גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מועדון הספר - על חנויות הספרים הקטנות שנסגרות ועל ההפסד של הקוראים

חנויות הספרים הקטנות מתקשות לשרוד מול מתקפות המבצעים של הרשתות הגדולות. המפסידים הם קוני הספרים שמעוניינים לקנות ספר באווירה תרבותית. המרוויחים - גם קוני הספרים. הם מקבלים ספר, מפגש אנושי ומזון לגוף ולנשמה במתחם אחד. כתבה שלישית בסדרה

"מרתף ליריק", "אתרוג", "תמול שלשום", "שייקספיר", "תולעת ספרים", "הנסיך הקטן", "ספרים בבזל", "עשן הזמן" - שמות שעושים לאוהבי הספרים מה שמים צוננים עושים לצמא במדבר. חנויות ספרים קטנות ומטריפות שהן מקום מקלט לכל תולעי הספרים באשר הן.

אבל "מרתף ליריק" שבדיזנגוף בת"א נסגרה עוד בשנות ה-90. "שייקספיר" הקטנה והמתוקה מרמת השרון סגרה את שעריה בדצמבר 2006, לאחר שסניף שני של סטימצקי באותו רחוב נפתח ממש ממולה. ו"אתרוג" מכפר ידידיה, נסגרה באפריל 2007, עקב חוסר יכולתה להתמודד עם מבצעי המכירות המטורפים של הרשתות הגדולות, והשאירה את אוהביה ממושבי הסביבה שבורי לב וחסרי מקום מפגש תרבותי.

אז מה יש בחנויות הקטנות שכל-כך קוסם לאוהבי הספרים, ומה החשיבות שלהן לתרבות עד שירון סדן (מנכ"ל עם עובד) ויפתח דקל (מנכ"ל כתר) נזעקו להזהיר מפני היעלמותן מהמפה בעקבות ההתרחבות ומבצעי המכירות של שתי הרשתות הגדולות סטימצקי וצומת ספרים?

כדי לענות על השאלה ביקרנו בארבע מהחנויות האהובות והמוכרות בארץ. כל אחת והנישה שתפסה בחיי התרבות, אבל לכולן משותפת אהבה גדולה עם ידע נרחב בספרות, שמתבטאים גם בספרים שבתצוגה (שאין בהם מרבי המכר): "תולעת ספרים" הוותיקה, שהיא בית קפה ומוסד ספרותי, שוכנת בטבורה של התל-אביביות - כיכר רבין. המקבילה הירושלמית - "תמול שלשום" - מוסד קולינרי ותרבותי, שוכנת במדרחוב נחלת שבעה. "עשן הזמן" הצעיר והדרומי מכולם (שכונה ו' באר שבע) מגדירה את עצמה כ"מקום של תרבות" ומתקיימים בה ערבי רוק. "ספרים בבזל" - היא חנות קטנטנה במתחם בזל בת"א, שאליה מגיעים רק כדי לקנות ספרים. את הקפה שותים במקום אחר.

אדם בעקבות מבצעו

כל בעלי חנויות הספרים הקטנות שרואיינו לצורך הכתבה - פני הרשנזון ואליענה יידוב (תולעת ספרים, ת"א); דוד ארליך (תמול שלשום, י"ם), חים טלר (ספרים בבזל, ת"א) וצמד הסטודנטים צחי גולדברג ומרים רוזנר (עשן הזמן, ב"ש) מדברים על הקושי הקיומי שלהם לשרוד מול המבצעים האימתניים של הרשתות הגדולות.

יידוב: "לא בטוח שהיינו שורדים אם לא היה לנו את בית הקפה, למרות שיש לנו קהל קונים מאוד נאמן, עם מודעות מאוד גבוהה שמוכן לשלם עוד 20 שקל על ספר ולקנות כאן.

"אבל יש לנו עוגמת נפש מהמלחמות האלו בין שתי הרשתות הגדולות וזה פוגע בנו. יש אנשים שמגיעים ורושמים שמות של ספרים ואז הולכים לקנות אותם במקום אחר מוזל יותר. יש אנשים שבדלת כבר שואלים 'איזה מבצעים יש לכם' ולא 'איזה ספרים יש לכם'. לספר אין שם. השם של הספר הוא 'מבצע'".

טלר: "הרבה פעמים המחירים שהרשתות מוכרות בהם את הספרים לצרכן, זולים יותר מהמחירים שאני קונה את הספרים מהספקים. מבחינת המחירים אין לי מה לעשות. אני יכול רק לתת שירות וידע ויחס אישי ללקוחות שלי. אני נותן הנחות ללקוחות הקבועים שלי, כשההנחות הן על הספרים שהם רוצים, לא על הספרים שאני רוצה למכור. לא משנה מה יבחרו הם יקבלו את ההנחה שלהם. ואז הם קונים ספר שרצו ולא שניים-שלושה ספרים שהם לא רוצים כדי שאולי יקבלו הנחה על הספר המסוים שהם באמת מעוניינים בו".

ארליך: "התחרות מאוד קשה. אני לא יכול לקבל הנחה משמעותית מהספקים של הספרים. אין לי הסדר של 50% הנחה על ספר, אז אני לא יכול למכור ב-50% הנחה ואני גם לא יכול למכור אחד אחד. לכן קונים כאן יותר ספרי יד שנייה. כלכלית בית הקפה מחזיק את המקום. כשפתחתי רציתי חנות ספרים, אופי המקום משך לכיוון הזה. בדיעבד אני לא מצטער. צריך ללכת עם מה שהולך גם מבחינה מסחרית וגם מבחינת הנשמה. וזו הנשמה של המקום. זה מה שאנשים אוהבים. אז למדתי לעשות את השיפט לכיוון הקפה".

ומה לגבי התארגנות של החנויות הפרטיות?

טלר: "לפני כשלוש שנים הבעלים של רשת יודן (רשת של חנויות ספרים פרטיות בחיפה ובצפון) חידש יוזמה שכבר היתה קיימת, ויש היום כ-40 חנויות פרטיות שיש ביניהן הסכם החלפה בכל הארץ, ולכן מי שקונה מתנה בירושלים למי שגר בתל- אביב, אין לו יותר בעיית החלפה. הוא יכול להיכנס אלי לדוגמה ולהחליף את הספר".

גולדברג: "אם הייתי יכול באופן ישיר לעבוד מול ההוצאות הטובות (בפרט הקיבוץ המאוחד שיש להם מבחר אדיר של כותרים שמעניינים אותי) - הייתי שמח. אז אני פונה כאן להוצאות ולך מנחם פרי, ואומר - אם אתם רוצים שהחנויות האלו שמוכרות ספרי איכות שקשה למכור אותם בסופרמרקט וברשתות הגדולות, יתקיימו ולא ייסגרו - תכניסו לחוזים שלכם סעיף משפטי שמותר לכם למכור לחנויות קטנות ולחנויות יחידות". *

תמול שלשום: מעגנון ועד נתן אנגלנדר

במלחמה הניטשת בין תל-אביב לירושלים, "תמול שלשום" היא שחקן חיזוק בולט לעיר הקודש. אפילו ללב הבועה הגיע שמעם של הערבים הספרותיים שמתקיימים שם זה 14 שנה, ומהווים תחרות רצינית לתולעת התל-אביבית. עד כדי-כך הפך תמול שלשום למוסד תרבותי, עד שבפסטיבל הסופרים הבינלאומי שהתקיים לפני חודש בירושלים, נערכו במקום שני אירועים מרגשים במיוחד. האחד עם הסופרת הדרום אפריקנית זוכת פרס נובל - נאדין גורדימר, והשני עם הסופר היהודי-אמריקני הצעיר נתן אנגלנדר שאת ספרו הראשון "גלגול בפארק אווניו" כתב על שולחן קבוע במקום.

החנות שנמצאת בחצר פנימית מאחורי המדרחוב של נחלת שבעה, היא כל כולה אווירה. מרצפות מצוירות, רהיטי עץ עתיקים, שני אגפים קצת חשוכים, בית קפה שהתפתח למסעדה. וספרים. המון המון ספרים.

איך מקום שתוכנן להיות חנות ספרים עם בית קפה, הפך למוסד ספרותי?

ארליך: "כעיתונאי ראיינתי את יהודה עמיחי והיינו קצת מיודדים. פגשתי אותו ברחוב וסיפרתי לו שאני הולך לפתוח בית קפה-חנות ספרים. הוא אמר - 'מה אתה צריך את זה? אנשים יישבו יום שלם על קפה וספר, ובסוף ישפכו את הקפה על הספר ולא ישלמו, לא על זה ולא על זה'. הוא הוציא לי את הרוח מהמפרשים. כשהתקשרתי להזמין אותו לפתיחה הוא נשמע אחרת לגמרי ושאל - 'אתה רוצה שאקרא שירים שלי בפתיחה?' זו הייתה המתנה הכי גדולה שיכולתי לבקש לעצמי. מאז הוא היה המלאך השומר שלנו. היה יושב כאן המון. מהרגע שנפתח, זה המקום שהוא הכי אהב בירושלים. יש כורסה בצד השני שהייתה חביבה עליו מאוד. למרות שכבר בקושי עלה במדרגות, הוא התעקש ובא לכאן עם המשפחה לחגוג את יום ההולדת האחרון שלו.

"שני סופרים שהרבו לבוא לכאן ולהביא קבוצות הם יוסל בירשטיין המנוח ודן בניה סרי. שניהם היו מופיעים כאן המון. גם עמוס עוז אוהב לשבת פה כשהוא בירושלים". *

תולעת ספרים: ייסדו את השקות הספרים

מ-1984 כשפני הרשנזון ואליענה יידוב פתחו חנות מיניאטורית בדיזנגוף סנטר, תולעת ספרים משמשת מרכז ליוצרים בכל תחומי העיצוב (בגלל ההתמחות בספרי אדריכלות, צילום, גרפיקה) וגם כמפגש לסופרים ומשוררים. ותיקי התולעת זוכרים את דליה רביקוביץ' יושבת ליד שולחן צדדי על כוס תה, שעות ארוכות ולבד, את יהושע קנז הדייר הקבוע בימים של מתחם בזל, את נתן זך, את יוסי בנאי, את דודו גבע שהתחנה האחרונה שעתיים לפני מותו הייתה שם, כשהביא לחנות ערימת חוברות "ספרות זולה" שיצאה בדיוק מהדפוס. גם משה שמיר ניהל כאן שיחה עירנית על כוס קפה עם חברים, יומיים לפני פטירתו.

מתי התולעת התחילה להיות "המקום" של סופרים ומשוררים?

יידוב (חושבת ארוכות): "קשה לי לשים את האצבע, אבל אולי כבר בסנטר כשפתחנו עם השקה לספר של יהודית הנדל 'הכוח האחר'. גם בזה היינו ראשונים (מלבד צירוף בית קפה לחנות, א.ס.). מהרגע הראשון עשינו השקות לספרים, ובשנים הראשונות היו אצלנו השקות לספרים של דליה רביקוביץ', יאיר הורוביץ ורונית מטלון בספר הראשון שלה...

"בזמנו עיתון העיר מצא לנכון לדווח על השקות ספרים. אז, זה נחשב לאירוע תרבותי, והיו דיווחים עם צילומים מהאירוע. אפילו אלכס אנסקי בתוכניות שלו ברדיו הזכיר את השקות הספרים. וככה נכנס לתודעה שחנות ספרים יכולה להיות מקום שמכבד את היוצרים. אחר-כך המקומונים הפסיקו לדווח על השקות ספרים. זה כבר לא נחשב לאירוע תרבותי. מצד שני על כל פתיחה מטופשת כותבים ומדווחים ומצלמים. אז השאלה היא איפה אתה שם את הדגש. ואני רק יכולה להצטער שאין יותר דגש על תרבות". *

ספרים בבזל: שירת אהבה לספר

במתחם בזל בת"א, בפינה שעליה ישבה בזמנו תולעת ספרים, נפתחה לפני חמש שנים חנות קטנטונת שכל כולה ספרים. לא סתם קוראים לה "ספרים בבזל" כי זה מה שהיא. שירת אהבה לספר. משהו מאוד נקי, תרבותי, אנין, מוקפד, יודע ואוהב ספרות עובר בכל פינה. בעיצוב חלון הראווה, במדפים העמוסים, בתצוגה. חנות שכבר על סיפה המתבונן מנמיך את קולו ללחש מלא יראת כבוד לספר ולשנים של יצירה.

