גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחרות חופשית או קרטל?

את המאבק בין שר המשפטים לנשיאת העליון ניתן לבחון גם כמאבק בין תפיסות עקרוניות של חוקה במדינה דמוקרטית

על הוויכוח בין שר המשפטים ותומכיו לבין נשיאת בית המשפט העליון ותומכיה ניתן להשקיף ממספר נקודות מבט. נקודת מבט אחת, בה התמקדה העיתונות, היא המאבק הפרסונלי בין דניאל פרידמן לדורית ביניש. זווית מבט אחרת היא הזווית המהותית, זו הבוחנת ושופטת כל עמדה, בכל עניין ועניין, לגופה. מבלי לכפור בחשיבות של נקודות המבט הללו, ניתן גם להשקיף על הוויכוח מנקודת מבט אחרת - החוקתית, לפיה המשתתפים בוויכוח זה אוחזים בשתי תפיסות שונות לגבי תפקידה של החוקה במדינה דמוקרטית.

על-פי תפיסה אחת, חוקה במדינה דמוקרטית מגדירה את תחומי הפעולה של כל אחת מרשויות השלטון, ולאף אחת מהרשויות אסור לחדור לתחום הפעולה של חברתה. לפי תפיסה זו, כל אחת משלושת הרשויות חייבת לתפקד בתחום הגבולות הקבועים לה בחוקה, לכבד את הגבולות של הרשויות האחרות ולשתף עימן פעולה. שיתוף פעולה זה, כך נטען, הוא שישרת באופן מיטבי את אזרחי המדינה, ויגשים את מטרות השיטה הדמוקרטית (יהיו אלו אשר יהיו).

על-פי התפיסה השנייה, החוקה יוצרת מוסדות, אך אינה מציבה גדרות ברורים ביניהם, ושטחי הפעולה של כל רשות נקבעים על-ידי מאבק בלתי פוסק ביניהן. שלוש הרשויות הנן יצרניות של נורמות, המתחרות ביניהן. כל אחת מהרשויות מנסה להגדיל את כוחה על חשבון רעותה, וליצור לעצמה פלח גדול יותר בשוק הנורמות. הדמוקרטיה, על-פי גישה זו, היא שוק בו פועלות שלוש יצרניות של נורמות, המתחרות ביניהן על פלחי שוק.

למעשה, לפי הגישה התחרותית, שלוש הרשויות הוקמו בניסיון למנוע מונופול שלטוני ועל מנת לבזר את הכוח של השלטון. אם כל רשות תקפיד על גבולותיה היא, ותכבד את גבולות רעותה, יהא אז לכל אחת מהן מונופול בשטחה, ולא תושג המטרה שלשמה הוקמו הרשויות. הפרדה כזו בין הרשויות, דומה לקרטל בין מתחרים המחלקים ביניהם את השוק מבחינה גיאוגרפית.

שיווי המשקל האופטימלי, על-פי הגישה השנייה, מתקבל כאשר שלושת הרשויות מתחרות ביניהן. שיתוף פעולה בין הרשויות, לא רק שאינו מועיל אלא הוא דווקא מזיק. כפי ששיתוף פעולה בין מתחרים בשוק יוצר קרטל, הפוגע בצרכנים ומאפשר להם לשווק מוצרים באיכות ירודה ובמחיר גבוה, כך גם שיתוף פעולה בין הרשויות המתחרות יוצר ביניהן קרטל המאפשר להן לייצר נורמות ושירותים ברמת איכות נמוכה יותר ולגבות מהאזרח מחיר גבוה יותר. התומכים בגישה זו מכירים בכך שהאנלוגיה למודל של השוק התחרותי היא רחוקה ממושלמת, והם גם מסכימים שזהו שוק עם הרבה כשלים, אך לטענתם היא מסבירה באופן טוב דיו את הקורה בשוק הדמוקרטי.

פנדל דמוקרטי

שתי התפיסות מובילות לגישה שונה למושג "אקטיביזם שיפוטי". לפי התפיסה הראשונה, אקטיביזם שיפוטי הינו "פאול" על כר הדשא הדמוקרטי, משום שהוא מאפשר לרשות אחת לחרוג מגבולותיה ולכבוש לה תחומי פעולה השייכים, מבחינה חוקתית, לרשויות האחרות.

על-פי התפיסה השנייה, השוקית של הדמוקרטיה, האקטיביזם השיפוטי לא היה "פאול" של הרשות השופטת, אלא פשוט יצר שיווי משקל, שהתאים לנסיבות הפוליטיות והתרבותיות של המדינה באותה עת. לפי גישה זו, העובדה שהרשות השופטת מנסה לכבוש שטחים, שבעבר היו שייכים לרשות המחוקקת או המבצעת, הינה חלק אינהרנטי מהמשחק הדמוקרטי. ומכיוון שאנחנו בשוק, אז כמו בשוק - מתחרה טוב לא רק פועל על-ידי האדרת עצמו, אלא גם על-ידי החלשת יריבו.

לכן, על-פי התפיסה התחרותית, האקטיביזם השיפוטי התבטא לא רק בכך שהרשות השופטת הגדילה את כוחה על-ידי כך שהסירה מעצמה מכשולים ביורוקרטיים, כמו זכות העמידה ואי שפיטות, אלא גם בכך שהיא הובילה את המהפכה החוקתית; קבעה שהסכם קואליציוני עוקף בג"ץ הינו בלתי חוקי; ויצרה מכשולים ביורוקרטיים נוספים המגדילים את החיכוך בגלגלי החקיקה ומחלישים את הרשויות המתחרות בה.

עם זאת, לא כל מי שאוחז בגישה התחרותית, תומך גם באקטיביזם השיפוטי. יש בין תומכי הגישה התחרותית מי שמבקר את האקטיביזם השיפוטי, בטענה שזו אסטרטגיה בלתי יעילה. כלומר, גם אם בטווח הקצר האקטיביזם הגדיל את כוחה של הרשות השופטת, יש הטוענים שבטווח הארוך הוא חשף את חולשותיה ופגע בעוצמתה.

במילים אחרות, העובדה שהתפיסה התחרותית נותנת לגיטימציה לפלישה של רשות אחת לשדה של רעותה, אין משמעותה שלכל רשות חופש מוחלט. להפך: זהו שוק שכפוף לרגולציה של דעת הקהל, שמאיימת על הרשויות השונות - באמצעות התקשורת, הליך הבחירות, שוק ההון ואמצעים נוספים של ההליך הדמוקרטי.

תזוזה בשיווי המשקל

ובחזרה לשר המשפטים. לפי התפיסה הראשונה, הקואופרטיבית, שר המשפטים, כממונה ברשות המבצעת על המערכת המשפטית, הינו אחראי על טיפוח כוחה של הרשות השופטת. שר משפטים הפועל על מנת לגדר את המערכת המשפטית ולצמצם את חופש הפעולה שלה, או שר משפטים המתבטא באופן בלתי מנומס כלפי העומדת בראש המערכת השופטת, מועל בשליחות שהוטלה עליו.

לפי התפיסה התחרותית של הדמוקרטיה, לעומת זאת, שר המשפטים הינו זה שעומד בראש החץ של המערכת אותה מנהלת הרשות המבצעת נגד הרשות השופטת. על-פי תפיסה זו, השאלה אם התנהגותו של שר המשפטים ראויה אם לאו, אינה נמדדת לפי רמת הנימוסין שלה, אלא לפי השאלה אם היא מצליחה להגדיל את פלח השוק של הממשלה או להקטינו.

לפי גישה זו, אין פסול בכך ששר המשפטים מנסה "לתת פייט" לרשות השופטת. אם רשות זו היתה בעבר יעילה יותר ומתוחכמת יותר מהרשויות האחרות, ולכן הצליחה בנסיבות פוליטיות ותרבותיות מסוימות להגדיל את כוחה על חשבונם, הרי שאם השתנו הנסיבות, ייתכן שיש מקום לתזוזה בנקודת שיווי המשקל בין הרשויות.

המבחן של שר המשפטים, לפי גישה זו, אינו על שולחנה של חנה בבלי, אלא על לוח המשחק הדמוקרטי - האם, בסופו של יום, הוא יגדיל או יקטין את כוחה של הרשות המבצעת. בדמוקרטיה, כמו בשוק: לעיתים התנהגות אגרסיבית של מתחרה מצליחה להגדיל את פלח השוק שלו, ולעיתים היא דווקא גורמת לדחייה של לקוחות. ואותה שאלה, שצריך לשאול עצמו שר המשפטים, נשאלת (וצריכה להישאל) גם במסדרונות המערכת המשפטית: איזו דרך תגובה כלפי שר המשפטים תגדיל את כוח השוק של הרשות השופטת.

מודל תיאורי או נורמטיבי

אני משער שגם קוראי "גלובס" נחלקים בין אלו האוחזים בגישה הקואופרטיבית לבין אלו הדוגלים בגישה התחרותית. לאלו המתלבטים בין התפיסות, אני מציע לבחון את עמדתם בשני מישורים שונים - המישור הדסקרפטיבי והמישור הנורמטיבי:

במישור הדסקרפטיבי, ניתן לשאול איזו מהתיאוריות מסבירה או מתארת טוב יותר את המציאות - האם המציאות תואמת יותר את הגישה לפיה החוקה יוצרת גבולות ברורים בין הרשויות, או שמא המציאות מתוארת טוב יותר על-ידי הגישה הרואה בחוקה לוח משחק שבו מנסה כל רשות "לגנוב" שטח מרעותה.

במישור השני, הנורמטיבי, ניתן לשאול איזו גישה רצויה יותר - האם רצוי יותר שהרשויות יאמצו את הגישה הקואופרטיבית, או שמא עדיף לפרק את הקרטל ולאפשר לרשויות להתחרות ביניהן על לב האזרח.

בכל מקרה, ברור שמדובר בשתי גישות קיצוניות, שהצגתן באופן זה נועדה בעיקר לחידוד ההבנה של התהליכים. מרבית הקוראים סבורני, ימצאו עצמם תומכים בעמדת ביניים כלשהי, על הספקטרום הרחב שבין עמדות הקיצון, ויסכימו שרצויה תחרות בין הרשויות, אבל תחרות מתונה שמקיימת גם רמה מסוימת של שיתוף פעולה, לפחות לגבי כללי המשחק של התחרות.

הרשימה מבוססת על מאמר שפירסם המחבר בכתב העת "מחקרי משפט" בשנת 2002.

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל