עם תשואה של 13% מתחילת השנה: שוק המניות שמפתיע והסיבות

מתחילת השנה מככב שוק המניות הסיני עם תשואה גבוהה משמעותית מיתר הבורסות המרכזיות • סיבה מרכזית לכך הוא מודל ה-AI שחשפה דיפסיק, לצד תוכנית תמריצים של הממשל • מי המניות שעשויות ליהנות מהמשך השגשוג הטכנולוגי בסין, וגם האזהרה למשקיעים

דיווחים על דיפסיק בתקשורת האסייאתית / צילום: ap, Ahn Young-joon
דיווחים על דיפסיק בתקשורת האסייאתית / צילום: ap, Ahn Young-joon

ממבט חטוף על ביצועי מדדי המניות הגלובליים מתחילת השנה, לא ניתן לפספס את הזינוק של שוק המניות הסיני. מדד ההנג סנג, שמאגד את 50 המניות הסיניות הגדולות ביותר בבורסת הונג קונג, עלה בכ-13% מתחילת 2025, כשהוא "משאיר אבק" למדדי הדגל בוול סטריט ולמדד המניות העולמי MSCI WORLD, שעלו בכ-5%.

התיקים של משקיעי העל נחשפים: באפט מהמר נגד S&P 500
האנליסטים ממליצים על שלוש מניות בוול סטריט, ואחת מהן ישראלית
"ביצועים עודפים": אין אף אנליסט שממליץ למכור את המניה הזו

פתיחת השנה הפנומנלית של המניות הסיניות מגיעה לאחר כמעט חמש שנים שבהן שוק המניות הסיני הציג שפל שבמהלכו מדד ההנג סנג ירד בשנים 2018-2023 בכ-50%. סין, שנאבקה זמן רב עם השלכות משבר הקורונה, סובלת כבר תקופה ממשבר נדל"ני, שנובע מעודפי היצע והוביל בין היתר לפשיטות רגל, לצד חוב ממשלתי עצום ושיעור צמיחה נמוך.

הממשל הסיני מצידו עושה מאמץ אדיר להתניע מחדש את הכלכלה שם, כאשר בסוף חודש ספטמבר האחרון הוא הציג תוכנית תמריצים שכללה בין היתר תוכניות לחיזוק ההסדרה ויציבות שוק המניות. פעולות הממשל הצליחו לספק צפירת הרגעה למעוניינים לשוב ולהשקיע בשוק המניות במדינה, כפי שלימדה קפיצה של כ-20% במדדי המניות בסין תוך שבוע מפרסום תוכנית התמריצים. גם בחודש דצמבר האחרון מדדי המניות בסין קפצו בכ-3% ביום אחד, לאחר הודעה נוספת של הממשל הסיני על כוונתו ליישם את תוכנית התמריצים בשנת 2025.

אך את התרומה הגדולה ביותר לביצועים המרשימים שהציגו לאחרונה המניות הסיניות צריך לייחס להודעה של חברת הטכנולוגיה המקומית דיפסיק (DeepSeek), שעוררה סערה רבתי בשוקי ההון העולמיים.

המשקיעים חזרו להאמין ביכולותיה הטכנולוגיות

נזכיר כי בסוף חודש ינואר חשפה דיפסיק מודל בינה מלאכותית (AI) חדש וזול, שערער את התפיסה המקובלת שדרוש כוח מיחשוב חזק כדי לפתח את הפתרונות המתקדמים ביותר בתחום. המהלך הזה מיצב את דיפסיק כמתחרה פוטנציאלית לענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות שמפתחות מודלים מתקדמים של בינה מלאכותית, מה שהוביל למחיקה של 1.3 טריליון דולר מערכו של שוק המניות העולמי ביום אחד.

אילן מאור, מנכ"ל Sheng Enterprises מקבוצת הייעוץ העסקי BDO ישראל, מסביר בשיחה עם גלובס כי "הודעתה של דיפסיק נתפסת כעדות ליכולת הסינית לייצר הישגים ברמה גבוהה, גם אל מול הסנקציות והמגבלות שמטילות עליה ארה"ב ואירופה. סין עשתה זאת כבר בתחום הרכב החשמלי, אבל ההישג המרשים הוא בעיסוק הליבה של תעשיית ההייטק. ההצלחה לפתח מודלי בינה מלאכותית, שמתחרים ישירות במודלים האמריקאיים הגדולים, שבהם הושקעו מיליארדי דולרים ומיטב טכנולוגיות השבבים בעולם - זו כבר הכרזה סינית בדבר יכולתה לנטרל במידה רבה את הלחצים החיצוניים, ולהבטיח את השגשוג הטכנולוגי והכלכלי העתידי".

הסערה שיצרה דיפסיק חלפה כבר ביום המחרת, כשמדדי המניות בעולם שבו למסחר רגוע. אך בסין החגיגות נמשכו, לאור ההבנה כי הכרזת החברה יצרה עניין גובר אצל משקיעים ביכולות הטכנולוגיות של סין. רק בחודש האחרון שוקי המניות בסין הוסיפו כ-1.3 טריליון דולר לערכם, כשבמקביל נשמעים יותר ויותר קולות של אנליסטים ברחבי העולם לבחון מחדש את פוטנציאל ההשקעה בשוק הסיני.

בבנק האמריקאי גולדמן זאקס למשל, העלו השבוע את תחזית היעד שלהם למדד CSI300 בבורסה של סין ל-4,700 נקודות, מ-4,600, ואת רף היעד למדד MSCI China ל-85 נקודות מ-75. כלכלני הבנק הסבירו כי להערכתם, אימוץ הבינה המלאכותית בסין יכול להאיץ את צמיחת הרווחים של החברות המקומיות ולהגדיל את זרימות ההון לשוק המניות הסיני ב-200 מיליארד דולר.

מנהלי נכסים בולטים אחרים מעריכים כי יישומי AI בסין עתידים להגביר את הפרודוקטיביות במגזרים שונים במדינה, ולאפשר פוטנציאל אפסייד של כ-20% בשוק המניות הסיני במהלך 12 החודשים הקרובים.

רוח גבית נוספת לשוק המניות הסיני התקבלה מבריחת משקיעים משוק המניות ההודי. שכנתה של סין סובלת מיציאת שיא של מזומנים שהוערכה בכ-720 מיליארד דולר בחודש האחרון, לנוכח החששות מירידה בצמיחה במדינה, האטה ברווחי החברות והערכות המשקיעים כי מחירי המניות בבורסה ההודית מנופחים. על פי ניתוח של בלומברג הבוחן הקצאות אזוריות של קרנות המניות האסיאתיות הגדולות ביותר, רובן הפחיתו חשיפה למניות הודיות בחודשים האחרונים, לטובת סיניות.

כך למשל, קרן Man Asia Ex-Japan Equity הגדילה את החשיפה שלה בסין ל-40% מ-30% בשנה האחרונה, תוך קיצוץ החשיפה להודו ל-18% מ-21%. במקביל, מדד MSCI China חתם חודש שלישי ברציפות של ביצועים טובים יותר ממקבילו ההודי, הרצף הארוך ביותר זה שנתיים.

מניות סיניות שנהנות מהמגמה, לצד הסיכונים

אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו"ל בלידר שוקי הון, מציינת בשיחה עם גלובס מספר מניות סיניות מעניינות להשקעה הנסחרות גם בשוק האמריקאי: "ראשית מניית הדגל עליבאבא, שחשפה בעצמה מודל AI העונה לשם QWEN, מיד לאחר הודעתה של דיפסיק". לדברי גימן, ענקית המסחר נמצאת בחזית הטכנולוגיה בסין, והתבלטה כאחת המניות שהכי נהנו מהראלי שיצרה דיפסיק. ועל אף שעלתה ב-50% מתחילת השנה, להערכת גימן עדיין קיים פוטנציאל לאפסייד נוסף במניה.

השבוע נערכה פגישה היסטורית בין נשיא סין שי ג'ינפינג למספר יזמים במדינה וביניהם מייסד עליבאבא, ג'ק מא, שאותתה על סיום עידן של מספר שנים בהן הממשל הטיל רגולציה על המגזר העסקי. "הפגישה בין שי ל-מא מהווה נדבך חשוב להמשך הראלי הצפוי במניית עליבאבא בפרט ובשאר מניות הטכנולוגיה ככלל", מציינת גימן.

היא מזכירה גם את טנסנט, ענקית טכנולוגיה סינית, שעלתה מתחילת השנה ב-13%. טנסנט למעשה היא הבעלים של חברת ויצ'ט, שפיתחה את וואטסאפ הסיני וצפויה להשיק את הטכנולוגיה של דיפסיק, חדשות שמהוות בעיני גימן פוטנציאל אפסייד עצום במניה.

לבסוף מזכירה גימן את חברת Futu שנסחרת גם בוול סטריט, ומשמשת כברוקר גלובלי הפונה לאוכלוסיה ברחבי העולם. המניה עלתה ב-50% מתחילת השנה ולהערכת גימן יש לה עוד מקום לעלות: "יש פה טרנד גלובלי, יותר צעירים אמידים מעורבים כיום במסחר עצמאי".

לצד המלצותיה של גימן, מאור מקבוצת BDO מתייחס גם לסיכונים שכדאי לקחת בחשבון בשוק הסיני: "מדיניות הממשל המרכזי לעידוד הצמיחה בתוצר נחלה הצלחה חלקית במהלך השנתיים האחרונות, והצלחתה העתידית והיכולת הסינית לייצר צמיחה בהיקף של 4.5%-5% תשליך על אמון האזרחים והתנהלות המשקיעים. במקביל, החיבור החזק שבין כלכלת סין לזו העולמית חושפים אותה יותר מבעבר להשפעות צעדים אמריקאיים ואירופיים להצרת רגלי היצואנים הסינים ולמניעת טכנולוגיה מהתעשייה הסינית".