הישראלי מוכן לשלם על דירה 157 א' ש' יותר מלפני חצי שנה

הסקר החצי-שנתי של "גלובס" מגלה: שנה אחרי מחאת האוהלים - הישראלים מתייאשים מהתקוות לירידות מחירים חדות ■ המחיר אותו מוכנים לשלם: 1.136 מיליון שקל ■ פחות אנשים מחפשים דירה ■ 4 חד' - כבר לא המוצר הכי מבוקש

נשברנו ראשונים? חרף קולות המחאה החברתית המתחדשת והדרישה להורדת יוקר המחיה בישראל, הישראלים מוכנים כעת לשלם על דירה יותר מאשר היו מוכנים להוציא לפני חצי שנה.

מהסקר החצי-שנתי של "גלובס" ופרסום אזימוט, שנערך על-ידי מכון המחקר מותגים באמצעות מדגם מייצג של 508 אנשים ונשים במגזר היהודי, עולה כי הישראלים מוכנים היום לשלם עד 1.136 מיליון שקל בממוצע על דירה, זינוק של 16% מהסכום המקסימלי אותו הסכימו להוציא בדצמבר 2011, ושהסתכם בכ-979 אלף שקל בלבד. סכום זה היה הנמוך ביותר בשלוש השנים שקדמו לו (הסקר נערך אחת לחצי שנה בשש השנים האחרונות) וירד לפני חצי שנה לראשונה מאז יוני 2009 מתחת לרף המיליון שקלים. אולם, כאמור, הוא לא החזיק שם מעמד זמן רב.

הסכום המקסימלי לדירה
 הסכום המקסימלי לדירה

ציפיות ריאליות

במילים אחרות: הישראלי מוכן כעת להוסיף עוד כ-157 אלף שקל על מנת לרכוש דירה. לדברי בני קרת, מנכ"ל פרסום אזימוט ויועץ אסטרטגי ליזמים בשוק הנדל"ן, הנכונות הזו ככל הנראה מעידה בעיקר על אכזבה מהמחאה החברתית. "תוצאות הסקר הנוכחי ממחישות את השינוי התפיסתי אצל הרוכש הישראלי המושפע מגורמים שונים, כגון כישלון המחאה החברתית בקיץ האחרון וההתפכחות לכדי הבנה כי מחירי הדירות לא ירדו", אומר קרת. "כמו כן, עליית יוקר המחיה בכל התחומים והמשבר הכלכלי המתמשך במדינות אירופה תרמו גם כן להתפכחות".

קרת מעריך כי הסכום המקסימלי שבו נקבו הנשאלים בסקר הקודם - 979 אלף שקל, ביטא "בעיקר ציפיות לירידה במחירים בעקבות המחאה החברתית. כיום, חצי שנה מאוחר יותר, נראה כי הציבור מבין שהמחירים לא רק שלא ירדו, אלא החלו לעלות תפיסתית". לדבריו, "עליית המחיר הנתפסת מעידה על חזרה להתייצבות במחירי השוק ולהבנה בציבור כי המחירים ימשיכו לעלות".

הוא מדגיש כי המחיר התפיסתי הנוכחי - 1.136 מיליון שקל - זהה כמעט למחיר שציינו הנשאלים בסוף 2009 ובמחצית 2010 - אך הוא נמוך בכ-9% ממחירי השיא ב-2011, שעמדו על כ-1.25 מיליון שקל.

מחירה הממוצע של דירה בישראל עמד על 1.09 מיליון שקל בסוף הרבעון הראשון של 2012, על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כך שנראה כי הישראלים ריאליים בציפיותיהם.

מהסקר של יוני 2012 עולה עוד, כי רוב הישראלים, 53%, אינם מוכנים להוציא יותר ממיליון שקל על דירה, ואילו 47% מהנשאלים מוכנים להוציא יותר ממיליון שקל. עם זאת, רק 11% מוכנים להשקיע 5-1.7 מיליון שקל בדירה, הסכום המקסימלי הגבוה ביותר שננקב.

על-פי נתוני הלמ"ס לרבעון הראשון של 2012, המבוססים על מחירי דירות יד שנייה, בישראל ניתן לרכוש דירות במחיר של מיליון שקל או פחות רק באזורים הבאים: דירות 1.5-2 חדרים במחוז ירושלים ובגוש דן; דירות 3 חדרים וקטנות יותר במחוזות המרכז, השרון וחיפה; במחוזות הדרום, הצפון והקריות ניתן לרכוש בפחות ממיליון שקל דירות 4 חדרים וקטנות יותר.

22
 22

במחוז תל אביב, לב הביקוש, מחירה הממוצע של דירת 1.5-2 חדרים עומד על יותר ממיליון שקל. מחירה בסוף הרבעון הראשון עמד על 1.3 מיליון שקל, כך על-פי הלמ"ס.

