האנשים שהרוויחו בממוצע 14 מיליון דולר ליום. כל יום במשך חצי השנה האחרונה

500 המיליארדרים בעולם הוסיפו ביחד להונם 852 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה • הסיבה המרכזית: קדחת הבינה המלאכותית ושעטת המשקיעים למניות הטכנולוגיה, שמתורגמות כתוספות להונם של עשירי העולם ובראשם אילון מאסק ומארק צוקרברג

אילון מאסק, הוסיף להונו 96.6 מיליארד דולר / צילום: Associated Press, Evan Agostini
אילון מאסק, הוסיף להונו 96.6 מיליארד דולר / צילום: Associated Press, Evan Agostini

ששת החודשים הראשונים של 2023 היו טובים עם כמה מעשירי העולם, שלצד הראלי במדדים, כבר מזמן הפריחו את התחזיות הפסימיות מתחילת השנה, שדיברו על הדהוד רמות השפל של 2022.

"טרף קל": 250 מיליון שקל כבר התאדו בפרשה שמטלטלת את שוק ההון בישראל
האם הטיסה של מדד הנאסד"ק במחצית הראשונה של השנה תימשך?
הרוכשים קיבלו פיצוי על איחור במסירת הדירה, למרות סעיף בחוזה שהגן על היזם

מדד המיליארדרים של בלומברג דירג את עשירי העולם ורשם את ההתפתחויות של המחצית הראשונה של השנה. לפי בלומברג, כל אחד מ-500 חברי מדד המיליארדרים הרוויח בממוצע 14 מיליון דולר ליום במהלך ששת החודשים האחרונים, ובכך נרשמה החצי שנה הטובה ביותר עבור מיליארדרים מאז המחצית השניה של 2020, כאשר הכלכלה התאוששה משפל שגרמה מגפת הקורונה. סך הכל, ביחד הוסיפו 500 המיליארדרים 852 מיליארד דולר להונם. 

הרווחים של עשירי העולם מתרחשים על רקע הראלי בבורסה, ובנאסד"ק 100 בפרט. לצד ועל-אף העלאות הריבית הרצופות, ההשלכות הכלכליות של המלחמה באוקראינה והמשברים הבנקאיים, המדד רשם עלייה של 39% במהלך התקופה - המחצית הראשונה הטובה ביותר שלו אי פעם. המנוע המרכזי: קדחת הבינה המלאכותית ושעטת המשקיעים לכיוון מניות הטכנולוגיה הגדולות, שמתורגמות כתוספות להונם של החברים ברשימה ובראשם אילון מאסק ומארק צוקרברג.

הראשון מביניהם, שהשנה החזיר לעצמו את תואר האדם העשיר בעולם, הוסיף להונו הנקי סכום של 96.6 מיליארד דולר עד ה-30 ביוני. מנכ"ל Meta Platforms Inc, צוקרברג, גרף 58.9 מיליארד דולר, וחזר לרשימת 20 האנשים העשירים בעולם לאחר שנשר ממנה בשנה שעברה (מקום תשיעי נכון לעכשיו).

מנכ"ל טסלה ומייסד פייסבוק היו בכותרות בשבועות האחרונים עקב המאבק ביניהם שיתכן והתחיל בגלל אחד הפרויקטים של Meta שמתחרה בטוויטר. עבור מאסק, הרווחים זלגו ליולי כשמניית טסלה עלתה ב-6.9% ביום שני בניו יורק, תוך שהיא מחזירה 13 מיליארד דולר נוספים להונו.

קריאות להטלת מס מיוחד על מיליארדרים

מאסק וצוקרברג ממש לא לבד בצמרת. נכון ליום חמישי האחרון, מנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס, הגדיל את הונו הנקי ב-68% ל-189.4 מיליארד דולר מאז אמצע מרץ - מה שרשם עבורו את הצמיחה הגדולה ביותר במונחים דולריים. 12 האמריקנים העשירים ביותר שווים כעת יותר מטריליון דולר ביחד, על-פי חישובי IPS.

אחרים פחות נהנו מהחודשים האחרונים. הטייקון ההודי גאוטם אדאני, שבפברואר השנה, במקביל להתמוטטתו בבורסה, נטל לידיו את השליטה בנמל חיפה , ממשיך לצנוח ברשימת האנשים העשירים בעולם. היזם ההודי סיים את 2022 במקום השלישי, אחרי ברנרד ארנו ומאסק, אבל בששת החודשים הראשונים הונו צנח ב-60.2 מיליארד דולר, ההפסד הגדול ביותר ביום בודד שנרשם בדירוג, שם הוא נמצא כעת במקום ה-21. הצניחה החלה ממש בתחילת השנה, כשב-27 בינואר ראה אדאני 20.8 מיליארד דולר מהונו עולים בעשן, בעקבות האשמות על מניפולציות בשערי המניות (אותן אדאני מכחיש) שפרסמה חברת המחקר וההשקעות האמריקאית הינדנבורג.

אותה חברת מחקר קטנה, שהוקמה על-ידי ניית'ן אנדרסון, פרסמה עוד דו"ח במאי האחרון, עם אחת התקריות המדוברות ביותר בקרב העשיריון העליון. חברת המחקר טענה כי חברת ההשקעות Icahn Enterprises העריכה יתר על המידה את אחזקותיה והסתמכה על מבנה "דמוי פונזי" כדי לשלם דיבידנדים. ההשלכות היו צמצום ב-13.4 מיליארד דולר בשווי של איקאן, או 57% - הירידה האחוזית הגדולה ביותר עבור חבר במדד המיליארדרים של בלומברג במחצית הראשונה של 2023.

לפי האינסיידר, העליות בהונם של המיליארדרים הובילו לקריאות להטלת מס מיוחד, במיוחד שעה שממשלות מתמודדות עם תקציבים תנודתיים וירידה בהכנסות ממסים בעקבות המגיפה. הסנאטור ברני סנדרס הציג כבר באוגוסט 2020 הצעת חוק למיסוי את מה שהוא כינה "רווחי העושר המגונים" של מיליארדרים.