לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה • בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל • הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

דוד פתאל, בעל השליטה ומנכ"ל מלונות פתאל / צילום: איל יצהר
דוד פתאל, בעל השליטה ומנכ"ל מלונות פתאל / צילום: איל יצהר

המלחמה הקשה שפרצה באוקטובר טלטלה את ענף המלונאות המקומי, שנאלץ להסב עשרות אלפי חדרים כדי לארח מפונים מהדרום והצפון; אולם היא השפיעה במידה מוגבלת בלבד על רשת המלונות פתאל, שבשליטת דוד פתאל (52%). עם סיכום השנה צמחו הכנסות, ולאחר שלוש שנים לא פשוטות שבמהלכן החברה התאוששה בהדרגה מפגעי הקורונה, סייעה הפעילות הענפה של הרשת באירופה - שבה ממוקמים 77% מבתי המלון שלה - לחזור לרשום רווח נקי. 

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים
הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה. הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין (הדוחות מדווחים בשקלים, ועיקר הכנסות החברה מגיעות באירו ובליש"ט). בפתאל ציינו כי הגידול בתפוסה בבתי המלון החלה אחרי הרבעון הראשון של 2022, שבו היה גל האומיקרון של נגיף הקורונה. 

עלייה מתונה בהוצאות הפחת וריסון בהוצאות המכירה והשיווק עזרו לרשת לרשום עלייה חדה של 48% ברווח התפעולי, שהסתכם ב-1.1 מיליארד שקל. בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל המיוחס לבעלי המניות, למול הפסד של 78.8 מיליון שקל בשנת 2022. גם בשנתיים שקדמו (2020-2021) נרשמו הפסדים גדולים בחסות הקורונה, כאשר בשלושת השנים הקשות ההן נרשם הפסד מצטבר של 1.6 מיליארד שקל.

ההכנסה מחדרי המלון בישראל נשחקה

פתאל החזקות  הציבורית נסחרת בבורסה בתל אביב, והיא מפעילה 280 בתי מלון בישראל ובאירופה, שבהם 50.1 אלף חדרים. מתוך המספר הזה, 67 בתי מלון של הרשת (23%) פועלים בישראל, ובהם 11.4 אלף חדרים (22.7% מחדרי הרשת). בדומה, הפעילות בישראל אחראית על כחמישית (21.6%) מהרווח לפני פחת מסים והפחתות (EBITDA) של פתאל.

מחירי חדרי המלון של הרשת באירופה זינקו בשנה שחלפה, אך בישראל הם דווקא ירדו. בארץ, בעקבות המלחמה, הרשת מארחת 4,000 מפונים בחדרי המלון שלה, אך מרביתם פעילים. עם סיום שנת 2023 עמדה התפוסה במלונות פתאל בישראל על 69.6%, למול 43% בשנת 2021, אז התחלנו לצאת מימי המגפה. ההכנסה היומית הממוצעת לחדר במלון בארץ עמדה על 749 שקל, ירידה של 7.4%.

באירופה זינקה ההכנסה מחדר ממוצע ב-21% והסתכמה ב-465 שקל - עדיין כמעט מחצית מההכנסה לחדר מלון בישראל. בחברה מסבירים זאת בשונות שבאופי בין המלונות: בישראל מדובר במלונות נופש עם בריכה, ובאירופה אלה מלונות עסקיים עם שירותים בסיסיים. על כל פנים, באירופה מדובר בשיפור חד בהכנסה הממוצעת לחדר, שבשנת 2021 עמדה על 299 שקל בלבד. 

עלות העסקה של כ-10 מיליון שקל לדוד פתאל

גם שכרו של בעל השליטה ומנכ"ל הרשת, דוד פתאל, לא קופח. בסיכום 2023 הסתכמה עלות העסקתו בכ-10 מיליון שקל, והיא הורכבה משכר בעלות של 3.2 מיליון שקל, בונוס של 6.5 מיליון שקל ותשלומים אחרים בסך של 219 אלף שקל. סמנכ"ל הכספים, שחר עקה, הוא השני מבין מקבלי השכר הגבוה בפתאל, והוא השתכר כמחצית הסכום (4.3 מיליון שקל).

המשקיעים בתל אביב כבר מזמן מתגמלים את פתאל על ההתאוששות בעסקיה. בשנה החולפת זינקה מנייתה ב-50%, כאשר מתחילת 2024 עלתה ב-19%. שווי השוק הנוכחי של החברה עומד הבוקר (ה'), טרם פתיחת המסחר, על 7.8 מיליארד שקל.