גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בשנות ה-90 היתה התלהבות רבה מההיי-טק בארץ, וקרנות רבות מדי הוקמו. בינתיים ההזדמנויות נדדו למחוזות חדשים"

ורון סוד, ממנהלי חברת ההשקעות והייעוץ האירופית Capvent, מגיע לאחרונה לישראל לעיתים תכופות ; מי שכבר מחכה לשמוע על השקעה מצד הקרן שלו, כדאי שיהיה מוכן להתפכחות כואבת ; בראיון ל"גלובס" הוא מסביר מהיכן פרץ האופטימיות שלו להשקיע בתקופת משבר כלכלי, ומדוע הקרן נטשה את ישראל

בשעה שתחומי הפרייבט אקוויטי וההון סיכון בעולם מצויים בתקופת המתנה כדי להבין כמה כסף נמחק ומה יעלה בגורל הענף לאור ההפסדים העצומים של המשקיעים בו, חברת ההשקעות והייעוץ האירופית Capvent הודיעה בשבוע שעבר על גיוס הון עבור קרן פרייבט אקוויטי בהודו, CIPE שמה.

החברה, שמנהלת הון והקצאות של משרדים משפחתיים ומשקיעים מוסדיים אחרים, מתגאה במודל פעולה שונה מהמוכר בשוק. בישראל הקבוצה השקיעה בשנות ה-2000 ונראה שלא תשוב להשקיע כאן בקרוב. בימים אלו מרתק לשמוע מה גרם למשקיעים האירופיים לגייס דווקא עכשיו ולא פחות מזה, מה גרם לה להפסיק להשקיע בתעשייה המקומית.

"אנחנו רחוקים ממנטליות העדר"

קפוונט, אותה הקימו בשנת 2000 ורון סוד וטום קלאוסן, מתמקדת בפעילות באירופה בהודו ובסין. הקרן מנהלת תוכנית להשקעות בהיקף של 1.2 מיליארד דולר, המושקעים ב-80 קבוצות ברחבי העולם. קפוונט נחשבת לאחת מהמשקיעות הבולטות בקרנות בהודו בתחום הפרייבט אקוויטי. היא מנהלת שם שתי קרנות ייעודיות ועוד אחת בסין, וכן גם משקיעה בקרנות באופן ישיר.

סוד היה בעבר חבר בוועדה המקצועית של EVCA, ארגון קרנות ההון סיכון האירופי, שמטרתה הייתה לנסח את הסטנדרטים והמדיניות התאגידית להשקעות. לפני כן היה דירקטור בכיר וראש מחלקת ההשקעות הממונפות (LBO) בבנק Societe Generale, שהתפרסם השנה בפרשת מעילת הענק, וסגן נשיא בבנק ABN AMRO.

בארץ קפוונט פועלת בשותפות עם בית ההשקעות והייעוץ קוקרמן, המספק שירותים בתחום המיזוגים והרכישות, מייצג קרנות שניוניות ומהווהFund of funds של קפוונט. גם בגיוס הקרן ההודית CIPE, לקח קוקרמן חלק כשסייע להביא את ההון ממשקיעים שונים.

לדברי סוד, "אנחנו מתמחים במודל ייחודי. הפוקוס שלנו הוא המשקיעים שלנו ולא הקרנות שאנחנו משקיעים בהן. כשגוף נותן לך 500 מיליון דולר, הוא מצפה שתשתף אותו במה שקורה. יותר מזה, הוא מצפה שתספק לו תשואה בטווח הארוך".

*נו טוב, כולם רוצים תשואות, אבל מה עושים כשיש משבר?

"אנחנו מנסים להיות רחוקים מהרגשות בשוק וממנטליות העדר שגוררת את השוק כולו. אנחנו יכולים לעשות את זה רק כשאנחנו מרוכזים בהשקעות. זה אומר שגם עכשיו אנחנו ממשיכים להשקיע ולבחון קרנות במטרה להשקיע בהן".

*אולי אתם פשוט עוצמים עיניים?

"בוודאי שלא. אנחנו מאוד ספציפיים. אנחנו בודקים שווקים ששווה להפעיל בהם קרן נפרדת. מצד שני יש מקומות, כמו ארגנטינה או טורקיה, שבהם אנחנו לא משקיעים".

אם השוק הישראלי חווה מספר שנות בצורת מבחינת השקעות מצידה של קפוונט, הרי שלכאורה יש כאן בשורות טובות: בשנה האחרונה סוד ביקר מספר פעמים בארץ ונפגש עם קרנות ומשקיעים מקומיים.

למה לכאורה? כי נראה שבינתיים בקרן בוחרים שלא להשקיע בקרנות מקומיות וזה בהחלט מלמד על מצבה של התעשייה הישראלית בתחום. יש פה לא מעט קרנות הון סיכון שמנסות לגייס קרנות המשך ועל פניו קפוונט הייתה יכולה להתאים לנוף הישראלי, שכן היא משקיעה בקרנות בגודל קטן ובינוני, אבל זה לא קרה.

*יש לכם תוכניות לחזור להשקיע בישראל?

"השקענו בעבר במסגרת קרן משותפת, ישראלית-אירופית, אבל ההון סיכון ישראלי הפך להיות בוגר יותר והעלה את הציפיות. הוא כבר לא שוק בהקמה ובמובנים רבים זה השפיע על ההחזרים שהקרנות מסוגלות להציע למשקיעים".

אם נדמה שסוד מביע הסתייגות מהשקעות בישראל, הרי שלא רק נדמה. החברות המקומיות כבר פחות בפוקוס של קפוונט.

לדברי סוד, "אנחנו מנסים להיות עצמאיים ולא לקוות שישחק לנו המזל. אנחנו מחפשים הזדמנויות בכל העולם, אך אנחנו רואים שלא פעם אזורים מסוימים מאבדים את האטרקטיביות לאחר שזורם אליהם הון רב מדי. האינדיקציה היא ההחזרים שרמתם יורדת".

*אתה מתכוון לישראל?

"אני סבור זה מה שקרה בישראל. מצד אחד, יש כאן הזדמנויות רבות. אבל מצד שני, יש תחומים שמומנו יתר על המידה ולכן הם אינם מושכים יותר. בשנות ה-90 הייתה התלהבות רבה מתחום ההיי-טק הישראלי. קרנות רבות מדי הוקמו אז והון רב מדי זרם לשוק. בינתיים ההזדמנויות נדדו למחוזות חדשים, כמו סין או הודו. הקשר של התעשייה הישראלית לאמריקנית גרם בין היתר לתופעה דומה לזו שקרתה בארה"ב - יותר מדי הון שזורם לתחום מסוים ובעצם עושה נזק לתעשייה כולה. גם בארה"ב אנחנו משקיעים רק באופן מצומצם".

*זה אומר שלא תשקיעו בקרנות ישראליות יותר?

"אנחנו מסתכלים על פעילות הקרנות בישראל, אך לא נראה שנשקיע בקרנות שמתמקדות בהשקעות בחברות בשלבים המוקדמים. הטעות של התעשייה בישראל הייתה הקשר האמיץ לארה"ב. יש לזה השפעות לא חיוביות כשהשוק בארה"ב נחלש.

"מצד שני, יש עניין מסוים בנוגע לחברות הבוגרות יותר. אנחנו מחפשים כעת מקומות שיש בהם צמיחה ולא מודל השקעות שנשען על הון סיכון או מינוף. לכן אנחנו שומרים על קשר הדוק עם השוק בישראל".

*אנחנו קוראים שגם הודו וסין עשויות להיעצר, או במקרה הטוב להאט, זה יכול לערער את האסטרטגיה שלכם?

"הגידול במדינות הללו הוא סיסטמי ונשען בעיקר על השוק המקומי. אנחנו משקיעים בחברות בסקטורים שונים ואני יכול להגיד שיש חברות שעדיין צומחות בשיעורים דו-ספרתיים. תחומי הפרייבט אקוויטי גדלו שם ב-50%, טכנולוגיות משתנות במדינות אלו ואנחנו יכולים לראות את ההזדמנויות".

*מה מייחד את המודל שלכם?

"אני לא משקיע בקופסה שחורה, אלא משוכנע שצריך להיות קשור למה שקורה ולא לשבת מרחוק ולהניח שמנהלי הקרנות יכולים לעשות הכל. אני גם לא מתחשב בבציר. צריך להבין שהמשקיעים בתחום מזרימים הון בכל שנה כדי לראות החזרים בטווח הרחוק. לכן אין סיבה שהם ייפגעו מהבצירים השונים.

בחינה מקרוב

"מעבר לכך, אני גם לא מסתכל על המותגים הבולטים בשוק. יש הרבה קבוצות השקעה מוכרות וידועות, אבל הבחינה שלי להשקעה בקרן הון סיכון או פרייבט אקוויטי היא אחרת. אני בוחן את הסקטור שהיא פועלת בו ומשקיע בתחום שמצאתי אותו אטרקטיבי ואחרי שהבנתי מי האנשים המנהלים את הקרן. זה המפתח שלי ושל הקרן. בנוגע לישראל, אני עוקב מקרוב אחרי מה שקורה פה. כל ההזדמנויות מגיעות גם לשולחן שלי".

*משקיעים בקרנות אומרים שצוות מנהלי הקרן זה המפתח לקבלת תשואות גבוהות.

"כל קרנות הפרייבט אקוויטי וההון סיכון מורכבות מאנשים טובים ובוגרי האוניברסיטאות הכי טובות. לכולם בישראל יש גם ניסיון מרשים או עבר צבאי ביחידות טכנולוגיות. כולם פה מרשימים, אבל זה לא תמיד עוזר בכל מה שנוגע להחזרים.

"אנחנו בוחנים את השוק בו פועלת הקרן ולא רק את אופי המנהלים שלה. חייבים להרחיב את האספקט כדי למצוא את הקרנות שגם ירוויחו. בוגרי הרווארד או זוכי פרס נובל לא תמיד מספקים את התשואות הטובות ביותר".

*אתה סבור שיש לתחום עתיד? התחזיות השחורות מדכאות.

"המשקיעים המוסדיים האמריקניים הזרימו לשוק הפרייבט אקוויטי וההון סיכון כסף רב מדי. הם יצטרכו לשנות את האסטרטגיה שלהם ואת הדרך שהם עובדים עם הקרנות. זה יהיה מעניין לראות מה יקרה. בינתיים אנחנו מקבלים אינדיקציה שדווקא הקרנות הקטנות, הפנסיה או קרנות אוניברסיטאיות עבדו טוב יותר מהקרנות הגדולות שהשקיעו הון עצום בתחום הביי-אאוט".

קפוונט מאמינה בהודו, וסוד אומר שיש לא מעט מחקרים המחזקים את הכיוון שלה. ביוני 2008 קפוונט התחייבה להשקיע 128.5 מיליון דולר ב-11 קרנות פרייבט אקוויטי שפעילות בתת היבשת. לדברי סוד, "תחום הפרייבט אקוויטי בהודו צפוי להגיע בשנת 2010 להיקף של 7 מיליארד דולר, וככל הנראה היעד הזה יושלם עוד קודם. הודו מתאפיינת בשוק מקומי שנראה שימשיך לשמור על צמיחה, גם אם מצומצמת יותר מהחזוי. תחומי הפרייבט אקוויטי וההון סיכון צפויים לצמוח".

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה