גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות המקרה של דלק נדל"ן

האם איסור שימוש במידע פנים מונע מחברה להיוועץ במשקיעיה לפני עסקה מהותית?

האיסור על שימוש במידע פנים נתפס על-ידי רבים כאחד מאבני היסוד של הרגולציה על שוק ההון. בניגוד לכלכלנים ולאנשי מימון רבים הסבורים שאיסור זה מיותר ומזיק, ושמסחר חופשי של אנשי פנים דווקא ישכלל את השוק, אני נמנה עם אלו הסבורים שיתרונות האיסור עולים על חסרונותיו.

יחד עם זאת, חשוב שנהיה ערניים לחסרונות של האיסור על שימוש במידע פנים, כך שנוכל לעצב את גבולות האיסור באופן אופטימלי, ולהחריג ממנו פעולות המועילות לשוק, לחברות ולמשקיעים.

מגבלות החוק

אחד החסרונות המרכזיים של האיסור על שימוש במידע פנים הוא המגבלות שהוא יוצר על העברת מידע בין חברות לבין משקיעים. לפי סעיף 52ב לחוק, איש פנים המעביר מידע לאדם אשר קיים יסוד סביר להניח שהוא יעשה בו שימוש, מבצע עבירה של שימוש במידע פנים, וזאת אפילו אם מי שקיבל את המידע (ה-tippee), בפועל לא סחר על-סמך המידע הזה.

מסיבה זו, על-פי הפרשנות המקובלת של החוק, אסור לחברות להעביר לאנליסטים מידע שאינו ידוע לציבור. כתוצאה מכך, אמנם נשמר השוויון בין המשקיעים טוב יותר, אך ייתכן שסך המידע שקיים בשוק על החברה דווקא קטן, ופערי המידע בין אנשי הפנים לשוק בכללותו (לרבות האנליסטים) דווקא גדלים.

האיסור על שימוש במידע פנים מגביל גם את האפשרות של חברות להיוועץ במשקיעים לפני מהלך עסקי מסוים. כך למשל, חברה המנהלת משא-ומתן לפני ביצוע עסקה מהותית, עשויה להיות מעוניינת להיוועץ בבעלי מניותיה העיקריים, עוד לפני שהיא מכריזה על המהלך קבל עם ועדה. במיוחד רצוי הדבר בעסקאות שלבעלי המניות יש כוח למונען, כמו עסקאות בניגוד-עניינים, מיזוגים וכיו"ב. אך בשל האיסור על שימוש במידע פנים, היוועצות כזו עלולה להתפרש כהדלפה של מידע פנים וליצור סיכון של עבירה פלילית.

המקרה של דלק נדל"ן

דוגמה לכך ניתן למצוא באירוע שהתרחש לאחרונה בחברת דלק נדל"ן. החברה יצאה בהצעה להחלפת איגרות-החוב הקיימות באיגרות-חוב אחרות. ההצעה זכתה לביקורת ציבורית רחבה, וכתוצאה מכך משכה דלק נדל"ן את הצעתה בחזרה. אחת הביקורות שהוטחו בהנהלת דלק נדל"ן היא שהם יכלו לחסוך לעצמם את ה"פיאסקו" אילו נועצו במשקיעים המוסדיים המחזיקים באיגרות-חוב אלו, או לפחות בחלקם, לפני שיצאו פומבית בהצעה כזו.

אלא שביקורת זו מתעלמת מהעובדה שכל היוועצות כזו כרוכה גם בהעברה של מידע למשקיעים המוסדיים, שאינו ידוע לציבור. היוועצות כזו כרוכה בראש ובראשונה בהעברת מידע על כוונתה של החברה לבצע את המהלך. שנית, כדי לשכנע את המשקיעים המוסדיים, לעיתים קרובות החברה צריכה להעביר אליהם מידע שלא קיים בידי הציבור, והנוגע לתוכניות העתידיות של החברה ושל בעל השליטה, על מצבו הפיננסי, ועל נכונותו להזרים כספים לחברה, על הערכות ההנהלה לגבי תזרים המזומנים העתידי של החברה, ועוד כהנה וכהנה פרטים שאינם מצויים בידי הציבור.

העברת מידע כזה למשקיעים מוסדיים, בלי שהוא מועבר במקביל לציבור, חושפת את החברה לסיכון של שימוש במידע פנים, ולכן מובן מדוע חברות רבות יעדיפו לשבת על הגדר ולא לעשות דבר או לעשות ולהסתכן בפיאסקו ציבורי, מאשר ליטול על עצמן את הסיכון של אישום פלילי.

האם קיימים "חורים" ברשת?

יחד עם זאת, גם במסגרת הדין הקיים ניתן להצביע על מספר "חורים" בחוק, אשר ייתכן שהם מאפשרים היוועצויות כאלו:

אמנם סעיף 52א לחוק ניירות ערך מגדיר איש פנים באופן רחב ביותר, הכולל כל מי שקשריו עם החברה נתנו לו גישה למידע פנים,, אבל מהגדרה רחבה זו נעלם גורם אחד - החברה עצמה. כלומר, על-פי ההגדרה המילולית של חוק ניירות ערך, החברה אינה איש פנים, ולכן, כך ניתן לטעון, היא רשאית לעשות שימוש במידע פנים.

יודגש, כי לא מדובר בהשמטה מקרית. לא רק שחוק ניירות ערך אינו רואה בחברה עצמה כעבריין פוטנציאלי של העבירה, אלא שהחוק רואה בחברה כקורבן של העבירה, ולכן סעיף 52ח לחוק מקנה דווקא לחברה (ולא לבעלי המניות) את הזכות להגיש תביעה אזרחית נגד איש הפנים, ולתבוע ממנו השבה של רווחיו לקופת החברה.

לפיכך, לגישתי, במקרים שבהם האורגנים של החברה נועצים במשקיעים, ובלבד שהיוועצות זו נעשית לקידום ענייני החברה ולא כדי שאנשי פנים או משקיעים יפיקו רווח אישי, הרי שאז לא מבוצעת עבירה על החוק.

לתוצאה משפטית דומה ניתן להגיע גם מכיוון אחר: לפי סעיף 52ב לחוק, איש פנים המדליף מידע למשקיע מוסדי ייחשב כמי שמבצע עבירה של שימוש במידע פנים, רק אם קיים יסוד סביר להניח שה"נדלף" יעשה שימוש במידע זה. אך כל עוד איש הפנים מעביר את המידע למשקיע מוסדי בעל מוניטין, איני בטוח שאכן קיים חשש סביר שמשקיע כזה יבצע עבירה של שימוש במידע פנים.

מצד שני, על-פי גישה זו, משקיע מוסדי המתייצב לשיחה כזו מול הנהלת החברה, עלול למצוא עצמו מחושק על-ידי המידע שקיבל, באופן המגביל את נזילותו בשוק. חישוק זה הוא משמעותי משום שהאיסור על שימוש במידע פנים חל גם במקרים שבהם המשקיע יכול להוכיח שהיה מבצע את העסקה גם אלמלא היה מידע הפנים בידיו.

לבסוף, ייתכן שהיוועצויות כאלו חוסות תחת ההגנות המצויות בסעיף 52ז(א) לחוק ניירות ערך, כמו למשל ההגנה של ס"ק 52ז(א)(4) הקמה במקרים שבהם מטרת השימוש במידע פנים (ההדלפה במקרה זה) לא הייתה עשיית רווח לעצמו או לאחר.

לשקול רגולציה גמישה יותר

טענתי העיקרית ברשימה זו היא שהאיסור על שימוש במידע פנים, לפחות על פי הפרשנות המקובלת שלו, מקשה על חברות לבצע ארגון-מחדש של ההון שלהן, משום שהוא מגביל את יכולתן לתקשר ולהגיע להבנות עם המשקיעים. הצבעתי על מספר "חורים" בחקיקה הקיימת, שאולי מאפשרים תקשורת כזו כבר כיום, אך לקיום חורים אלו אין גיבוי בפסיקה בישראל, ואין לראות ברשימה זו המלצה להשתמש בחורים אלו כמשענת יחידה. אבל דווקא בגלל קיומם, היה טוב אם היה קם אדם ומפזר את הערפל שיוצר החוק בנקודה זו.

לאור המצב הנוכחי של השוק, המדינה שוקלת דרכים שונות להתערב בנעשה בשוק. אחת הדרכים שהמדינה יכולה לשקול בצומת זה, היא הפחתה של הרגולציה, ומתן חופש רב יותר לשחקנים בשוק להידבר ולהיוועץ זה עם זה - דה-רגולציה דומה גם נדרשת בתחום ההגבלים העסקיים, אך בכך נדון ברשימה נפרדת) .

עד היום הלכה ישראל בעקבות הרגולציה הקשיחה בארה"ב של שימוש במידע פנים, ואף הקצינה ממנה. ייתכן שהמדינה צריכה לשקול רגולציה גמישה יותר, מהסוג הבריטי, שם מתייחסים להיוועצויות כאלה כדרך מקובלת וראויה לביצוע עסקים.

* הכותב הוא מנהל מרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב.

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; אפל קופצת ביותר מ-3%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

המלחמה בעזה / צילום: דובר צה''ל

בריטניה: "ההצעה המצרית כוללת שחרור אלפי אסירים פלסטינים ו-40 יום הפוגה"

דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים