גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסטרטג המטבעות הראשי של מריל לינץ' בראיון ל"גלובס": "כל העולם חוזר בסופו של דבר אל הדולר"

ועידת ישראל [לאתר ועידת ישראל לעסקים] דניאל טננגאוזר: "מאד לא אהבתי את תוכנית בנק ישראל; ייתכן שיפסיק לרכוש דולרים כששער הדולר יעלה ל-4.15-4.20 שקלים"

בדומה לשווקים אחרים בעולם, שוק המטבעות עבר את אחת השנים הסוערות והתנודתיות ביותר שידע בשנים האחרונות. מגמת התרסקותו של הדולר האמריקני בתחילת השנה התהפכה בהמשך, כשהמשקיעים האמריקניים החזירו את הכסף הביתה. מטבעות אחרים, שנחשבו עד לאחרונה לחזקים במיוחד, כמו האירו או הפאונד, נחתכו בעשרות אחוזים, ואפילו הין היפני, מהמטבעות "המשעממים" ביותר בשוק זה, רשם תנודה חזקה כלפי למעלה.

את דניאל טננגאוזר, אסטרטג המטבעות הראשי של מריל לינץ', שיתארח בוועידת ישראל לעסקים, התנודות הללו לא מפתיעות. בראיון ל"גלובס" הוא מעריך ש-2009 לא הולכת להיות שקטה יותר.

"כל העולם חוזר למעשה בסופו של דבר אל הדולר", מסביר טננגאוזר את התחזקות הדולר בחודשים האחרונים. "בשנים האחרונות היה ברחבי העולם מרוץ גדול של יציאה מהדולר על מנת לרכוש נכסים אחרים. בארה"ב מכרו דולר וקנו אג"ח, בתים או מניות וגם מטבעות אחרים. בחודשים האחרונים, בגלל הירידה החדה במינופים בכל השווקים בעולם, כל הסוחרים חזרו לדבר הכי פשוט שיש, לקניית דולרים".

ההסבר הפשוט ביותר שניתן למגמה זו הוא הרצון לחזור להשקעה הבטוחה ביותר שיש, אג"ח של ממשלת ארה"ב. לדברי טננגאוזר, דווקא הירידה החדה במינוף מהווה את הגורם לתנועת שער הדולר. "יש קבוצה לא קטנה של בנקים ברחבי העולם, שהמינוף שלהם ירד בצורה מאוד משמעותית. כשחוזרים לרמות מינוף יותר נורמליות יש צורך ביותר דולרים במאזנים", הוא מסביר ומוסיף, "לא היה פה נושא של הערכת שווי, ולא סיבה חד-משמעית למכור נכסים תמורת דולרים".

כנגד הסיבות לעליית שער הדולר, ישנם בשוק כלכלנים רבים שכבר מתנבאים שעלייה זו לא תימשך עוד זמן רב, וכי הגלגל עומד להתהפך פעם נוספת. אחד ההסברים לכך הוא הצורך של הממשל האמריקני להגדיל את הגיוסים, ולהעמיק את הגירעון המסחרי במטרה לממן את תוכניות החילוץ השונות עליהן הכריז.

"ההשפעה לא תהיה מיידית, משום שאנחנו עדיין בתהליך של מינוף הפוך", ממהר טננגאוזר לצנן את ההתלהבות. "אנשים רוצים להקטין עוד יותר את המינוף. בנוסף, הצרכנים הפרטיים בארה"ב חייבים להגדיל את החסכונות שלהם. ישנו תיקון מאוד משמעותי בהרגלי הצריכה של האמריקנים, שגורם לביקוש גדול של דולרים בחשבונות הבנק".

*למה דולרים ולא מטבעות אחרים?

"לתהליך הזה יש מספר שלבים. קודם כל יציאה מכל סוגי הנכסים שהחזיקו בעבר וחזרה לדולרים. בשלב הרבה יותר מאוחר נראה את הדולר במגמת ירידה די משמעותית. ההנפקה של אג"ח על ידי ממשלת ארה"ב תתגבר בשנה הבאה. עד שנגיע לזה יעבור די הרבה זמן, וזה יהיה סיפור של עוד חצי שנה-שנה, אז בינתיים זה עדיין לא משפיע על שער הדולר. המספרים בגירעון המסחרי של ארה"ב עדיין מאוד טובים ביחס למה שראינו בעבר, ואני לא אופתע אם הנתונים הקרובים יצביעו על ירידה משמעותית נוספת בגירעון בחודשים הקרובים".

"חריגות רציניות בהוצאות הבנקים"

*אנחנו נכנסים לתקופה של דפלציה, מיתון וסביבה של ריביות נמוכות, איך כל אלו ישפיעו על שוק המטבעות?

"בינתיים יש ויכוח גדול על איך הריביות משפיעות על שוק המטבעות, אבל כרגע הן דווקא תומכות בדולר. זאת מכיוון שהרבה פעמים לא מסתכלים על רמת הריבית, אלא על איך שהיא צפויה להשתנות בחודשים הקרובים. התמחור בארה"ב מצביע על רמת ריביות נמוכה מאוד לתקופה מאוד ארוכה.

"זה למעשה מביא אותנו לחשוב על מה שקורה בשווקים האחרים. הורדת הריבית באירופה בשבוע שעבר, למשל, אמורה להשפיע הרבה יותר לרעה על האירו מאשר על הדולר, כיוון שה'פד' כבר נמצא ברמות ריבית נמוכות, ובשאר העולם הריביות עדיין בתהליך ירידה משמעותי".

היעדר האיזון במצבן הכלכלי של המדינות המרכיבות את גוש האירו, הביא לאחרונה לקריאה של חלק מהאזרחים במדינות אלו לבטל את המטבע האירופאי המאוחד, על מנת שמדינות חזקות לא ייאלצו לסחוב על גבן את אלו החלשות. טננגאוזר מבטל את הסיכויים שנראה מהלך של היפרדות מהאירו בשנים הקרובות.

"זה לא מוחשי", הוא אומר. "הדבר הכי חשוב באירופה הוא שיש הסכם בין המדינות, הסכם פיסקלי בו כל המדינות מחויבות לרמה מסוימת של הוצאה ציבורית. בחודשים האחרונים החלו חריגות די רציניות של ההוצאות הללו, בעיקר בגלל הבנקים המקומיים. מדובר גם על המדינות הגדולות, אבל בעיקר על הקטנות יותר כמו אירלנד ויוון, שצריכות לצאת להנפקה רצינית בשנה הבאה. אני לא חושב שהדבר הזה מדאיג במיוחד, אבל הוא יכול להתפתח בעתיד. כרגע אלו יותר דיבורים ודאגות, ופחות דברים מוחשיים".

"אינפלציה בעולם של דפלציה"

*זירה נוספת היא זו של סוחרי ה-Carry Trade (סוחרים בפערי ריביות), בה חלה האטה מהותית בפעילות.

"קודם כל חשוב לבדוק מי מחזיק בפוזיציות האלה. לפי דעתי רוב קרנות הגידור יצאו כבר מהשוק הזה, וכמותן גם המשקיעים המוסדיים. מי שנשארו, וזה יחסית מאוד משמעותי, הם משקיעי הריטייל, שיוצאים ממנו לאט מאוד. יש השפעה גם של סטיית התקן הגבוהה בשוק. השוק יצטרך ללמוד שכשנכנסים לפוזיציה לא עושים את זה בשביל ההחזר הצפוי. כרגע כולם בעולם מתחילים ללמוד לחיות עם סטיות תקן הרבה יותר גבוהות.

"זה אומר שגם אם אתה מקבל 1%-2% על פוזיציה מסוימת, יומיים של תנודתיות יכולים למחוק את הרווחים שלך. בשנים הבאות, אנשים לא ייכנסו ל-Carry Trade בשביל 1%-2%. אנשים ילכו בשנים הבאות למקומות בהם יש צמיחה, ולמקומות בהם יש אינפלציה בעולם של דפלציה. בעתיד הקרוב אנחנו עדיין נרגיש מאוד בנוח עם פוזיציות פתוחות במדינות מתפתחות".

*אילו מטבעות יתנו את הטון בשנה הקרובה?

"הדולר, הפרנק השוויצרי והין יהיו חזקים להערכתנו בתחילת השנה, כחלק מהמשך המגמה בחודשים האחרונים. גם סין היא מדינה שהמטבע שלה יחזיק יפה בתקופה הקרובה, משום שהם משתמשים במכשירים אחרים כדי לתת תמריצים לכלכלה המקומית.

"המשקיעים יתחילו גם לחפש אחר שווקים מתעוררים עם שיפור בצמיחה ואינפלציה יחסית גבוהה ביחס לשאר העולם, כמו השוק בברזיל, שהמטבע שלה נחלש משמעותית, ויש לה רזרבות מט"ח רציניות. מקסיקו היא מדינה נוספת שהמטבע שלה צפוי להתחזק בגלל שהבנק המרכזי שם יכול לחתוך את הריבית ברמה מאוד משמעותית. אנחנו מחפשים את המדינות שיכולות לחתוך את הריבית, המטבעות שלהן נחלשו משמעותית בחודשים האחרונים, ושיש להן איזון יחסי במאזן התשלומים. זה לא כל כך קורה בטורקיה, למרות ששם המטבע עוד יכול לעלות".

"לא אהבתי את רכישת הדולרים של בנק ישראל"

אחד המהלכים המדוברים יותר השנה בזירת המט"ח המקומית, הוא החלטת בנק ישראל לבצע רכישות מט"ח יומיות במטרה לתמוך בשער הדולר, שירד במהלך השנה לשפל של 3.20 שקל לדולר.

טננגאוזר מסתייג מההתערבות האגרסיבית של בנק ישראל, למרות היתרון שהיא הקנתה לבנק בתקופה הנוכחית. "אני תמיד בעד לתת לשוק לעבוד. מאוד לא אהבתי את התוכנית של בנק ישראל. זה לא דבר נכון לעשות בשום מקום בעולם, אבל תמיד ישנו הנושא היחסי ובעולם כמו היום, של שונות וסטיות תקן גבוהות. לבנות לעצמך כרית של דולרים בבנק ישראל זה דבר טוב. האם זה הזמן להפסיק? אני מתאר לעצמי שכן. בחודשים הקרובים יש מצב שבנק ישראל יחליט להפסיק את הפעולה. ייתכן שכאשר שער השקל-דולר יעלה לרמה של 4.15-4.20 הוא יעצור אותה".

*השקל הוכתר במהלך השנה כאחד המטבעות החזקים בעולם, האם זה נובע מחולשת הדולר או דווקא מהחוסן של הכלכלה הישראלית?

"זה שילוב של שני הגורמים. היסודות של הכלכלה הישראלית חזקים. אני מדבר בעיקר על מאזן התשלומים המשתפר והאינפלציה היציבה יחסית, ותוסיפו לכך את המצב הפוליטי שהוא יחסית יותר יציב מאשר בעשור הקודם".

[לפורטל הפיננסי] [לאתר המט"ח]

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים