גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחקיר G: כך הופקע שטח ציבורי מרהיב בגליל לטובת קרקע פרטית של שר החקלאות שלום שמחון

זה התחיל בבקשה לתוספת חלקה לבן ממשיך, החוזר הביתה וצפוף לו ; נמשך בסיוע חריג של קק"ל ובסיפוח שטחים באישור ועדות התכנון ; והסתיים באישור להקמת שני בתים, בשטח של 200 מ"ר כל אחד, ו-5 צימרים בתעריף של 700 שקל ללילה לזוג ; מי יגיד לא לשר החקלאות?

למהדורה הדיגיטלית של מגזין G

כאשר שלום שמחון התמנה לראשונה לשר חקלאות בתחילת 2001, נערכה במושב אבן מנחם חפלה גדולה. שמעו אותה עד מוצב כרכום על גבול לבנון. החפלה נפתחה בדברי ברכה של השר הטרי, שבין השאר הרעיף מילים חמות על שכנו, דני שטרית, מי שנחשב אז - כמו היום - לאיש החזק במושב.

משפחות שטרית ושמחון הן שתי המשפחות הגדולות באבן מנחם. דני שטרית, יחד עם בני משפחתו ועוד קבוצה של אנשים המזוהים איתו, החזיק גרעין שליטה במושב, ובמשך שנים רבות היה יו"ר הוועד. הוא שלט במושב בחריצות ובתקיפות: קרקע, מכסות, מים, מסמכי האגודה, אישורים - דני שטרית קובע. כשהתמנה לפני כמה שנים למזכיר המועצה האזורית מעלה יוסף, מעמדו התחזק עוד יותר, ועכשיו הוא מושך בחוטים באזור כולו.

החוגגים את מינויו של שמחון לשר חקלאות ב-2001 שמחו לשמוע על היחסים הטובים בין השניים, כי בין שתי המשפחות שרר עד אז מתח. הרקע לו היה הבית שבנה שמחון סמוך לביתו של שטרית, בית שהסתיר לשטרית חלק מהנוף. היום אפשר לשער מה הייתה הסיבה להתחממות היחסים: באותו זמן, כשהתמנה שמחון לשר החקלאות, הוא כבר שיתף פעולה עם שטרית לקראת הסדר של שקט קרקעי ביניהם.

ביתו של שלום שמחון ממוקם באחת הנקודות המרהיבות בגליל העליון. בכירי המשק שהגיעו לבית בזמן מכירת תנובה, עמדו נפעמים. הנוף הפנורמי הנשקף מהבית, הניצב בקצה מצוק בפאתיו המערביים של אבן מנחם, ממסגר בין היתר את נהריה ואת הים התיכון באופק. אך לא כדאי למהר ולנסוע כדי להתרשם ממנו: ללא רשות כניסה למתחם של שמחון, את הנוף הזה - שפעם נצפה משטח ציבורי - אפשר לראות רק מהאוויר.

חקלאי הגליל העליון מתפרנסים באופן מסורתי ממטעים, מלולים וממכסות של הטלת ביצים, המזכות אותם בסובסידיות. יש סדרת חוקים המעניקים הטבות במכסות ובסובסידיות למושבניקים בגליל, אבל הענף הכלכלי הצומח ביותר הוא דווקא הצימרים. זוהי צימרלנד, כאן מתחוללת מערכה אזורית על בניית חדרי האירוח, ובמערכה הזו שמחון מוביל תהליך חשוב.

הרבה לולים נמצאים בתוך הנחלות של המושבים, צמודים לבתי המגורים, ומשרד החקלאות מסבסד את בעליהם בנדיבות. אבל מי שרוצה צימרים בנחלה צריך להזיז את הלולים, לפנות את השטח ולסלק את מטרד הריח. שמחון הוא שחקן נמרץ בניסיון להסדיר את התהליך: הוא גאה בתקציב של 300 מיליון שקל שהשיג, להוצאת הלולים מהמושבים; ולהפיכתם ליחידות ייצור גדולות יותר, בתקציב של כ-750 מיליון שקל.

אם אי-אפשר להקים צימר בשטח הנחלה, כחוק, מחפשים חתיכת אדמה שאפשר "לאמץ", או לקוות לעצימת עיניים של הרשויות. צימר סולידי זקוק לכ-40 מ"ר, כך ששווה להיאבק על כל מטר רבוע.

שלום שמחון

פעם האמינו כאן בחקלאות. 50 המשפחות המייסדות של אבן מנחם קיבלו שטחי מטעים, וגם תמריצים לפתח לולים. חלקות המגורים שבתוך המושב (חלקה א') הן בנות 1.8 דונמים. בחלקה זו מותר להקים בית אחד של 160 מ"ר לבעלי הנחלה, בית שני של 160 מ"ר למי שהוגדר כ"בן ממשיך", ועוד יחידה צמודה לאחד משני הבתים, בשטח 55 מ"ר, בשביל סבא וסבתא.

מיהו הבן הממשיך? זה שעליו הכריזו ההורים רשמית כמי שיירש את נחלתם. ההכרזה חייבת להירשם במינהל מקרקעי ישראל, כיוון שהיא מעניקה לבן הממשיך את זכויות הבנייה. אבל אם חלקת המגורים קטנה באופן מיוחד, ויש בה גם לול ועוד מבנה משק קטן או מחסן, נותר לפעמים מקום מוגבל בעבור בית לבן הממשיך. שלום שמחון, הבן הקטן שיוגדר כבן הממשיך, עמד לגלות שהבית צפוף לו.

קק"ל נרתמת למבצע הקרקעי

המגרש החדש של שלום שמחון גובל בקצהו המערבי במה שהיה שטח ציבורי, כשמדובר במדרון תלול עם צמחייה טבעית. באבן מנחם מתארים את התדהמה שאחזה במושב, כשיום אחד הופיעו בשטח טרקטורים ומשאיות ענקיות של הקרן הקיימת, והחלו להכשיר את השטח הציבורי: המדרון התיישר באמצעות בנייה של מסלעה ענקית, שאותה מילאו בקרקע חדשה. בחזית ביתו החדש של שמחון נוצר משטח חדש, גבוה בכעשרה מטרים ממפלס הקרקע הטבעי, ושטחו כדונם. זו הגינה הקדמית של שמחון: דונם אחד, כמחצית מהשטח הציבורי המקורי שהיה כאן. השטח שיצרו הטרקטורים של קק"ל, בנקודה המערבית של אבן מנחם, מסתיים במסלעה תלולה. במושב קוראים לזה "חרטום הספינה".

המבצע ההנדסי נעשה מתקציב הסיוע של פרויקט השיקום של "ענבי זעם", שעליו הוחלט בממשלת פרס. את ההצעות לפרויקטים מאותו תקציב הכין מחוז הגולן והגליל של משרד החקלאות, שאותו ניהל אז יגאל חן, מי שהפך בהמשך למקורבו של השר שמחון ושפרש לאחרונה לאחר הצטברות של כמה פרשיות (ראו בהמשך).

לחזית החדשה של בית שמחון, שאת יצירתה אישר יגאל חן, אין ולא יכול להיות שימוש ציבורי. על-פי המסמכים שבידי G, חן הזמין את העבודה מקק"ל, תחת הכותרת "דרך גישה למשק חקלאי". מלבד הכביש ומגרש החניה שהוקם בחלקה של שמחון, בוצעו כאמור עבודת המסלעה ומילוי העפר. לפי התיעוד בקק"ל, שטח המסלעה הוגדל תוך כדי הביצוע, ולגבי מטרת המסלעה נאמר: "לתמוך משטח ליד הבית. לא היה מידע לגבי השימוש במשטח".

על-פי מסמכי קק"ל, הפרויקט עלה 115 אלף שקל. שמחון שילם, לדבריו, 13,200 שקל. חן אומר בתגובה כי סדרי העדיפויות לעבודות התשתית נקבעו במועצות האזוריות, כי מושב אבן מנחם היה זכאי לסיוע, וכי שמחון לא פנה אליו בשום בקשת עבודה.

שלום שמחון

שמחון ושטרית מגדילים

במושב לא ידעו מה התרחש מתחת לפני השטח, אבל על-פני השטח התוצאה הייתה מרשימה. במשפחת שטרית, השכנים מאחור שנהנו גם הם מהמסלעה, לא הייתה שביעות רצון: בית שמחון הסתיר להם חלק מהנוף לים התיכון. אבל יצירת השטח החדש אפשרה ככל הנראה לא רק פיוס, אלא גם שיתוף פעולה קרקעי בין שני האנשים החזקים במושב. בעקבות שני מהלכים נוספים בוועדות התכנון, יצרו השניים, איש-איש לעצמו, נכס נדל"ני משופר - בעזרת מושב אבן מנחם, מגיש התוכניות הפורמלי עבורם.

המהלך הראשון: אגודת המושב הגישה בשנת 2000 לוועדה המקומית מעלה הגליל תוכנית (ג/11781), המארגנת מחדש את קרקעות שלום שמחון ודני שטרית. במסגרת זו התחיל תהליך סטטוטורי - שהתנהל כחוק, יש להדגיש - לסיפוח הקרקע הציבורית.

שמחון ויתר בתוכנית על רצועת קרקע של כחצי דונם לטובת שטרית. מצד שני, "אימץ" לעצמו חלק מהקרקע הציבורית החדשה שנוצרה בפרויקט קק"ל. השינוי הותיר את שמחון עם כחצי דונם מהחלקה המקורית בת הדונם שעליה בנוי ביתו, אבל השטח הציבורי שנוסף לקרקע שלו יצר חלקה חדשה, וגדולה קצת יותר מהמקורית, של כ-1.1 דונמים. בחזית החלקה של שמחון נותרה עוד פיסת קרקע ציבורית, במדרון המסלעה, בשטח של כדונם.

לעומתו, שטרית קיבל רצועת קרקע רצופה בשטח של כדונם, היוצאת מנחלתו לכיוון מערב. חצי ממנה הוא חצי הדונם שעליו ויתר שמחון, והחצי השני הוא חצי דונם מתוך השטח הציבורי, שקיבל שטרית לחזקתו. במסגרת התוכנית ביקש שטרית, וקיבל, אישור להקמת עוד יחידת דיור ושני צימרים על השטח החדש שסופח. שטרית קיבל גם אישור ליצירת מגרש חניה לצימרים, על קטע מהשטח הציבורי בכביש ההיקפי של המושב.

התוכנית אושרה. דני ואורלי שטרית הקימו על השטח החדש שלושה צימרים מרשימים, תחת המותג "מורד ההר". התעריף לזוג: 700 שקלים ליום, 800 שקלים ליום בסופי שבוע.

המהלך השני והמכריע התחיל ב-2004 והושלם ביוני 2005, כאשר שמחון היה השר לאיכות הסביבה. אגודת אבן מנחם שוב הגישה תוכנית הקשורה בו ובשטרית (ג/14834). הפעם הסתיים תהליך הסיפוח של כל הקרקע הציבורית.

בנוסף לדונם שקיבל שטרית בסיבוב הראשון, הפעם הוא אימץ עוד כמה עשרות מטרים רבועים על חשבון שטחים ציבוריים, כדי להקל את הגישה לצימרים מהכביש ההיקפי. מלבד שלושת הצימרים שכבר נבנו, הוא קיבל אישור לבנות עוד בית מגורים המשתרע על כ-200 מ"ר ועוד שני צימרים.

שלום שמחון קיבל את יתרת השטח הציבורי שמול ביתו, וגם כביש קיים. המגרש המקורי של הדונם, ועליו הבית, צמח לכשני דונמים, על מצוק עם נוף מרהיב. זכויות הבנייה הנוספות שקיבל בתוכנית זו כוללות עוד בית מגורים, בשטח של כ-200 מ"ר, ועוד זכות להקמת חמישה צימרים, בני ארבעים מ"ר כל אחד, ועוד שטחי שירות.

מלשכת שמחון נמסר: "שמחון לא צירף שום שטח ציבורי, אלא את המסלעה עצמה, שהינה שטח מדרוני כפי שאתה עצמך ציינת. שוב, הכול באישור הגורמים המוסמכים ולפי הנהלים. העובדה שאחיו אלי הוא יו"ר הוועדה אינה אלא החמרה נוספת, היות ושמחון נדרש לעמוד בכללים מחמירים. אלי שמחון לא השתתף בדיונים הנוגעים לאחיו. "הוספת השטח הירוק, כפי שנטען, אינה רלבנטית ואינה שימושית, היות ומדובר במדרון מסלעה המתנשא לגובה של 10 מטר, שלא ניתן לנצלו בשום פנים ואופן מבחינת הטופוגרפיה. ועד המושב חתם על התוכניות, ואישר זאת בחתימת בעלי זכות החתימה. לעניין ניגוד עניינים המצוין בשאלות, אנו סמוכים ובטוחים שכל המהלכים בוצעו בהתאם לחוק התכנון והבנייה".

על התוכניות לבניית צימרים ובית נוסף נמסר מלשכת השר: "אם וכאשר יחליט שמחון לממש הזכויות בנחלת אמו (בהנחה שיירש את הנחלה, ואין החלטה כזו כל עוד אמו בחיים), יפעל על-פי הנהלים ובהתאם לכללים. נכון לרגע זה לא ביקש לבנות צימרים, וגם לא בית נוסף. תוכנית 18384/ג אמנם מקנה זכויות בנייה וצימרים של עד חמש יחידות בשטח כולל של עד 200 מ"ר, אולם כל זאת בוצע בהתאם לחוק בחתימת ואישור מינהל מקרקעי ישראל והוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. איננו רואים כל פסול בבקשה לגיטימית זו שעברה את כל ההליכים הסטטוטוריים בהתאם לחוק. נדגיש: תוכנית המתאר המיועדת לכל המושב מאפשרת אמנם לבנות באופן עקרוני, אך שמחון טרם ביקש לעשות כן".

איך קרה שקרקע שנמסרה לשמחון באישור חריג כמגרש לבניית בית אחד לבן ממשיך, על יסוד טענה למצוקת קרקע, מקבלת מאוחר יותר את אישורו של מינהל מקרקעי ישראל להפוך למעין נחלה בפני עצמה, כאשר נוצרות זכויות בנייה משופרות של שלושה בתים, מעבר לתקן הניתן לנחלה רגילה?

לטענת המינהל, ההליך היה ראוי: "כאשר היזם הוא המושב, ומבקש לוותר על שטחים פתוחים לטובת נחלה/מגרש, אין המינהל מונע זאת. התוכניות מתירות הקמת צימרים בהיקף של עד 200 מ"ר, לפי המותר בנוהל האגף החקלאי. לגבי הגדלת הנחלות, האגודה רשאית להכין תב"ע להגדלת הנחלות רק לחלקן ולא לכולן. אם הדבר עומד בנוהלי ממ"י (גודל הנחלה, מספר הצימרים ושטחם) אין מניעה לאשרה".

צימרים? שמחון?

בסופו של התהליך, כאשר בגליל מתנהל מירוץ על קרקע לצימרים, יצר שלום שמחון נכס נדל"ני מעניין. אף שמחירי הקרקע באזור נמוכים מאוד, נבראה כאן נחלה חדשה: מגרש של כשני דונמים במקום מרהיב ביופיו, כאשר על המגרש עומד בית מגורים בשטח כמאתיים מ"ר, ומותר לבנות בו עוד בית מגורים של כמאתיים מ"ר כל אחד ועוד חמישה צימרים של ארבעים מ"ר כל אחד, וכל זה מאובטח כיאות.

שמחון מגחך ושואל בציניות אם מישהו באמת מדמיין שהוא מתעתד לפתוח עסק של צימרים בגליל. מצד שני, הוא חבר בממשלה מתנדנדת ובמפלגה אבודה. האופציה שלו פתוחה. תרצו להזמין מקום?

הכתבה המלאה וכתבה נוספת על ניגודי העניינים של השר שמחון - במגזין G ובפורטל הנדל"ן של "גלובס"

עוד כתבות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

טראמפ: ישראל הסכימה לתנאים להפסקת אש ל-60 יום בעזה

קטאר ומצרים יעבירו את ההסכם לחמאס; טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● שגריר ארה"ב מאיים: אולי מפציצי ה-B2 צריכים לבקר בתימן ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

בעקבות הזינוק בבורסה בת"א: גל מימושי מניות בהיקף של כמעט 3 מיליארד שקל ע"י בעלי עניין

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic