יזם ועידת ההייטק שתקף וגינה את ישראל, חזר בו

מנכ"ל ועידת Web Summit, פאדי קוסגרייב, שיצא בשורת ציוצים פרו־פלסטיניים המגנים את פעילות מדינת ישראל ברצועת עזה, חזר בו והתנצל • הציוצים שפרסם הובילו לשרשרת תגובות זועמות מצד בכירים בקהילת ההייטק הישראלי והבינלאומי, שתקפו אותו והודיעו על ביטול השתתפותם בוועידה

פאדי קוסגרייב, מייסד WebSummit, צייץ הודעות פרו-פלסטיניות כנגד ישראל / צילום: Shutterstock
פאדי קוסגרייב, מייסד WebSummit, צייץ הודעות פרו-פלסטיניות כנגד ישראל / צילום: Shutterstock

לפני כשעה פרסם פאדי קוסגרייב, מנכ"ל ועידת Web Summit באתר הוועידה, מכתב התנצלות בו כתב בין היתר: ״אני מגנה ללא סייג את המתקפה המרושעת, המגעילה והמפלצתית של חמאס ב-7 באוקטובר. אני קורא גם לשחרור, ללא תנאי, של כל בני הערובה. כהורה, אני מזדהה עמוקות עם משפחות קורבנות המתקפה״ עוד כתב כי הוא ״תומך חד משמעית בזכותה של ישראל להתקיים ולהגן על עצמה".

מייסד ועידת הייטק צייץ נגד ישראל, והמנכ"לים הישראלים מבטלים השתתפות
אין מספיק חדרים במלונות? חברת ההייטק שמארחת מפונים במשרדים בהרצליה

קוסגרייב הוסיף כי ״אני גם מאמין שבהגנה על עצמה, ישראל צריכה לדבוק בחוק הבינלאומי ובאמנות ז'נבה - כלומר, לא לבצע פשעי מלחמה. אמונה זו חלה באותה מידה על כל מדינה בכל סכסוך. אף מדינה לא צריכה להפר את החוקים האלה״. בהתנצלותו התייחס גם לתזמון בו בחר לפרסם את הדברים וכתב כי ״אני מבין שמה שאמרתי, בעיתוי בו אמרתי והדרך שבה דבריי הוצגו, גרמו לפגיעה עמוקה ברבים. לכל מי שנפגע מדברי, אני מתנצל מעומק ליבי. מה שנחוץ בזמן הזה הוא חמלה, ולא סיפקתי את זה. המטרה שלי היא ותמיד הייתה לשאוף לשלום. בסופו של דבר, אני מקווה בכל ליבי שהוא ניתן להשגה".

כעת, לאחר שרשרת התגובות ומכתב ההתנצלות הפתוח, אחריו המשיך מטר הביקורות, צייץ קוסגרייב שהוא לוקח הפסקה מהטוויטר עד להודעה חדשה.

מגנה ותוקף את ישראל

אם נחזור אחורה בנוגע לדבריו המוקדמים בטרם ההתנצלות, הגל החריף של קריאות לחרם על ועידת Web Summit התחיל בשל שורת הציוצים הפרו-פלסטיניים של פאדי קוסגרייב, שלא גרם לו לסגת מעמדתו ואף להפך. עוד בטרם התנצל, קוסגרייב התבצר בעמדתו ומי שציפה עד אתמול להודעת התנצלות או חזרה בדברים, התבדה לחלוטין.

היום (ג') מוקדם יותר (בטרם ההתנצלות), המשיך קוסגרייב לגנות את ישראל וצייץ כי ״פשעי מלחמה הם פשעי מלחמה, גם כשהם מבוצעים על ידי מדינות בעלות ברית״. עוד כתב כי תיבת הדואר שלו מוצפת בהודעות תמיכה מישראל ומכל העולם. בהתייחס לוועידה, כתב קוסגרייב כי כעת, ולאחר כל קריאות החרם, ״כמה מהקולות המכובדים ביותר בתחומי חוקים בינלאומיים לזכויות אדם ולשלום״, הם אלו שידברו בוועידה המתקרבת. עוד כתב כי בשעות האחרונות, על אף הביטולים של תשעה משקיעים, נרשמו כבר 35 משקיעים אחרים, וכי ביום שני האחרון נמכרו כרטיסים לוועידה יותר מבכל יום שני אחר בשנת 2023.

קוסגרייב כתב גם כי ״הניסיון לבטל ועידה גלובלית שתמיד תמכה בשלום זה לא רק נאיבי, זה גם נוגד פרודוקטיביות", וכי ״אי אפשר לבטל אותך על רצון לשלום ולשמירה על זכויות אדם. אני עומד בסולידריות עם אזרחים תמימים משני הצדדים".

בכירים בהייטק הישראלי קראו להחרים את הוועידה

כאמור, קוסגרייב הוא מנכ״ל ומייסד ועידת Web Summit, אחד מכנסי הטכנולוגיה והסטארט־אפים הגלובאליים הגדולים בעולם. בשבוע שעבר יצא בשורת ציוצים המגנים את פעולות ישראל ברצועת עזה, עד לטענה כי יש במעשי ישראל הנוכחיים הפרה של החוק הבינלאומי והיא מבצעת פשעי מלחמה. שורה של בכירים בהייטק הישראלי, הן משקיעים והן מנכ"לי חברות, יצאו בקריאה להחרים השתתפות בוועידה. בין הקוראים ניתן למנות בין היתר את אסף רפפורט, מייסד ומנכ"ל חברת וויז, את אדם סינגולדה, מייסד ומנכ"ל טבולה, את אדם פישר, שותף בקרן בסמר ואת איציק בן בסט, מנכ"ל חברת theGist ויועץ לג'ף הורינג ולקרן אינסייט. בהמשך הצטרפו לקריאת החרם גם קרנות גדולות ומרכזיות כמו סקויה ואינדקס. 

