גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כל פעולה יצירתית היא מסוכנת"

כולם מעוניינים בצמיחה נטולת סיכונים, אבל במיוחד בענפים הקריאטיבים, לקחת סיכון היא מחיר הצמיחה. ״צריך לכבד ולתגמל כישלון ולא להעניש אותו״, אומר פרופ' כריסטוף לוך, מומחה בתחום ניהול סיכונים שמגיע לישראל לוועידת תקשורת ונתח שוק של "גלובס", ומסביר איך להתנהל בענפי הקריאייטיב וליצור עניין - מבלי לאבד הכל. ראיון להרשמה לוועידה - לאתר הוועידה

כאשר מדברים על ניהול סיכונים, רובנו מתכווננים להון סיכון - פשוטו כמשמעו. אבל עולם העסקים מצריך ניהול סיכונים ברמה מקיפה הרבה יותר מכך. אחד המומחים בנושא הוא פרופ' כריסטוף לוך שיתארח בוועידת "תקשורת ונתח שוק", שתתקיים ב-14 ביולי במלון דיוויד אינטרקונטיננטל. לוך הוא פרופסור לניהול טכנולוגיה וחדשנות עסקית ב"אינסיאד", ביה"ס הפרטי והיוקרתי למנהל עסקים. לוך מונה לתפקיד דיקן התוכנית לדוקטורט בביה"ס. באחרונה פתח "אינסיאד" מרכז למחקר וניהול בישראל, שמנוהל על ידי דורון נחמיאס. תחומי המחקר שלו נוגעים רבות בהיבטים האנושיים של ארגון בחברה, ניהול עסקי והערכת ביצועים.

"ניהול סיכונים בפרויקט טמון בהבנה של הסיכונים והאפשרויות הקשורים בלקיחת החלטות ונקיטת פעולות בלתי בטוחות, פעולות שאי אפשר לחזות בבטחה את השפעתן", הוא מסביר. סמנטית, קיים מלכוד מסוים במינוח: שהרי יותר מאשר מדובר ב'ניהול סיכון' לכשעצמו, מדובר בניהול ההתנהלות הכוללת מול כל אי וודאות שהיא, קרי - 'ניהול של ניהול סיכונים'. על רקע זה, פורס הפרופסור את משנתו: "ניהול סיכונים נהיה פופולארי בענף הבנקאות מאז תחילת העשור, כשהבנקים נדרשו - תחת ההקשר של הסכמי ז'נבה - להחזיק עתודות הון גבוהות יותר, כשפרופיל ההלוואות שלהם הוערך כמסוכן יותר. בהקשר זה, ניהול סיכון מתייחס לקבוצה או מחלקה המעריכה את ברירת המחדל או את חשיפת ירידת הערך של תיק ההלוואות וממליץ כמה עתודות לשמור כנגד".

קישור נפוץ נוסף של ניהול סיכונים הוא זה של "ניהול יוזמת סיכון": המונח מתייחס להימנעות מסיכון של עובדים העשויים להונות את החברה או את שותפיה, או לחילופין להפר בפזיזות את החוק. הדבר צבר פופולאריות אחרי שעובד הפיל את בנק ברינגס, ושוב לאחר המשבר של סוסייטה-ז'נרל בתחילת השנה. מחלקת ניהול יוזמות סיכון עוסקת בהיענות לחוקים ולתקנות החברה, והימנעות מסיכונים הנובעים מהתנהגות שכירים מסוכנת.

ניהול סיכונים

בהקשר הכללי, מסביר פרופ' לוך, ניהול סיכונים עוסק בחשיבה דרך מגוון האפשרויות והתרחישים המתקבלים, בחירת המסלול - או מסלולי - הפעולה הרצויים, עם תוכניות מגירה למקרה של בעיות, וניהול דרך תוכנית הפעולה במטרה להבטיח את התוצאה הרווחית ביותר. למה לבצע פעולות לא-וודאיות? נראה שזה טרנד לגרוס כי "מי שלא מסכן דבר לא מרוויח דבר". במילים אחרות, ייחוד ותחרותיות בעמדות אסטרטגיות טמונים בלקיחת הסיכון של ניסוי דברים חדשים, והדבר נצפה בתעשיות שונות. בהקשר זה, ניהול סיכונים הוא האומנות והמדע של השגת תוצאות חיוביות מתוך יוזמות ותוכניות מבטיחות, אך בלתי בטוחות, כנגד הסכנה של אירועי מהפך בלתי ניתנים לחיזוי, תוך ניצול הזדמנויות הנקרות בדרך".

* ואיך ניהול סיכונים כזה יכול לעודד צמיחה?

"כמובן שכולנו היינו מעוניינים בצמיחה נטולת סיכונים. אנו מבצעים את המנוסה והמוכח, שוכרים את הבמאי שעשה את הלהיט האחרון, משתמשים בשחקנים שכולם מכירים ובקו העלילה שכבר הוכיח את עצמו כמושך קהל, ומפיקים בהתאם את הרווחים המובטחים. כתוצאה, אנו מקבלים סדרה של המשכים, שהופכים כה משעממים עד שהם קורסים. כשיש לך עיצוב מנצח, או אסטרטגיה מנצחת, אתה יכול לרכב עליהם למשך זמן מה, אבל אז עליך לעשות משהו חדש במטרה לצמוח עוד ולגדול, בין אם מדובר בסרטים, מוזיקה, פרסומות, מכוניות או שירותי אינטרנט. 'פיקסאר', למשל, אסרה יצירת המשכים של הסרט 'מכוניות'. מדובר בדחייה מודעת של רווחים לטווח קצר למען פוטנציאל יצירתי ארוך טווח. סיכון הוא מחיר הצמיחה; צמיחה בלי סיכון היא מעשית רק במצב מסוים בו אתה 'רוכב' על חידוש אדיר בזמן שלב ההתרחבות השיווקי שלו - מצב שנדיר שיימשך למעלה משנים בודדות".

* בעידן שלאחר קריסת הדוט.קום, כיצד עלינו ליישם ניהול סיכונים בתחום האינטרנט?

"בהמשך לשאלה הקודמת: אם סיכון הוא מחיר הצמיחה, כיצד עליו להיות מנוהל? מה שמנהלים רבים עושים בפועל, זה לבקש מהארגונים שלהם לבצע את החידושים המסוכנים, לעורר צמיחה אגרסיבית, ולהביא תוצאות. במילים אחרות, הם מאלצים את הארגון שלהם לקחת סיכונים, מבלי להכיר בכך שלקיחה כזאת משמעותה שחלק מהדברים ישתבשו, חלק מן הניסיונות ייכשלו. מנהלים שדוחקים כך בחברה רוצים לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. הם שולחים את אנשיהם למשימה בלתי אפשרית, ונותנים לאחרים להיפגע ממטר הקליעים.

"הסימפטומים של סגנון הניהול הזה ברורים והרסניים, ומגיעים בשני טעמים: ראשית, אנשים יימנעו אוטומאטית מהעלאת רעיונות ויוזמות חדשים, ובאופן מערכתי ינמיכו את הרף של כל מה שמבקשים מהם לעשות. ארגונים כאלה נדמים משותקים, בלתי כשירים לזוז ולבצע משהו שאיננו מגובה בשגרה מוכרת וחוזרת על עצמה. הן לעיתים קרובות מצויות בנסיגה עד שהן מגיעות למשבר חריף, העשוי לטלטל ולעורר אותן. שנית, אנשים יעשו כל דבר כדי לגרום ליוזמותיהם להצליח, וגם ימכרו את אימותיהם. זה חלק ממה שקרה ל'אנרון': החברה נכנסה למערבולת דרישות הולכת וגוברת של מטרות צמיחה שאפתניות, שבנקודה מסוימת כפו על הארגון ליצור תוכניות חשבונאות לא מאוזנות, למשוך קדימה תוצאות, להמציא מכירות וכד'. אלה התפוצצו בסופו של דבר ומשכו איתם את החברה מטה".

* אבל אחרי שתיארנו מה לא צריך לעשות, מה בעצם כן צריך לעשות?

"צריך לנסות כמה רעיונות יוזמה בהיקף מצומצם - ולהרוג את רובם בשלב מוקדם. יש להמשיך רק עם אלה מביניהם שהתגלו כמצטיינים, וגם אז חלקם ייכשלו ויגוועו. השיגו פידבק אמיתי מהלקוחות, והתייחסו לכישלון כאל אינפורמציה. כל פעם שלקוח לא אהב משהו או שמופיע באג, למדת משהו. זה דורש שכישלון ולמידה יכובדו ויתוגמלו, ולא יובילו לענישה. תחזיות הצמיחה וההצלחה נמדדות ונאכפות ברמה המצטברת של הארגון כולו, ולא בזו של היוזמה האינדיבידואלית. האינטרנט במיוחד מותאם לגישה כזאת: הוא מאפשר ניסיונות זריזים עם לקוחות נבחרים הנכונים לסלוח על טעויות ומכשולים ולתת פידבק מוצלח. חידושים עם ניסויי לקוחות קטנים ומהירים אפיינו את הפריצה העצומה של האינטרנט בשנות ה-90', וגוגל מיישמת את אותה גישה גם היום.

״חברות אחרות עושות זאת גם - אם.טי.וי נהגה לשדר תוכניות ניסיון ולהסירן משיבוץ אם לא זכו לאהדה, ובאופן מצטבר הצופים נהנו מתחושת הניסיוניות והחדשנות. מגזינים מוציאים מהדורות ניסיוניות בשווקים מוגדרים ומצומצמים. אפילו מוצרים מוחשיים יותר יכולים להיבחן חיצונית בגרסאות מוקטנות עם לקוחות אמיתיים. מוצרי ענק מונוליתיים - למשל, מייקרוסופט ויסטה - אינם גמישים, משום שכל שינוי משפיע על חלקים אחרים של המוצר, והם נוטים להגיע באיחור, לחרוג מתקציב, ולהיות לא קשובים לצרכי השוק בשל הזמן הרב שלוקח לפתחם ולשנותם".

* אם כך, מה הם הנתונים אותם עלינו לבחון בבואנו להחליט על לקיחת סיכון?

"ישנן שיטות ניהול סיכון רשמיות שהתבססו היטב ב-10 השנים האחרונות כחלק מניהול פרויקטים. הן מזמנות 4 צעדים: קודם כל זיהוי סיכון - הכנת שיעורי הבית וחשיבה על תרחישים אפשריים. התוצאה של הצעד הזה היא לרוב "רשימת סיכונים", שיכולה להתפרש גם על 30 עמודים של אירועי מהפך אפשריים והזדמנויות העלולות להיקרות.

״הדבר השני הוא הערכת סיכון - הצמדת 'ערך' לכל סיכון. למשל, כמה סבירה התרחשותו ומה היקף הנזק שהוא עלול לחולל? הדבר מאפשר בנייתו של סדר עדיפויות, או הקדשת תשומת לב לסיכונים המשמעותיים באמת, כך שישנה יכולת מספקת לתגובה אם הסכנה מתממשת. ״

הגורם השלישי הוא ניהול הסיכון שפירושו, זיהוי של תוכניות מגירה לנקיטה במקרה של התממשות, או פעולות למניעת הסיכון מלכתחילה. הדבר הרביעי הוא תיעוד - אנו מתעדים את ניסיוננו מתוך יוזמת החידוש, לומדים אותה כך שנוכל להיות מוכנים אף יותר בפעם הבאה.

התכוננות מנטאלית

לדברי פרופ' לוך, "השיטה הרשמית היא אמנם נשק עוצמתי, אך ניהול סיכון ביוזמות חדשניות כרוך ביותר מכך, הוא דורש התכוננות מנטלית. אנו צריכים להיות מוכנים להגיב למשבר, ולפיכך לספק לעצמנו מקורות גמישים ועתודות ניהול שישמרו את הגמישות הזו. ארגונים בהם מנהל פרויקט מורשה למסור אך ורק חדשות טובות כושלים לרוב בניהול סיכונים של יוזמות חידוש".

* מי צריך להיות ממונה על ניהול הסיכון בחברה?

"כשאנחנו מדברים על סיכוני שוק בבנקאות, או ניהול סיכוני יזמות, באמת צריך 'מישהו' - לרוב, מנהל מנוסה עם כושר שיפוט מוצלח וראייה מעבר לחוקי עיבוד הביצועים לטווח הקצר, הבנה של היוזמה כולה ויכולת להביט עליה מבחוץ. אבל לסיכון המקושר עם יוזמות צמיחה, אין בן אדם כזה. מן הדיון הקודם משתמע כי על יוזמת צמיחה להיות מובנת - ועל סיכוניה להיבחן - על-ידי המנהלים האחראיים של הקו. במובן זה, ניהול סיכון הוא בעצם משמעת - אוצר מילים משותף, תרבות של פתיחות ולמידה בארגון קו. זה חינוך של הארגון, ולא 'מר סיכון', אחד ייעודי".

* כיצד משתנה ניהול הסיכון בין סקטור אחד למשנהו, ובמיוחד בענפים הקריאטיביים?

"כמובן שסיכונים משתנים בין סקטורים. ישנן קטגוריות נפוצות כמו למשל, סיכון טכני (המנוע לא עובד), סיכון שיווקי (לקוחות מתנהגים אחרת משציפינו), סיכון מתחרים (חשבנו שהם לא יצליחו לפצח את זה, אבל הם כן), סיכון כוח אדם (עזיבתו של איש מפתח), סיכון רגולטורי (הממשלה שינתה את החוקים בהשפעת לובי בלתי צפוי), כוח עליון (אסון טבע), סיכון פוליטי (למשל, שינוי בממשל מביא לשינוי החוקים או אף להפקעה), סיכון בהוצאה לפועל (למשל, מציאת כוח אדם להפעלת השירות עולה יותר ממה שמאפשר התקציב) ועוד. אבל התוכן שמאחורי כל קטגוריה וחשיבותה היחסית של כל אחת משתנות תדיר בין סקטורים.

"כך גם לגבי עסקים קריאטיביים. חשוב שתהיה למנהלים הבנה קונספטואלית עמוקה של מניעי ומנועי ההצלחה, והסיכונים הקשורים בהם וביוזמות החידוש. אבל יש מכנה אחד משותף לכל העסקים הקריאטיביים: כל פעולה קריאטיבית טומנת בחובה סיכון. אם כל 20 הדברים האחרונים שהוצאת היו מצליחים, רוב הסיכויים ש-20 הדברים האחרונים שהוצאת לא היו יצירתיים במיוחד. לפיכך, ניהול סיכונים בעסק קריאטיבי טמון בפורטפוליו, באוסף המשוקלל של המשימות.

