גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההכפשה איבדה את כוחה

בידי רשות המסים אקדח והוא יורה, אך אין לה יכולת לשלוט בעיתוי הלחיצה על ההדק

בית המשפט העליון קיבל באחרונה את אחת ההחלטות החשובות ביותר בתחום דיני המס, והיא שמעתה ואילך תהא רשות המיסים חייבת לספק לציבור מידע על שמותיהם של אזרחים שעימם הגיעה להסדר כופר.

על אף ששופטי בית המשפט העליון הכירו בכך שפרסום כזה פוגע בזכותו של האזרח לפרטיות, הם קבעו שזכות זו חייבת לסגת בפני האינטרס הציבורי בשקיפות. מעבר לנימוקים המבוארים בפסק הדין, יש להחלטה זו שני אפקטים חשובים, וחיוביים, שראוי לעמוד עליהם.

כוח האיום של רשות המסים

עד היום, לרשות המיסים היו שני אמצעים מרכזיים לאיים על אזרח שממנו היא מעוניינת לגבות מיסים: בהגשת כתב אישום פלילי, ובהכפשה הציבורית הנלווית לאישום הפלילי.

אזרח הנמצא תחת סיכונים כאלו, עשוי להיות מעוניין לשלם כופר, וזאת אפילו אם הוא סבור שלגופו של עניין, קיים סיכוי טוב שבית המשפט יקבל את עמדתו שלפיה הוא אינו עבריין או אפילו אינו חייב במס.

לאחר ההחלטה של בית המשפט העליון, לרשות המיסים נותר עדיין הכוח לאיים בהגשת כתב אישום נגד אזרח, אך נשלל ממנה הכוח לאיים בהכפשה ציבורית של האזרח. כתוצאה מכך, קטן הכוח של רשות המיסים כלפי האזרח, וגדל הכוח של האזרח להתמודד נגדה.

לכאורה, טענתי מופרכת, שהרי ברגע שרשות המיסים חייבת לפרסם את שמות החשודים שעימם הגיעה להסדר כופר, רק גדל הסיכון של הנישום בהכפשה ציבורית. אך דווקא חובה זו של רשות המיסים היא ששוללת ממנה את הכוח לאיים בהכפשה כזו.

על מנת להבין טענה זו, נשתמש באנלוגיה הבאה:

נניח שניתן היה לייצר שני סוגים של אקדחים - כאלו היורים מיד בשנייה שהם נשלפים, וכאלו היורים רק לאחר לחיצה על ההדק. לכאורה, קופאים החשופים לאיום של שוד הקופה שעליה הם מופקדים, היו מעוניינים שהאקדח הנמצא בידי השודדים הפוטנציאליים יהיה מהסוג השני - כזה שיורה רק לאחר לחיצה על ההדק.

אך העובדה שהשודד מסוגל לשלוט באקדח ולהימנע מירי, היא שנותנת לו את הכוח לאיים על הקופאי, ולהכריח אותו לפתוח את הקופה. אילו היו רק אקדחים מהסוג הראשון, השודדים היו יכולים לירות בקופאים, אך לא לאיים עליהם, ולכן גם לא יכולים היו להכריח אותם לפתוח את הקופה.

במילים אחרות, הכוח שלא לממש את האיום, הוא שנותן כוח למאיים.

באופן דומה, ולהבדיל אלף אלפי הבדלות, ברגע שניטל מרשות המיסים הכוח לשמור את הכופר בסודיות והיא חייבת לפרסם את שם החשוד, ניטל ממנה גם הכוח לאיים בפרסום שמו. נטילתו של כוח זה מחזקת את הנישום ולא מחלישה אותו.

טענתי זו מתחזקת מתגובתם של עורכי דין בתחום המס להחלטת בית המשפט העליון. עורכי דין אלו הזדעקו נגד ההחלטה, בטענה שרבים מאלו המגיעים להסדרי כופר אינם עבריינים, והסיבה היחידה להסכמתם לשלם כופר היא רצונם להימנע מחשיפה ציבורית. מסיבה זו, לגישתם, מגיעה לנישומים אלו סודיות. לגישתי, לעומת זאת, דווקא על אזרחים/נישומים חפים מפשע אלו באה ההחלטה להגן, שכן מעתה רשות המיסים לא תוכל יותר לאיים עליהם בפרסום, ולכן, לאחר החלטת בית המשפט העליון, קטן יותר הסיכון שהרשות תפתח נגדם בהליך כלשהו.

חשוב להבין שלמרות האפקט המחליש המתואר לעיל, גם אחרי החלטה זו של בית המשפט העליון נותר בידי רשות המיסים כוח משמעותי, שנובע מכוחה לגבות כופר או תשלום מס במישור האזרחי, בתמורה לוויתור על כתב האישום. אם מעוניין המחוקק לחזק את האזרח ולהחליש כוח זה של רשות המיסים, עליו לבטל כליל את מוסד הכופר וליצור חיץ מוסדי קשיח בין הזרוע הפלילית של רשות המיסים לבין הזרוע האזרחית של רשות זו.

מונופול מפלה (נגד "סלבריטאים")

ממבט ראשון נדמה כי הנפגעים המרכזיים מההחלטה של בית המשפט העליון הם דווקא אלו שפרסום שמם בהקשר של העלמות מס פוגע בהם יותר (רק לשם הנוחות נכנה את אלו ה"סלבריטאים"). אך במבט מעמיק יותר, נראה ש"סלבריטאים" אלו הם דווקא הנהנים המרכזיים מן ההחלטה.

על מנת להבין זאת, עלינו להסתכל על כל הסוגיה הזו מזווית מבט שונה:

לרשות המיסים, כמו לכל רשות חוקרת, יש מונופול על הזכות לעשות שימוש בכוח. כוח מונופוליסטי זה מאפשר לרשות המיסים לגבות מאזרחים מחיר מונופוליסטי על מכלול השירותים שהיא מספקת. עד היום, לרשות המיסים הייתה אפשרות לספק שירות של אנונימיות, ועל שירות זה היא גבתה מחיר. כבר מכאן נובע שהעובדה שרשות המיסים חייבת לפרסם את שם הנישום שעימו הגיעה להסדר שוללת ממנה את היכולת לספק שירות שהוא קריטי לאזרח, ולכן ניתן לצפות שהאזרח יהיה מוכן לשלם עבור שירותי הכופר מחיר נמוך יותר.

אבל רשות המיסים אינה "סתם" מונופול. לרשות המיסים יש כוח שקיים רק לחלק קטן מהגופים המונופוליסטיים בשוק, וזהו הכוח להפלות בין לקוחות. כוח זה מאפשר לרשות המיסים לגבות מכל אזרח את המחיר המרבי שאותו אזרח מוכן לשלם עבור השירותים שהיא מספקת. עד היום, הכופר איפשר לרשות המיסים לגבות מן האזרח מחיר שהוא פונקציה של שני משתנים: א. רמת הסיכון של האזרח במשפט הפלילי - ככל שרמת הסיכון של האזרח גבוהה יותר, כך היה הנישום מוכן לשלם כופר גבוה יותר, ו-ב. מידת הפגיעות של האזרח מהפרסום - ככל שפרסום כזה יפגע יותר באזרח, כך הוא יסכים לשלם סכום גבוה יותר.

מכיוון שמידת הפגיעות של ידוענים ואנשי ציבור בהגדרה, היא גבוהה יותר, גבתה מהם רשות המיסים מחיר גבוה יותר עבור האנונימיות הנובעת מן הכופר. כיום, לאחר ההחלטה של בית המשפט העליון, רשות המיסים לא תוכל יותר להפלות על סמך מידת הפגיעות של האזרח, ותיווצר תופעה הפוכה: מכיוון שרמת הפגיעות של סלבריטאים מפרסום גבוהה יותר, רשות המיסים תוכל לגבות מהם כופר נמוך יותר. כלומר, ניתן לצפות שמשני אזרחים בעלי סיכון הרשעה דומה, תשלום הכופר הגבוה יותר יידרש דווקא מהאזרח האנונימי, שהפרסום פוגע בו פחות.

אין זה אומר שהנזק הכולל של הסלבריטאי יהיה נמוך יותר, אלא שסך הנזק (ממס מפרסום) יהא שווה. במובן זה, ובאופן פרדוקסלי אך מוצדק, ההחלטה של בית המשפט העליון מספקת הגנה חזקה יותר ל"סלבריטאים".

הכותב מנהל מרכז פישר לממשל תאגידי ורגולציה של שוק ההון, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב.

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב