גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

S&P500: דשדוש ואחריו עוד ירידה

4 האשמות כבדות, 5 צעדים שחייבים לנקוט כדי להציל, אופטימיות זעירה וזהירה מאד

אני מצטער על שחששותיי הגדולים ביותר ביחס למשבר הפיננסי התגשמו. אני יודע שזו חוכמה קטנה לנתח משהו לאחר מעשה, אבל מי שמכיר אותי, ומי שקרא את מאמרי שהתפרסמו כאן השנה, יודע, שבכל שלב ושלב בתהליך, הצבעתי על העיוורון של מקבלי ההחלטות בתחום.

אסכם את עיקר הטעויות, כי מהן אפשר ללמוד על הדרכים לפתרון אפשרי:

  1. אני מאשים את הפד' האמריקאי בכך שהוא פתר ועודו מנסה לפתור, כל איום פיננסי על ידי הזרמה אדירה של כסף יש מאין, ובכך ליצירות בועות, שהאחרונה בהן הייתה בועת הנדל"ן. הורדת הריבית של גרינספאן ל-1% והחזקתה ברמה זו זמן רב, יצרה את התנאים לפקיעתו של זרע הפורענות שממנו צמח המשבר הנוכחי.
  2. אני מאשים בתאוות בצע חסרת רסן את כל שרשרת הגורמים הנמשכת מענף הנדל"ן בארה"ב: האזרחים אשר לקחו משכנתאות ללא יכולת החזרה, כל מוסד אשר העביר הלאה את החוב וקיבל על כך עמלה, ולבסוף את חתולי וול-סטריט, למגוון פרוותיהם, אשר יצרו מהם אגחי"ם ופיזרו אותם לכל דכפין.
    פיזור הסיכון, שנראה אז כברכה, מבסס כיום את מהות חוסר האמון הבין-בנקאי ואת סיבת מחנק האשראי. יתר על כן, חברות הדירוג, אשר נתנו סיווג AAA לניירות אלו, נתנו את ההכשר להשקעה בהם כנכסים בטוחים ונזילים. אשמים גם כל הגופים המפקחים שהעלימו עין לאורך השנים ונתנו לתהליך להגיע להיקפים חסרי שליטה.
  3. אני מאשים את מי שהיה יכול למנוע את הדברים הבאים ולא עשה כך:
    1. ביטול כלל ה-UPTICK, לפיו אסור למכור בחסר מניות במצב של ירידה. הביטול נתן למוכרים בחסר את היכולת לתקוף ללא רחם חברות ולהאיץ את ההורדה בערכן.
    2. עמידה עיקשת בכלל החשבונאי של Mark-To-Market, אשר יצר מחיקת הון אדירה במאזנים של מוסדות פיננסים עד מחיקתם (Bear Stearns, Lehman Brothers).
    3. אי אכיפה של מכירה בחסר ללא כיסוי (Naked Short Selling).
  4. אני מאשים את הבנקים המרכזיים ואת הממשלות בכך שלא יצרו תוכנית עבודה גלובלית ומקיפה מרגע שהתבררה גודלה של הצרה. הם החליטו לפתור כל בעיה שצצה בנפרד. אי אישור תוכנית ההצלה של פולסון, היוותה דוגמא לנזק שגרמה הפוליטיקה ולתרומתה להחרפת המשבר.

איני בטוח כבר שאפשר למנוע מיתון עולמי קשה, בדומה לזה שבשנות ה-30, כפי שהבטיח אתמול יו"ר קרן המטבע העולמי בהכרזה פומבית. אם אפשר עוד למנוע, אלה הצעדים שיש לנקוט לשם כך:

  1. החזרת ה-UPTICK, מניעת Naked-Short-Selling וכללים נוקשים של מסחר הוגן בבורסות בכל העולם.
  2. מתן ערבות גורפת לכל ההלוואות הבין-בנקאיות על ידי גוף בינלאומי כמו קרן המטבע או הבנק העולמי, בתנאי שהבנקים יתחילו לתת הלוואות לצרכנים ולא ייקחו את ההזרמה אליהם לצורך תיקון המאזנים מן הנזקים שקרו.
  3. עצירה זמנית של כלל ה-Mark-to-Market עד שהמשבר יעבור במקצת ועד שלנכסים הבעייתיים יהיה שוב שוק.
  4. ערבות מדינה לפיקדונות ולחסכונות, במיוחד לפנסיות, עד יעבור זעם. מתן ערבות זו יגרום בעצם לאי הצורך בהפעלתה.
  5. הורדת ריבית מתואמת עולמית (כמו שהייתה) וכפייה של המוסדות הפיננסיים להעביר את ההורדה לצרכני הקצה.

לצידה של הקדמה קשה זו, אני עדיין מקווה שהשכל הישר יגבר, ושמקבלי ההחלטות בכל העולם, ובמיוחד באמריקה, ילמדו לעשות את הדברים מהר ולתאם ביניהם את הצעדים שבהם הם נוקטים. ניראה שקיימת הבנה בפד' ובממשל, שהכלכלה האמיתית עומדת כאן במבחן ולא רק המערכת הפיננסית הקורסת.

ולניתוח הטכני של היום

לפניכם גרף חודשי של מדד S&P500 כדי לקבל מושג על מצבו הנוכחי. שוו בנפשכם את ההשפעה של התמונה הזו על תיק הפנסיה הממוצע של אזרחי ארה"ב ומה זה יכול לגרום בתקופה רגישה זו של בחירות לקונגרס ולנשיאות:

לאחר שהקונגרס לא אישר את תוכנית ההצלה בפעם הראשונה, התסריט האופטימי התבטל וחזרנו לתסריט האפוקליפטי.

משה שלום 12 באוקטובר

די ברור שקיבלנו דוגמא מופלאה לכוחם של גלי 3 בסדרה מגמתית ובמיוחד כאשר מדובר ב-3 מ-3 וכו' האם הגענו לסיומו של גל 3 זה? ניראה שהמדד מתקרב לכך במהירות.

  1. אזור 810-760 (3 סגול), בו נמצא רמת תמיכה אדירה (תחתית 2003) ותיקון 50% מכל העלייה מאז 1974, ניראה כסביר לעצירה זמנית ולתיקון מעלה. אין לפעול על פי הנחה זו בינתיים, כי הכוחות השליליים חזקים כל כך שהם יכולים לגרום לגלישת נוספת מטה, והיא תהיה כואבת.
  2. המתנדים הגיעו למצב של מכירות יתר היסטוריות (1 ו-4 סגולים), אבל עדיין לא קיים סימן להיפוך מגמה כלשהוא. למעשה, האינדיקאטורים חזרו לערכים שלא ראינו מאז השיאים השליליים של 2000-2003.
  3. יש לזכור שאם הספרור נכון, לפנינו גל מתקן (או מדשדש) 4 שאחריו יגיע גל יורד נוסף 5. לדעתי, הסדרה כולה תיעצר באזור ה-61.8% תיקון פיבונצ"י, דהיינו באזור ה-620, לפני שניראה תיקון משמעותי וארוך טווח.

סיכום

אנחנו עדים להתרחשות אירועים היסטוריים של ממש. מהותם: פיצוץ בועת האשראי אשר נוגעת לכל חלק פיננסי של חיינו. עדיין קיימת תקווה שהקברניטים יוכלו למתן את קצב ההידרדרות ואת ההשפעה של המשבר הזה על הכלכלה האמיתית.

מדד S&P 500 האמריקאי מציג לנו את הפאניקה הקיימת בליבם של המשקיעים המוסדיים והן של החוסכים הקטנים. לפי כל כללי הניתוח הטכני, מדד זה מתקרב לתחתית, אבל יש לזכור שהמגמה היא כלפי מטה ובאופן דרמטי.

הנתון הממחיש בצורה היפה ביותר את הנקודה במשבר בה אנחנו נמצאים הוא ה-TED Spread. נתון זה מציג את ההבדל בין הריבית הרשמית לזו הנגבית בין הבנקים. הפרש זה מבטא את חוסר האמון הקיים בין השחקנים הראשיים של האשראי בעולם. הנתון מוצג באתר Bloomberg ורק ירידה דרמטית בערכו יצביע על שינוי מהותי במשבר הפיננסי הנורא הזה.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן