גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": האם עסקי בוטיק יכולים לשרוד בתקופת מיתון?

איך מתעתדים בעלי בוטיקים לשרוד את המיתון העומד בפתח? אחדים מאמינים שתמיד יהיה שוק למוצרים יוקרתיים, אחרים מתכוונים להוריד מחירים כדי לא ליפול - ויש גם כאלה שרואים במשבר הזדמנות

בשנים האחרונות אנו עדים לתופעת ה"בוטיקולוגיה": חדשות לבקרים צצים במחוזותינו בוטיקים חדשים, כמעט בכל תחום אפשרי. לצד הבוטיקים הקלאסיים: חנויות בגדים ויקבים; קמו להם בשנים האחרונות עשרות בוטיקים נוספים: מלון, צימר, ספא, טיולי בוטיק, בית בד, מחלבה, מכוורת, שוקוליטריה, קייטרינג בוטיק, מספרות בוטיק, נדל"ן בוטיק, בית השקעות בוטיק, ואפילו בוטיק למטאטאים, אתרי אינטרנט בוטיק, מקווה בוטיק, יוגה בוטיק ומשרדי עורכי-דין ויחסי-ציבור בוטיקים. "ריבוי הבוטיקים בהחלט מעורר את החשד שיש פה שרלטנות והתנשאות", אומר אלי מרון, מרצה לקמעונאות ושותף ברשתות "תלתן" (זכיינית ארקפה בישראל) ו"ספייסס" (כלי בית ותבלינים), "אם כי לקוח חכם יודע לזהות בוטיק אמיתי".

"במבנה שוק אופטימלי", מוסיף פרופ' מיכאל פרי, מרצה לשיווק ולאסטרטגיה במכללה למינהל ויו"ר חברת הייעוץ "מיצוב", "העסקים הקטנים מתחלקים לעסקי בוטיק - המציעים שירות אישי ומוצרים הנתפשים כייחודיים; ולעסקים הפונים להמונים ומציעים מחירים נמוכים. נכון שהמונח 'בוטיק' מובלט היום יותר במאמצי הפרסום והשיווק שלהם בגלל המסר שהוא משדר לצרכן, אבל לא נכון לומר שכל עסק קטן ממהר להגדיר עצמו בוטיק".

* מה הופך עסק קטן לבוטיק?

מרון: "בוטיק הוא עסק קטן שלרוב שומעים עליו מפה לאוזן, שמגוון המוצרים בו מצומצם ויקר ושלבעלים תמיד יש סיפור שמייחד אותו. עסק מפסיק להיות בוטיק ברגע שבעליו מחליט להרחיבו. זה קורה כשבעל הבוטיק מיצה את החלק ה'מסתורי' ורוצה להיחשף ליותר קהלי מטרה, ואולי בכך להגדיל את ההכנסות. בשלב זה, הופכים בעלי בוטיקים לאנשי עסקים הנוטשים במידה מסוימת את האידיאולוגיה. בוטיקיות נשמרת רק אם מצליחים לשמור על הצביון המקורי של הבוטיק מכל הבחינות".

פרופ' פרי: "שירות אישי, מיקום, ייחודיות מוצרים ומחירים גבוהים מאותתים לצרכן בוטיקיות".

* מה דינו של בוטיק בעתות מיתון?

מרון: "בוטיק נתפש כמותרות וכצלע במעגל 'החיים הטובים' הנסדקת ואף נשברת בימי מיתון. הנטייה היא לוותר מיד על מותרות ושומנים ולצמצם בהוצאה המשפחתית. מצד שני, לאנשים יש צורך נפשי בפיצוי ובוטיקים עשויים לפצות על מצב כלכלי גרוע".

פרופ' פרי: "מיתונים קודמים הראו שצרכנים קונים פחות בגלל רמת אי-ודאות גבוהה. ככל שרגישות הצרכנים למחירים גדלה, כך הביקוש למוצרים יקרים בירידה. מסיבה זו, המכירות של החנויות הזולות עולות על חשבון הבוטיקים וחנויות היוקרה שסובלות מירידה".

לדברי פרי, הדרך להתגבר היא בשימת דגש על ההיבט האישי: "להגיד 'אנחנו נתאים לך את מה שמתאים לך גם בתקופת מיתון'. להגיד, 'נכון יש לנו מוצרים יקרים, אבל יש לנו גם קו של מוצרים לא כל-כך יקרים'".

מקווה בוטיק: "תמיד יהיו טובלות וכלות"

הבוטיקיות לא פוסחת על המגזר הדתי. שמרית קליין-ביינהורן ואסתר המלי, שתי יזמיות דתיות, פתחו בתחילת השנה בגבעת שמואל את ה"עבריה": מקווה וספא בוטיק לנשים בלבד. המתחם המושקע בן ארבע הקומות כולל, בין היתר, חדרי טיפולים, חדרי אמבטיה וגולת הכותרת: שני מקוואות טהרה אסתטיים ומעוצבים למשעי. האחד ממוקם בחדר פרטי ומיועד לטובלת אחת, והשני גדול ואליפטי ומיועד למספר טובלות. שני המקוואות - שנבנו בפיקוח המרכז לטהרת המשפחה, הרבנות המקומית והרב לנדאו (לשיטת חב"ד) - רחוקים מלהידמות למקוואות הציבוריים. "הרעיון הוא שנשים ירגישו שהן מגיעות לטבול במקום יוקרתי, נקי ומטופח", אומרת המלי. "ביקרתי במקוואות ציבוריים ותמיד שאלתי את עצמי 'למה זה לא נראה אחרת'", מוסיפה קליין-ביינהורן ומציינת כי "ה'עבריה' נולדה מתוך צורך". קליין-ביינהורן, עורכת-דין בהשכלתה, הגתה את הרעיון לפני כארבע שנים: "באתי עם הרעיון לאסתר וזה קסם לה". המלי - מייסדת חברת הסטארט-אפ "מוביקס", שנמכרה בעבר תמורת כ-16 מיליון דולר - זיהתה מיד את הפוטנציאל העסקי: "כאישה דתייה שמקפידה להיטהר, מקווה בוטיק נראה לי יותר מנחוץ". אל השתיים הצטרף משקיע נוסף, עקיבא אייזנברג, ובהשקעה של כ מה מאות אלפי דולרים הקימו את ה"עבריה".

* היתרונות למקווה בוטיק ברורים. מה החסרונות?

קליין-ביינהורן: "הטוטאליות. הצורך בהתאמה אישית של השירות לכל לקוחה ולקוחה דורש הרבה מאוד תיאומים וטכניקה".

* עד כמה חשוב לכם להישאר בוטיק?

המלי: "אנחנו נהנים מהייחודיות של המקום. כרגע, אין לנו כוונה להתרחב באמצעות סניפים וזכיינים, למרות שכל הזמן מציעים לנו. ברור לנו שהתרחבות פירושה איבוד הבוטיקיות".

* האם המיתון המסתמן מדאיג אתכם?

המלי: "להערכתי, כאשת עסקים עם אינטואיציה חזקה, לא נרגיש כאן מיתון ולא נינזק ממנו כי תמיד יהיו טובלות וכלות. נשים ימשיכו לבוא להיטהר ולהתפנק. חוץ מזה, כאישה מאמינה, אני מאמינה שהכל בידי שמיים".

* ובכל זאת, כיצד תנהגו אם יפרוץ כאן מיתון קשה?

קליין-ביינהורן: "אם בכל זאת יפרוץ מיתון, נתאים עצמנו למצב. זה אומר שנציע שירות גם ללקוחות עם תקציב נמוך יותר".

עבריה

שנת הקמה: 2008

בעלים: שמרית קליין-ביינהורן, אסתר המלי ועקיבא אייזנברג

מס' עובדים: 40

עלות טבילה במקווה: בין 65-100 שקל

משרד עו"ד בוטיק: "פיטורים המוניים יצריכו עורכי דין כמוני"

מה ההבדל בין משרד עורכי-דין קטן למשרד עורכי דין בוטיק? "משרד קטן לוקח תיקים מכל הבא ליד כדי לשרוד, לעומת משרד בוטיק המתמקד מתוך בחירה בנישה", כך משיב עו"ד שי טל, שהקים אשתקד משרד בוטיק המתמחה בדיני עבודה. טל הוא משרד של אדם אחד: "אני מעדיף לא להעסיק מזכירה כי דברים עלולים להתפקשש. אין לי גם עניין לקלוט עורכי דין כי זה דורש השקעה בגיוס ובהכשרה, בפרט כשמדובר בימים בהם עורכי דין באים והולכים כמו אנשי מכירות. אין לי עניין בכל אלה, כי אני רוצה להישאר משרד בוטיק קטן שנותן שירות אישי".

* אז למה הוספת את ה"שות'" לשם המשרד?

"כמי שצופה את פני העתיד היה לי חשוב לרשום 'שי טל ושות'' כפלטפורמה עתידית. משרד בוטיק יכול להגדיל את נפח הפעילות שלו ולהכניס שותפים ועדיין להישאר בוטיק".

* מה החסרונות של משרד עורכי-דין בוטיק?

"עבודה קשה יותר לעורך-הדין. צריך להיות זמין יותר שעות, ולפעמים אין הפרדה בין העבודה לבית. מבחינה שיווקית, העובדה שאתה קטן לעתים משפיעה לרעה כי יש לקוחות שחושבים שהגודל כן קובע. חיסרון נוסף הוא במחזור, שלא יכול לקפוץ מעל רף מסוים".

* מה היתרונות?

"שאתה עובד לבד ואין לך שותפים על הראש. אתה קובע לעצמך את הלו"ז. אתה יכול להתמקצע כי אתה ממוקד בתחום אחד בלבד. גם שכר הטרחה גבוה ביחס למשרדים קטנים, כי השירות שאני נותן איכותי יותר".

* האם קיימת תחרות קשה בשוק משרדי עורכי דין הבוטיקים? האם אתה חושש ממיתון?

"יש תחרות, ובשנים האחרונות משרדים גדולים, שמנסים להגדיל את סל השירותים שלהם, בולעים באמצעות מיזוג משרדי עורכי דין בוטיקים. זה אומנם אטרקטיבי למשרדי הבוטיק, אך אני מעדיף בשלב זה להישאר אדון לעצמי. בנוגע למיתון, אם יפרוץ סביר להניח שיהיו פיטורים המוניים ושעובדים יצטרכו עורכי דין כמוני המתמחים בדיני עבודה, כי תמיד חסרים דברים ולא משלמים להם הכל".

שי טל ושות'

שנת הקמה: 2007

בעלים: שי טל

מס' עובדים: אין

תעריף לשעת עבודה: 150 דולר מע"מ

משרד יח"צ בוטיק: "אלטרנטיבה זולה מפרסום"

היחצ"נית, סמדר חדש, חותמת את ההודעות לעיתונות ואת האי-מיילים שלה כך: "סמדר חדש, בוטיק ליחסי ציבור". בדומה לתקציבאיות רבות, גם חדש הקימה בביתה, אחרי שהשתפשפה באחד ממשרדי יחסי הציבור הגדולים, משרד יחסי ציבור קטן. על פניו, נראה כי אין כל הבדל בין משרד יחסי ציבור קטן הפועל מהבית למשרד יחסי ציבור בוטיק. חדש מתעקשת שכן: "ההבדל הוא בשירות. משרד קטן לוקח לקוח ומריץ עליו כתבות בעיתונים. משרד בוטיק, לעומת זאת, מפתח עם הלקוח גם תוכן שיווקי".

* נראה שהמונח "בוטיק" נשחק ונעשה בו שימוש המוני.

"אני לא מכירה הרבה משרדי יחסי ציבור שמגדירים עצמם 'בוטיק'".

* ההגדרה "בוטיק" באמת עוזרת לך בגיוס לקוחות?

"המילה 'בוטיק' יוצרת תגובה אצל אנשים. עם זאת, אני לא יכולה לומר לך שהמונח לבדו תורם לשורה התחתונה של העסק".

* מה היתרונות והחסרונות בבוטיק בתחום שלך?

"היתרונות: העבודה היא תהליך יצירתי, מספק ומאתגר עבור כל פרויקט; אין 'סרט נע' אלא ליווי אישי וצמוד של כל לקוח; עבודה עם לקוחות איכותיים שמחפשים שירות בוטיקי. החסרונות: שעות עבודה ארוכות עם כל לקוח; פיתוח קונספט חדש עבור כל פרויקט, כלומר כל פעם צריך 'להמציא את הגלגל'; ומספר לקוחות מצומצם כדי לשמור על 'בוטיקיות', וזה אומר שיש 'תקרת צמיחה'".

* מיתון גורם לירידה בפרסום. עד כמה את חוששת ממיתון?

"אני אופטימית כי בעלי עסקים מחפשים אלטרנטיבות זולות לקדם מכירות, ויחסי ציבור היא אלטרנטיבה זולה מפרסום".

סמדר חדש יחסי ציבור

בעלים: סמדר חדש

שנת הקמה: 2006

עובדים: אין

מחזור מכירות שנתי: כ-500 אלף שקל

בית בד בוטיק: "על בריאות אנשים לא מתפשרים"

כשהחקלאות מתה, משפחת אברמוב-שפירא ממושב חגור החליטה לנצל את עתודות עצי הזית שלה בדרך אחרת: בית בד.

לפני כ-4 שנים הקימה את שמנא, שכיאה לבית בד בוטיק מייצר כמות קטנה אך איכותית של שמן זית.

"אתה עומד ליד מכונה שעושה הרבה רעש ומוציאה מעט שמן", משחזר ארז אברמוב, מבעלי בית הבד, את רגעיו הראשונים כיצרן שמן זית, "אין בנו חרטה כי חיפשנו לייצר חקלאות יפה שמשלבת תיירות".

לדבריו, בישראל פועלים כ-10 בתי בד בוטיקים אמיתיים, כשמגדירים עצמם ככאלה עוד כמה מאות: "יש הרבה שרלטנים בתחום. כל מי שיש לו כמה עצי זית ומייצר שמן קורא לעצמו בית בד בוטיק".

* מה עושה בית בד לבוטיק?

"סלקטיביות במיון הזיתים, לא כל משלוח מתקבל; תהליך ייצור איטי ומבוקר, שמטרתו לשמר טעמים ולא מיצוי מהיר של השמן; שימוש במגרסת סכינים ולא בפטישים, המורידה חום בתהליך ומקטינה מרירות בעיסה; סדרות ייצור קטנות ועוד".

* האם בית בד בוטיק יכול להיות רווחי?

"בית בד כרוך בהשקעה אדירה שאין לה סוף. עד כה השקענו כ-2 מיליון שקל, ואם נחזיר את ההשקעה תוך 10 שנים מצבנו יהיה טוב.

"צריך להיכנס לעסק הזה עם הון עצמי ועם הרבה אורך נשימה. למרות הקושי, המחזורים שלנו גדלים מדי שנה".

* האם המיתון המסתמן עלול להנחית מכת מוות על עסק כמו שלכם?

"אנחנו לא צופים מכת מוות לשמנא מכמה סיבות: שמן זית נתפש כחלק בלתי נפרד מאורח חיים בריא, ועל בריאות אנשים לא מתפשרים; המוצר שלנו פונה לקהל ממעמד סוציו אקונומי בינוני-גבוה, שלדעתנו ימשיך לקנות שמן זית איכותי גם בזמן משבר; וכיוון שאנחנו מוכרים כמות שמן מוגבלת מלכתחילה, לא צפויה פגיעה בכמות המכירות".

* מה היתרונות והחסרונות של בית בד בוטיק?

"היתרון הוא שאנחנו לא נמצאים בג'ונגל המכירות של רשתות השיווק, אנחנו מוכרים בבית הבד ובמספר נקודות מכירה מצומצם.

"החיסרון הוא שצריך אורך רוח כלכלי ומנטאלי והרבה אמונה, כי הפיתוי לייצר שמן לא איכותי ובכמויות גדולות גדול יותר".

שמנא

שנת הקמה: 2004

בעלים: משפחת אברמוב-שפירא

מס' עובדים: 2

מחזור מכירות שנתי: 1.2 מיליון שקל

עלות בקבוק שמן זית 750 מ"ל: 50 שקל

10 טיפים להקמת עסק בוטיק

על-פי אלי מרון, מרצה בבית-הספר למינהל המסלול האקדמי המכללה למינהל:

1. תכנון מדויק של הקונספט. יש להגדיר מה העסק כן ומה הוא לא, להתמקד, רק אז יש סיכוי לקלוע לקהל המטרה אותו רוצים לשרת ולהיות בוטיק.

2. תכנון ופיתוח המותג. לכל מותג יש אישיות וערכים שאמורים להתחבר לקהלי המטרה. ערכים אלה באים לידי ביטוי בשפת המותג ובדיאלוג שהוא יוצר עם קהלי המטרה, לכן חשוב לתכננו ולהגדירו מראש. כמו-כן, יש להגדיר במדויק את קהלי המטרה ואת התובנה הצרכנית (האם המותג עונה על הצורך); ואת ההבטחה הצרכנית של המותג (מה אני מבטיח לצרכן והאם המותג מקיים את התועלת שהוא מבטיח).

3. הסיפור שמאחורי. חשוב לפרסם ולהבליט את הסיפור שמאחורי הבוטיק. אם אין לכם סיפור, מומלץ להמציא אחד כזה. אך צריך להיזהר עם ההמצאות, כי בסיפור יש הבטחה צרכנית ורצוי שהוא לא יהיה מזויף. חשוב לציין, כי ריבוי הבוטיקים מקשה ומחליש את הסיפורים האמיתיים.

4. מיקום. מיקום הבוטיק, מן הסתם, צריך להיות קשור לסיפור שמאחוריו.

5. מחירים. רמת המחירים בבוטיק נחשבת לגבוהה יחסית וכתוצאה מכך למסננת קהל. בעתות משבר כלכלי, אין להיגרר להורדת מחירים חריפה כדי לא לפגוע במיצוב של הבוטיק. מצב כלכלי זה מחזוריות וימים טובים יותר יגיעו, לכן חשוב לשמור על רמת המחירים גם בתקופות קשות.

6. שירות אישי. נוכחות בעל הבוטיק בבוטיק רוב שעות הפעילות הכרחית כחלק מהשירות האישי, מהפרסונליזציה מול הלקוח.

7. מגוון מוצרים. בוטיק מאופיין במגוון מוצרים צר בעומק וברוחב. חשוב לשמור על כך, ויחד עם זאת להקפיד על חדשנות במגוון המוצרים הקיים.

8. קשר עם לקוחות. שמירה על קשר עם לקוחות חשובה לכל עסק, אבל עבור בוטיק הממקד את פעילותו על פלח קטן יחסית הדבר חשוב כפליים, כי הלקוח הוא מקור הכנסה ייחודי ואישי.

9. ניהול לקוחות. רצוי לקדם מכירות (מפגשים, טעימות ועוד) כחלק מתמהיל השיווק, הן בבוטיק והן מחוצה לו, במסגרת מה שמכונה Customer relationship management.

10. שמירה אל הצביון לאורך זמן. בוטיקיות נשמרת רק אם מצליחים לשמור על הצביון המקורי של הבוטיק מכל הבחינות: הסיפור שמאחורי, חדשנות במגוון המוצרים, סינון קהלי מטרה באמצעות שמירה על רמת מחירים, והיכולת של הבעלים להתמיד בקונספט.

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?