גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בבנק אוף אמריקה ל"גלובס": "מתי תתחיל ההתאוששות? אם לא יתרחש אירוע דרמטי, במחצית 2009"

ששון דרויש: "במשבר הנוכחי, אם אתה לא בן 88 - אין לך ניסיון רלוונטי שאתה יכול להיאחז בו" ; "תמיד יהיו מנכ"לים שהמציאות לא מדברת אליהם. מי שמציאותי יבין שצריך להתפשר על המחיר במכירת חברות"

"זו תקופה עצובה בשבילי, יש לי הרבה חברים במוסדות שפשטו את הרגל ונעלמו. עד שנת 2000 עבדתי בליהמן, יש לי חברים שעבדו בבר סטרנס או במריל לינץ' ו-AIG".

כך אומר ל"גלובס" ששון דרויש, בכיר בקבוצת בנקאות ההשקעות של בנק אוף אמריקה, מי שאחראי בין היתר על שירותי בנקאות ההשקעות שמקבלת נייס, וניהל הנפקות עבור סרגון ואמדוקס. זה לא שדרויש דואג, חלילה, למקום העבודה האישי שלו, אחרי הכול בנק אוף אמריקה לא רק שלא פשט את הרגל, הוא אף היה זה שרכש את בנק ההשקעות מריל לינץ', בעסקת החלפת מניות מפתיעה בהיקף של 50 מיליארד דולר.

"באופן אישי אני יכול להרגיש רגוע", אומר דרויש, ישראלי ממוצא עיראקי, שגדל באיראן וחי כבר 16 שנים בארה"ב. "אבל למרות שהבנק שאני עובד בו הוא בצד השורד, בצד שקונה מוסדות פיננסיים אחרים, ולא בצד שפושט את הרגל ונמכר, זה לא כיף לעבור את התקופה הזו. זה לא כיף לנצח את המלחמה הזו, ולקנות מוסדות פיננסיים בני עשרות שנים שפושטים את הרגל".

בתקופה האחרונה, קשה למצוא בנקאי השקעות שיסכים להתראיין. גם בנקאי ההשקעות שיושבים בישראל, בנציגויות הלא מעטות של מוסדות פיננסיים בינלאומיים שהתמקמו במרחב הגיאוגרפי הצר שבין מרכז תל אביב להרצליה פיתוח, אינם מדברים לציטוט בחודשים האחרונים. אולי הם למדו מהנסיון המר של לן רוזן, מנכ"ל ליהמן ברדרס ישראל, שהתראיין ל"גלובס" בסוף אוגוסט, ואמר שאינו רואה "תסריט של נפילת בנק השקעות נוסף מתממש", שלושה שבועות לפני שליהמן עצמו קרס.

לדרויש, שמתראיין כעת לרגל ביקורו הקרוב בישראל, במהלכו ישתתף בכנס Journey של ארנסט אנד יאנג ו"גלובס", וידבר על אסטרטגיות של אקזיט לסטארט-אפים בוגרים, יש הסבר לשתיקתם של העמיתים.

"לנו, בנקאי ההשקעות, יש הרבה ניסיון, ורוב העצות שלנו באות מניסיון", הוא אומר. "מגיעה אלינו חברה, ואנחנו יכולים להיזכר בחמש, שש או עשר חברות אחרות, שבאו אלינו בעבר במצבים דומים, ולייעץ לה לפי מה שאנחנו מכירים מהניסיון. בתקופה האחרונה, אלא אם כן אתה בן 88, אין לך שום ניסיון רלוונטי שאתה יכול להיאחז בו שבכלל דומה למה שמתרחש היום. האמת היא שאפילו המשבר ההוא של 1929 לא דומה למה שקורה היום, והצורה שבה הבעיות נפתרו אז לא דומה לצורה שבה הן ייפתרו היום. אנחנו נמצאים בטריטוריה חדשה לחלוטין, במהלך שמעולם לא נעשה".

"יש בשוק חברות במחירי מציאה"

- בנקאי השקעות מייעץ לחברות בהנפקות, בגיוסים ובעסקאות של מיזוגים ורכישות. איך העבודה שלך נראית במצב הנוכחי?

"המצב כרגע הוא אנומלי, שוק האג"ח ושוק האקוויטי קפואים היום לחלוטין. מאז תחילת אוגוסט לא ראינו ולו הנפקה ראשונית אחת - ולשם השוואה, בשנה שעברה ראינו, בממוצע, קרוב לארבע הנפקות בשבוע. לכל זה יש השפעה עקיפה גם על שוק המיזוגים והרכישות. בתקופות של חוסר ודאות הוא אמור לפרוח, כי אתה יכול פתאום למצוא לא מעט חברות במחירי מציאה. בפועל אנחנו רואים לא מעט חברות שיושבות על הרבה מאוד מזומנים, ולמרות המציאות בשוק הן עדיין לא פותחות את הארנק ולא מבצעות רכישות".

- יש לך הסבר למה לא רואים גל של מיזוגים ורכישות?

"הבעיה היא חוסר היכולת לגייס כסף חדש. החברות לא יודעות לכמה זמן - לכמה חודשים או שנים - הכסף שיש להן בקופה אמור להספיק. השוק כרגע נמצא בשיתוק, אבל אנחנו ממשיכים לעבוד, וברגע שייפתח חלון של גיוס כספים, נתחיל לראות גל של מיזוגים ורכישות. אני לא יודע מתי זה יקרה, אבל אולי כבר בדצמבר או ינואר".

- ממקומך הנוכחי בתעשייה, מתי לדעתך יסתיים המשבר?

"קשה לדעת. ב-1929 לקח לנו 20 שנה, כולל מלחמת עולם באמצע, בשביל לצאת באמת מהמשבר. ההנחה שלנו היא שאנחנו הולכים כרגע למיתון, ל-Recession, ולא לשפל, או ל-Depression. אני מאמין שאם לא יתרחש שום אירוע דרמטי, כמו חס וחלילה עוד פיגוע ענק בסגנון ה-11 בספטמבר, אז מתישהו במהלך המחצית השנייה של 2009 נתחיל לראות את ההתאוששות וההבראה. אבל צריך לזכור שאני לא כלכלן - אני בסך הכול בנקאי השקעות".

"לכל הלקוחות שלי רשימת קניות ביד"

כאמור, דרויש צופה בקרוב גל גדול של רכישות ומיזוגים. "לכל חברה רצינית וגדולה יש צוותים שזו העבודה שלהם", הוא אומר. "כל הדירקטוריונים וכל המנכ"לים חושבים על זה כל הזמן, אבל השאלה היא שאלה של תזמון. כל החברות שהן לקוחות שלי הן חברות עם רשימת קניות ביד. יגיע הרגע שבו הן יתחילו לעבור על הרשימה ברצינות ולעשות טלפונים לשמות שמופיעים בה".

- וזה עדיין לא קורה רק בגלל החברות בצד הרוכש?

"גם בצד הנמכר יש דברים שמעכבים את הגל הזה של מיזוגים ורכישות. צריך להתרחש איזשהו תהליך של תיאום מחדש של הציפיות, כמו התהליך שראינו ב-2001-2003, בעקבות התפוצצות בועת ההיי-טק. ההתאמה הזו, עדכון הציפיות, חייבת לקרות, כי לסטארט-אפים שמגיעים היום לבשלות אין אופציות אחרות לאקזיט. השוק הראשוני לא מספיק חזק, וגם חברות שמגיעות ל-50-100 מיליון דולר מכירות לא יכולות כרגע להנפיק, ובוודאי שלא יכולות להנפיק לפי שווי כדאי".

בדרך לתיאום מחדש של הציפיות, שאמור לאפשר גל חדש של מיזוגים ורכישות, ישנו מכשול מרכזי שצריך לעבור, מכשול המנכ"ל. "תמיד יהיו לך מנכ"לים שהמציאות לא מדברת אליהם. מי שמציאותי, יבין שהוא לא יקבל בעתיד הקרוב את מה שחברות דומות קיבלו לפני שנה או שנתיים". לדברי דרויש, קרנות ההון-סיכון שמושקעות בחברות אמורות להיות בין הגורמים המציאותיים שילחצו לאפשר מכירה.

עם זאת, דרויש משוכנע שגל הרכישות עתיד להתממש בקרוב: "לא מזמן היו שלוש אופציות לאקזיט - מכירה למשקיע אסטרטגי, מכירה לפרייבט אקוויטי או הכנסת משקיע פרייבט אקוויטי, והנפקה ציבורית. כיום שתי האפשרויות האחרונות פשוט נעלמו. ייקח קצת זמן, אבל בסוף המוכרים יבינו שהם צריכים להתחיל להתפשר על המחיר".

"כולנו רוצים איזו 'נוקיה' ישראלית"

- בשנה האחרונה בארץ אפשר היה לשמוע טענה אחרת, לפיה מרבית הסטארט-אפים מכוונים לאקזיט פיננסי מהיר. יש מי שאומר שישראל זקוקה לפחות אקזיטים ויותר חברות גדולות ועצמאיות.

"הטיעון הזה נשמע לי מאוד סוציאליסטי ולא קפיטליסטי. יש דוגמאות של חברות שהנפיקו מהר מדי, דוגמאות של חברות שמכרו מהר מדי, ובאותה מידה יש גם דוגמאות של חברות שהיו יכולות להימכר וחבל שלא הלכו על זה. אם יש טכנולוגיה אצל חברה קטנה, והמנכ"ל מעוניין למכור אותה לחברה גדולה כדי שהטכנולוגיה תוכל לתפוס בכל העולם, אז אין שום סיבה שהוא לא ימכור את החברה שלו. כמובן שכולנו היינו רוצים לראות איזו 'נוקיה ישראלית', אבל כדי שתקום נוקיה כזו צריך המון המון מזל, והרבה תנאים נוספים".

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי