גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: כשדירה שמונה לה כונס נעזבה ע"י הדיירים - כונס הנכסים ישלם את הארנונה

כך גם כשדבר נטישת הדירה נודע לכונס זמן רב לאחר מכן ; מה משמעות הדבר בנוגע להמצאת אישור עירייה לטאבו?

לכול ידוע, כי בעת שבעל דירה מוכר את זכויותיו בה, לא ניתן לבצע את העברתן, משמו לשם הרוכש, בספרי המקרקעין (בטאבו), בלי למסור לרשם המקרקעין את אישור העירייה לטאבו. אישור כזה יימסר לבעל הדירה רק כאשר ברישומי העירייה לא יופיעו כל חובות בגין הדירה, אף לא חובות בגין תשלומי ארנונה. לעתים מתברר לבעל הדירה, למוכר, כי מי ששכר אותה ממנו עד לאחרונה, הותיר אחריו חוב ארנונה שכזה. ואו אז, הוא מוצא עצמו תוחב את ידיו לכיסו ומשלם חוב זה על-מנת לקבל את אישור העירייה לטאבו. כך הוא עושה, בין היתר, לאור סברתו (המוטעית), שלפיה עליו, כבעל הדירה, חלה חובת תשלום הארנונה לעירייה, גם אם לא הוא מתגורר בה. הוא אינו יודע, כי חובה זו חלה על המחזיק. הוא אינו יודע, כי ככל שבעת השכרת דירתו, הוא הודיע לעירייה אודות כך, וככל שהוא ביקש להעביר את חיובי הארנונה על-שם השוכר, חוב ארנונה שנוצר בתקופת השכירות הוא עניין שבין השוכר לבין העירייה. במקרה כזה העירייה אינה רשאית להתנות את מסירתו לידיו של האישור לטאבו בסילוק אותו החוב.

לפיכך, מה טוב שבא פסק-דינו של שופט בית-משפט השלום בתל-אביב, עודד מאור, בתביעתה של עיריית חולון נגד עו"ד שלמה ובר, והעלה את הסוגיה על סדר היום. הזדמנות "לרענן" את הנהלים ולהעלות את הדברים לתודעת הקורא. אף שפסק הדין עוסק, בעיקר, בשאלה האם כונס נכסים אחראי לחובות הארנונה, הרובצים על דירה, מעת מועד עזיבת המחזיקים את הדירה או שמא ממועד תפיסתה על-ידו, בפועל, של החזקה בה, ניתן להשליך ממנו אף על הסוגיה האמורה.

בעל הזיקה הקרובה לנכס

בשנת 2002 מונה עו"ד ובר כונס נכסים על דירתם של בני זוג בחולון. כך קרה לאחר שהשניים לא פרעו את תשלומי המשכנתא לבנק הפועלים. במועד בלתי ידוע עזבו בני הזוג את דירתם והותירו אחריהם אף חוב בגין ארנונה. רק לקראת סוף 2007 פנה הכונס-ובר לראש ההוצאה לפועל בבקשה, שהתקבלה, שזה יתיר לו לתפוס חזקה בדירה.

בשנת 2008 הגישה העירייה, באמצעות עוה"ד דנה גוטמן ודוד ששון, תביעה בגין חוב הארנונה. בתביעתה היא טענה, כי בני הזוג עזבו את הדירה כבר בחודש פברואר 2005, וכי אחריותו של הכונס לתשלומי הארנונה חלה מן היום, שבו הם עזבו אותה. עו"ד ובר טען, מנגד, כי מאחר שתפיסת החזקה בדירה על-ידו נעשתה אך ורק על-פי הוראות ראש ההוצאה-לפועל, הרי לא ניתן לחייבו בגין התקופה שלפני מתן החלטת ראש ההוצל"פ.

השופט מאור דחה את כל טענותיו של ובר ופסק נגדו. "הוראת החוק הרלוונטית קובעת שארנונה תשולם בידי המחזיק בנכס", פתח באותו הדבר, שאינו ידוע לרבים מבין ההדיוטות. "בשורה ארוכה של פסקי דין נפסק שהמחזיק לצורך החיוב בתשלומי ארנונה הוא 'בעל הזיקה הקרובה ביותר לנכס'", המשיך. "יחד עם זאת נפסק כי השימוש בנכס אינו מהווה תנאי לחיוב בארנונה וחובת התשלום בארנונה כללית חלה גם על מחזיק פונקציונאלי של נכס ריק", התכוונן לעבר התביעה שבפניו. לדידו, גם בעלים של דירה, שאינו מתגורר בה והעומדת ריקה, ייחשב "מחזיק למעשה", לפחות כאשר יש בידו אמצעי שליטה בדירה, כגון מפתח.

מאור אזכר את הבסיס לדברים אלה. שהרי מטרת חיובו בארנונה של "המחזיק למעשה" היא ליצור קשר הדוק ככל האפשר בין זהות המשלם לבין זהות הנהנה משירותי העירייה, שהם תמורה עקיפה לארנונה. ברי, כי כשאדם מתגורר בדירה, הוא הנהנה העיקרי משירותים אלה. וכאשר הדירה ריקה, הבעלים, או מי שנכנס בנעליו, הוא הנהנה העיקרי מהם.

