מכרז במודיעין: דירות 3 חד' יימכרו ב-560 א' ש'

הצלחה במכרזי המחיר למשתכן במודיעין לצד כישלון במכרזי שכירות ■ 671 דירות ייבנו ומתוכן 25% יהיו במחירים מופחתים לזכאי משרד השיכון

הצלחה במכרזי מסלול מחיר למשתכן במודיעין לצד כישלון במכרזי השכירות לטווח ארוך. מדובר במכרזים במסלול מחיר למשתכן בשכונת קייזר דרום בהם זכו חמישה יזמים - אלמוג כ.ד.א.י, פרץ בונה הנגב, אחים אוזן חברה לבנייה וחברת י.זילברמינץ ובנו. המכרז, שההצעות אליו הוגשו כבר לפני כשלושה חודשים, התייחס ל-11 מתחמים שונים בדרום העיר המאפשרים בניית 827 יחידות דיור סך הכל.

על פי תוצאות המכרז, הוכרזו זוכים רק ב-8 מתחמים כאשר לשאר המתחמים לא הוגשו הצעות. כך, מתוך 827 דירות סך הכל יוכלו להיבנות במתחם 671 דירות, 25% מהן במחירים מופחתים לזכאי משרד השיכון.

במקביל, מכרזים לשכירות ארוכת טווח באותו המתחם נכשלו כאשר לאחד לא הוגשו הצעות ולשני הוגשה הצעה שלא תאמה את תנאי המכרז. מכרזים אלו כללו אפשרות לבניית 164 יחידות דיור סך הכל, מתוכן 66 דירות להשכרה מפוקחת, 32 להשכרה בשוק החופשי ושאר הדירות, 66 במספר, למכירה.

בניגוד למכרזים דומים של משרד השיכון במסגרת המסלול למחיר למשתכן, במכרז זה היו יכולים היזמים לזכות ביותר ממגרש אחד, וכך אכן קרה. חברת אלמוג כדאי למשל, זכתה בשלושה מתחמים, החברות פרץ בונה הנגב והאחים אוזן זכו בשני מתחמים כל אחת וחברת י. זילברמינץ ובנו זכתה במגרש אחד.

"לאחר שעדכנו את מחירי הקרקע במכרז, ניתנה כאן הנחה שתאפשר בנייה של דירות זולות לזכאים", אמר היום (ב') ל"גלובס" יקי אמסלם, מנכ"ל חברת אלמוג כדאי שזכתה במכרזים לבניית 123 דירות סך הכל, מתוכן 31 דירות לזכאי משרד השיכון. ההצעה הזוכה של החברה עמדה על 5,635 שקל למ"ר (לא כולל מע"מ). "התכנון שלנו הוא לבנות דירות קטנות לזכאים, דירות 3 חדרים בשטח כ-80 מ"ר כולל ממ"ד, שיוכלו להימכר סביב 560 אלף שקל כולל מע"מ. דירה דומה נמכרת היום בשוק החופשי בכ-1.1 מיליון שקל. שאר הדירות שייבנו יהיו בנות 4-5 חדרים, דירות גן ופנטהאוזים. מחיר דירות 4 חדרים ינוע סביב 1.5 מיליון שקל".

במקביל, לצד המחירים שנשמעים אטרקטיביים לאחר הזכייה במכרז, מודה אמסלם כי המחיר הסופי של הדירות יהיה גבוה יותר בכ-100 אלף שקל בפועל וזאת משום שעל פי המכרז, יוכלו הקבלנים לעלות על הקרקע רק בעוד שנתיים: "למרות שאנחנו משלמים את דמי הפיתוח תוך 50 יום כפי שנדרש במכרז, הפיתוח ייעשה רק בשלב מאוחר יותר. עלויות המימון שלנו משפיעות בסופו של דבר גם על מחירי הדירות ובגלל שרק עוד שנתיים יוכל להיבנות הפרויקט, המחיר יהיה גבוה יותר ואני מעריך שהדירות לזכאים יימכרו סביב 660 אלף שקל לדירה".

נזכיר שלאחר שנשמעה ביקורת על כך שמחירי הקרקע המקוריים שפורסמו במסגרת המכרז היו גבוהים, עדכנו במשרד השיכון את המכרז ושינו את המחירים. כך, לדוגמה, מגרש המאפשר בניית 56 דירות במתחם שיקף מחיר לקרקע ליחידת דיור בגובה 394 אלף שקל כולל פיתוח לאחר עדכון מחיר הקרקע לעומת 426 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור כולל פיתוח במחיר המקורי.

במתחם אחר, המאפשר בניית 72 יחידות דיור סך הכל עמד המחיר לפני העדכון על כ-402 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור כולל פיתוח לעומת 377.5 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור כולל פיתוח במחיר המעודכן. יש לציין שבמקביל לעדכון מחירי הקרקע, עודכנו גם מחירי הפיתוח. עדכון כפול זה הוביל גם למקרים בהם בעוד מחיר הקרקע ירד, מחיר הפיתוח דווקא עלה מה שהשאיר את המחיר בחלק מהמתחמים פחות או יותר באותה הרמה.

חברת פרץ בוני הנגב זכתה בשני מתחמים לבניית 276 דירות סך הכל. במתחם המאפשר בניית 180 יחידות דיור הציעה החברה זכתה הצעת החברה שעמדה על 5,550 שקל למ"ר (לא כולל מע"מ) מה שמשקף עלות דירה לזכאים, בשטח 85 מ"ר, של כ-552 אלף שקל כולל מע"מ. במתחם לבניית 96 יחידות דיור זכתה הצעת החברה שעמדה על 6,850 שקל למ"ר (לא כולל מע"מ) כך שדירה בשטח של 85 מ"ר תוכל להימכר בכ-681 אלף שקל (כולל מע"מ).

חברת האחים אוזן זכתה בשני מתחמים לבניית 116 יחידות דיור סך הכל. במגרש המאפשר בניית 44 יחידות דיור זכתה הצעת החברה שעמדה על כ-11.1 אלף שקל למ"ר למשתכן (לא כולל מע"מ). דירה בשטח 85 מ"ר תעלה על פי הצעה זו כ-1.106 מיליון שקל (כולל מע"מ). במתחם השני שזכתה החברה הצעתה עמדה על 10.6 אלף שקל למ"ר למשתכן (לא כולל מע"מ), כך שדירה בשטח 85 מ"ר תעלה, על פי הצעתה, כ-1.06 מיליון שקל (כולל מע"מ).

חברת י. זילברמינץ זכתה במתחם לבניית 156 דירות. הצעתה עמדה על 7,896 שקל למ"ר למשתכן (לא כולל מע"מ), כך שדירה בשטח של 85 מ"ר תעלה על פי ההצעה שזכתה כ-785 אלף שקל (כולל מע"מ).

מכרז נוסף שתוצאותיו פורסמו היום הוא מכרז לשכירות ארוכת טווח בירושלים. מדובר במכרז בשכונת חומת שמואל בו נרשמה הצלחה חלקית כאשר למגרש אחד הוגשה הצעה שזכתה ולשני לא הוגשו הצעות כלל. ההצעה הזוכה עמדה על 39.8 שקל למ"ר לשכירות המפוקחת. במגרש זה ניתן לבנות 50 יחידות דיור סך הכל. 20 מתוכן במחיר מפוקח לזכאים שעל פי ההצעה הזוכה יעמוד על כ-3,950 שקל לחודש בעבור דירת 85 מ"ר. 10 דירות נוספות יוצעו להשכרה ארוכת טווח בשוק החופשי. 20 דירות ימכרו בשוק החופשי על ידי היזם שזכה - י.בלס חברה לבנייה ונכסים. כאמור, במתחם נוסף הכולל 80 דירות להשכרה, לא הוגשו הצעות.

שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס אמר בעקבות פרסום תוצאות המכרזים: "המדיניות שהובלתי לפיה הקרקע נועדה לשרת את האזרחים ולא רק את הרווחים הוכיחה את עצמה במודיעין, כמו בראש העין ויבנה לפניה. ההחלטה שהובלתי להנחה של 50% במחיר הקרקע היא שהביאה לתוצאה הזו. רק כשהאוצר יפסיק לספסר בקרקעות המדינה, הזוגות הצעירים יהיו המרוויחים. משרתי הצבא הם הנהנים הגדולים מהפרויקטים האלה במרכז הארץ. כאשר המדינה מוותרת על ההכנסות מהקרקע ניתן להגיע למחירים נמוכים כאלה לטובת הזוגות הצעירים עם קרקע לדירה במרכז הארץ ב-77 אלף שקל בלבד".

ראש עיריית מודיעין מכבים רעות, חיים ביבס, בירך גם הוא על תוצאות המכרז ואמר: "הדרישה שלנו לכלול בשכונה תמהיל של 30% כדיור בר השגה הוכיחה את עצמה ו-167 יחידות דיור יימכרו במסגרת 'דיור למשתכן'". עוד הוסיף ביבס כי לאור כישלון מכרזי השכירות ארוכת הטווח יש להעביר את יחידות הדיור שנכללו במכרזים אלו למכרזי מחיר למשתכן: "לאחר שיזמים לא נגשו למכרזים לדיור להשכרה בערים אחרות בארץ, היה לנו ברור שזה מה שיקרה גם במודיעין. ענף הנדל"ן בארץ, יחד עם הקריטריונים של משרד הבינוי והשיכון, עדיין לא בשל לנושא של דיור להשכרה. אני מתכוון לפעול יחד עם שר השיכון הבא להכנסת 164 יחידות הדיור שהיו מיועדות להשכרה אל תוך פרויקט 'דיור למשתכן' ובכך להציע יותר דירות זולות לזוגות צעירים".

גם יו"ר חברת חלמיש, עו"ד רחל תורג'מן, התייחסה לתוצאות המכרזים ואמרה: "הצלחת המכרז במודיעין מוכיחה שהמדיניות של מחיר למשתכן יכולה לסייע, גם אם בעקיפין, להורדת מחירי הדיור. מצוקת הדיור היא אחד הנושאים המרכזיים שעל הממשלה הנכנסת לטפל בהם בדחיפות, והמודל הזה הוא אחד הכלים שיגדיל את היצע הדירות הזולות. אם האוצר יפסיק להתייחס למכירת קרקעות המדינה כמכרה זהב, שמשיא תשואה מקסימאלית, ויפעל בראייה להורדת מחירי הדיור, אפשר באמצעות מודל מסוג מחיר למשתכן להגדיל את היצע הדירות, ולהגדיל את האפשרות למעמד הביניים לרכוש דירה במחירים שלפחות מתקרבים לסבירים. לצערי, יש כיום מעט מדי מכרזים בשיטה הזו, כי הממשלה רואה למול עיניה את הכסף הגדול, ומכרזים מסוג זה פחות רווחיים לה".