גילי רענן, מייסד ושותף בקרן סייברסטארס, אחת מקרנות ההשקעה הגדולות ביותר בסייבר הישראלי, שתקף גם הוא את ציוציו של קוסגרייב, אומר היום לגלובס כי ״אין כאן פוליטיקה, לא נאמר שום דבר על יחסי ישראל והפלסטינים. יש כאן אמירה מאוד חדה לגבי החמאס, שאני חושב שהמעשים הברברים שלהם, כל בנאדם מכל קבוצה אתנית מכל דת מכל אזור בעולם צריך להזדעזע ולגנות את זה בלי קשר לדעתו על מדינת ישראל ועל הפלסטינים ועל הסכסוך במזרח התיכון. ״עוד הוא אמר כי, ״אני חושב שצריך להבין שכל האירוע הזה התגלגל בצורה ספונטנית, ולא הייתה איזושהי תכונית עבודה עם מטרות. זה באמת התחיל מתוך זעם ותדהמה מהעובדה שיום אחרי הטבח הנורא בדרום, מישהו בפוזיציה כזאת לא מגנה את הפשעים הנוראיים, שנגד כל דבר שבנאדם מכל סוג שהוא בעולם יכול לקבל. הוא בוחר לגנות את פשעי המלחמה לכאורה שישראל מבצעת. זה התגלגל למשהו הרבה יותר גדול ממה שחשבתי שיהיה. ״לגבי ציוציו היום של קוסגרייב אומר רענן כי ״אני חושב שבמידה מסוימת הוא מנצל את הבמה לטובת קידום רעיונות שהוא מאמין בהם. וזה מה שאנחנו רואים".

על השאלה, האם הזירה העסקית, גם בהייטק, תתנהג באופן שונה בעקבות המלחמה הנוכחית עונה רענן כי ״אם יהיו חברות שהמנהיגים שלהם יביעו תמיכה כזאת או אחרת בארגון כמו החמאס, בדיוק כמו שהיו מביעים תמיכה  באל-קאעידה, או מביעים תמיכה בארגונים נאצים או ניאו-נאצים, אני חושב שיהיה קשה לעשות איתם עסקים".

רענן התייחס גם לאמירה של קונסגרייב כי במקום המשקיעים שביטלו את השתתפותם, הצטרפו משקיעים חדשים רבים יותר ואמר כי ״אני חושב שהעובדה שהקרנות הבולטות, שהיו בחלון הראווה שלו, כמו סקויה, אקסל, אינדקס, בסמר ואחרות, זה שכולן לא יהיו שם זה משמעותי מאוד. הוא יכול לכתוב עד מחר שלמרות שביטלו לו קרנות, יש לו שלושים משקיעים אחרים שיצטרפו". עוד מוסיף רענן כי אמנם הוא זוכר מקרים בעבר בהם אירועים פוליטיים חלחלו לזירת ההייטק, אבל שאינו זוכר אירוע בהיקף שכזה.

״הוא כנראה לא מבין מה ההבדל בין טרור למלחמה בטרור"

משקיע ותיק התייחס לציוץ האחרון של קוסגרייב ואמר כי ״הוא כנראה לא מבין מה ההבדל בין טרור למלחמה בטרור, או שהוא אנטישמי. שתי האפשריות גרועות". דן אמיגה, מייסד חברת הסייבר איילנד, שהיה אמור להיות נואם מרכזי ב Web Sunnit, הגיב גם הוא למתרחש. ״חוסר ההבנה של מנכ״ל כנס Web Summit ביחס למעשי הטרור של חמאס נגד אזרחים חפים מפשע, אינו מאפשר לאף אדם שמגדיר את עצמו כהומניסט, לקחת חלק בכנס. כשם שהעולם הזדעזע מהמעשים הנפשעים של דאע״ש כלפי אזרחים ברחבי העולם, כך היה על מנכ״ל הכנס להזדעזע ממעשי חמאס ולהבין את הצורך של ישראל להגן על תושביה. אני מברך על ההיענות הרחבה של יזמים ומשקיעים לבטל את השתתפותם בכנס״.

כמו כן, גם מקרן סטייג'וואן נמסר כי ״בעקבות הצהרותיו של פאדי קוסגרייב בשבוע שעבר, קיבלנו החלטה לבטל את השתתפותנו בכנס. במקביל, המלצנו לחברות הפורטפוליו שלנו לנקוט באותה הגישה, הם כמובן הזדהו עם המהלך וביטלו מיידית את השתתפותם. הקרן אינה מוכנה לתת יד ולתמוך בוועידה שראשיה לא גינו את הטבח המזעזע שביצע חמאס כלפי אזרחים ישראלים חפים מפשע. אף מדינה בעולם לא הייתה עוברת לסדר היום על רצח מתוכנן ומתועב של אלפי אזרחים חפים מפשע לרבות מאות חטופים ונעדרים, חובה לגנות שכן שתיקה כמוה כהסכמה למעשי הטבח. אמנם הלחימה מתבצעת בשטח, אך במקביל קיימת לחימה תודעתית מורכבת בטרור גם ברשתות, באוניברסיטאות, בכנסים ועוד. יחד עם רבים בקהילת ההייטק אנו נפעל תמיד כנגד מי שמנצל את השפעתו במדיה להעברת מסרים נגד ישראל המעודדים טרור".