מאור התייחס לכך, שמעת מינויו של כונס נכסים על דירה, הוא מקבל אותה תחת פיקוחו. או אז הוא הופך לבעל הזיקה הקרובה ביותר לדירה. כך מאחר שיכולתו לשלוט בה ולעשות בה פעולות עולה על יכולתם של בעלי הזכויות בה. עם זאת, כל עוד יש מי שמתגורר ומחזיק באותה הדירה, יהיה הוא החייב בתשלום הארנונה במהלך תקופת החזקתו בה, זאת מכוח היותו המחזיק של הדירה. "מעת שעזבו... (בני הזוג - א"ט) את הדירה (מכל סיבה שהיא), והיא נותרה ריקה, הרי הזיקה הקרובה ביותר היא לכונס הנכסים וחובת תשלום הארנונה רובצת עליו", קבע מאור.

הוא דחה את טענותיו של ובר, שלפיהן לא ניתן להטיל עליו את חובת תשלום הארנונה עד לתום 2007, שהרי רק אז הורה לו ראש ההוצאה-לפועל לתפוס חזקה בדירה. הוא קבע, כי אף שכונס הנכסים אינו רשאי לפעול עד לקבלת הוראות מתאימות מראש ההוצאה-לפועל, הרי "האחריות רובצת לפתחו של כונס הנכסים". מילים אחרות: משבכתב המינוי הוסמך הכונס לקחת לרשותו את הדירה, להשכירה, לנהלה, למכרה, לממשה ולעשות בה כל פעולה, הדרושה לפירעון החוב, הייתה מוטלת עליו האחריות להשגיח ולפקח על הדירה, על כל המשתמע מכך. "לכונס הנכסים אחריות מלאה על פעולותיו או מחדליו... עם הסמכות - באה האחריות".

"ההוראות שניתנות על ידי ראש ההוצאה לפועל נועדו, אך לפקח על פעולות הכונס - אולם אין בכך כדי לגרוע כהוא זה מאחריות כונס הנכסים לפעול על פי חובותיו", קבע מאור. תוצאת הדברים היא, שהוא לא ייחס כל חשיבות לכך, שיתכן שעו"ד ובר כלל לא ידע אודות עזיבת בני הזוג את הדירה, אלא זמן רב לאחר מכן. כך לאור זאת, שככונס נכסים, היה עליו לעקוב, באורח הדוק יותר, אחר הנעשה בדירה.

"מכל האמור לעיל אני מגיע לתוצאה כי כונס הנכסים חב בתשלום הארנונה לתקופה בה היתה הדירה ריקה", הכריע מאור לטובת העירייה בסוגיה מעניינת זו.

אלא שמועד עזיבת הדירה לא היה ידוע לבטח לאף אחד מן הצדדים. ואם כן, כיצד תיושם קביעתו זו של מאור? כיצד ייקבע מתי עזבו בני הזוג את הדירה והחל מאיזה מועד היא נותרה ריקה? הכונס-ובר טען שנודע לו אודות כן רק בשלהי 2007. העירייה טענה שהדירה נעזבה בתחילת 2005.

בקשר לכך עמדו לכונס-ובר לרועץ הטענות, שהוא-עצמו טען בפני ראש ההוצאה-לפועל, במסגרת הבקשה, בה הוא עתר לרשות לתפוס חזקה בדירה. בבקשתו זו, אשר הוגשה בשנת 2007, הוא טען, כי לאחר חקירה ודרישה התברר לו, כי הדירה עומדת ריקה "מזה כשנתיים". "חזקה על הנתבע שפנה לראש ההוצאה לפועל והגיש לפניו בקשה מבוססת לאחר שחקר, דרש ואימת עם החוקר הפרטי את הנתונים", קבע מאור והוסיף: "הרי לא יעלה על הדעת שכונס הנכסים יגיש בקשה לראש ההוצאה לפועל ויעלה טענות שטרם נבדקו על-ידו ושאינן מדוייקות".

להעביר החיוב על שם השוכר

בקביעתו שלפיה הדירה נותרה ריקה החל מחודש פברואר 2005, הוסיף מאור וסמך על כך, שקריאות מונה המים של הדירה הצביעו על כך, שהחל מאותו מועד לא נרשמה בה כל צריכת מים. "אי צריכה של מים בדירה יש בה כדי להוביל למסקנה הסבירה בעיני כי הדירה ריקה לכל הפחות מיום הפסקת צריכת המים, מאשר בדירה שעדיין נמצא פלוני המחזיק בה ואינו משתמש במים", כך מאור.

סיכומו של פסק-דין: חובת תשלום הארנונה חלה על מי שמחזיק בדירה, ולאו דווקא על בעליה. כשהדירה ריקה, תחול החובה על מי שהוא בעל הזיקה הקרובה ביותר אליה. בדרך כלל יהיה זה בעליה של הדירה. לעתים יהא זה מי שבא בנעליו (למשל, כונס נכסים). כונס נכסים לא יישמע בטענה, שהוא לא ידע אודות נטישת הדירה. במסגרת סמכותו, מוטלת עליו האחריות לפקח על הדירה ולהיות מעודכן במתרחש בה.

מאור קיבל את תביעת העירייה וחייב את הכונס-ובר לשלם לה את חוב הארנונה, החל מפברואר 2005, וכן את הוצאות המשפט ושכר-טרחת עו"ד.

ולמשכירים של דירות נציע, ונשוב ונציע, לזכור ולדווח לרשות המקומית, בכתב, אודות השכרת הדירה, לצרף אל הודעתם את חוזה השכירות, ולדרוש מן העירייה להעביר את חיובי הארנונה על-שם השוכר למשך תקופת השכירות. כך הם יסירו מעל ראשיהם את "אימת הארנונה", לפחות למשך תקופה זו. (ת"א 13293/08).

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ינסה לבלום את רפיח? ביידן ונתניהו צפויים לקיים שיחת טלפון

בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים שוטפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

פתיחה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.5% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר