גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על ספת הפסיכולוג הפיננסי

15 טיפים לזיהוי המכשול הפסיכולוגי ולעקיפה אלגנטית שלו

1. מים רווח של 100% לא מספיק

למשקיעים רבים נדמה שהם יודעים לסחור, ושהם מרוויחים כסף כאשר הם משקיעים במניות בשוק עולה. השאלה היא ביחס למה. רווח של 100% נשמע מרשים, נכון? אבל רווח של 100% עלוב אם באותה תקופה שוק המניות עלה ב-200%. לכן, צריך לדעת לבצע השוואה נכונה של הביצועים שלכם בשוק, ולהשוות את הביצועים לכלל המניות. כך גם בשוק יורד: משקיע שמפסיד פחות מכלל המניות הוא זה שקיבל החלטות נבונות.

2. ספרינטר ורץ מרתון לפי הנוחות

יש משקיעים שיוצאים מהשוק ונכנסים אליו במהירות יחסית, במטרה לנצל את תנודות השוק. אם הם יבחנו באופן מפוכח אובייקטיבי את שיעורי הרווח שהם מציגים בטכניקה הזו, הם יגלו להפתעתם שהיא גורמת בפועל להקטנתם.

לעתים, כאשר הטכניקה הזו גורמת להפסד גדול, המשקיע - מתוך צורך לא לקבע הפסד - הופך למשקיע לטווח ארוך. למרות שבעבר החזיק מניה למספר ימים בודדים, אותו הפסד משמעותי גורם לו לחשוב על עצמו כעל רץ למרחקים ארוכים, כשלמעשה הוא ממתין להתאוששות.

המצב שונה באופן מהותי כאשר סוחרים באופציות ובחוזים עתידיים. במקרים כאלו יש לבחור את כיוון תנועת המחיר כדי להשיג תשואה חיובית גם בירידות, ולא רק בעליות. מסחר כזה שקול לביצוע טוב יותר מהמדד אליו מתייחסים, כך שתשואה של 10% שקולה לעלייה גבוהה מ-10% במדד היחס - יעד קשה מאוד להשגה.

נשמע מפתה? הניסיון מראה שכ-90% מפסידים כסף במסחר בחוזים. לעומתם רק קבוצה קטנה של מקצוענים במסחר משיגים רווחים, שאותם הפסידו עמיתיהם.

3. המטרה: קודם כל לא להפסיד

כדי להפוך למשקיע מוצלח יש לצבור ניסיון רב במסחר, לפתח שיטות ותכניות מסחר טובות - ובעיקר, לנהל את הסיכון בצורה זהירה ומחושבת. הדבר החשוב ביותר בניהול הסיכון הוא לא להפסיד כסף רב. אפילו משקיע טוב שיסכן רק שליש מכספו בכל עסקה, עשוי להפסיד בעסקה הראשונה. הפסד כזה יותיר אותו עם שני שלישים מכספו, והעסקה הבאה בסכום דומה תגרום לו כבר לסכן מחצית מכספו. במצב כזה, הפחד ממחיקת כל ההון העצמי חזק מאוד וגורם למשקיע לשיבוש בשיקול הדעת ולכן גם להפסדים נוספים.

בעלי הניסיון יגבילו מאוד את הסכום שהם מסכנים בעסקה בודדת - לא יותר מ-5% מההון המיועד להשקעה ומסחר. עם הגבלה כזו, גם כמה הפסדים בתחילת הדרך לא יגרמו להם לאבד את הראש.

4. שימו לב: רווח בעסקאות ראשונות משבש את הדעת

מצב של רווח בעסקאות הראשונות גורם לשיבוש שיקול הדעת. תחושת הביטחון לאחר הצלחה והשגת רווח גורמת למשקיעים מתחילים להרגיש שהם מבינים את השוק ויודעים לעבוד בו ולייצר כסף. כתוצאה מהאופוריה הזו, הם לוקחים סיכונים גבוהים יותר ומתנהגים בחוסר זהירות. גם במקרה כזה עלול המשקיע, שהתחיל ברגל ימין, למצוא את עצמו ללא ההון שאיתו יצא לדרך.

החכם האמיתי הוא השוק ולא אנחנו

משקיעים רבים מקבלים החלטות בצורה נבונה ועל סמך שיקולים הגיוניים, אבל לעתים התנהגות השוק אינה עומדת בקנה אחד עם ההיגיון. בזמן ההתנתקות מעזה, למשל, אנשים רבים היו משוכנעים שהממשלה תיפול או שהבורסה תתרסק או שניהם יחדיו. בתסריט כזה או אחר הם ציפו ששוק המניות יהיה פסימי ויגיב בירידות משמעותיות ומתמשכות.

אולם לשוק היה היגיון אחר, ולאחר מהלך קצר של ירידות חזרה הבורסה לעלות בצורה חדה לשיאים חדשים. וכל מי שההיגיון שלו הורה לו לצאת מהבורסה לא השתתף בחגיגה, ומצא עצמו מחוץ לשוק - לא מרוויח או שנאלץ לחזור לשוק במחירים גבוהים בהרבה.

5. מניה יכולה לרדת - ואז לרדת עוד

לעתים אנחנו קונים נכס ומחירו יורד. בהתחלה אנחנו סבלניים, כי הגיוני שמחירה של מניה יירד. גם שערי מט"ח עשויים להיחלש באופן זמני. לאחר מהלך של ירידה משמעותית אנחנו לא מאמינים שהיא תימשך. כמה עוד? כתוצאה מהתחושה הזו, משקיעים רבים מוצאים את עצמם מבצעים רכישות נוספות של אותה מניה. ההיגיון העומד מאחורי החלטת הקנייה הוא שלא תיתכן ירידה נוספת במחיר המניה או בשער המטבע. ויש עוד לוגיקה: אם נקנה כמות כפולה במחיר הנמוך, נזדקק לעלייה של מחצית ממה שהפסדנו כדי לעבור לרווח.

הרגשה כזו, שגורמת לנו קניות נוספות, עלולה לעלות ביוקר. עלינו להבין שמה שאנחנו חושבים ומעריכים לא תמיד רלבנטי למה שיתרחש בשוק בפועל. ייתכן שהכוחות הפועלים שהביאו לירידת המחיר עשויים להיות חכמים בהרבה מאיתנו, ושהייתה להם סיבה טובה להחלטות המכירה שהורידו את המחיר.

המחיר הוא האמת היחידה

משקיע חכם וזהיר לעולם לא ייאבק במחיר ולא יילחם בהפסד. לינדה בראדפורד ראשקה היא סוחרת ידועה ונשיאת החברה שנושאת את שמה, LBR Group, ומי שטבעה את המשפט "המחיר הוא האמת היחידה". כוונתה הייתה שמשפטים כמו, "לא יכול להיות שהמחיר יירד/יעלה כל כך" אינם רלבנטיים לסוחר שרוצה להצליח.

לכן, כדי להיות משקיעים נבונים עלינו להכיר בעובדה שהידע שלנו על המחיר והיכולת שלנו לחזות מה יקרה לו מוגבלים מאוד. הכרה זו היא שמאפשרת גמישות וניידות גבוהה, שחשובות כל כך לעשיית רווחים.

6. איך לבנות תוכנית מסחר מסודרת?

כשאנחנו משקיעים או סוחרים בבורסה עלינו לבנות תוכנית מסחר מסודרת, שכוללת קריטריונים לקבלת החלטת קנייה. תוכנית כזו צריכה לכלול החלטה מראש על גובה ההפסד שנוכל לספוק במקרה שהמחיר יורד - וגם את המחיר הפוטנציאלי שהמניה צפויה להגיע אליו. ההפרש בין מחיר הקנייה למחיר חיתוך ההפסד הוא עיקר הסיכון שלנו. ההפרש בין פוטנציאל העלייה למחיר הקנייה הוא הסיכוי שלנו. תוכנית מסחר טובה היא זו שאם נעקוב אחרי נישאר עם תוחלת רווח חיובית.

אחד הדברים הבסיסיים ביותר שתוכנית מסחר צריכה לכלול הוא חישוב היחס בין גובה ההפסד האפשרי והרווח המצופה - כלומר יחס הסיכוי לסיכון. כמובן, התוכנית צריכה לכלול גם את חישוב ההסתברות לרווח לעומת ההסתברות להפסד.