"הסיכון מפרויקט יחיד, כמו למשל סרט, הוא כישלון. מכאן נקיש מיד שאם רבים מסרטיך האחרונים נכשלו, הפורטפוליו שלך מסוכן. אז התשובה היא ליישם רק נוסחאות בטוחות ומוכרות, המשכיות וגרסאות מחודשות. אבל יש להיזהר, אם הפורטפוליו מכיל רק כאלה נוסחאות שחוקות וכיו"ב, הדבר מציב סוג חדש של סיכון, שהוא היעדרם של רעננות וחידוש. סיכון בתעשייה קריאטיבית מנוהל על-ידי איזון בין ניסיונות 'מיחזור' ומאמצי חידוש שאפתניים, המציעים פוטנציאל צמיחה (גם אם כל מאמץ אינדיבידואלי עשוי להיכשל). לעסק קריאטיבי מצליח יש איזון טוב, הוא יודע ומבין את האיזון הזה, ומנהל אותו. אם יש לך פחות מדי פעולות שחוזרות על עצמן, צא ורכוש לך כמה. אם יש לך יותר מדי הימורים מוטרפים, תור אחר רעיונות בחוץ. אם הארגון שלך מגייס תמיד את הכוכבים רק אחרי שאחרים גילו אותם, זהו סימפטום של פורטפוליו שחוזר על עצמו בצורה עודפת. היו שלבים בתעשיות הקולנוע והמוזיקה בהם חברות רבות הפגינו שמרנות יתר ואיבדו את ה'קצה' שלהן, מה שהפך אותם לפגיעים מול מתחרים חדשים שהרוויחו על חשבון הפער היצירתי".

* איך צמצמים את הפגיעות המדוברת?

"אם יש לך כ"כ הרבה כישלונות ונקלעת לקשיים כלכליים, מדובר בחדשנות אגרסיבית מדי. לחברות גדולות יש לרוב דעות קדומות בכיוון ההפוך. נראה כי חידוש מרובה בתעשיית האופנה מתרכז במספר מצומצם של כוכבים יצירתיים. אין זה חוק הטבע; שהרי אותן חברות המניחות לאנשים לנקוט בניסויים קטנים - לרוב מצליחות לחדש תוך הפגנת ביצועים גבוהים". *

עוד כתבות

הריסת הבניין הישן / צילום: קטה גרופ

3 שנים בלבד להריסה: כך קידמתי פרויקט תמ"א במהירות שיא

גיא ליברמן עמד למכור את הדירה שלו בפתח תקווה אך שיחה מיזם שינתה את דעתו והוא החליט לקדם פרויקט התחדשות עירונית בבניין ● מה הוא למד ומה חשוב שאתם תדעו לפני שאתם חותמים ליזם ● האזינו

עימאד חבקה באירוע ב''גלובס'' לזכר בנו סלמאן ז''ל / צילום: תמר מצפי

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל: הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית והקשר האמיץ עם המדינה

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל, עליו סיפר נשיא המדינה בערב יום הזיכרון, נפל ברצועת עזה בתחילת נובמבר ● במפגש מיוחד שנערך לזכרו במערכת גלובס, לקראת יום הזיכרון, סיפר אביו, עימאד, על הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית, הורי החיילים שהגיעו לנחם והקשר האמיץ עם המדינה

אמפי שוני הערב. משתתפי העצרת מניפים שלטים ''אין חטופים. אין עצמאות.'' / צילום: עודד אנגל Oded Engel

132 חטופים בעזה: טקס יום העצמאות האלטרנטיבי של משפחות החטופים

מטה משפחות החטופים קיים הערב (ב') עצרת בכיכר החטופים בת"א ● במקביל התקיים טקס "כיבוי משואות והדלקת התקווה" באמפי שוני ששודר בשידור ישיר במספר מוקדים ברחבי הארץ ● מחר (ג') יציינו את יום העצמאות במטס של תשעה מטוסים במבנה חסר שיניפו תמונות של 132 החטופים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בנעילה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 טיפס בכ-1.4%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● בשבוע הקרוב המסחר יהיה מקוצר בשל יום הזיכרון ויום העצמאות, ומדד המחירים לצרכן לחודש אפריל יפורסם במהלכו ● במוד'יס החליטו להותיר את דירוג האשראי בישראל ללא שינוי, על A2 ● בארה"ב צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה של חודש אפריל ● למרות שהציגה דוח חלש, בבנק אוף אמריקה אופיטימיים לגבי חברת השבבים ARM

דובר צבא ירדן במסיבת עיתונאים / צילום: Reuters, Laith Al-jnaidi

בזמן מלחמת חרבות ברזל: תרגיל בינ"ל במעורבות לבנון בירדן

בתרגיל משתתפים כוחות יבשה, אוויר וים מ־33 מדינות כמו ארה"ב, בריטניה וצרפת וגם צבאות לבנון, מצרים ועיראק משתתפים בו ● לדברי דובר צבא ירדן, התרגיל מיועד לעזור במאבק בארגוני טרור ומהווה תגובה "להתפשטות כטב"מים, נשק ביולוגי, כימי וגרעיני"

כוח צה''ל בעוטף עזה / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

בג"ץ אישר למבקר המדינה לבקר את אירועי ה-7 באוקטובר

השופטת כנפי-שטייניץ קבעה שצה"ל ומבקר המדינה יגישו את טיעוניהם עד ה-8 ליוני, אך לא קבעה צו ביניים ● במשרד מבקר המדינה אומרים כי "מצופה מהרמטכ"ל ומכלל הגורמים המבוקרים לשתף פעולה באופן מלא עם נציגי משרד מבקר המדינה, בדומה לגופי הביטחון האחרים"

סם אלטמן, מנכ''ל OPEN AI / צילום: ap, Patrick Semansky

אירוע החשיפה של Open AI: דגם חדש של ChatGPT

OPEN AI חשפה הערב מספר יכולות חדשות במוצריה ● סם אלטמן כתב בחשבון ה-X שלו: "לא GPT-5, לא מנוע חיפוש, אבל אנחנו חושבים שאנשים יאהבו"

ערן אור, מנכ''ל ומייסד חברת XRHealth / צילום: יח''צ

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Mikhail Metzel

כלכלן בתפקיד שר ההגנה: טלטלה גדולה בממשלת רוסיה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מציע להחליף את שר ההגנה מאז 2012, סרגיי שויגו, בסגן ראש הממשלה אנדריי בלוסוב ● לפי מרבית ההערכות, ההדחה היא על רקע הקיבעון וההאטה במלחמה באוקראינה שנמשכת מאז פברואר 2022

מטולה, תחילת החודש / צילום: אלה לוי וינריב

מתיחות בצפון ביום העצמאות: מספר שיגורי נ"ט לגליל המערבי

טנקים של צה"ל נצפו בנקודה המערבית ביותר מאז הכניסה לרפיח • ראש ממשלת קטאר: פערים משמעותיים בין ישראל לחמאס על שחרור חטופים • בבוקר יום העצמאות - אזעקות באשקלון ובעוטף עזה • מטוסי קרב של חיל האוויר יירטו הלילה כטב"ם שהגיע לישראל, ככל הנראה מכיוון עיראק • עדכונים בולטים מכל החזיתות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

גיל שויד ימכור מניות צ'ק פוינט ב-200 מיליון דולר. כמה מזה יילך לכיסו?

מדובר באופציות שקיבל לפני 7 שנים ופקעו ● שויד, מנכ"ל צ'ק פוינט, צפוי לפרוש מתפקידו ולעבור לתפקיד יו"ר פעיל בחברה וגם לאחר המכירה הוא יישאר בעל המניות הגדול בצ'ק פוינט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע

מימין: שלומי בן חיים, גל קרובינר, אלי גליקמן / צילום: ג'ייפרוג, ענבל מרמרי, איתי רפפורט

המניה הישראלית שקפצה ב-90% מהשפל והדוחות שהזניקו את פאגאיה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • ג'יי פרוג הציגה דוחות חזקים אך המניה צללה ● פאגאיה זינקה בחדות לאחר שעקפה את התחזיות בתוצאות הכספיות ● וצים סיכמה זינוק של כ-20% בשני ימי מסחר בעקבות עלייה במחירי התובלה הימית

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: ap, Adel Hana

דיווח: יחיא סינוואר מסתתר במנהרות בח'אן יונס

עם פתיחת אירועי יום הזיכרון הופעל צבע אדום בעוטף עזה ● פעמיים בתוך זמן קצר נשמעו אזעקות בשדרות: חלק מהרקטות יורטו וחלק נפלו בשטחים פתוחים • בצה"ל מעדכנים על התקדמות הלחימה בג'באליה, רפיח וזייתון: יותר מ-150 מטרות טרור הושמדו ביממה האחרונה ● עדכונים שוטפים

חבר הקונגרס ריצ'י טורס / צילום: Reuters

חבר הקונגרס שיוצא נגד ממשל ביידן: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

חבר הקונגרס ריצ'י טורס, שנמנה עד לאחרונה עם הקבוצה הפרוגרסיבית של המפלגה הדמוקרטית, לא חושש לבקר את מפלגתו והעומד בראשה, הנשיא, גם בשאלת רפיח ● בריאיון הוא מספר על המחיר שהוא משלם בשל עמדותיו: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

מוליק מרצה על AI בכנס TriNet PeopleForce 2023 / צילום: ap, Jason DeCrow

הפרופסור שהפך לאחד היועצים המובילים בתחום הלוהט בעולם, בחינם

איתן מוליק מאוניברסיטת פנסילבניה אימץ את טכנולוגיית ה–AI הרבה לפני שהייתה פופולרית, וכעת נחשב לאוטוריטה המובילה בתחום ● עם אשתו לילך לצדו ("כותבת הפרומפטים הטובה בעולם"), הם מייעצים לתאגידים הגדולים ביותר ולקובעי המדיניות בארה"ב - ובחינם

גבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

מטוסי צה"ל תקפו משגרי חיזבאללה מוכנים לשיגור בדרום לבנון

4 חיילים נפצעו בינוני וקל מפגיעת טיל נ"ט סמוך לקיבוץ יפתח שבגליל העליון ● שני כטב"מים פגעו באזור בית הלל שבאצבע הגליל מבלי שהופעלה אזעקה • בטקס הקראת השמות בהיכל הזיכרון בהר הרצל, אמר שר הביטחון כי "המלחמה תימשך עד שנשיב את חטופינו ונפרק את שלטון חמאס" • התרעות בעוטף עזה ובגליל • עדכונים בולטים 

הבניין ברחוב אלפסי 3 בשכונת רחביה בירושלים / צילום: צבי מרמור

3.38 מיליון שקל לדירת 3 חדרים בשכונת היוקרה של ירושלים

מחיר הדירה נמוך מעט מהמחיר הממוצע למ"ר לדירות ברחביה – אחת השכונות היקרות בבירה ● "רחביה זה הפריים לוקיישן, גם אם מדובר בדירה רגילה במבנה רגיל משנות ה־50, כמו במקרה הזה. המיקום עושה את המחיר"

עזריאלי ספירלה / הדמיה: KPF

80 קומות לפחות: המגדלים החדשים שישנו את קו הרקיע של תל אביב

שורת גורדי שחקים בני עשרות קומות צפויה לשנות את פניה של תל אביב וסביבתה בתוך עשור, והמבנים הגבוהים של היום יסתכלו מלמטה על הענקים של העתיד ● המגדלים החדשים לא ישמשו את הדיירים רק למגורים או לעבודה, אלא יכללו בתי קפה, חנויות ואפילו שטחים ציבוריים ● וגם: האם בבנייה החדשה נצטרך לוותר על הרכב? ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; עליבאבא עלתה בהכנסות, אבל הרווח הנקי שלה ירד

מדד דאקס נחלש ב-0.2%, מדד פוטסי מטפס ב-0.1% ומדד קאק יורד ב-0.1% ● הרווח הנקי של עליבאבא עומד על 3.3 מיליארד יואן, ירידה של 85% בהשוואה לרבעון המקביל לפני שנה ● במסחר המקדים בארה"ב, מניות המם גיימסטופ ו-AMC מזנקות בכ-40%