ראש הממשלה (בפועל), ציפי ליבני, תצטרך להכריע מה לעשות היום, אם חלילה יתרחש היום מופע האימה בהפקת החמאס, ועשרות אלפי עזתים, בניהם נשים וילדים, יסתערו על מעבר ארז.
לאולמרט חשוב יותר להיפגש עם קיסר יפן. אלא שהתמונות של האמבולנסים, רימוני ההלם והעשן, והחיילים עם אלות וכדורי גומי המכים ויורים באזרחים ה"מסכנים והמורעבים", שתפיץ אל-ג'זירה בשידור חי לכל העולם, יאפילו על ביקורו, ולא יאפשרו לו לצאת "גדול ביפן".
אולמרט המריא אתמול בלילה לביקור בן ארבעה ימים ביפן, ומתלווה אליו משלחת ענק של כעשרים אנשי עסקים (שטרם הובהר מי ישלם עבורם). נראה שאולמרט כבר אינו חושש שמבקר המדינה ייטפל לגודל המשלחת, או שהוא באמת משוכנע שההשקעה ביפן משתלמת.
השקעה ב"מולדת הסושי" הייתה אחת ההשקעות הגרועות ביותר השנה, שבה צנח מדד ניקיי ב-27% מיולי 2007 ועד היום.
הכלכלה השנייה בעולם פשוט אינה מפסיקה לאכזב, ולא מצליחה להשתקם ולצאת מהמשבר החמור, אליו נקלעה בשנת 1990 עם התפוצצותה של בועת הנדל"ן. מאז אותו משבר, מדד הניקיי טרם הצליח לחזור למחצית משוויו בשיא של שנת 1989.
והמצב ביפן רק החמיר מאז פרישתו של ראש הממשלה הנמרץ, חובב הרוק המערבי, ג'וניצירו קויזומי, בסוף שנת 2006. הכל תלו בו תקווה, שיצליח להביא לרפורמות, למודרניזציה כלכלית ולצמיחה שתוציא, סוף סוף, את יפן מהמיתון והדפלציה הקשה בהם הייתה שרויה במשך מה שמכונה בקרב כלכלנים "העשור האבוד".
שינזו אבה, ראש הממשלה שהחליפו נאלץ להתפטר בספטמבר 2007, בשל סיבות רפואיות, עקב "מתח נפשי ופיזי גובר". כך שגם אם אולמרט ימצא נושאי שיחה עם "יורשו" של אבה מהמפלגה, ראש הממשלה הנוכחי, יאסו פוקודה, שתפס את השלטון בנסיבות כה מצערות ועצובות, עדיין ספק אם יצליח אולמרט לשכנע את הפוליטיקאי הממולח בן ה-71 להעמיק את העיצומים הכלכלים כנגד טהרן. והסיבה לכך ברורה: איראן היא כיום שותפת הסחר השנייה של יפן אחרי ארה"ב, כשבשנת 2006 ייצאה יפן סחורות בכ- 9 מיליארד דולר לאיראן.
יפן שאוכלוסיה מזדקנת ומאפירה מהר יותר מכל כלכלה אחרת במערב, הופכת שוב ללא רלוונטית, בשל סקנדלים כלכליים ומחדלי הפוליטיקאים. יפן משוועת לרפורמות כלכליות ולהשקעות זרות, שיחלצו אותה ממצבה הכלכלי הבכי רע, אלא שראש הממשלה פוקודה טרוד בתרגילי פוליטיקה קטנים, שיאפשרו לו להעביר את התקציב עד חודש מרץ; שאם לא - כיסאו בסכנה.
הפעם זה יהיה קשה במיוחד לפוקודה, עקב כוחה המתחזק של מפלגת האופוזיציה, העלולה להפיל את ממשלתו ולהביא לבחירות. פוקודה שוקל עכשיו ברצינות פתרון יצירתי במיוחד: הקמת קואליציה גדולה עם מפלגת האופוזיציה, המסתמן כדרך היחידה להצלת ממשלתו. אין ספק שבנושא זה לפחות, יוכל פוקודה לקבל מאולמרט מידע השווה זהב.
גיא משיח הוא עו"ד ומנהל השקעות בבית ההשקעות פריזמה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.