"יש לי עבר של הרבה שנים בסטימצקי", מספר טלר. "ניהלתי את החנות באלנבי כעשר שנים, ואת זו שבפינת פרישמן - שלוש שנים. ואז עזבתי את התחום. עכשיו החלטתי להקים משהו קטן, אבל שלי. שזה חלום של שנים. קראתי הרבה מאוד ספרים, ואני קורא כל הזמן באופן שוטף, לכן אני יכול לתת לאנשים המלצות אישיות. בגלל שזו חנות קטנה ויש לי הרבה מאוד קונים חוזרים, אני מכיר את הטעם שלהם ויודע להתאים להם ספרים. בכל מקרה אם לקוח קנה ספר והתחיל אותו בבית ולא מצא חן בעיניו, תמיד הוא יכול להחליף.

"אני מחזיק את כל הקלאסיקות כבסיס לחנות, וכשמגיע ספר חדש אני בודק אם יש לו ערך מוסף כדי להחליט אם להשאיר אותו. גודל של חנות הוא סופי. אם זו חנות הספרים הקטנה שלי, או אם זו חנות שתי קומות ו-500 מ"ר. החנות תמיד תהיה מלאה. כשמגיע ספר חדש בהכרח זה על חשבון ספר ישן שנמצא בחנות. ולכן אני מסנן במסננת דקה כל ספר שנכנס לכאן". *

עשן הזמן: מרכז חיי התרבות בבאר-שבע

שיכון ו' באר-שבע. מקום קשה. קצה העולם. מי חשב שדווקא שם תיפתח חנות ספרים, שתשאב אליה אמנים ממרכז הארץ שיבואו להופיע בה? מבנה רכבת ארוך, מכוער, חשוף, רוח מדברית מעלה ענני אבק, ואז שולחנות לישיבה בחוץ, ודלת שמאחוריה מתחיל הקסם. מדפים עמוסי ספרים, קיר אדום, תמונות, כסאות גבוהים ליד הבר שמאחוריו עיניים כחולות שקופות וחיוך נבוך למחצה של צחי גולדברג. הצד הגברי של זוג סטודנטים לספרות שפתחו את המקום לפני שנה וחצי.

*איך הגעתם לשילוב הזה (שהוא יחיד בארץ) של ספרים עם קפה ועם הופעות?

צחי גולדברג: "התכנון היה קודם כל חנות ספרים. הרעיון לבית קפה הגיע אחר-כך כדי להפוך את המקום לידידותי יותר ושיחזיק אותנו כלכלית. בדיעבד באופן לא צפוי זה הפך למקום שמרכז את חיי התרבות בבאר-שבע. קצת לפני שפתחנו ניגשתי לדוד פרץ - מנהיג הסצנה המוזיקלית של האזור, ודיברתי איתו על אופציה להעמיד אצלנו למכירה דיסקים של אמנים מקומיים בלי רווח משמעותי למקום. הוא אמר 'בסדר, ואנחנו רוצים גם להופיע' וככה זה הפך למקום של הופעות. די מהר קיבלנו טלפונים מבחוץ. נועם רותם ביקש להופיע והזמנו אותו. הוא סיפר לדן תורן שבעקבותיו באו עוד, וככה זה התפתח". (בתוכנית לחודשיים הקרובים: שרון מולדאבי, זאב טנא, אסף ארליך, האחים אריאל ועוד). *

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; למה טסלה מזנקת ב-6% במסחר המוקדם?

המסחר באסיה ננעל בעליות ● הין ירד לשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"