז הארץ אין כמעט משקי צאן", מסבירה לנו הילה, רובם בצפון או בדרום. את העדרים חולבים פעמיים ביום, ומהחלב המשובח מייצרים סוגים רבים של גבינות קשות ורכות, יוגורטים מצטיינים ועוד גבינה אחת המכונה פיאסה, שהיה קשה להפסיק לאכול. בסוף חדלנו, ורק אספנו מהחנות שבמחלבה שלל חומרי גלם מצוינים מתנובת האזור. למי שרוצה, יש אפשרות גם לאסוף סלסלת פיקניק ולצאת לטיול אופניים בנקודות חן נסתרות.
מחלבת דורון מן הטבע. נחלים. כשר. אפשר לרכוש בחנות או להזמין מראש סלסלת פיקניק ולשבת בחצר המקורה, 03-9328559.
לטיולי אופניים - 052-2588142.

12:00 | מאגר מים שהפך לסטודיו ליצירה בינלאומית

פיליפ רנצר, אמן ופסל בעל שם עולמי וראש החוג לאמנות באוניברסיטת חיפה, ניאות לפתוח בפנינו את מרחב יצירתו, סטודיו מרהיב בכפר הנוער בן שמן, מרחק נסיעה קצרצר מנחלים. את סיפורו, פועלו ודרכו האמנותית עטורת התהילה לא אצליח לתאר כאן במילים. יצירותיו, שהוצגו ומוצגות במוזיאונים וגלריות יוקרתיים בארץ ובעולם, מעוררות במתבונן תחושות מורכבות. אין יצירה הדומה לשנייה, ורנצר מספר שהן מקיימות דיאלוג מתמשך בין הרצון לחופש לבין הרצון לשייכות, דיסוננס המתכתב עם סיפור חייו כילד שעלה מרומניה.

הסטודיו של פיליפ רנצר / צילום: חגית אברון
 הסטודיו של פיליפ רנצר / צילום: חגית אברון

הסטודיו בבן שמן שימש בעבר כמאגר מים, ולאחר שיפוץ הכשיר אותו רנצר לצרכיו. כיום הוא משמש מוקד עלייה לרגל למבקרים ולסטודנטים שבאים ללמוד אצלו. זהו חלל מרהיב על שלל היצירות הפזורות בו, ולכן המפגש והסיור בו אינם נופלים מביקור בגלריות בברלין או בניו יורק.
הסטודיו של פיליפ רנצר. בן שמן. בתיאום מראש, 054-4606573.

14:00 | שטרודל תפוחים מתוך "המתיקות שבשכחה"

הדובדבן שבקצפת ציפה לנו בבית יפה במושב טירת יהודה, בית שספרים רבים ממלאים את מדפיו, ומטבחו מדיף ניחוחות בשומים של קינמון. שולחן ערוך בטעם ועליו פזורים עוד ספרים, סימניות, קטעי שירה וכלים נאים בישר שכאן מצפה לקרואים חוויה קולינרית־תרבותית מהמעלה הראשונה.

עידית פייל שכטר, כותבת ספרי תענוגות, וטלי חן, בשלנית בעלת יד מוקפדת, רקמו יחד את המיזם היפהפה "ארוחה מהספרים" במהלך צעידות משותפות בתקופת הקורונה.

כדי לא להרוס את המסע המצפה למשתתפי הארוחה, רק אומר שישבנו במשך יותר משלוש שעות סביב שולחנן, מדושנות מעונג, בעוד עידית מקריאה בהטעמה קטעים מספרים, וטלי מטעימה מנות בהשראת או מתוך אותם ספרים. כל ארוחה נושאת תמה מסוימת ומשלבת את הטקסטים והמנות שלה. יש ארוחה בהשראת ספרי מסעות, ואחרת שמנותיה לקוחות מספרות קלאסית. מעת לעת מפציעות השתיים המוכשרות בארוחה מיוחדת המוקדשת לסופר.ת או למשורר.ת. בספיישל לאה גולדברג למשל מגישים מנת ענן מ"את תלכי בשדה" ועוד כך וכך יצירות שנשאיר כהפתעה מרגשת וטעימה.
ארוחה מהספרים. טירת יהודה. כשר וצמחוני. בתיאום מראש, 052-8629398. פעם בחודש מתקיימת ארוחה פתוחה לקהל.