פחות מחפשים

כמה אנשים מחפשים כיום דירה? מהסקר עולה כי מספר מחפשי הדירות ירד במחצית הראשונה של 2012, בין היתר בשל יציאה של משקיעי נדל"ן מהשוק. 9% מהנשאלים ענו כי הם מחפשים דירה כיום (5%) או שוקלים להתחיל לחפש דירה (4%), לעומת 10% לפני חצי שנה ו-12% בשני הסקרים שבוצעו בשנה שקדמה לכך. "על פי נתוני סקר זה, נראה כי חזרנו למצב של ביקושים ריאליים, בדומה לאלה שחווה השוק ב-2007", אומר קרת.

לדברי אבי פאר, מנכ"ל מכון מותגים, "נמשכת הירידה שהחלה במחצית שנת 2011 בשכיחות האנשים שהצהירו כי הם מחפשים דירה. זאת, לאחר מגמת עלייה בשנה לפני כן, החל מיוני 2010. הירידה קיימת גם בקרב מחפשי דירה חדשה מקבלן וגם בקרב מחפשי דירה מיד שנייה, מה שמצביע על יציבות יחסית מבחינה תפישתית אליה נכנס השוק בשנה האחרונה".

על-פי נתוני הלמ"ס, אגב, הביקוש לדירות חדשות ירד בחודש מאי ב-10% בהשוואה לחודש אפריל.

בקרב מי שהצהירו כי הם מחפשים דירה או שוקלים לעשות כן, רק 21% הצהירו שהם מחפשים דירה מקבלן, ואילו 54% מבקשים לרכוש דירה מיד שנייה. 25% מחפשים דירות חדשות וגם דירות ישנות, או שטרם החליטו.

להערכת קרת, "אנו עומדים בפני תקופה של התמתנות בביקוש לדירות חדשות, וגם בשוק קיימת התמתנות בהיצע של יחידות דיור חדשות, בשל הקשיים שמערימים המדינה והבנקים על הקבלנים - בשחרור קרקעות לבנייה ובהגבלות על האשראי שקבלנים יכולים לקבל מהבנקים. לכן, טווח המחירים לא ישתנה בהרבה".

הוא הוסיף כי "זוגות צעירים עדיין רחוקים מחלום הדירה בבעלותם. במצב כזה, הממשלה צריכה לתת פתרונות מעשיים לצעירים ולמי שנכנס לקריטריונים להטבות, על מנת לאפשר להם להתקרב ולממש את חלום הדירה בבעלות".

דירות 4 חדרים - כבר לא המוצר הפופולארי

אחד הממצאים הבולטים של הסקר הוא שינוי בגודל הדירה המבוקש על-ידי הישראלים. נראה כי יותר אנשים מחפשים כיום דירות 3 ו-5 חדרים (49%), לעומת דירת 4 חדרים (44%), שבאופן מסורתי נחשבה למוצר הפופולארי ביותר בשוק הנדל"ן הישראלי. השמאי הממשלתי הראשי, לדוגמא, מבסס את מחקרי הנדל"ן שלו על פלח הדירות הזה.

על-פי תוצאות הסקר, שיעור מחפשי דירות 4 חדרים ירד בצורה דרסטית ביוני השנה ל-44%, כאמור, לעומת שיעור של 61% מהנשאלים שחיפשו דירת 4 חדרים לפני חצי שנה. במקביל, ניתן לראות עלייה בביקוש לדירות 3 חדרים: 31% ממחפשי הדירות כיום מעוניינים לרכוש דירת 3 חדרים, לעומת 26% בלבד במחצית הקודמת. עם זאת, הביקוש לדירות 5 חדרים - המאפיין בדרך כלל את משפרי הדיור - זינק מ-7% בסקר הקודם ל-18% בסקר הנוכחי.

מספר חדרים מבוקש
 מספר חדרים מבוקש

החדשות הטובות הן כי ייתכן שהביקוש לדירות קטנות ייפגש בקרוב בהיצע תואם: על פי נתוני הלמ"ס, בשנת 2011 הוחל בבנייתן של 2,724 דירות חדשות בנות 3 חדרים, לעומת 1,914 דירות בגודל זה שהוחל בבנייתן בשנת 2010 - זינוק של 42%. לעומת זאת, בהתחלות בנייה של דירות בנות 4 חדרים חלה עלייה מתונה בשיעור של 4% בלבד.

לדברי קרת, "הגידול בביקוש לדירות בנות 3 חדרים מביא כבר כעת ליוזמה של בניית דירות קטנות יותר מצד קבלנים". לעמדתו, הביקוש הריאלי וציפיות המחיר הריאליות של הציבור "מחזירים אותנו לימים בהם זוג צעיר שהיה נישא היה רוכש דירה ראשונה בת 3 חדרים, ובהתאם ליכולתו ולאחר הרחבת המשפחה, רוכש ועובר לדירה גדולה יותר".