איך מחשבים זאת? הנה דוגמה. נניח שקיבלנו החלטת קנייה במחיר של 103, כאשר אנו יודעים שיש נקודת תמיכה במחיר של 100. נקודת תמיכה, נזכיר, היא רמת מחיר שבה ניתן לזהות הימצאותם של קונים רבים, ולכן יש לצפות שהמחיר לא יירד מתחת לרמה זו. נחליט למכור אם המחיר יירד מתחת לרמת התמיכה - למשל, אם הוא יירד ל-98. במצב כזה, הסיכון בעסקה הוא להפסיד 5 (103-98).

מצד שני, במצב של רווח אנחנו צופים שמחיר המניה יגיע ל-118, כלומר פוטנציאל הרווח הוא 15 (118-103). במצב כזה יחס הסיכוי מול הסיכון הוא שלוש לאחד (15/5).

7. מתי טוב ללכת עם הזרם?

סוחר שרוצה להגדיל את סיכויי הרווח שלו יפעל עם המגמה, ולא נגדה. פעילות עם כיוון המגמה מגדילה בהרבה את הסיכוי ליצירת רווח ומאפשרת ליצור מצבים רבים בהם יחס הסיכוי מול הסיכון גבוה יותר.

מהו קו מגמה? קו מגמה עולה מתאפיין בנקודות שיא ושפל עולות. טווח הגל העולה, שנמצא עם כיוון המגמה, ארוך יותר מטווח הגל היורד, שאורך השינוי בו קצר יותר בהיקף השינוי וגם במשך הזמן.

הבעיה העיקרית בצורת פעילות זו היא קביעת המגמה. לפני שנקבל החלטה לסחור, נצטרך לקבוע לעצמנו אילו קריטריונים קובעים עבורנו את כיוון המגמה לתקופה הרלבנטית. החלטה כזו יכולה להיעשות על פי ממוצעים נעים, נקודות שיא ושפל או כלים אחרים. ברגע שנקבע את המגמה עלינו להישאר צמודים לה, ומעתה נקבל החלטה קנייה או מכירה רק עם כיוונה.

8. גם לסוחרים יש רגשות

אל תתעלמו מהרגשות שלכם, תתמודדו איתם. לכל הסוחרים, שמקבלים החלטות קנייה ומכירה, יש רגשות והם גורמים לרובם לשיבוש שיקול הדעת, וכתוצאה מכך גם להפסדים.

כאשר אנחנו מרוויחים מהשקעה, מנקר בנו חשש מתמיד שהרווח יקטן, ייעלם ואולי אף יהפוך להפסד. לכן, כל תנועת מחיר בכיוון הנגדי גורמת לנו לקבל החלטה לצאת מהפוזיציה ברווח קטן או ללא רווח כלל.

בתסריט ההפוך, בו אנחנו מפסידים, הנטייה הטבעית שלנו היא להמתין בסבלנות שהמחיר יחזור לעלות. לעתים קרובות הוא אכן עולה ואנו מוצאים את עצמנו שוב בסיטואציה הראשונה - מוכרים עם רווח קטן או ללא רווח.

קורה גם שהמחיר לא עולה בחזרה וההפסד גדל. עם הזמן, הדברים בתודעתו של הסוחר משתנים. התקווה לשיפור, ולא שיקול הדעת ההגיוני, היא שמנחה אותו. בכל פעם שהמחיר מתחיל לעלות הופכת התקווה והכמיהה לשיפור מנת חלקו לדומיננטית. אבל אם המחיר אכן בכיוון מטה, כל עלייה היא זמנית בלבד, לפני שהמחיר ימשיך לרדת ויגדיל את ההפסד.

הדינמיקה הזו גורמת לסוחרים רבים להרוויח מספר רב של פעמים, לחוש ביטחון שהם מבינים ויודעים עניין - אך עסקה אחת מפסידה תגרום לכל הרווחים להיעלם ותותיר אותם עם הפסד. חלק מהסוחרים יעשו לעצמם הנחות ויאמרו שלא נורא להפסיד פעם אחת אחרי כמה פעמים שהרוויחו - וכך הם יתעלמו מהתוצאה הסופית.

בזה בדיוק תעזור תוכנית המסחר, שמגדירה מראש לכמה אחוזי רווח אנחנו מעריכים שנוכל להגיע וכמה אחוזי הפסד נוכל לספוג לפני שנקטע כל השקעה.

9. מתי להיות פחדנים גדולים?

כדי להישאר בשוק ולהרוויח לאורך זמן עלינו לאמץ גישה הפוכה: עלינו לברוח מהר כאשר נוצר הפסד, ולהיות פחדנים גדולים משפנים כדי שההפסד לא יגדל. לעומת זאת, כאשר נרוויח נלחם בנטייה הטבעית שלנו לדעת כמה הרווחנו באופן סופי, ולצאת מהעסקה עם רווח קטן.

זכרו: מספר הפעמים שתרוויחו או שתפסידו אינו משנה. חשוב שתישארו עם יותר כסף לאחר כמה עסקאות. סוחרים מנוסים מתרגלים למספר רב של הפסדים קטנים, אבל כאשר הם מרוויחים הם ינצלו את המצב להשגת רווח גדול מאוד, שיכסה את ההפסדים הקטנים ואף יותיר אותם עם רווח משמעותי.

לסיכום, כדי להצליח במסחר עלינו ללמוד לנתק את עצמנו מהרגשות שלנו. צריך להודות: הפחד מהפסד ותאוות הבצע גורמים לשיבוש בשיקול הדעת ולהפסדים. רווחים משיגים באמצעות עבודה קשה, הבנת הסיכונים, סבלנות ומשמעת עצמית, ולא באמצעות שאיפות ילדותיות ותקוות שכך יקרה.

10. לתפוס רוח גבית מהירידות

לכל אחד יש נטייה טבעית לקבל החלטות בצורה מסוימת. רובנו חושבים הרבה יותר על קנייה של נכס ועל עליית המחיר שלו, וכמעט שאיננו מסוגלים לחשוב על ירידת מחיר. אבל זו בדיוק הנטייה של חלק מהמשקיעים, וכדי לכולם להכיר אותה.

ההנחה העיקרית של אותם משקיעים היא שהמחיר צריך ועומד לרדת. ציפייה כזו עשויה לנבוע מההערכה, למשל, שצפויה הידרדרות במצב הביטחוני או הפוליטי, או לאחר גל של עליות מחירים שיוצר תחושה שהם גבוהים מדי ובוודאות עומדים לחוות תיקון ולרדת.

מי שרוצה להרוויח מהמסחר צריך להיות מסוגל לקבל החלטות בשני הכיוונים. כדי להגיע למצב של קבלת ההחלטות אובייקטיבית, שאינה מושפעת מהנטייה הטבעית שלנו, עלינו להיות מודעים לשני כיווני החשיבה.

מהי הנטייה הטבעית שלכם? תוכלו לדעת אם תבחנו את העסקאות שביצעתם עד כה. אם לא הגבלתם את עצמכם מראש לכיוון מסוים ובניתם על עליות מחירים ולא על ירידות - הכיוון שלכם לונג. יש לכם נטייה לקבל החלטות קנייה. זה הזמן להכיר את הצד השני של המשוואה ולהכין תוכנית מוגדרת שתקבע מה כדאי למכור בשורט ובאילו תנאים. רק הליך של בדיקת העסקאות והסקת מסקנות יגרום לנו להשתפר ויהפוך אותנו לסוחרים מצליחים.

הכותב הוא מנכ"ל תטא 1 השקעות

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

מאה יועצי השקעות מעריכים: זה מה שיקרה בשווקים

מהסקר שערכה הבורסה לניירות ערך בתל אביב עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● רובם צופים עלייה של מעל 10% הן במדד תל אביב 125 והן במדד S&P 500, אבל מעריכים שהאינפלציה תעלה ● וגם: ממה מושפעות התחזיות הוורודות של היועצים המקומיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; התמ"ג הבריטי עלה על התחזיות

מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, המסחר בסין ממשיך בירידות, וההנג סנג קופץ ב-2.2% ● עליות קלות במסחר בחוזים העתידיים על מדדי וול סטריט ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על מחדל 7 באוקטובר: "יש לי חלק בכישלון"

בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי בעזה - הפיתרון: קבלן ישראלי ● דובר צה"ל עדכן כי 3 חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד ברפיח, משפחותיהם עודכנו ● כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורת אזעקות בגליל: נזק נגרם לבית בשלומי ● מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון ● פיצוץ המגעים בקהיר: המשלחת הישראלית חוזרת, משלחת חמאס עזבה לדוחה ● עדכונים בולטים 

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים